Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Dla odmiany czas na zmiany... 21:17, 19 paź 2012

Do góry

Piękna wymiana spostrzeżeń ogrodniczych.
Ja Cię Beatka zrozumiałam że "za elegancki" w stsunku do sielskich krajobrazów z otoczenia - sosny i brzozy...I też bym się zastanawiała na cisowym ekranem na takim tle jak tam masz
Ale Tereska - WOW! Normlanie poczułam na sobie, na nas rodzaj misji do spełnienia. I pięknie opisałaś te samotne tuje i płożącego iglaka na środku trawnika. No wypisz wymaluj polskie standardy

Ale to się wkrótce wszystko zmieni.....
Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:33, 18 paź 2012

Do góry
monitka napisał(a)
Marzenko poogladałam zdjęcia przed i po i jestem w szoku jak to wszytko wybujało.
Drugi raz byłam w szoku jak przeczytałam w wątku o drzewach ile ich u Ciebie rośnie...a ja się zastanawiam czy tych marnych parę sztuk które zaplanowałam to nie będzie za dużo
No i jeszcze natknęłam się dzisiaj w jakimś wątku na informację że masz graby i nawet odnalazłam fotkę. Powiedz mi czy sama je formowałaś czy w takim stanie były kupione? kupowałaś je w necie tam gdzie brzozy czy w jakiejś lokalnej szkółce?

Brzozy sporo już podrosły i białą korę już widać mam nadzieje że moje patyczaki niedługo tez przejdą podobną metamorfozę

pozdrawiam

Monitko graby kupowała moja Pani architekt i to jedyne nasadzenie firmy zewnętrznej nie możemy teraz tej firmy odnaleźć, ogłaszali się na allegro.
Mialy wysokość powyżej 1 m i zostały ompołowę po posadzeniu w maju 2010 roku przycięte. Teraz sama je formuję, trzykrotnie w sezonie.
Ja mam sporo drzewek ale jeszcze małych i dlatego nie widać efektu. Muszę poczekać kilka lat, bo byliny baaaardzo szybko rosną ale drzewa poza brzozami aż tak nie. Graby dopiero w drugim roku od posadzenia zaczynają szybko rosnąć a w trzecim to już galopują, wprawdzie pewnie dlatego, że je wiosną nawożę.

Musiałam posadzić sporo drzew bo dom w szczerym poluposadziliśmy a na dodatek strasznie u nas wieje.
Za kilka lat pewnie bedę jeśli nie karczować to chodzić z piłą...
Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:26, 18 paź 2012

Do góry
Marzenko poogladałam zdjęcia przed i po i jestem w szoku jak to wszytko wybujało.
Drugi raz byłam w szoku jak przeczytałam w wątku o drzewach ile ich u Ciebie rośnie...a ja się zastanawiam czy tych marnych parę sztuk które zaplanowałam to nie będzie za dużo
No i jeszcze natknęłam się dzisiaj w jakimś wątku na informację że masz graby i nawet odnalazłam fotkę. Powiedz mi czy sama je formowałaś czy w takim stanie były kupione? kupowałaś je w necie tam gdzie brzozy czy w jakiejś lokalnej szkółce?

Brzozy sporo już podrosły i białą korę już widać mam nadzieje że moje patyczaki niedługo tez przejdą podobną metamorfozę

pozdrawiam
Rajski ogród Ani 20:57, 18 paź 2012

Do góry
Na swojej działce ma wiele drzew liściastych i nie jestem z tego powodu nieszczęśliwa lubię jak się pzrebarwiają i ich szelest pod stopami, a wiosną ich młodą zieleń listków
Brzozy

Ogródkowy chaos u monitki 20:47, 18 paź 2012

Do góry
Czy u was też było dzisiaj tak słonecznie i ciepło? Dzisiejszy dzień był naprawdę cudny więc korzystając z dobrej pogody porobiłam troszkę w ogródku m.in. posadziłam tulipany i wysypałam korę na rabaty. Oczywiście zabrakło więc bedę miała "przymusową" wizytę w ogrodniczym

Pokażę wam fotki z weekendu z rabaty brzozowej gdzie dosadziłam wrzosy. Jest jeszcze pusty placyk z przygotowaną ziemią na wrzoście które kupię wiosną.
Brzozy już prawie łyse...

Lawenda ciągle kwitnie

Zimozielony ogród przy białym domu 18:20, 18 paź 2012

Do góry
Brzozy w ogrodzie

Kwiatki i rabatki u Elizy 17:33, 18 paź 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)
W takim razie jeszcze coś jesiennego

Urokliwe w formie są te konary wierzby, jak jeszcze berberys w tle się rozrośnie, będzie wyjątkowo pięknie.
Żal mijającego sezonu, u mnie zaczynają już przebarwiać się brzozy.
Mój mały raj na ziemi :) 21:22, 17 paź 2012

Do góry
niby tak, ale u mnie za łyso i brak mi wyższych punktów
dobrze, że choć brzozy szybko rosną !
Rododendronowy ogród II. 19:12, 17 paź 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Bożenko,zauroczona kolorem w Twoim ogrodzie donoszę,że u mnie przebarwiły się tylko kalina,borówki amerykańskie,i azalie.......nic to w porównaniu do Twojego klonu,a później bukowego tła.
Zdjęć nie robiłam,bo aparat w domu,a ja jeszcze za kozakami po miedzach łaziłam,wolałam nie mieć dodatkowego ciężaru. Spacer po opłotkach udany....2 prawdziwki seledyny,i 8 kozaków 3 czerwone ,reszta babki.
A jutro wyskakuję do bukowego lasu,o ile wstanę po dzisiejszej robocie ogrodowej......
została mi 1 rabata do zrobienia i szklarnia. Z rabatą się uporam szybko,ale szklarnia......muszę ją odkazić,zebrać winogronowe liście co do jednego i spalić,żeby mączniak nie miał pożywki, bo jedną łozę mi zaatakował.Trochę z tym zabawy,czekam aż liście spadną same.

Haniu klon owszem ładny ale w tym roku brzozy i drugi klon brzydsze i jeszcze jeden klon który się przebarwia na pomarańczowo ciągle jest zielony ale to chyba przez to ze jest wiecej deszczu niż w innych latach a dzieki temu ze była deszczowa są grzyby wiec nie będę narzekac bo kilka ostatnich lat z grzybami było marnie. Jak na to że nie byłas w typowym lesie to pieknie nazbierałaś. ja tez sie dziś na grzyby wybierałam ale bardzo boli mnie noga , zrobiła mi się taka jakby poduszka z wodą i nie mogę chodzic. Po domu nie jest najgorzej ale jak wyszliśmy z domu to się okazało że nie moge iśc i wróciliśmy. Może jutro będzie lepiej. Chętnie bym jeszcze po lesie pochodziła ale na ogół aparatu też nie zabieram bo niezbyt wygodnie i ciezko. Na działce juz niewiele masz pracy to sobie poradzisz , zresztą Ty jesteś babka z werwą.Życzę dużych zbiorów jutro .
Ogród zamknięty w skrzyniach 01:15, 17 paź 2012

Do góry
Witajcie
Tak jak pewnie większość z Was zwiedzam to forum od dawna. Która to już noc spędzona na oglądaniu Waszych ogrodów????nie zliczę ile ich było )))) A ile przedobiednich i poobiednich kawek było pretekstem do zajrzenia tutaj...... Bardzo podoba mi się atmosfera, która tu panuje. Zdarza się, że z zachwytem oglądam zdjęcia z Waszych ogrodów. Po prostu muszę na dłuższą chwilę pochylić się nad monitorem.

Przyznam, że czasem sobie myślałam, że moje podejście do kompozycji rabat raczej się nie zmieni bo wiem co mi się podoba itd ale coraz częściej łapię się na "ogrodowiskowym myśleniu". Parę zasad które tutaj poznałam uważam dzisiaj za podstawę pięknego ogrodu. Dziękuję Wam za to))))

Mój ogród powstał/powstaje od 2 lat. Razem z ogrodem zbudowaliśmy dom. Ogród jest tworzony trochę od końca. Są już całkiem spore sosny i brzozy, wokół rośnie niewysoki las. Jest warzywnik i klomby z kwiatami ale ...... nie ma trawnika. Na drzewach mamy hamak i huśtawkę. Brak przedogródka.

W tym roku zbudowaliśmy zacieniony taras częściowo osłonięty przez drzewa. Acha i jeszcze "dorobiłam się" małej szklarni z prawdziwego zdarzenia. Działka jest obsadzona żywopłotem, który mam nadzieje przesłoni nas kiedyś od przyszłych sąsiadów. Póki co mamy piękne widoki na młodnik z każdej strony.

Spytacie więc gdzie te skrzynie????? Hmmm do tego proszę o więcej cierpliwości. Już niedługo wszystko Wam opowiem i pokażę
Dobranoc

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 22:43, 16 paź 2012

Do góry
Oj, dawno mnie tu nie było... może usprawiedliwi mnie troszkę fakt wyjazdu na konferencję? trzeba się czasem pouczyć ale już wróciłam i mam zaległości, że hej...
A więc po kolei
Justi, Ozz - dzieki za wizytę
Sebciu było bez Mai, Maja przyjedzie na wiosnę, kiedy będą dokręcali drugą część
Agnieszko też ledwo przeżyłam, wieczorem byłam bez sił zupełnie...
Elfie, bardzo miło że zajrzałaś, kolejna miłośniczko host obcinam dopiero na wiosnę, nie lubię porządków jesienią
Miło Cię poznać Kasiu, u obu Was jeszcze nie byłam ale na pewno wkrótce zajrzę
Aniu, to co kwitnie na niebiesko to ołownik
Sylwio emisja nie wiadomo kiedy... kolejny stres na wiosnę i dopiero wtedy jakiś termin
Urszulko, nie wiem gdzie zauważyłaś clematisa, a co im się podobało...chyba najbardziej tulipanowiec który stoi teraz cały w złocie, było pod nim nagranie i winnik, pnącze z niebieskimi kulkami, i miskant cukrowy złoty teraz i przeplatany czerwoną irgą, poza tym najbardziej chyba pies i dzieci wspinające się na brzozy
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:12, 16 paź 2012

Do góry
Ginger napisał(a)
Wieloszko , a jakbyś pociągnęła pas M.Gracillimus-ów dokładnie w tej samej linii w ,której jest teraz. Byłoby tak trochę tajemniczo podczas wiatru wyłaniałyby się pnie brzózek ktore są posadzone na drugim planie , a pomiędzy brzózki tak jak pisałaś thuje Danica. Myślisz , że zbyt dużo thuji ??? hmmm mogłoby tak wyglądać na małych rabatach ale u Ciebie wydaje mi się że będzie super . I fajne piętra powstaną bo i brzozy i trawki takie są ruchliwe

Ginger, właśnie myślę nad tym od nowa... Zasiałyście zamęt w moim projekcie i w mojej głowie
Mój jesienny ogród 19:45, 16 paź 2012

Do góry
Robercie, też widziałam żurawie na działce. Leciały dokładnie tak jak u ciebie na zdjęciu. Nie miałam aparatu przy sobie, więc nie uwieczniłam tego klucza żurawi na niebie. Brzozy są piękne i fotogeniczne. To moa stje ulubione drzewo. I jeszcze takie pożyteczne np. sok brzozowy można już kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Jak byłam na Litwie sok brzozowy można było kupić w sklepie z żywnością. Piłam go, ale do tego smaku trzeba się przyzwyczaić.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:32, 16 paź 2012

Do góry
Wieloszko , a jakbyś pociągnęła pas M.Gracillimus-ów dokładnie w tej samej linii w ,której jest teraz. Byłoby tak trochę tajemniczo podczas wiatru wyłaniałyby się pnie brzózek ktore są posadzone na drugim planie , a pomiędzy brzózki tak jak pisałaś thuje Danica. Myślisz , że zbyt dużo thuji ??? hmmm mogłoby tak wyglądać na małych rabatach ale u Ciebie wydaje mi się że będzie super . I fajne piętra powstaną bo i brzozy i trawki takie są ruchliwe
Zielonym do góry czyli trudne początki .... 09:17, 16 paź 2012

Do góry

Nowa rabata przy oczku - brzozy, wrzosy rozplenice i miskanty "morning lights"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:05, 16 paź 2012

Do góry
Wieloszko, to może G. przesunąć w brzozy, a zamiast nim ML?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 08:49, 16 paź 2012

Do góry
Ginger napisał(a)

[/quote

Wieloszko brzozy wyglądają pięknie , ale wydaje mi się że na tle Miscantów Vaeiegatus znikną piękne białe pnie.

No właśnie- a przynajmniej mniej będą się odcinały. Wiem że w ogrodzie z lustrem tak było, ale chyba Danusia miała tam jakiś zamysł w tym . Z Twoim zestawem Graciallimusy.

Z dereniami- rozumiem Cię. Ten efekt zimowy jest cudny.

Co do wrzosów- masz rację że nie ma co pytać o odmiany. Ale koniecznie pytaj o wysokość. Jak kupisz wrzosy silnie rosnąca to będą ładne 2 lata, a potem 40-45 cm krzaczory zwykle rozkładające się na boki. Nie wyższe docelowo niż 30-35 cm.
Mój jesienny ogród 08:41, 16 paź 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Ale żurawi a w tym brzoziaku były grzyby?

O tym samym pomyślałam
Uwielbiam brzozy...... Cudne zdjecie..
Pszczelarnia 23:06, 15 paź 2012

Do góry
Proszę o poradę ogrodniczą.
Jest brzeg strumienia (południowy zachód, zachód). Za pasieką i sadem.Po lewej na zdjęciu.

Rośnie tam brzoza, świerki, miłorząb, róże dzikie, ognik, dereń biały, dereń o białych liściach, dereń o żółtych pędach, dereń jadalny, jeżyny, dziki bez koralowy, jarząb mączny.

Chcę to uporządkować, bo teraz tak to wygląda:

Lipy nie ma, brzozy i świerków tutaj nie będzie. Będą klony (acer rubrum 'Red Sunset' oraz acer 'Crimson Gold'), chcę zostawić derenie i dosadzić róż parkowych (jest 'Nevada', dojdzie jeszcze inna). Zostawić miłorzęba? Co z nim zrobić. Przesunąć do tyłu? Co warto zostawić a co "oddać w dobre ręce"?
Marzą się kolory ciepłej jesieni: żółty, czerwono-pomarańczowy. Co proponujecie? Jak się obsadza takie "coś"? Jakie klimaty proponujecie? Dodam, że nie chcę się zasłaniać, wysłaniać, odgradzać od rzeki i widoków.
W sadzie posadziłam już szpaler 'Ritausmy' :

O....! 22:59, 15 paź 2012

Do góry
Marzeno, brzozy, ławeczka, grzybki prawie pod ręką. Marzeno masz raj. Ja złaziłam pół lasu w niedzielę i niewiele znalazłam. A tobie znudziły się maślaki. Zazdroszczę.Pięknie u ciebie i nastrojowo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies