Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

magnolia 15:37, 28 lip 2014

paniprzyroda napisał(a)
Magnolio, Agnieszko obydwie zrozumiałyście mnie doskonale
trawki dzielą się łatwo, szpadlem, nożem i przyjmują rewelacyjnie, nie ma strat
problemem jest ich częste odmładzanie, bo zajmuje to trochę czasu
obie z Agnieszką mamy ciężką ziemię i chyba dlatego szybciej tracą formę, chociaż piasku im nie żałowałam
Magnolio, czy z irysami trawolistnymi dla mnie byłby duży kłopot? Czymś mogłabym się zrewanżować?

Miłym pomyśleniem o mnie przyrodo.
Przypomnij się koniecznie, bo mam sklerozę.
magnolia 15:44, 28 lip 2014

jeszcze coś mam- jeżówy ulubione . Moge powiedzieć że chyba wygralismy ze slimakami, nie zeżarły ich całkiem. Młode to jeszcze, ale będzie ładnie

i warzywnik:

paniprzyroda 15:46, 28 lip 2014

Magnolio dobry duszku, dziękuję barrdzo Niemniej zapraszam do mnie, jeśli znajdziesz chwilkę, może coś Ci wpadnie w oko
Agnieszko, trawkom zrobię zdjęcia przed wieczorkiem i postaram się wstawić chyba nocką bo podlewanie i oprysk p/grzybowy mnie dziś czeka.
magnolia 15:48, 28 lip 2014

z pojeminkiem na trawniku na piwko dla slimaków- niech piją chłopaki

i warzywnik - jakieś kolory dziwne
magnolia 15:49, 28 lip 2014

paniprzyroda napisał(a)
Magnolio dobry duszku, dziękuję barrdzo Niemniej zapraszam do mnie, jeśli znajdziesz chwilkę, może coś Ci wpadnie w oko
Agnieszko, trawkom zrobię zdjęcia przed wieczorkiem i postaram się wstawić chyba nocką bo podlewanie i oprysk p/grzybowy mnie dziś czeka.

dzięki, wpadnę napewno jak znajdę chwilę. Muszę znikać , czas mi się skończył
agniecha973 16:52, 28 lip 2014

Marta! Jak ja uwielbiam pozaglądać w wasze podwórko! Ale stipy!!! Chyba często bym tamtędy spacerowała, żeby mnie miziały po nogach Ale lawenda! Twoja u mnie kwitnie teraz, ale w polu jest, będę próbować wiosną namnożyć. Na razie nabiera objętości. Ładne smukłe kłosy ma.
Warzywnik masz taki, że oprócz bazylii i szpinaku to ja nic nie rozpoznaję (o zgrozo!)
A jeżówki w czym masz posadzone? W irysach?
Nie żałuj nam zdjęć. Ciut częsciej coś wstaw.
agniecha973 16:53, 28 lip 2014

Znalazłam chabra, którego można by posiać w brązowych trawkach (temat rozpoczęty w wątku Ewalm )
http://www.burpee.com/flowers/cornflower/cornflower-blue-boy-prod000170.html
Widziałam w archiwum all, że ktoś miał na sprzedaż z jakichś angielskich nasion. Chyba zapoluję.
malkul 20:46, 28 lip 2014

magnolia napisał(a)
ok.
Obiecałam foty futrzaste:

O matulu!!!!!!!!!!!!!! Jakie to cudne!!!!!!!!!!!!!!!!
Kocham stipy!!!!! I ciebie Marto też!
magnolia 22:26, 28 lip 2014

agniecha973 napisał(a)
Marta! Jak ja uwielbiam pozaglądać w wasze podwórko! Ale stipy!!! Chyba często bym tamtędy spacerowała, żeby mnie miziały po nogach Ale lawenda! Twoja u mnie kwitnie teraz, ale w polu jest, będę próbować wiosną namnożyć. Na razie nabiera objętości. Ładne smukłe kłosy ma.
Warzywnik masz taki, że oprócz bazylii i szpinaku to ja nic nie rozpoznaję (o zgrozo!)
A jeżówki w czym masz posadzone? W irysach?
Nie żałuj nam zdjęć. Ciut częsciej coś wstaw.

spaceruję, a jakże. I fajnie, bo każdy z domowników mówi że lubi te trawy i to miejsce. nawet kot tak sypia między stipami- czasem ją ginie jak się uwali na stipach, ale teraz, w upale, częściej między nimi, w ich cieniu. Bardzo bym chciała żeby i tum razem przetrwały zimę, ale staram się nie nastawiać.
Lawenda- teraz deszce ją zmarnowały, szybciej przekwita, ale i tak ładna, i gwarno w niej jak w ulu- motyle, muszki, pszczoły....
W warzywniku sa zwykłe rzeczy raczej, tylko kiepskie zdjęcia- rządek ziemniaków ( z Ameryki, fioletowe), kalarepki, fasolka, patison, kabaczek ( a miał byc cukinią),moja duma- skorzonera, burak lisciowy ( jak szpinak w sumie), rukola. Była sałata, ale sie skończyła, a wysiany mix sałat od siostry z zagranicy okazał się mixem kapust dziwnych bardzo. Nawet myslałam że mam jarmuz w tym, ale to cos innego. I jest coś co chyba jest mizuną, jednak nie zachwyca. Jeszcze pory, selery, ziółka i seler naciowy.

Bardzo dumna jestem z bazylii- jest tak jak lubimy- duużo jej. Do pesto,kanapek, sałatek, pomidorów, do zielonego picia, do bukietów ziołowych dla znajomych, do zamrożenia sieczki bazyliowej z oliwą

jeżówki sa z irysami, ale na tej rabacie jest duużo, bo decyduje się na jej elementy metodą poznać, obejrzeć, doświadczyć, zeby mieć szersze spektrum. Za nimi proso Heavy metal, jeszcze jest selseria jesienna i miłka.
Zostaną tam irysy, miłka i może sesleria jako matryca trawiasta
magnolia 22:27, 28 lip 2014

agniecha973 napisał(a)
Znalazłam chabra, którego można by posiać w brązowych trawkach (temat rozpoczęty w wątku Ewalm )
http://www.burpee.com/flowers/cornflower/cornflower-blue-boy-prod000170.html
Widziałam w archiwum all, że ktoś miał na sprzedaż z jakichś angielskich nasion. Chyba zapoluję.

sliczny jest! bierz