Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:19, 28 lip 2014

Do góry
Gośku pięknie masz!
Wszystko rosnie jak szalone.
Buki przyrosły w tym sezonie?
Spore się wydają.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:46, 28 lip 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
ok.
Obiecałam foty futrzaste:

O matulu!!!!!!!!!!!!!! Jakie to cudne!!!!!!!!!!!!!!!!
Kocham stipy!!!!! I ciebie Marto też!
Ogród z łezką 20:05, 28 lip 2014

Do góry
Kasiu widze, ze kolejne udane spotkanie Jestescie takie dwie smieszki, radosciki i bardzo dobrze A ta magnolia to ma teraz miec kwiaty? Kasiu bardzo Cie przepraszam ale specjalnie na mnie nie czekaj w tym terminie cosmy sie umawialy, u mnie bardzo ciezki czas teraz i wszystko moze sie stac wiec wole sie nie umawiac, jak bede mogla to dam znac. Pozdrawiam
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:49, 28 lip 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Magnolio dobry duszku, dziękuję barrdzo Niemniej zapraszam do mnie, jeśli znajdziesz chwilkę, może coś Ci wpadnie w oko
Agnieszko, trawkom zrobię zdjęcia przed wieczorkiem i postaram się wstawić chyba nocką bo podlewanie i oprysk p/grzybowy mnie dziś czeka.

dzięki, wpadnę napewno jak znajdę chwilę. Muszę znikać , czas mi się skończył
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:48, 28 lip 2014

Do góry
z pojeminkiem na trawniku na piwko dla slimaków- niech piją chłopaki

i warzywnik - jakieś kolory dziwne
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:44, 28 lip 2014

Do góry
jeszcze coś mam- jeżówy ulubione . Moge powiedzieć że chyba wygralismy ze slimakami, nie zeżarły ich całkiem. Młode to jeszcze, ale będzie ładnie

i warzywnik:

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:37, 28 lip 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Magnolio, Agnieszko obydwie zrozumiałyście mnie doskonale
trawki dzielą się łatwo, szpadlem, nożem i przyjmują rewelacyjnie, nie ma strat
problemem jest ich częste odmładzanie, bo zajmuje to trochę czasu
obie z Agnieszką mamy ciężką ziemię i chyba dlatego szybciej tracą formę, chociaż piasku im nie żałowałam
Magnolio, czy z irysami trawolistnymi dla mnie byłby duży kłopot? Czymś mogłabym się zrewanżować?

Miłym pomyśleniem o mnie przyrodo.
Przypomnij się koniecznie, bo mam sklerozę.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:36, 28 lip 2014

Do góry
ok.
Obiecałam foty futrzaste:

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:14, 28 lip 2014

Do góry
szybko, jednak widzę że one róznie reaguja w róznych latach. moje źle rosną tez w tym roku,chyba za mokro im, czy za zimne lato. Nie zbierają się dobrze.
mam wyrzut sumienia w Twoim kierunku w tym temacie, bo Ci je poleciłam a Ty masz za ciężką ziemię do nich.
Muszę to jakoś odpracować

ja mam irysy trawolistne nie syberyjskie, nie pokładają się wcale, niższe są. jesienią będę je wysadzać trochę, bo za dużo ich nasadziłam. Chcesz?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:14, 28 lip 2014

Do góry
ale dzielę sie bardzo łatwo, prawda? Przynajmniej moje i nie musza się zbierać po tym długo. Większość traw trzeba dzielić żeby nie traciły formy
Ogródek na trzy lata 11:35, 28 lip 2014

Do góry
własnie nie pamiętam nazwy- carex....do 50 cm wys, żółtawy. On jest bystry, domyśli się.
Ogródek na trzy lata 11:24, 28 lip 2014

Do góry
to ja mam większą niż Frosted C, szersze listki. Twoja pewnie to ta pod nazwą carex bronze form na dobrepole.

Tomek ma taką samą w pokroju jak ta moja, ale właśnie oliwkowo słomkowa. Ładna, Pszczółka tez się chyba na nią skusiła. Tomek chwalił że tez dobrze rośnie. Ja ją mam od 3 tygodni, od razu podzieliłam na 2 szt
Ogródek na trzy lata 11:09, 28 lip 2014

Do góry
carex buchanani- u mnie zimuje bez niczego ( 2 łagodne zimy co prawda, ale łyszłam od szkólkarzy że raczej zimuje poz ekstremalnymi zimami jak wtedy co wymroziło mikanty)

http://www.dobrepole.pl/Carex%20buchananii_-_turzyca%20Buchanana_nlat_484.html
Ogródek na trzy lata 10:57, 28 lip 2014

Do góry
Nie rezygnuję, lubię je- szybko przyrastają, szybko się zbierają wiosną, zimą są ładne, wg mnie dają dobre tło dla koloru.
Mam ich kilkanaście i to sporych, a przywlokłam do ogrodu 1 szt 2 sezony temu. Jedna sztuka rośnie w dziurce w nawierzchni przy drewutni, zamiast 1 kamienia- ma się świetnie bez nawożenie, bez podlewania z ziemią wymieszaną z cementem
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:40, 28 lip 2014

Do góry
jak mi przypomnicie moge zebrać nasiona patagonki.
U mnie najlepiej wychodzą samosiewy, siane nie bardzo. Dlatego bym sypneła je jesienią na poletko i wiosną ich wyglądała
Ogródek na trzy lata 10:29, 28 lip 2014

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Prawda.
Ewa, jakie ja dziś piękne zestawienie kolorów ujrzałam w polach. Byliśmy na przejażdżce, popatrzeć jak u wujka żniwa idą, a tam piękne pole pszenżyta w cudnym szaro-słomkowym kolorze a w tym na brzegu pola niebieskie chabry. Cudnie grały te kolory. Myślę jak tu skopiować to do ogrodu. Wymyśliłam łan trawki brązowej (jest taka, a do tej pory jej nie znosiłam ) i w tym jakieś czarnuszki może, ale ciut za krótko kwitną. Trzeba jeszcz dopracować. Chyba żeby wyższą trawę i oryginalnych chabrów nasiać.

jak już uznasz że jednak je lubisz, daj cynk, wyślę Ci brązowych. Miesiąc temu sąsiadka podeszła do płota i zaczeła współczuć mojemu M że taka piękna rabata była a tu trawki uschły.Ale za to moja mama spytała mnie z wyrzytem dlaczego ona jeszcze ich nie ma ( zapomniała że zgrzytała zębami na nie sezon temu).

Ewa, piękne zdjęcia jak zawsze...Miło Cię czasem spotkać. Szkoda że jesteśmy 'przywaleni' rodziną ( kataklizm zjazdów i odwiedzin , najazd z dalszych stron świata ) bo bardzo chciałam żebyście wpadli latem do nas. Może uda się wyczołgać nam niebawem , odezwę się wtedy.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:58, 27 lip 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Tu magnolia w bukszpanch i red baron. Mialy być jeszcze zawilce japońskie ale na razie magnolia za nisko ma liście.

a ja w tym roku się zawzięłam i wszystkim młodym magnoliom poobcinałam te dolne gałęzie
na razie mam wrażenie, że są bardzo zadowolone
aktualnie Susan rozwija kwiaty po raz drugi ale to chyba nie zasługa cięcia bo wiem,ze ona jak zadowolona, to ma takie zwyczaje

Wilcza Macha
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:19, 26 lip 2014

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Marzenko bardzo ci dziękuję za to że wpadłaś do mnie.
Masz tak piękne rabatki że pozazdrościć.
Ładnie skomponowane...
Będę ci ogromnie wdzięczna jeśli pomożesz przy mojej trudnej rabatce.
Wstawiłam nowe zdjęcia żeby jeszcze lepiej zobrazować sytuację.

Jeśli tylko będę w stanie oczywiście pomogę
Dla Ciebie rabata o ktorej pisałam z magnolią i trawami.

Tu magnolia w bukszpanch i red baron. Mialy być jeszcze zawilce japońskie ale na razie magnolia za nisko ma liście.
Ogród ogrodniczki 08:38, 26 lip 2014

Do góry
Dzięki Marzenko za pomoc.
Myślę że rzeczywiście koloru by się tu przydało.
Na razie posadziłam jasnego klona japońskiego i trawy "Red Baron"
Jeśli dam jasne wrzosy myślę że się jeszcze ożywi.
Zastanawiam się jednak czy dając czerwone berberysy w to miejsce one się w ogóle wybarwią.
Jest to strona wschodnia i ciężko tam z większą ilością słońca.
W dodatku sosna i magnolia robią jeszcze więcej cienia.
Może żółty berberys mógłby się tam wybarwić?
Co ty na to?
Na razie uznałam że jeśli chodzi oczerwień najlepiej poradzą sobie czerwone żurawki dlatego je tam posadziłam.
Tło z miskantów...no...o tym nie pomyślałam.
Myślisz że to byłoby o.k.?
A może pod takie miskanty jeszcze coś kolorowego dosadzić?
I pytanie czy w takim wypadku dalej utrzymywać pas trawnika?

Jeśli chodzi o ciecie magnolii i sosny robię to od kilku lat.
Gdyby nie to byłyby to już ogromne drzewa.
Różaneczniki i azalie zabierają już pół rabaty więc się wstrzymam
Ogród ogrodniczki 01:47, 26 lip 2014

Do góry
Magnolia zachywca wiosną. Jesli dosadzisz więcej azali , wrzosów, więcej host będzie pieknie. Sosna rzeczywiście warta formowania, bo za chwilę zdominuje ci rabatę i magnolie. Może magnolię trochę od dołu podkrzesać aby nadać jej lekkości? Ja moją co roku ciut podcinam, delikatnie aby nie odchorowala.
Brakuje na rabacie jasnego koloru traw. Będzie dobrze, daj jej tylko więcej jasnych kolorów. Widziłaś moją rabatę z berberysami bagatelle, rozplenicami, stipą i kulami bukszpnowymi? Sezonowo dosadzam tam rubrum, purpurowe tulipany , ciemierniki a latem również kwitną bladorozowe róze. Calość ma jednak rozjasnione tlo ostnicą , rozplenica little boy i carexami. Widzialam u Danusi w projekcie przepiękne połącznie traw z czewonymi berberysami i hortnesjami vanille F. Pieknie to wyglądalo.

Trzymam kciuki za powodzenie zmian.

Ps. Te kamienie nie planujesz wyciągnać z tej rabaty?

A przy siatce zrob sobie szpaler miskantów lub trzcinnikow tak jak Malkul i Gusiarz. Zaslonisz siatke a z okna będziesz niala fajne tło.

I już uciekam bo ciemna noc
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies