Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 13:57, 30 lis 2020

Nie mogłam się powstrzymać przed spacerem. Rundka wokół.

długa prosta

derenie

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 14:13, 30 lis 2020

Ptaków w ogrodzie było już mrowie. Z każdym dniem ubywa jabłuszek na Oli. Podjadają je nie tylko kosy.

W taką pogodę swoje zalety uwypuklają formowane żywopłoty. Bardzo fajnie dzielą i porządkują przestrzeń.

bukowy

bukszpanowy

rdzą malowane w puchowej czapeczce

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Roocika 14:15, 30 lis 2020

Haniu, pięknie, u nas też był śnieg rano, połowę mniej niż u Ciebie Mój 21 miesięczny synek spojrzał za okno i pytał co to? Fajne uczucie, w zeszłym roku prawie nie było śniegu, a i tak by nie pamiętał
Pierwszy śnieg ma to coś
Edit. Niestety już się roztopił...
Gruszka_na_w... 14:19, 30 lis 2020

rabata zachodnia i brzozowy zakątek

ogrodowe wnętrze

W sobotę udało mi się zebrać liście z przedpłocia i podjazdu. Okancikowałam rondo. Zaczęłam wycinać rozchodniki. Staram się rozluźnić nieco rabaty bylinowe-trawiaste, aby po deszczu lub opadach śniegu szybciej obsychały. Nie wszystkie trawy i byliny lubią nadmiar wilgoci w korzeniach.
Gruszka_na_w... 14:20, 30 lis 2020

Roocika napisał(a)
Haniu, pięknie, u nas też był śnieg rano, połowę mniej niż u Ciebie Mój 21 miesięczny synek spojrzał za okno i pytał co to? Fajne uczucie, w zeszłym roku prawie nie było śniegu, a i tak by nie pamiętał
Pierwszy śnieg ma to coś
Edit. Niestety już się roztopił...

U mnie też już ciapowato, ale pierwszy śnieg odhaczony.
Roocika 14:27, 30 lis 2020

Haniu, pewnie już pisałaś ale napisz może jeszcze raz Jak założyłaś żywopłot bukowy to ile razy go przycinałaś na początku i ile go tniesz obecnie?
Wciąż myślę co dać w plecy moich brzóz, czy dać żywopłot bukowy (ale tam mokro póki co), grabowy, pecherznicę czy irgę błyszczącą. Chciałabym docelowo ciąć nie częściej jak raz w roku, pierwsze lata mogę częściej Co byś wybrała?
Gruszka_na_w... 15:34, 30 lis 2020

Roocika napisał(a)
Haniu, pewnie już pisałaś ale napisz może jeszcze raz Jak założyłaś żywopłot bukowy to ile razy go przycinałaś na początku i ile go tniesz obecnie?
Wciąż myślę co dać w plecy moich brzóz, czy dać żywopłot bukowy (ale tam mokro póki co), grabowy, pecherznicę czy irgę błyszczącą. Chciałabym docelowo ciąć nie częściej jak raz w roku, pierwsze lata mogę częściej Co byś wybrała?

Żywopłot liściasty w początkowym okresie trzeba ciąć 2-3 razy w roku (w lutym, czerwcu i ewentualnie w sierpniu/wrześniu), górę i boki. To konieczne, bo sprzyja zagęszczaniu od dołu. Jeśli się tego nie zrobi, to żywopłot będzie miał łysy dół.
Po posadzeniu trzeba go od razu przyciąć krótko, na 30-40 cm. Każdego roku pozwala mu się rosnąć ciut wyżej.
Wybrałam buki, bo mają liście cały rok. Te stare opadają dopiero wiosną.
Gosiek33 17:05, 30 lis 2020

Wcale się nie dziwię temu zachwytowi - biało, puszyście i cicho, nie licząc ptaków
Kokesz 17:07, 30 lis 2020

Pięknie bajkowo zima pełną gębą
Ja już prawie zapomniałam jak śnieg wygląda
Helen 19:04, 30 lis 2020

U nas tylko popadała krupa śnieżna, która od razu się roztopiła
U Ciebie magicznie i wspomnieniowo