Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ele2001"

Paprocie ogrodowe 14:24, 07 sty 2012

Do góry
Choruje Adiantum pedatum moim skromnym zdaniem jedna z najładniejszych niestety w moim dość suchym ogrodzie się nie udaje
Phormium - len nowozelandzki, tęgosz 09:33, 07 sty 2012

Do góry
No tez chętnie zobaczę dwie zimy to całkiem spory sukces gdyby zimy były takie jak tegoroczna nie byłoby problemu i ciekawe czym okrywała itd.nie ma co w tym roku sadze swojego wczoraj szukałem dla niego miejsca
Gunnera - parzeplin 09:26, 07 sty 2012

Do góry
Ona jeszcze rośnie w donicy w chłodnej altanie wiec nie ma problemu-ale powoli będzie rosła coraz intensywniej w swoim naturalnym środowisku wegetacje rozpoczyna jakoś na początku lutego.
Ogród zapachów u Jasi 18:26, 06 sty 2012

Do góry
aldonaz napisał(a)

Niektóre byliny rosną w jednym miejscu dziesięć lat, inne po dwóch , trzech latach zanikają. Jak oglądam zdjęcia ogrodu z przed 4 lat (wcześniejszych nie mam) widzę jak dużo roślin było tylko gościem w ogrodzie . A szkoda.

Kupiłam tą niską naparstnicę różową żeby ją rozmożyć, nie pamiętam już czy nie zawiązała nasion czy też zawiązała je bardzo późno i z pomysłu na śliczną kępę różowych naparstnic zostało tylko to zdjęcie.
Pozdrawiam Jasia

Czy obok naparstnicy rośnie żeleźniak bulwiasty? Widziałam u Ciebie też żeleźniaka Russela. Kupiłaś sadzonkę, czy wysiewałaś nasiona? Przywiozłam nasiona ze Szkocji, kupiłamteż u nas, ale nie wzeszły. Ciekawa jestem, jak u nas zimuje? Roślina jest niezwykła i chciałabym ją mieć w swoim ogrodzie.
Pozdrawiam

ele2001 napisał(a)

powyżej na zdjęciu to naparstnica mertona bardzo piękna gdzie ją kupiłaś?

Aldono obok naparstnicy rośnie szałwia okręgowa (Salvia verticillata).
Zeleźniak Rusela rośnie już długo w ogrodzie. Kupiłam sadzonkę, która z czasem bardzo się rozrosła. Zimuje bardzo dobrze, bez dodatkowego zabezpieczenia. Nie rozmnażałam go z nasion, ale w tym roku bardzo długo nie wycinałam kwiatostanów, zawiązały się nasiona i może się nasiały? Zobaczymy na wiosnę.

Przemku naparstnicę kupiłam na wystawie ogrodniczej w Krakowie u pani Więckowskiej, ona ma szkółkę chyba koło Łodzi.

(zdjęcie z 2008r.)

Pozdrawiam Jasia
Gunnera - parzeplin 11:46, 06 sty 2012

Do góry
moja rozpoczyna wegetacje wypuszcza pierwsze listki w zasadzie jeden taki zieloniutki
Balloch Castle Country Park - Szkocja 11:31, 06 sty 2012

Do góry
Rododendrony jak w Wojsławicach ogromne
Artykuły o roślinach i nie tylko 11:25, 06 sty 2012

Do góry
Ostrokrzew powiadasz
Konkurs o trawach 11:20, 06 sty 2012

Do góry
nie przyłożyłem się gratulacje dla najlepszych
Złotokap - Laburnum 11:09, 06 sty 2012

Do góry
Piękny żywy kolor,tak to u nas jest z tym klimatem, że późne przymrozki mogą zniweczyć wiosenne kwitnienie wielu roślin. Śiewki wielu roślin zazwyczaj nie powtarzają cech rośliny matecznej wchodząc w fazę kwitnienia bardzo późno i kwitną o wiele słabiej.
Mój ogród - mój azyl 22:41, 04 sty 2012

Do góry

Witam pięknie , Masz pole do popisu sporo miejsca zazdroszczę , no to będziemy obserwować zmiany
Artykuły o roślinach i nie tylko 20:10, 04 sty 2012

Do góry
To by trzeba było filmik nagraćtak to ciężko obrazowo wytłumaczyć
Ogród mały, ale pojemny;) 20:00, 04 sty 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Co to za drzewa po prawej stronie dające taki ciemny cień? Chciałabym mieć brata, który zajmowałby się moim ogrodem.... . No nie da rady - same siostry i do tego nie bardzo lubią prace w ogrodzie choć je mają.

Po prawej stronie rosną dwie jabłonie a za nimi żywopłot z tui
Ogród mały, ale pojemny;) 19:11, 04 sty 2012

Do góry
ele2001 napisał(a)

Co to za drzewa po prawej stronie dające taki ciemny cień? Chciałabym mieć brata, który zajmowałby się moim ogrodem.... . No nie da rady - same siostry i do tego nie bardzo lubią prace w ogrodzie choć je mają.
Książki o tematyce ogrodniczej 17:55, 04 sty 2012

Do góry
ArturPoniatowski napisał(a)
Pozycji ogród zimą jeszcze nie widziałem. Co wam powiem, ale powiem wam że od ilości pozycji na moich pólkach miałem jakieś pół roku temu małe oberwanie. Ile ta wiedza waży.

Wiem coś o tym szukam dla swoich odpowiedniej półki
Artykuły o roślinach i nie tylko 17:34, 04 sty 2012

Do góry
Poważna sprawa muszę obmyślić jakie roślinki przedstawić i jak ciekawie opisać gorzej u mnie ze zdjęciami, ale chętnie się przysłużę jeszcze dam znać.
Dolina Tęczy 17:21, 04 sty 2012

Do góry
Witam serdecznie piękne zdjęcia kolory takie soczyste
Kule, ozdoby, płotki, rzeźby do ogrodu 10:58, 04 sty 2012

Do góry
takie dekoracje są pięknym wykonczeniem ogrodu

Rzeżba, a może mały wodotrysk
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 10:44, 04 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Musisz ustalić szkielet swojego drzewa, a wszystko co niepotrzebne wytnij, ale nie zostawiając sęków. Tutaj działaj precyzyjnie. Popatrz na watek Bogusława.

Danusia ma racje najpierw szkielet końcówki gałązek masz ładnie rozwidlone więc to może stanowić baze pod "poduchy" ciężko wytłumaczyć najlepiej pokazać

]

Tutaj są klasyczne błędy boczne gałązki są za bardzo wyciągnięte jeśli na ich końcach będą utworzone 'pompony' całość będzie wyglądała niesymetrycznie
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 10:56, 03 sty 2012

Do góry
Nie wiem jak wyglada Twoja kosówka Marzenko ale z kosodrzewiny chyba najprościej bo same z siebie ciekawe kształty osiągają te drzewko to właśnie kosówka tnie sie tak samo jak zwykłą sosnę po nadaniu jej kształtu i wycięciu tego co zbędne co roku wiosna nowe przyrosty skracamy o 2/3 długości

tu przykład Boulevarda nie musi być wcale tak gęsty tych poduszek może być o połowę mniej za to troszkę większe i akurat ten cyprysik musi być co jakiś czas opryskany środkiem grzybobójczym często jest atakowany przez szarą pleśn po wycięciu i uformowaniu dobrze jest taki zabieg przeprowadzić zreszta po każdym większym cięciu taki oprysk przeprowadzam profilaktycznie nie zależnie od odmiany.

O samej technice tworzenia tych poduszek (jest ona uniwersalna) zobacz w moim wątku

marzena napisał(a)
Chcę zrobić bonsai z kosodrzewiny, zaczęłam jakieś cięcia już, ale dość nieciekawie to wygląda po tym moim działaniu...czy można więcej sie dowiedzieć, jak to robić/poprawić ?
i jeszcze ... mam 2 chyba juz 10-letnie cyprysiki 'Boulevard' , brązowieją w środku, usuwam te igiełkii całe małe gałązki i właśnie myślę o formowaniu ich na bonsai - czy się nadają, może jakieś wskazówki ?
Ogród mały, ale pojemny;) 10:37, 03 sty 2012

Do góry
Dobrze by było tak zarażać swoją pasją róża nie mam pojęcia pobrałem sadzonki od znajomej która dostała nie oznaczona róże ona już jej nie ma, a u mnie kwitnie raz ale bardzo obficie na czerwono, kwiaty ma dość duże pełne po kilka w pęczku w tym roku podsadzę pod nią fioletowy powojnik tak dla przedłużenia kwitnienia

alinak napisał(a)
Przemek może byś pozarażał tym wirusem paru facetów . osobiście mam jednego na oku

co to za róża u siostry . szczęściara z niej że ma takiego brata
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies