Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Kokesz 19:10, 27 lut 2018

Danusiu, wspominałaś kiedyś, że kupiłaś dalie.
Teraz ja zastanawiam się nad zakupem.
Podobają mi się kolory białe, różowe i bordowe.
Z jakimi roślinami je komponować?
Postawić tylko na jeden kolor?
Gardenarium 19:49, 27 lut 2018

Ależ nie. Rabaty z daliami są najpiękniejsze, gdy są kolorowe. Nie stawiaj na jeden kolor. Zobacz jak skomponowałam dalie w zeszłym sezonie, w tym będzie dwa razy tyle

Możesz stonowane robić czyli różne odcienie różu i fioletu. Białe w bladożółtymi.
Ja jednak lubię dalie jarzeniowe, np. bordowe czy fioletowe z mocnym pomarańczem.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/535-jak-uprawiac-dalie

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:50, 27 lut 2018

Kasiek napisał(a)
Danusiu, u mnie dzisiaj - 23 stopnie...Ale fajnie jest, sniegu mnostwo, slonce i bez wiatru, takiej pieknej zimy juz dawno nie mialam

Kasia, normalnie nie wierzę Wymrozi

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:57, 27 lut 2018

Przykłady zestawień:

- pomarańczowe dalie z niebieską kocimiętką, pomarańczowymi dzielżanami, Agastache
- dalie, penstemony, jednoroczna kleome, dzielżany, szałwie
- w tyle kanny o ciemnych liściach, w środku pomarańczowe dalie, a z przodu krokosmia żółta.
- dalie, werbena patagońska, driakiew
- czerwone dalie i niebieskie marcinki w różnych odcieniach niebieskiego i fioletu
- czarne dalie i Persicaria różowa
- dalie z kosmosami

Instagram Ogrodowiska
Aurelllia 20:33, 27 lut 2018

Ciekawe podpowiedzi i inspiracje jak i z czym połączyć dalie
mira 21:41, 27 lut 2018

Wszystko o daliach wyczytałam.

Wczoraj zaglądałam jak zimują - na razie ok. lepiej, bardziej jędrne są te ziemniaczki niż te marchewkowe bulwy.
Nie wiem jak mam duże karpy podzielić, walnąć na pół czy po kawałku oderwać i kiedy.
Od razu na sucho czy podpędzić i wtedy.

Czytałam o zakupach - tą skrzynkę przebiśniegów to bym Ci buchła - muszę sprawdzić co u mnie na giełdzie - pewnie zaraz będą królowały bratki.
Aurelllia 22:30, 27 lut 2018

Tych przebiśniegów też zazdroszczę - oczywiście pozytywnie Podobno można dostać w sklepach ogrodniczych na przedwiośniu i na wiosnę, ale mało ich sprowadzają i często niestety tylko krokusy, szafirki, żonkile są i nie wiem gdzie mogę ich szukać
Gardenarium 23:23, 27 lut 2018

Trzeba zamówić na giełdzie i sprowadzą. Ja tak zrobiłam i teraz pan mi trzyma w chłodni, żeby nie zakwitły. Nowe nabytki jeszcze nie przywiezione
Stare są a nowe czekają na lepsze dni.

A dzielenie dalii to dopiero jak widać pączki/oczka. Oddzielasz bulwy z pąkami u podstawy łodyg.

Instrukcja jak dzielić dalie

Instagram Ogrodowiska
KasiaBawaria 08:26, 28 lut 2018

U nas -17. I to tutaj w sumie normalnie. Ale nie bez sniegu. Trawa mi zbielala. Nie chce myslec o innych trawach.Wszystko zmrozone a do tego silne slonce. I wiatr. Zeby chociaz snieg byl. U nas tez sie przesuwa. Mialo byc tak tylko do piatku a teraz niestety az do niedzieli. A potem ma przyjsc wiosna.Mialam rozsypywac kompost a tu wszystko mi zamarzlo i musi napierw sie rozrozic.
Sima 09:02, 28 lut 2018

U nas też wiatr, słońce, mróz do -14 i bez śniegu
Ślicznie na spacer, ale martwię się o roślinki.
Mocno podlałam ogród przed tą falą mrozów i liczę że zimozielone przetrwają... ale carexy i stipy chyba mi wypadną oraz krokusy, hiacynty i irysy które już ruszyły

ps. Nie mogę się doczekać w bukszpanowym festiwalu wiosennych kolorów - ponad 4000 cebul - wow!!!