Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:14, 12 mar 2018

Do góry
Wczoraj pięknie słonko zachodziło troche chmur trochę czystego nieba.
Dzisiaj tez było ciepło ale bez słońca.
Sylwia jeszcze trochę trzeba poczekać aby wtargnąć pełną parą do robót wiosennych.
Zapowiadają jeszcze ochłodzenie z północy, ale może do was nie dojdzie ja to w centrum to różnie to bywa. Też nie dobrze jak tak ciepło od razu bo soki zaczną krążyć a nie daj Bóg tak jak w zeszłym roku przymrozi i będziemy narzekać.

A ty wiesz, ze posiałam 2 tygodnie temu te twoje orliki (nic nie pisałam bo nie chciałam zapeszyć) i ładnie schodzą w kuwecie.
Ale byłam w ogrodniczym i były korzenie orlików bardzo ładne odmiany i tez kupiłam jak szaleć to szaleć.

Pozdrawiam Sylwia
Liliowo i kolorowo:) 23:06, 12 mar 2018

Do góry
Danusia, że te ptaki jeszcze nie popadały od tego smrodu który z kominów wylatuje. Widocznie jakieś zaaklimatyzowane.
Tak sie uwzięłam, że nie mogę zrozumieć tych Ślązaków którzy tak kopca.

Danusiu dużo świeżego powietrza życze.
Co i jak? Nowicjuszka 23:02, 12 mar 2018

Do góry
Mira się obudziła. zapomniałam o tobie mimo to kilka razy się wpisywałam. Prześledziłam znowu twój wątek aby być na bieżąco i to taka sprawa.
Swojskie klimaty ogladałam. Tam przy każdej chałupie powinna stac szklarnia tak rejon zasmrodzony, że nie da się tam oddychać a co dopiero warzywa jeść gdzie na liściach jest ten syf z opadających dymów kominowych.

Mira byłam 2 razy w lutym z konieczności uciekałam czym prędzej czegoś takiego dawno nie widziałam z kominów żółty dym leci.
Aż z Chin wspierasz obcy kraj a tu Polskę trzeba wspierać mało nasion u nas ha ha. Nigdy nie powstaniemy z kolan jak tak wszyscy będa obce kraje wspierać.

Coś tam na działce robię ale po takim wyskoku roboczym teraz mnie kości bolą.
Pozdrawiam i weź się za ten swój wątek.

Gożdzikowa - wiejski ogród 20:29, 12 mar 2018

Do góry
Basiu nie jestem namolna. Chcę żebyś tylko zobaczyła zajrzyj na wątek "ogród z wilkiem" str 300 Magda założyła maty.
Ogród z wilkiem zamkn. 17:02, 12 mar 2018

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Z tymi matami wiklinowymi od razu ciepłej się zrobiło i ładne tło dla Cisow chyba. Dobrze je przymocujcie bo jak są słabo to wiatr łamie i wiklina się wykrusza. Ja moje jeszcze impregnowalam farba do drewna. Cisy lubią cień lepiej rosną. Ładny widok.

trytytkami je spięłam co ok 10 cm na górze i na dole .....mam nadzieję ,że wystarczy
te stare z zeszłego roku tak były spięte i wytrzymały
widoki dziękują
a dziś znowu takie miałam -słaba fota

Małymi krokami-Ogród Wioli 14:08, 12 mar 2018

Do góry
Też posadze w tym tygodniu mam balkon oszklony to zima im nie straszna.
Wiolu tak to wiśnia kiku... Jej Kwitnienie zależy od pogody wiosennej, u mnie to różnie bywa w zeszłym roku były mrozy i bardzo dużo roślin zmarzlo więc czekam na kwiatostany.

Sadz sadz, bardzo cieszą te kwiatki
Moja w zeszłym roku kwitła słabo a w tym roku jak mróz jej nie zmrozi to bedzie super
Małymi krokami-Ogród Wioli 13:10, 12 mar 2018

Do góry
Też posadze w tym tygodniu mam balkon oszklony to zima im nie straszna.
Wiolu tak to wiśnia kiku... Jej Kwitnienie zależy od pogody wiosennej, u mnie to różnie bywa w zeszłym roku były mrozy i bardzo dużo roślin zmarzlo więc czekam na kwiatostany.
Ptasi gaj 13:05, 12 mar 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
To jest wiśnia Kiku-shidare ?
Moja cała w pąkach , też mam nadzieję,ze nie bedzie mrozu jak będzie kwitła...

Wiolu nawiązała sporo pąków tak to kiku... Jeszcze mam jedna z wyprostowanymi odnogami ładniejsza ale Posadzona w złym miejscu i ciągle obwiewana wschodnim wiatrem którego nie lubi. Za duża aby ją przesadzić.

Kwitnienie tych wiśni u mnie zależy od wiatrów i wiosennych przymrozków.
Ogród z wilkiem zamkn. 12:52, 12 mar 2018

Do góry
Magleska napisał(a)

takie te maty wiklinowe niestety nie było na wysokość siatki -musiałam wybrać na 1,20 -kolejny rozmiar był na 1,50 -a to już za wysokie by były dla mnie

mam nadzieję ,że będą ładne ....zanim cisowy żywopłot urośnie -pózniej ściągnę ....u mnie wiatry szaleją ,to trochę osłona dla roślin będzie i z ulicy też zasłonięte

Z tymi matami wiklinowymi od razu ciepłej się zrobiło i ładne tło dla Cisow chyba. Dobrze je przymocujcie bo jak są słabo to wiatr łamie i wiklina się wykrusza. Ja moje jeszcze impregnowalam farba do drewna. Cisy lubią cień lepiej rosną. Ładny widok.
Ogród Ani :) 12:47, 12 mar 2018

Do góry
Aniu tu zjezdzalas, tu już tniesz szybka jesteś. Też mam sporo Cisow, ale nigdy ich nie ciełam rosły na żywioł. Przed opryskiem promanalem będę musiała też ściąć.
Oj mam dużo cięcia od irgi, cyprysy do tawuł.
Ptasi gaj 12:35, 12 mar 2018

Do góry
anbu napisał(a)

I Ela ogłosiła wiosnę, kwitną forsycje. Wszyscy do sekatorów

A gdzie tam wiosna tylko w wazonie. U nas były spore mrozy jak widzisz lód dosyć gruby pode mną nie pęka. Odkopalam szpadlem ziemię i też 20 cm warstwa zamrozona tylko po wierzchu odmarza.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:16, 12 mar 2018

Do góry
Milka napisał(a)

Monia, moje pupile żyją na zewnątrz, wiosna oznacza dla nich częstszy kontakt, mizianie, siedzenie na kolanach itp
W domu już nie chcę psiaków. Choć czasami je bierzemy, jak bardzo zimno, albo jak tego potrzebują

rodki czekają na nawozy, oprysk dolistny, pod krzak i woda
doszłam do wniosku, że nawet jak bez nawozu, a woda, nie ma różnicy..

tu widać cięte limki, część
ale się tu natyrałam, niby 8 sztuk, ale te 6-letnie to już robota ciężka, no i sektory mi się popsuły po 20 latach..

konwalniki w kondycji, idą rozłogami, gdzie chcą
owocki się posiały i są nowe sadzonki

Piękne rododendrony będzie dużo kwiecia.
Widzę, że drabiny masz dwie. Kupuje też druga bo pierwsza za niska. Milus zmieniłam jeszcze wczoraj resztę sosnowych.
Dzisiaj ciepło bez słońca deszczyk padał.

Ptasi gaj 12:01, 12 mar 2018

Do góry
U mnie wiosna w domu forsycje ścięte przed mrozami.

I Ela ogłosiła wiosnę, kwitną forsycje. Wszyscy do sekatorów
Ptasi gaj 11:57, 12 mar 2018

Do góry
Ładny dzień to i ładny zachod

Ptasi gaj 11:49, 12 mar 2018

Do góry
Ostatnie fotki, trawy tracą wiechy

Ptasi gaj 11:43, 12 mar 2018

Do góry
U mnie wiosna w domu forsycje ścięte przed mrozami.

Wiśnia ma dużo pączków aby mróz jej nie uszkodzil

Z ogródka na wsi 23:44, 11 mar 2018

Do góry
Radziu nie przejmuj się jakimś nalotem. Nie doczytałem gdzie jest ten nalot na pewno na ziemi.
Spróbuj popryskac sokiem z grejpfruta trochę dolej wody i parę kropli oleju zrób próbę na kawałku ziemi. Jak masz citrosept wyciąg z grejpfruta też może być.
Jeszcze pozostaje woda utleniania.
Albo usuń warstwę z powierzchni ziemi. Mnie się wydaje, że Ziemia bardzo wilgotną nie podlewać jej, to jest jakiś grzyb.
Z ogródka na wsi 23:37, 11 mar 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Elu, żebyś nie czuła się pominięta choć właśnie po to pisałem ogółem do wszystkich żeby nie było takiej sytuacji

Radziu przeczytałeś szybciej niż się wycofałam z poprzedniego wpisu. Czasami tak bywa, że czytam ostatnia stronę i odpisuje, później zwiedzam a tu wpis z życzeniami i musiałam skasowac mój wpis pozostało tylko podziękowanie.

Dzięki bardzo.
Ptasi gaj 23:19, 11 mar 2018

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Elu, u Ciebie też robota wre ...ach ta wiosna...
A dzisiaj ? miły niedzielny dzionek na świeżym powietrzu?
Propos zrzucania ubrań...dzisiaj jak jechałem samochodem to szło dwóch chłopaków w spodenkach i koszulce...ciepło bo ciepło, ale bez przesady...pierwsze podrygi wiosny a jutro będą mieli zieloności do pasa

Dzisiaj to nie dalo się robić w kurtce czy dresie. Jak w cieniu 17 plus to na słońcu ok 30 to upał. Nie wiem czy nie odchoruje tych rozbiera ekonomia. Trzeba było nawet w niedzielę zasuwa i mielic ścięte odnogi sosny bo pogoda nie pewna a tak już zrobione.

O tyle namieliłam.

Nie wiem jaki ptak na czubku świerk ale śpiewał ostro.

Jeszcze gruby lód chodziłam i nie pekal

Od kamieni idmarza bo nagrzane

Bawarka 21:17, 11 mar 2018

Do góry

Kasiu u nas też dzisiaj pięknie, ale jednak ty bardziej na południe więc Afryka bliżej. U nas dzisiaj w cieniu 17 na plusie. Solary na dachu nagrzały wodę do 70 stopni.

Ptaki rzeczywiście trele odprawiaja jak w maju, Sikory nie specjalnie w karmikach się stołuja bo mnóstwo komarów fruwa.
Pięknie było, ale to za wcześnie.
Pozdrawiam

Elu, cofnelam sie do ostatniej wiosny i widze,ze kilka roslin bylo wczesniej. Np cesarskie korony, w tamtym roku fotnelam- 3.03. Dzisiaj patrzylam, narazie ani sladu cesarskich
Spojrz

Krokusy byly duzo wczesniej

i za pare dni bylo znowu tak

W marcu jak w garncu Ciesze sie kazda chwilka...czy to nowy krokusik, czy platek sniegu....

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies