Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w mieście-ogrodzie 15:57, 21 lip 2020

Do góry
Anna i Ogród 15:55, 21 lip 2020

Do góry
Magenta Pearl

Milkshake

Anna i Ogród 15:51, 21 lip 2020

Do góry

Big Kahuna

Kleopatra
Anna i Ogród 15:49, 21 lip 2020

Do góry
Będą foty.
Nie wiem które wybrać więc będą wszystkie. Zapraszam ponownie na spacer po moim ogrodzie.
Anabellki leżą po wczorajszych deszczach. Niektóre oparły się o tawuły.

Strong Anabelle wyszły bez szwanku
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 15:46, 21 lip 2020

Do góry
Przerwa na kawę... 15:35, 21 lip 2020

Do góry
Wystawy to chyba nie tak mocno ale bardzo mi pomogło oglądanie innych ogrodów, jakby klapki się jakieś w mózgu otworzyły I bardzo lubię wracać do tych ogrodów Bałagan był bo to było w trakcie przeróbek ale mimo wszystko, dopiero do mnie dotarło, że tam na tyłach jest mega zmiana.
A tu mam zdjęcie jak to na początku mojej przygody z O wyglądało

tak jest

To jest prawie ta sama perspektywa... tylko płotki na akebię, wierzba i domek zostały na swoim miejscu.

Nie wiem, czy zwróciłyście uwagę ale wcześniej jakoś roślin nie było a przestrzeń wydała się dużo mniejsza. Dziwne to.
Wzgórze chaosu 15:15, 21 lip 2020

Do góry
A co do tui na środku - jestem świeżo po eksmisji takich 1,8 metrowych 5 sztuk oraz jednej 3 metrowej. Tak jak ty myślałam, że nie dam rady sama. Okazało się, że tuja korzeni się bardzo płytko - system jest płaski i gęsty z małą ilością takich większych korzeni. Bez problemu większego sama wykopałam i wyniosłam 3 metrowego kolosa z rabaty. Jestem dużo niższa niż ty i pesel też nie kłamie. To się wydaje trudne ale w rzeczywistości pikuś, zresztą wy przenosiliście chyba niedawno tuje...
Bardzo mocno wcięłaś się w ten trawnik. Ten kształt jest dosyć ostry w stosunku do pozostałych linii. Nie mogę nigdzie wcześniej znaleźć zdjęć tego fragmentu ogrodu i nie kojarzę czy coś pisałaś oprócz tego, ze lotnisko poszerzasz. Jakoś trudno mi jest ogarnąć ten kawałek w twoim ogrodzie bo nie byłam ;( ale po zdjęciach patrząc to w sumie widok z ławeczki będzie ograniczony na 1 rabatę i dom a to co fajne (dużo miejsca na nasadzenia) znajdzie się za nią w tle. Tylko nie bij, proszę - a gdyby tak jednak trochę trawnika mieć i stworzyć ścieżki? Być może z różnych względów taki układ jest nie do zrobienia...

tę tuję zamienić na taką strzyżoną niższą spiralę - ona gęsta i ładna jest, myślę, że by się nadała. wkoło niej zrobić okrągłą lub owalną rabatkę. Powiększyć rabatę na tyłach tak aby wszystkie linie były miękkie, łagodne. te wypustkę na zegar może można zrobić większą, nie wiem co tam dalej jest. Zwiększyłabym rabatę od strony domku, tam dałabym większe nasadzenia aby zasłonić wejście, okryć go trochę.
Choroby klonów, klon - Acer 15:04, 21 lip 2020

Do góry
Dzień dobry, przeszukałam wątek o chorobach klonów, ale nie jestem pewna czy coś pasuje do mojego drzewka. Kupilismy 3 klony globosum w szkołce, zostały zasadzone pod koniec czerwca przez ekipę ze szkółki. Dwa klony wydają się być ok (rosną w innym miejscu działki), trzeci ma jakiś problem z liściami/liśćmi

Pień wygląda ok, ale na liściach są takie brunatno-bordowe plamy. Niektore liście zasychają. Gleba w miejscu posadzenia jest miejscami gliniasta. Drzewo zostalo posadzone w dole wypełnionym torfem (tak mi sie wydaje). Po posadzeniu drzewka były podlewane (prawie) codziennie wieczorem szlauchem, a w dni kiedy były ulewy nie podlewaliśmy. Będę wdzieczna za identyfikację problemu. Mam nadzieję że to tylko szok po zmianie warunków... Dziekuję

Stylowe Nordowisko 14:42, 21 lip 2020

Do góry
Wzgórze chaosu 14:37, 21 lip 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)

Iwony marudy Chociaż wpis o tej rabacie pokazuje, że mam duży luzik do własnych działań. Nie mam daru do kompozycji, metoda prób i błędów to chyba mój znak firmowy
Ta szałwia jest tu zdecydowanie za wysoka. Wiesz, że ona w innym miejscu była o połowę mniejsza. Pasuje jej pełne słońce. Na razie ścięłam ją do zera, ładnie odbija. Pójdzie na rabatę przy brzozach za jakiś czas.

U Danusi przeczytałam, że też w tym roku pierwszy raz ścięła szałwię do podstawy. Caradonna to duża odmiana i lubi się wykładać. Myślę, że ten sposób pozwoli jej zachować ładny kształt do jesieni.
Zrobiłam to z bólem serca, czubki jeszcze kwitły Ale szybko odbija, już u podstawy mam dziesiątki listeczków.

Rabata po przejaśnieniach wygląda lepiej. Ta stipa tu obłędnie faluje. Zobaczę jak zagra z zawilcami.
Imienniczko marudo po ścięciu szałwii rabata wygląda dużo lepiej. Okropne to ale ja bym ją od strony ogrodu ujęła w opaskę z cisów takich do wysokości maks. połowy stipy. Ale, że zawilce ci na pełnym słońcu się dobrze czują to jestem w szoku. U mnie marniały w oczach. Za to Caradonna rzeczywiście w słońcu rośnie mega wysoka. A w cieniu się pokłada.
Stylowe Nordowisko 14:30, 21 lip 2020

Do góry
Dominika11 napisał(a)
a nie masz czasem na zbyciu kulka sadzonek

Dominika11 napisał(a)
a to jakaś odmiana konkretna

Sesleria jesienna (Sesleria autumnalis)

Z kępek wyłażą pojedyncze wąsy, przypomnij się po wakacjach, będę robić porządki na rabacie to się na pewno coś znajdzie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:22, 21 lip 2020

Do góry
Może macie jakiś pomysł co wsadzić w tych donicach. Są ocieplone wiec może jakieś byliny zimujace itd. Donice są dość wąskie 30 cm szer i 70 wys. Moze coś piennego podsadzone czyms zwisającym...Wystawa południowo-zachodnia.

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 14:22, 21 lip 2020

Do góry
Wszystkie wykluczone z tego miejsca odcienie Co ciekawe na innej rabacie specjalnie posadziłam brzoskwiniowe jeżówki i zostały zjedzone przez ślimaki

Ogród pod lasem 14:19, 21 lip 2020

Do góry
inka74 napisał(a)
nie przypala ich?

Rosną w pełnym słońcu na wygwizdowie, pytałam co im robi - i Danusia powiedziała że nic nie robi podlewa tylko. Tyle, że u niej kilka roślin w kupie to nawet jak jakiś kwiatostan ma się gorzej to w masie nie widać

To moja wiosną przesadzana

Przerwa na kawę... 14:12, 21 lip 2020

Do góry
Szukając jaką jeżówkę wsadziłam w jedno z miejsc wpadło mi w ręce takie zdjęcie z 2018 z tyłów działki

Tak było jeszcze niedawno. I wiecie, ja wtedy byłam dumna z tego co już udało mi się zrobić ))

a tak to samo miejsce wygląda teraz

taka zmiana kurczę, jednak się cieszę z tych godzin i dni poświęconych na zmiany, zmiany, i jeszcze raz zmiany
Wzgórze chaosu 14:07, 21 lip 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)

Dorotka dokładnie tak, ogród od podstaw to byłaby przyjemność. A odnawianie starego, jeszcze przy maleńkich możliwościach to ciągły kompromis.
Zdjęcie poniżej fajnie ilustruje obecny problem. Rabata po lewej stronie jest zdecydowanie za szeroka. Za bardzo wchodzi na środek placu. Zmiana tego wymagałaby użycia koparki, która za dom już mi nie wjedzie. Dlatego zostawiam jak jest, roślinami nadrobię

Hakonki chyba lubią moją glinę, rozluźnioną piaskiem i korą przekompostowaną. Wydaje mi się, że lubią być wyeksponowane. Mam kilka między hortensjami, w cieniu, gdzie już nie są takie gęste.

Stipy od Abiko też nabrały masy. Oby nie za bardzo, bo podobno sieją się na potęgę.

U mnie jak jakaś duża tuja jest do usunięcia mąż obkopuje dookoła i jeśli się da to wykopuje, a jeśli nie ścina piłą poniżej poziomu ziemi.
Można by też wysoko podciąć dolne gałęzie, wtedy dałoby się w tym miejscu troszkę poszerzyć trawnik i przejście.
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 14:00, 21 lip 2020

Do góry
Niby ogólna kolorystyka się zgadza

ale...żurawki poszalały kolorystycznie
W moim małym ogródeczku - Dorota 13:48, 21 lip 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Podziwiam dekoracje w altanie, a zwłaszcza bukiety Cudownie
Dziękuję, cieszę się, że się spodobały.

W Kruklandii 13:40, 21 lip 2020

Do góry
Anabellkowo

A tak wyglądają nie cięte Ice Dance... porażka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies