Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Pszczelarnia 11:45, 24 wrz 2014

Do góry
Joku napisał(a)
Moim zdaniem ten bodziszek to Rozanne. Skoro tak rośnie, kwiaty też mi pasują. U mnie zrobił podobnie jak u ciebie, zarósł wszystko dokoła. Próbowałam go wiosną wykopać, ale nie dałam rady. Będę próbować ponownie wiosną

Może masz rację.
Rozanne powinien mieć do 40 cm, himalajski, ok 50cm. Kwiaty ze zdjęcia rzeczwiście bardziej wygladaja jak Rozanne, himalajskiego maja płatki bardziej oddzielne. Ale głowy nie daję.
Rozanne powinien mieć dolne części pędów różowawe, himalajskiego nie wiem
Ogród w duszy mi gra... 23:27, 23 wrz 2014

Do góry
Mam tam 10 hortek, ale sadzonych co około 80cm
Jutro zmierzę ile miejsca zajmują w każdą stronę od narożnika.
Mam je dość mocno odsunięte od narożnika i tuj, bo za nimi mam jeszcze miskanty.

Drzewa: w narożniku brzoza - która już była. Po lewej wiśnia royal burgundy, po prawej magnolia galaxy /bo jednak chcę mieć też wiosną kwiaty.... na drzewach /
Makowo na Kociewiu 21:37, 23 wrz 2014

Do góry
malkul napisał(a)
kochana to Magnolia jest mistrzynią ja tylko posadziałam
ale stipy też kocham od pierwszego wejrzenia!!

Magnolia...to prawda ale Ty jesteś mistrzynią od nowoczesnych efektów trawiastych
Makowo na Kociewiu 21:10, 23 wrz 2014

Do góry
kochana to Magnolia jest mistrzynią ja tylko posadziałam
ale stipy też kocham od pierwszego wejrzenia!!
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 17:57, 23 wrz 2014

Do góry
Mamy ciąg dalszy strony której część pokazałam wcześniej. Magnolia /kwitnie na żółto/, potem ostrokrzew, choinka /przecież nie wiem jaka i przy domu przy małym tarasie juka /chyba tak to się nazywa/.

/
Pszczelarnia 09:06, 23 wrz 2014

Do góry
kompost kojarzy mi się z bogactwem- kto go ma, tenbedzie miał pełną spiżarnię ( albo widoki bujne). Ja swój kompost'zjadłam' już latem.

Pluskwica urocza, reszta też bardzo.
A bodziszek szalony to nie jest jakiś himalajski, np Jonsons blue?
http://ogrodywodne.pl/geranium_himalayense_johnsons_blue/

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:14, 22 wrz 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Karola zostaw teraz jeżówki, nie dziel ich. Na wiosnę dopiero. Nie lubią jesiennego podziału, potrafią się nie obudzić wiosną po dzieleniu. Teraz jak nie musissz to nawet nie przesadzaj.
Green Jewel z czym?-np z carex bronze form, z szałwią omszoną ( tylko odmianową żeby się nie pokładała, najlepiej niezbyt wysoką)

A ja musiałam i przesadziłąm ale z bryłą ziemi. Zobaczymy. Szkoda by było padnięcia, bo niektóe odmianowe były.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:39, 22 wrz 2014

Do góry
popcarol napisał(a)

Super rada, tez tak zrobię, ale nasion nie mam - chyba poczekam aż się same wysieją, te które kwitną teraz.. ewentualnie porozrzucam nasiona po rabatach? może coś z tego będzie - więcej niż w doniczkach...

Dzięki, Marto!

na zdrowie. Ale tez klują się dość długo
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:38, 22 wrz 2014

Do góry
tak, w niedzielę spokojniej zdecydowanie. A czasem tez miłe niespodzianki- np olej rzepakowy po 8 zł. Nie kupiliśmy, ale został nam w głowie. Wróciliśmy po niego po 10 minutach- kosztował już 5 zł.
Za to zdrowy chleb na zakwasie wyszedł nam bokiem- dzieci stwierdziły że jest taki stary że można nim zabić, i może faktycznie jest zdrowy, bo paskudny. Nie wiem co nam się stało że kupiliśmy go bez sprawdzenia świeżości
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:34, 22 wrz 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Juziu mnie z doniczek jakoś słabo idą. Ale super wyłażą samosiejki, więc na Twoim miejscu bym posiała b. płytko teraz, zaraz, a wiosna wyjdą obficie. Tylko ich nie wypiel, wygladają trochę podobnie do pokrzyw

Super rada, tez tak zrobię, ale nasion nie mam - chyba poczekam aż się same wysieją, te które kwitną teraz.. ewentualnie porozrzucam nasiona po rabatach? może coś z tego będzie - więcej niż w doniczkach...

Dzięki, Marto!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:33, 22 wrz 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Wczoraj byłam z M. Zwykle bywałam w sobotę, więc wczoraj mieliśmy wrażneie że dziwnie spokojnie było. Lubie tam bywać i lubię tam jechać- pięknie jest teraz, wczesna jesienią

Zapewne większość tłumów się przewaliła jednak w sobotę było okropnie dużo ludzi, chyba jeszcze więcej niż rok temu. W niedzielę większy spokój??
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:31, 22 wrz 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

A te nasionka to kiedy wysiewać? I do doniczek?
A kosmosy jak? Bo mam nasiona i durna nie wiem co z nimi zrobić

Juziu mnie z doniczek jakoś słabo idą. Ale super wyłażą samosiejki, więc na Twoim miejscu bym posiała b. płytko teraz, zaraz, a wiosna wyjdą obficie. Tylko ich nie wypiel, wygladają trochę podobnie do pokrzyw
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:30, 22 wrz 2014

Do góry
popcarol napisał(a)

Byłyśmy z dziewczynami, w sobotę. Super było! Chociaż tłumy za duże, jak na mój gust... A Ty byłaś?

Wczoraj byłam z M. Zwykle bywałam w sobotę, więc wczoraj mieliśmy wrażneie że dziwnie spokojnie było. Lubie tam bywać i lubię tam jechać- pięknie jest teraz, wczesna jesienią
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:26, 22 wrz 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
Byłaś w weekend w Skierniewicach?

Byłyśmy z dziewczynami, w sobotę. Super było! Chociaż tłumy za duże, jak na mój gust... A Ty byłaś?
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:21, 22 wrz 2014

Do góry
Byłaś w weekend w Skierniewicach?
Dwa ogrody 11:50, 22 wrz 2014

Do góry
Widzę że umnkeło mi że dziewczyny już Ci przypomniały nazwę i to dwa razy. To teraz masz przypomnienie nr trzy. Zapisuję sobie wątek
Dwa ogrody 11:48, 22 wrz 2014

Do góry
Pani Przyrodo kupiłaś zawciągowiec. łatwa roslina, tylko w bardzo ostre zimy ( jak w tedy co miskanty poadły w szkółkach, 3lata temu chyba) wymarzał, ale też nie w 100 %.
Zdjęcia ze Skierniewic przy stoisku ulubionej przeze mnie szkółki. My zM wpadliśmy tam wczoraj.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:37, 22 wrz 2014

Do góry
Karola zostaw teraz jeżówki, nie dziel ich. Na wiosnę dopiero. Nie lubią jesiennego podziału, potrafią się nie obudzić wiosną po dzieleniu. Teraz jak nie musissz to nawet nie przesadzaj.
Green Jewel z czym?-np z carex bronze form, z szałwią omszoną ( tylko odmianową żeby się nie pokładała, najlepiej niezbyt wysoką)
Ogródek Iwony 20:36, 21 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, nie mogłam wcześniej odpisać.
Wychodzi na to, że w tym miejscu magnolii nie posadzę. Zaczyna mi się zwężać ogród, hi, hi.
Poprosiłam Danusię i mi zrobiła szkic nasadzeń.
Dziękuję za dobre rady wszystkim.
Magnolia w moim ogródku się znajdzie, ale w innym miejscu i później. Robię ogród na zasadzie rabatka, po rabatce, więc trochę potrwa.
Wiesz Iwonko, mi tez ten sposób robienia wydaje sie logiczny,staram sie i ja tak robić, tylko jak tu czasem sie powstrzymać
Ogródek Iwony 20:04, 21 wrz 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
Iwonko, podczytuję o czym dyskutujecie...Moi Rodzice kilka lat temu posadzili dwie magnolie. Rozrosły sie potężnie, kwiaty są krótko. Mama ma problem z wybieraniem opadłych liści z rabaty... Może warto pomyśleć o czyms zimozielonym, widzę ,ze na tej rabacie sporo traw. A może faktycznie nigra, dodalaby koloru

Aniu, nie mogłam wcześniej odpisać.
Wychodzi na to, że w tym miejscu magnolii nie posadzę. Zaczyna mi się zwężać ogród, hi, hi.
Poprosiłam Danusię i mi zrobiła szkic nasadzeń.
Dziękuję za dobre rady wszystkim.
Magnolia w moim ogródku się znajdzie, ale w innym miejscu i później. Robię ogród na zasadzie rabatka, po rabatce, więc trochę potrwa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies