Dol ogrodu jest pod gruba warstwa sniegu, tak z 30 cm,mysle ze rosliny tak okryte, dadza sobie rade. Gora, czyli drzewa, rododendrony i rubensy sa gole. Roz nie okrywalam. Nie martwie sie ogrodem, bedzie co ma byc
Winogrono to roślina użytkowa i prowadzi się tak, aby uzyskiwać owoce, a owoce są najsłodsze tam, gdzie jest słońce czyli na wierzchołku. Winogrona się nie zmusza żeby rosło od dołu. Gdy jest stare to siłą rzeczy będzie miało na dole pień.
Trzeba zamówić na giełdzie i sprowadzą. Ja tak zrobiłam i teraz pan mi trzyma w chłodni, żeby nie zakwitły. Nowe nabytki jeszcze nie przywiezione
Stare są a nowe czekają na lepsze dni.
A dzielenie dalii to dopiero jak widać pączki/oczka. Oddzielasz bulwy z pąkami u podstawy łodyg.
Odnośnie drugiego pytania, uściślij, gdzie będziesz te warzywa uprawiał, czy chcesz nasypać ziemi z worków do warzywnika? Ziemia ta z reguły ma w składzie jakieś sztuczne nawozy, a tego bym nie polecała spożywać skoro sam produkujesz żywność przecież. Przeczytaj skład tej ziemi a nawet pokaż zdjęcie opakowania.
W samym torfie to nie za bardzo warunki będą dla warzyw.
U mnie nic jeszcze bo moje tacki z wysiewami mają dopiero 3 dni - ale codziennie do nich zaglądam - popsykam posprawdzam co posiałam coś zawsze powiem i spoko
Czytam co tam o daliach piszesz .
Ja dziś poszłam po sól i mąkę i kupiłam też dalię białą i różę za 8 zł - i to mi się podoba - znaczy cena róży.
Te kwitły jak szalone ale niskie i się mi pokładały - muszę w tym roku dać jednak paliki.
- pomarańczowe dalie z niebieską kocimiętką, pomarańczowymi dzielżanami, Agastache
- dalie, penstemony, jednoroczna kleome, dzielżany, szałwie
- w tyle kanny o ciemnych liściach, w środku pomarańczowe dalie, a z przodu krokosmia żółta.
- dalie, werbena patagońska, driakiew
- czerwone dalie i niebieskie marcinki w różnych odcieniach niebieskiego i fioletu
- czarne dalie i Persicaria różowa
- dalie z kosmosami
Ależ nie. Rabaty z daliami są najpiękniejsze, gdy są kolorowe. Nie stawiaj na jeden kolor. Zobacz jak skomponowałam dalie w zeszłym sezonie, w tym będzie dwa razy tyle
Możesz stonowane robić czyli różne odcienie różu i fioletu. Białe w bladożółtymi.
Ja jednak lubię dalie jarzeniowe, np. bordowe czy fioletowe z mocnym pomarańczem.