Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:54, 06 sie 2014

Do góry
Karabela napisał(a)
A moja magnolia ma 3 lata, pięknie ciagnie do gory ale nie kwitnie

A nawoziłaś ją wczesną wiosną (marzec) w trakcie kwitnienia i w lipcu? Jesli kwtła obficie wiosną to nic się nie martw.
Teraz nie musi kwitnąć , ważne aby zawiązała pąki na wiosnę. Ja nawet wolę aby teraz nie kwitły i zbierały siły na wydanie dorodnych pąków pod końiec lata, ktorymi zakwitnie wiosną.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:49, 06 sie 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zadaj proszę to pytanie w wątku o magnolii, może będzie okazja żeby inni także odpowiedzieli Będzie też okazja do gromadzenia konkretnych wiadomości w konkretnym wątku, dla potomności i jasności oraz czytelności forum

https://www.ogrodowisko.pl/watek/195-magnolie-rozne-gatunki-i-odmiany

Magnolia nie lubi przesadzania z powodów podanych przez Marzenkę, jeśli musisz przesadzaj, ale nie za głęboko, nie lubi, nie uszkodź korzeni. ziemia lekko kwaśna, cieniutka ściółka z przekompostowanej kory sosnowej.

Masz rację Danusiu, merytoryczne uwagi dot. magnoli powinniśmy je tam wpisywać. Kopie mojego wpisu też tam dam.
Co do przesadzania ryzykowalabym wyłacznie póżną jesienia gdy zgubi liście.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:44, 06 sie 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Marzenko dziękuję ci za to że podpowiedziałaś mi żeby podciąć magnolię od dołu.
Mi zawsze podobały się takie drzewa z dołu łyse a u góry koronka.
Szczególnie ładne są takie z wieloma pniami.
Nie wiem co mi się stało że nie widziałam tego u mojej magnolii.
Trzeba ją było dawno ciachnąć.
Samej sobie jakoś nie potrafię doradzić.Potrzebuję innych do doradzenia
Dobrze że jesteś
Ja wcześniej mocno cięłam swoją magnolię.Całe gałęzie jej przycinałam bo byłaby zbyt wysoka i szeroka.Zauważyłam jednak że w zeszłym roku trochę za późno ją poprzycinałam i w tym roku kwiatków było nieco mniej.
Za to teraz właśnie widzę że moja magnolka znowu zakwita.
Ma kilka kwiatków wśród listków.Ta odmiana (Lennei) chyba tak ma bo corocznie to u niej widzę.

Basiu standardowo magnolie kwitną w sierpniu kilkoma kwiatkami a potem zawiązują pąki na przyszlą wiosne. Dlatego jesli chcesz aby obficię kwitnęła pod żadnym pozorem nie tniemy teraz gałązek.mwycielaś dolne i magnolia teraz lepiej wygląda ale już jej do przyszlej wiosny nie ruszaj
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:10, 06 sie 2014

Do góry
A moja magnolia ma 3 lata, pięknie ciagnie do gory ale nie kwitnie
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 10:09, 06 sie 2014

Do góry
Magnolia jest drzewem o kruchych i płytko ułożonych korzeniach, nie lubi przesadzania. Robimy to tylko wtedy gdy jest źle posadzona, wtedy podnosimy wyżej, albo ma złą ziemię i źle rośnie, czyli jest sens w poprawieniu jej warunków.

Jesli zrobisz to dobrze to i teraz możesz przesadzić. Właściwym terminem jest okres spoczynku drzewa, czyli późna jesień (wrzesień, październik)'

Tu jest o przesadzaniu drzew ogólnie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/358-jak-przesadzic-drzewo
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:50, 06 sie 2014

Do góry
Zadaj proszę to pytanie w wątku o magnolii, może będzie okazja żeby inni także odpowiedzieli Będzie też okazja do gromadzenia konkretnych wiadomości w konkretnym wątku, dla potomności i jasności oraz czytelności forum

https://www.ogrodowisko.pl/watek/195-magnolie-rozne-gatunki-i-odmiany

Magnolia nie lubi przesadzania z powodów podanych przez Marzenkę, jeśli musisz przesadzaj, ale nie za głęboko, nie lubi, nie uszkodź korzeni. ziemia lekko kwaśna, cieniutka ściółka z przekompostowanej kory sosnowej.
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 00:13, 06 sie 2014

Do góry
Ania -u mnie też magnolia kwitnie .sussan tak ma.
jak u ciebie już astry zakwitły to ja się pytam co będzie we wrześniu ....nawet marcinki wczoraj u Kondzia widziałam już rozkwitnięte.masz racje to lato okropnie kapryśne ...leje non stop, upały ..masakra , u mnie grzyb szaleje w ogrodzie . róże bez liści prawie z powodu plamistości
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:39, 05 sie 2014

Do góry
magnolia kolejny raz kwitnie ....
musi być smaczna, bo coś ją podgryza...

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 16:47, 05 sie 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
hej Ewo!
nie, róż dawno nie pryskałam, w chyba w czerwcu na robale; czarna plamistość się zaczyna pojawiać, wypadałoby pryskać p/grzybom...

Wiosną kupiłam w centrali rolniczej 20 kilo polifoski czy czegoś w tym stylu, najdroższy najbardziej uniwersalny nawóz do warzyw, bezchlorowy. Rozsypałam go wszędzie tylko nie w warzywniku, warzyw nie nawożę żeby tego nie jeść później A wszystko inne rośnie całkiem dobrze spędziłam tam dobre pół godziny wypytując panią, chyba dobrze mi doradziła
Prócz tego mam jeszcze nawóz do kwasolubnych (borówki, rh, magnolia) i wiosną rozkładam obornik tu i ówdzie

pozdrawiam!

Czytałam, że przy aktualnej aurze to czarna plamistość atakuje różane piękności.
Na zdjęciach nie u Ciebie nie dopatrzyłam się, ale jest dopiero początek sierpnia.
Też zrobię opryski

Zapisałam i też zakupię nawóz a co, trzeba korzystać z doświadczenia

pozdrawiam !!!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 16:38, 05 sie 2014

Do góry
hej Ewo!
nie, róż dawno nie pryskałam, w chyba w czerwcu na robale; czarna plamistość się zaczyna pojawiać, wypadałoby pryskać p/grzybom...

Wiosną kupiłam w centrali rolniczej 20 kilo polifoski czy czegoś w tym stylu, najdroższy najbardziej uniwersalny nawóz do warzyw, bezchlorowy. Rozsypałam go wszędzie tylko nie w warzywniku, warzyw nie nawożę żeby tego nie jeść później A wszystko inne rośnie całkiem dobrze spędziłam tam dobre pół godziny wypytując panią, chyba dobrze mi doradziła
Prócz tego mam jeszcze nawóz do kwasolubnych (borówki, rh, magnolia) i wiosną rozkładam obornik tu i ówdzie

pozdrawiam!
Ogród ogrodniczki 09:51, 05 sie 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Basiu, podcięta magnolia wygląda super Rabatka teraz też już całkiem, całkiem Wreszcie się udało

Tak.
Mi się tez wydaje że nareszcie ta rabatka nabrała wyrazu.
Wszyscy byli już chyba tym zmęczeni.
Ogród ogrodniczki 09:48, 05 sie 2014

Do góry
Basiu, podcięta magnolia wygląda super Rabatka teraz też już całkiem, całkiem Wreszcie się udało
Ogród z łezką 19:04, 04 sie 2014

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Kasiu widze, ze kolejne udane spotkanie Jestescie takie dwie smieszki, radosciki i bardzo dobrze A ta magnolia to ma teraz miec kwiaty? Kasiu bardzo Cie przepraszam ale specjalnie na mnie nie czekaj w tym terminie cosmy sie umawialy, u mnie bardzo ciezki czas teraz i wszystko moze sie stac wiec wole sie nie umawiac, jak bede mogla to dam znac. Pozdrawiam

Jestem rozbestwiona spotkaniami

Pierwszy raz moja magnolia usiłowała zakwitnąć drugi raz w sezonie. Ale kwiaty nie rozwinęły się w pełni, były jakby przypalone słońcem i szybko opadły.

Dobrze Danusiu, rozumiem. Będę czekać na wiadomość.

Macham pourlopowo
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:10, 04 sie 2014

Do góry
Bardzo, bardzo dziękujemy wszystkim za komplementy, strasznie one cieszą nie da się ukryć.

W sobotę miałam teściów na ognisku i nie mogłam dłużej zostać na forum ale już nadrabiam.

Odpowiadam zbiorowo i macham zbiorowo
.

Jagódko – bardzo oryginalny komplement czujemy się mocno docenienie i połechtani.
Ad.1 – jezówki od Ani dorosły do ok. 130cm (+/-)
Ad.2 - Miskant gracek co 70cm

Motylku- lecę do ciebie zaraz obejrzeć czy tego arbuza bom ciekawa.

Tosia- uśmiałam się z tymi pomidorami do łez

Magnolia- muszę dopytać o lawendę – mam ją jeszcze dociąć w tym roku czy już zostawić jak jest?
Ja myślałam ze same łodyżki (pędy) żeby liści nie naciąć.

Konstancja- ja do mojej tez gadałam ale moja chyba głucha

Katiaxx- nie wygonię, nawet krzesło pod dopkę podsadzę.
Z kompem u nas tak samo mąż wiecznie się czepia jak tylko usiądę i dzieciaki wiecznie coś chcą - ech życie
Różowe kwiatuszki to werbena patagońska, reszta na priv

Żaluzje
– nie są otwierane, są na stałe.
Moja wina źle się wyraziłam to można bardziej nazwać ażurową przesłoną.

Bociuś-
będzie dach może jeszcze w tym tygodniu

Ps. Nikt nie zauważył, że są rozpięte graby, ja wiem że ich z lupą szukać.
Makowo na Kociewiu 22:56, 03 sie 2014

Do góry
Agnieszka_B napisał(a)
Piekna zmiana na borówkowej!

pozdrawiam

Agnieszko ...to najtrudniejsze miejsce w Makowym te borówki, jałowce, magnolia, róża i powojniki ... no sama widzisz po nazwach nic do siebie nie pasuje
Moje ukochane miejsce na ziemi 19:39, 02 sie 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)
Moja magnolia tez kwitnie ,ale Marzenka mówi że to normalne zjawisko

Ewa pewnie tak jest...
Moje ukochane miejsce na ziemi 19:35, 02 sie 2014

Do góry
olaw napisał(a)
U mnie magnolia też powtarzała kwitnienie - mam tę samą odmianę, w tym roku jeszcze nie zauważyłam kwiatów, ale może dlatego że ją podcinałam bo wielka się zrobiła

Ola zobaczysz w przyszłym roku
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 13:10, 02 sie 2014

Do góry
znawcą nie jestem, ale MAGNOLIA pisała u MALKUL, że dziewczyny tną za słabo, więc wywnioskowałam że nie ma się co szczypać i ciąć ostro moja kiepsko wygląda w środku dlatego myślę, że ostre cięcie pozwoli jej się zebrać pod środka do zimy
U Oci ... 00:17, 02 sie 2014

Do góry
Ociu a nie sadziłaś/dzieliaś ich jesienią może?- czasem po takich akcjach dłuuugo się zbierają.
Jeszce możesz poczekać,zostawić decyzję do wiosny? Na niektórych ziemiach potzrebują sporo czasu żeby się 'rozbujać' a potem im już idzie. Od wiosny można im nawieźć 'co nie co' żeby żyźnie miały.

Karl Forester czy pasuje?- a cykniesz fotę z daleka, żeby ogarnąć szerzej widok na taras?
pamiętam że masz blisko sąsiadów, chcesz sie osłonić na tarasie?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 00:10, 02 sie 2014

Do góry
super dziewczyno i chłopaku!
wzrocowo!
Kłosownica nie dała się długo prosić, znowu śliczna.

Moge sie czepnąć?- za długo lawendę ściełyście. Jeszcze trzeba mocniej, nawet o kilka cm- 5 czy 7. Tak że pierwszy tydzień- dwa niezbyt śliczna, ale potem znowu puści pędy i to gęsto i jesienią/zimą będzie śliczna, świeża.

Tzn u mnie tak to działa- ona, ta lawenda
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies