Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Mala_Mi 10:48, 18 lis 2014

Ja bym dała albo kamasję, albo wiązówkę.
Wiązówka ma dość duże rozety liściowe.. takie poziome, postrzępione, coś jak paprocie. Liście są "półziomzielone"

Kamasja ma dużą masę liściowa i będzie zasłaniać liście wiązówki, która zbrzydnie.

Wycinanie liści kamasji przy wiązówce to masakra.

To moje uwagi.
Wieloszka 10:53, 18 lis 2014

magnolia napisał(a)
o matko, przecież chwile mnie nie było a tu tyle nowego....

Jazzy - do ogrodów nowoczesnych pasuje większość gatunków, a może nawet wszytskie. Wyzwaniem jest jedynie odpowiednie ich zestawienie ze sobą- ja tak myślę, to nie jest jakiś dogmat.

Aga- rozchodniki ponad 50 cm- Matrona. Dla mnie super kolory- mocne barwy lisci, łodyg, blade talerze. Slinie się tez do białych, ale te sa bardziej kapryśne i do całkiem bordowych, ale tu też bywa że fochy mają. Wybierając odmianę, tzreba się upewnić że nie jest z tych co lubia je mszyce. Ja się trzymam Matrony
Do nowoczesnych zesatwień są wg mnie super!

Róże- u Rench przy podjeździe jest rabata z białymi różami juz podrośniętymi. Dla mnie mega! Jednak wciąż nie mam pewności że dadzą efekt który tu najbardziej pasuje.

Kamasje- im dłużej siedzą, tym ich więcej- takie cebulowe lubię najbardziej. U mnie długo trzymaja liście zdrowe, potem jak zaczynaja żólknąć od razu je wycinam, bo tak długo siedziały zielone, że już się naasymilowały do woli. Jak jest b. ciepła wiosną to i one krócej kwitną, zwyczajnie jak z cebulowymi.
Fajne sa że takie strzeliste, smukłe. Dla mnie niebieskie są najładniejsze.

Z penstemonami dobrze że zrezygnowałaś- mam je od Pszczólki. Jak mi wyrosną w masę, wszycy będą zazdrościć,a ja pękać z dumy,huraa!

magnolia napisał(a)
kamasję wykopujesz co kilka lat dla odmłodzenia, podziału cebulek przybyszowych. Poz tym jest b. łatwa.
Teraz nie sadzić?- własnie teraz, szcególnie że przeceny teraz są spore

wiązówkę co 40 cm

Magolio, wybacz, ale wciąż mi te rozchodniki nie pasują... Matrona mi się podoba, ale bardziej Purple Emperor. Może masz jakąś fotkę/inspirację takiego minimalistycznego łanu rozchodnikowego?

Magnolio, naprawdę uważasz, że one razem dobrze będą wyglądały - wiązówka z kamasją? Bo ja myślałam, że albo wiązówka albo kamasja...
Już nawet miałam takie 2 wizje:
1. tuż za żywopłocikiem kamasja do której przesadzę stipę (bo tak wybujała, że pokłada się na moje kulki bukszpanowe w kulkowisku, więc będzie widoczna nad żywopłocikiem)
2. łan wiązówki z czosnkami fioletowymi (bo czosnki są tam już, a jak nie wylezą ponownie, to mogę co roku w tym pasie dosadzać).
Wersja nr 2 - chyba bardziej mi się podoba
agniecha973 10:55, 18 lis 2014

Aga, wkleję link do Anity, pokazała swoją Natashę Richardson (różę), jedną z róż, którą polecałam. Zobacz tylko jaka zdrowa (moja brzydsza, bo przesadzana w sezonie tuż przed kwitnieniem, ale łądnie się odbudowała. liczę na przyszły sezon). To tylko w kwestii zdrowych odmian róż, nie namawiam już na róże na tą rabatę. https://www.ogrodowisko.pl/watek/2036-ogrodek-anity?page=461#
Wieloszka 10:57, 18 lis 2014

Mala_Mi napisał(a)
Czy wiązówka pasuje czy nie.. to kwestia gustu.

Ja podałam rośliny które znam i spełniają kryteria podane prze Wieloszkę.
A w swoim ogrodzie rządzi właściciel I sam dobiera co mu pasuje a co nie. Ja nie umiem projektować i wszytko u siebie sadzę na wyczucie.. jak nie wyjdzie to łopata i wysiadka z rabaty.

Rozchodniki są wielkim przysmakiem opuchlaków. U mnie idą zawsze w pierwszej kolejności do konsumpcji.

I kibicuję dalej co powstanie na rabacie, bo mnie to bardzo interesuje...

Oooo, za opuchlaki dziękuję bardzo! Już i tak mam z nimi problem w żurawkach - które przez to stopniowo usuwam z ogrodu, bo tak ciężko mi się z nimi rozstać Ale opuchlaki są w usuwaniu skuteczniejsze ode mnie W sobotę znalazłam 30 krewetek pod jedną żurawką

Mala_Mi napisał(a)
Ja bym dała albo kamasję, albo wiązówkę.
Wiązówka ma dość duże rozety liściowe.. takie poziome, postrzępione, coś jak paprocie. Liście są "półziomzielone"

Kamasja ma dużą masę liściowa i będzie zasłaniać liście wiązówki, która zbrzydnie.

Wycinanie liści kamasji przy wiązówce to masakra.

To moje uwagi.

Aniu, DZIĘKUJĘ CI BARDZO!
Mi też wiązówka z kamasją razem nie leży - utwierdziłaś mnie, bo n ie lubię sobie dokładać roboty (wycinanie liści)
Ale opowiedz jeszcze o wiązówce - jak duża i kiedy kwitnie? (pytałam wcześniej, ale nie zauważyłaś)
Wieloszka 11:00, 18 lis 2014

agniecha973 napisał(a)
Aga, wkleję link do Anity, pokazała swoją Natashę Richardson (różę), jedną z róż, którą polecałam. Zobacz tylko jaka zdrowa (moja brzydsza, bo przesadzana w sezonie tuż przed kwitnieniem, ale łądnie się odbudowała. liczę na przyszły sezon). To tylko w kwestii zdrowych odmian róż, nie namawiam już na róże na tą rabatę. https://www.ogrodowisko.pl/watek/2036-ogrodek-anity?page=461#

Aga, wiem że nie namawiasz Dzięki, obiecałam sobie (publicznie zresztą ) te trzy krzaki posadzić, a już Madżenka - różana fanatyczka, na pewno mnie przypilnuje, żebym obietnicy dotrzymała
magnolia 11:03, 18 lis 2014

ja nie traktuje osobiście tego że nie wszytskie propozycje Wam się podobają, więc się nie krepuj. A marudzenie- im więcej, tym ciekawiej, jest wyzwanie.
Rozchodniki to roslina która daje mocne odczucia pozytywne lub nagatywne. Jest jak mój mąż- albo się go nie cierpi, albo jest się nim zauroczonym.
Anka- ciekawe z tymi opuchlakami, że też do mnie nie dotarło że tak je lubią-dzięki,będę uważać.

Kamasja jak pisałam w ciepłą wiosnę szybko wg mnie przekwita, poza tym jak sie skończą liscie to zostałaby pustka, dlatego chciałam ją z czymś połączyć.Najpierw by kwiatła kamasja, potem jak się skończy i zetnie kwiaty- wiązówka. Ona aż świeci tą swoją niebisekością. Ale Mała Mi ma rację że wycinanie jej z wiązówki może być kłopotliwe i super że daje takie przytomne uwagi.
A jak już zauroczyła Cię wiązówka, bierz- białe chmurki będą super.
Tylko do nich mi teraz nie graja czosnki. Wysokie za wysokie, zdominują je, a mogą sie spotkać, nizsze tez nie za bardzo. Chyba żeby je dać za wiązówką, w miskanty jako drugi plan- da się ?
Wieloszka 11:06, 18 lis 2014

bdan napisał(a)
No i proszę, może rzeczywiście te róże nie są takie oczywiste, na tej rabatce.
Aż się wróciłam do zdjęć - są na str. 579, jakby ktoś szukał.
Piszesz, że jest tam hortensja, jakoś na zdjęciach nie widzę kwiatów hortensji.
I kwestia kolorystyk, piszesz biały/róż/fiolet
Jak spróbujesz z tymi pojedynczymi krzaczkami róż to bedziesz mieć takie pojedyncze plamy białego koloru. Nie wiem, czy bardziej nie podobałby mi sie kolor ciągniety łanem przez całą rabatę.
A teraz tak może bez sensu, ale jakby tak nie taki oczywisty kolor róży dać, np novalis lawendowy szpalerkiem jakimś?

Danusiu, róż najpierw muszę spróbować - ale gdzie indziej
Hortensji nie widzisz bo to "Annabelle" - nowe w ogrodzie i jeszcze nie urosły, a miskanty je zagłuszyły.
Poczytałam o rozchodnikach jako przysmaku opuchlaków i niestety to wyklucza rozchodniki - mam i tak problem z tymi robalami
Wieloszka 11:14, 18 lis 2014

magnolia napisał(a)
ja nie traktuje osobiście tego że nie wszytskie propozycje Wam się podobają, więc się nie krepuj. A marudzenie- im więcej, tym ciekawiej, jest wyzwanie.
Rozchodniki to roslina która daje mocne odczucia pozytywne lub nagatywne. Jest jak mój mąż- albo się go nie cierpi, albo jest się nim zauroczonym.
Anka- ciekawe z tymi opuchlakami, że też do mnie nie dotarło że tak je lubią-dzięki,będę uważać.

Kamasja jak pisałam w ciepłą wiosnę szybko wg mnie przekwita, poza tym jak sie skończą liscie to zostałaby pustka, dlatego chciałam ją z czymś połączyć.Najpierw by kwiatła kamasja, potem jak się skończy i zetnie kwiaty- wiązówka. Ona aż świeci tą swoją niebisekością. Ale Mała Mi ma rację że wycinanie jej z wiązówki może być kłopotliwe i super że daje takie przytomne uwagi.
A jak już zauroczyła Cię wiązówka, bierz- białe chmurki będą super.
Tylko do nich mi teraz nie graja czosnki. Wysokie za wysokie, zdominują je, a mogą sie spotkać, nizsze tez nie za bardzo. Chyba żeby je dać za wiązówką, w miskanty jako drugi plan- da się ?

O jak dobrze, że Ty nie z gatunku obrażalskich I lubisz marudy na dodatek
Magnolio, ale w necie piszą, że wiązówka ok.40-60cm wysokości. Trochę będzie ją widać znad żywopłociku, a do miskantów to jeszcze ponad 2m szerokości rabaty! Przypominam, że pomiędzy miskantami są horti Annabelle, a przed żywotniki Aurea Nana. Te pasy bylin mają być przed tym wszystkim co powyżej.
Może rzeczywiście wiązówka z czosnkami nie teges...
A stipa (jeśli przeżyje) to kiedy zaczyna sezon?

Edit: na innym forum wyczytałam, ze wiązówka ma 50-100cm!
magnolia 11:22, 18 lis 2014

ojej hortensje anabelki tam są?- jakoś nie zakodowałam.
Czyli sa miskanty, potem horti, miedzy nimi tuje, potem pas który planujemy i bukszpan.
Werbena miedzy tujami, przed Anabelkami, tak?

Jesli tak jest jak pisze, to nie wiązówka, bo spotka się z Anabelkami i nie bedzie kontrastu.
Wtedy wybrałabym kamasję żeby byłaprzed anabelkami, potem anabeli, potem miskanty z wernbena dadza czadu i masz cały sezon.
Stipa do kamasji- jesli wystarczy jej tam słońca, super .
Ona pościęciu chyba w maju zaczyna juz byc widoczna ( w kwietniu tez widac że żyje, ale niska jest, kluje się ), w czerwcu już jest b. ładna.
magnolia 11:23, 18 lis 2014

wiązówka ok 50-70 cm - taką widuję