Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:43, 27 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Też mam tacki z dziurkami i podstawki Ale bez dziurek też mam, żeby równowaga w przyrodzie była

Co tam Mira wschodzi?

U mnie nic jeszcze bo moje tacki z wysiewami mają dopiero 3 dni - ale codziennie do nich zaglądam - popsykam posprawdzam co posiałam coś zawsze powiem i spoko

Czytam co tam o daliach piszesz .

Ja dziś poszłam po sól i mąkę i kupiłam też dalię białą i różę za 8 zł - i to mi się podoba - znaczy cena róży.

Te kwitły jak szalone ale niskie i się mi pokładały - muszę w tym roku dać jednak paliki.

Ogrodowy spektakl trwa ... 20:35, 27 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam kiełki i pierwsze liścienie. Odpisałam u siebie dość obszernie co kupiłam

Ale to cieszy co? Ja czekam spokojnie na moje. Czytałam co kupiłaś, kilka doniczek przebiśniegów chyba bym zabrała do domu - mus gapić codzziennie
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 20:12, 27 lut 2018

Do góry
Zobacz art. o srebrze w ogrodzie i galerię zdjęciową

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/524-ogrod-z-domieszka-srebra
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:57, 27 lut 2018

Do góry
Przykłady zestawień:

- pomarańczowe dalie z niebieską kocimiętką, pomarańczowymi dzielżanami, Agastache
- dalie, penstemony, jednoroczna kleome, dzielżany, szałwie
- w tyle kanny o ciemnych liściach, w środku pomarańczowe dalie, a z przodu krokosmia żółta.
- dalie, werbena patagońska, driakiew
- czerwone dalie i niebieskie marcinki w różnych odcieniach niebieskiego i fioletu
- czarne dalie i Persicaria różowa
- dalie z kosmosami
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:50, 27 lut 2018

Do góry
Kasiek napisał(a)
Danusiu, u mnie dzisiaj - 23 stopnie...Ale fajnie jest, sniegu mnostwo, slonce i bez wiatru, takiej pieknej zimy juz dawno nie mialam

Kasia, normalnie nie wierzę Wymrozi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:49, 27 lut 2018

Do góry
Ależ nie. Rabaty z daliami są najpiękniejsze, gdy są kolorowe. Nie stawiaj na jeden kolor. Zobacz jak skomponowałam dalie w zeszłym sezonie, w tym będzie dwa razy tyle

Możesz stonowane robić czyli różne odcienie różu i fioletu. Białe w bladożółtymi.
Ja jednak lubię dalie jarzeniowe, np. bordowe czy fioletowe z mocnym pomarańczem.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/535-jak-uprawiac-dalie
Dalie - Dahlia 19:48, 27 lut 2018

Do góry
A mnie Rumba urzekła.
Miejsce, gdzie najłatwiej mnie znaleźć 19:46, 27 lut 2018

Do góry
Mira, nerine było na Gardenii, ale nie kupiłam.

Tu coś napisałam o nerine https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/97-zimowity-krokusy-jesienne-oraz-inne-rosliny-cebulowe-kwitnace-jesienia
I Podkarpackie Targi Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu 19:42, 27 lut 2018

Do góry
Może grupa krakowska-rzeszowska zorganizuje spotkanie? To pierwsze takie targi ogrodnicze, ciekawe jak wypadną. No i jest okazja do spotkania się w miłym gronie
Lysichiton - tulejnik 19:33, 27 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie, to Niemcy - Berlin. Ale w strumieniach w Anglii też widziałam. Wielkieee liście miały.

Pytam, bo rośliną inwazyjną okrzyknięto ją w Polce, a nie wykazuje się inwazyjnością w naszych warunkach, natomiast w krajach Europy Zachodniej już inaczej. Podobnie jest z hiacyntem wodnym, który naszej najlżejszej zimy nie wytrzyma, a zakaz już wprowadzono. Pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:27, 27 lut 2018

Do góry
To fajnie, mieszaniec może być ciekawy

Moje 4 sadzonki penstemonów wypuszczają listki, jedną uszczknęłam celem rozgałęzienia.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:22, 27 lut 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To nie jest dobry termin na ukorzenianie, ale muszę coś nowego spróbować, jednego penstemona uszczknęłam

Ja tak próbuję ukorzenić szałwię caradonnę, część obciętych pędów wsadziłam do wody, część do ziemi z piaskiem. Te w wodzie wypuszczają listki ale korzeni nie ma, te w ziemi też wypuściły listki a czy korzonki, nie wiem, trzeba poczekać czy sadzonki przeżyją i nie zdechną.
Szałwia caradonna która sama się wysiała miała niestety inne kwiaty i łodygi. Pewno była zapylona inną szałwią i wysiał się kundelek.
Ogrodowy spektakl trwa ... 10:51, 27 lut 2018

Do góry
Też mam tacki z dziurkami i podstawki Ale bez dziurek też mam, żeby równowaga w przyrodzie była

Co tam Mira wschodzi?
Pszczelarnia 10:48, 27 lut 2018

Do góry
Zrób wersję modelową. Wszystkie inne będą "półgwizdkiem" tylko
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:32, 27 lut 2018

Do góry
Balea, linie proste są równie modne jak każde inne linie Bardzo dużo projektuję ogrodów o prostych liniach i są to moje ulubione

Drzewa różowe, mogą być wiśnie ozdobne, może być śliwa wiśniowa, cokolwiek, chciałam zaznaczyć że to dwa jednakowe drzewa.
Szare linie - roślinność ułozona w poprzek rabaty.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 10:29, 27 lut 2018

Do góry
Weź gleboznawcę, zrobi odkrywkę, oceni co masz, jaką glinę, są różne.. Jak głęboko masz warstwę przepuszczalną, a może wcale nie masz?

Dużo pytań, odpowiedzi brak. Pytałam po jakim czasie znika woda po długotrwałych opadach - ulewach?

Dostałeś odpowiedź na najważniejsze pytanie, czy na glinę sypać czarnoziem?

Odpowiedziałam - nie. Co robić - szukaj rozwiązania właściwego dla Twojej działki i gleby.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 10:27, 27 lut 2018

Do góry
Takie rzeczy to się doradza widząc co jest.
Robię odkrywkę na dwa metry albo więcej i wtedy oceniamy co jest pod spodem. Nie można doradzać w ciemno, zwłaszcza w tak ważnej sprawie. Podpowiadam sposoby, ale wyjście znajdź sam, albo z pomocą.

Czy pozbyć się warstwy z wierzchu - jeśli jest urodzajna. Oczywiście, zepchnij ją a potem nasypiesz mieszając z ziemią którą przywieziesz na uzupełnienie.

No i piasku znowu nie metr, tylko 20 - 30 cm, mieszać potem dowozić ziemię dodatkową polną.

Ogrodowy spektakl trwa ... 10:09, 27 lut 2018

Do góry
Mam kiełki i pierwsze liścienie. Odpisałam u siebie dość obszernie co kupiłam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:08, 27 lut 2018

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Jak tam zima u was?U nas dzis - 16. W dzien ma byc -10. Mialo byc tak tylko do czwartku, a teraz codziennie przedluza sie prognoza o jeden dzien. Teraz dopiero w niedziele ma byc w dzien na plusie.

U nas podobnie, było minus 15. Carex zapewne zostanie załatwiony przez mróz.
Też ciągle zerkam w prognozy i ciagle to ciepło się przesuwa, Codziennie to samo, dalej i dalej, ale myślę - no przecież zima nie będzie trwała wiecznie

Z niecierpliwością wyszukuję bardziej optymistycznej prognozy. Ale nie ma
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 07:56, 27 lut 2018

Do góry
Posadź drzewa które się tobie podobają, jak napisałam nie mogą mieć dużych liści, bo będą mocno zacieniały.

Na tym zdjęciu jest wisteria, ale zapomnij o takiej formie w Polsce.

Ale podobna jest glediczja trójcierniowa 'Sunburst

Żółte liście doskonale się komponują z lawendą. Może wiąz Wredei?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies