Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 11:10, 12 lis 2014

Narysuję. To miejsce.
Tess 11:26, 12 lis 2014

Cały czas kibicuję, ale pomóc nie umiem - na drzewach się nie znam zupełnie.
AgnieszkaW 11:34, 12 lis 2014

A klon strzępiastokory cynamonowy? Piękny jest

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/0/4680/original.jpg
Gardenarium 11:53, 12 lis 2014

Śliwa wiśniowa bardzo długo trzyma liście i ma atrakcyjny kolor, plus buki. Platan też.

Instagram Ogrodowiska
EwaG 12:17, 12 lis 2014

magnolia napisał(a)

A grusza Chanticleer?- pokrój jak scanlon , trzyma liscie nadal, kolory teraz obłedne, pozytek dla pszczół chyba jest - kwiaty.... dla mnie piekna jest

Dla mnie też. Dopiero teraz się przebarwia. Super drzewo.
Milka 12:28, 12 lis 2014

Interesujące rozważania o drzewach
a widok podświetlonych nalewek zapowiada przyjemną zimę
ana_art 12:39, 12 lis 2014

Rozważanie nad drzewami cudne, googlam i wzdycham, co jedno to ładniejsze. Powiedzcie ta grusza ma owoce?

A tak na marginesie i w nawiązaniu do tych nalewek ze zdjęcia, jak robisz pigwówkę?
Pszczelarnia 12:51, 12 lis 2014

Wracając do tematu drzewa.
Sprawa sadzenia drzew to arcytrudne zadanie. Drzewo to poważna inwestycja(na lata). Musi pasować pokrojem, kolorem, być na właściwym miejscu i rosnąć zdrowo oraz nie kłócić się charakterem z innymi drzewami.
Czego szukam? Chodzi o drzewo liściaste do częściowego przesłonięcia (zamglenia) ciężarówki z przyczepą w kolorze czerwieni, parkującej w znacznej odległości (za strumieniem). Drzewa istniejące narysowałam. Układ narysowałam, tylko proporcje odległości się nie zgadzają. Generalnie miejsca jest dużo.
Myślałam dalej o klonach (Red Sunset, Oktober Glory, Postelense) - ale faktycznie, klony u mnie nie trzymają liści długo (dzięki Wieloszce sobie to uświadomiłam) - są wielkie przeciągi.
Buk (te są w krajobrazie dookoła) przy dominującym platanie nie będzie chyba dobrze wyglądał?
Czy powtórzyć gruszę Chanticleer (która już rośnie na skraju rabaty przed żywopłotem grabowym)?
Kolor bordowy tam mi nie pasuje (za wybijający się, mam tam bordowego klona "przez pomyłkę"). Chyba.

magnolia 13:50, 12 lis 2014

tak naprawdę to platan będzie tam dominował z czym by go nie zestawić bo ma szeroki pokrój, bardzo wyrazisty jest pod wieloma wzgledami.
Ewo, a czy on nie wysłoni swoja koroną ciężarówki?
Trodno uchywcic proprocje, ale poszerzy sie napewno, a na końcu jeszcze jest klon srebrzysty. jak i temu dodasz szerszy o kilka metrów zakres korony, być może okaże sie że masz nimi 'załatwiowną' ciężarówkę a zyskujesz jeszcze ciekawe kulisowanie w przestrzeni

Pszczelarnia 14:06, 12 lis 2014

Raczej nie zasłonią, ona (ciężarówka) wpisuje się dokładnie pomiędzy korony tych drzew, na osi widokowej właśnie.