Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:25, 15 paź 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
A teraz opowiem Wam (wersja dla baaardzo cierpliwych ) co planuję posadzić pod tymi brzozami, a Wy mi powiecie, czy to ma sens:
- widoczne po lewej stronie 4 gracillimusy - out (ale dopiero wiosną)
- pomiędzy trzema brzozami z tyłu - miskanty "Variegatus"
- pomiędzy 1 i 2 rzędem brzóz - cisy "summergold" (przesadzone z innej rabaty)
- tuż przed brzozami po lewej - plama berberysów "bagatelle" (11szt.), a po prawej - 9szt. tawuł "Goldmound" - przesadzone z innego miejsca
- tam gdzie teraz te niskie roślinki - 2 odmiany wrzosów i 1 wrzośćców posadzone kwadratowymi plamami

Kurczę, muszę to narysować, bo pewnie nikt poza mną nie wie o co chodzi

Wieloszko brzozy wyglądają pięknie , ale wydaje mi się że na tle Miscantów Vaeiegatus znikną piękne białe pnie.
Co z drzewami w przyszłości? 22:03, 15 paź 2012

Do góry
W małym ogrodzie preriowym posadziłam

na froncie ambrowca (Liquidambar styraciflua), klona ( Acer rubrum 'Red Sunset'), trzy wiśnie Umbraculifera, trzy miłorzęby, dwie rajskie jabłonie, platana, ozdobną gruszę, dwa grujeczniki, jeden normalny i jeden "Pendula", trzy brzozy himalajskie, razem 17 drzew liściastych

Klon Red Sunset

Miłorząb normalny, Mariken i Pendula

Trzy wiśnie i klon

Platan

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:33, 15 paź 2012

Do góry
Wieloszko, jeszcze nie dotarłam do odpowiedzi w sprawie ew. reklamacji drzewnych.

Co do rabaty - świetnie. Ja bym tylko przy tych brzozach dała coś większego, berberysiki i tawułki wybrane przez ciebie są takie małe. A brzozy rosną szybko wysoko, takie patyki (fajnie, że są w zagajniku). Na Twojej przestrzeni widzę coś większego jako piętro pośrednie. Ale może wtedy nie będzie tej geometrii? Nie wiem ........ Będzie, bo derenie świetnie się tnie.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:17, 15 paź 2012

Do góry
Gabi, nie wiem, czy M. jak sadził brzozy myślał o "perspektywie" Ja bym raczej te wyższe dała z tyłu, ale że wyższych były 2szt. - dał z przodu... Mam nadzieję, że teraz się przyjmą a wiosną ruszą
Masz rację, że u nas bieda z roślinami Tzn. jest ich niby dużo wszędzie, ale nie te konkretnie co chcemy. Jakieś takie mamy wyśrubowane wymagania
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:09, 15 paź 2012

Do góry
nieszka napisał(a)

Agniecha, Madżenka, Bociek, Julita, Gosia(malwes), Anita, Syla, Noemi dzięki kochane za wszyyystkie pochwały - jesteście stanowczo zbyt wyrozumiałe - to demotywujące
Dla Was taka szybka poranna fotka komórką:

Bardzo mi się również podoba - i wcale nie dlatego że jestem wyrozumiała

wspaniała praca, a brzozy rewelacyjne; czytałam co chcesz posadzić, pamiętam mniej więcej nawet z ostatniej wizyty, bo trochę o tym planie wtedy już mówiłaś; będzie bardzo fajnie, bo u ciebie w przeciwieństwie do mnie, jest konsekwencja
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:32, 15 paź 2012

Do góry
Aga śliczny zakątek brzozowy masz!! i brzozy jakie jakie piękne, dorodne.
Jak dosadzisz to co planujesz to dopiero będzie uczta dla oczu
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:36, 15 paź 2012

Do góry
Agniecha, Madżenka, Bociek, Julita, Gosia(malwes), Anita, Syla, Noemi dzięki kochane za wszyyystkie pochwały - jesteście stanowczo zbyt wyrozumiałe - to demotywujące
Dla Was taka szybka poranna fotka komórką:

Wygląda tak niewinnie - 5 brzózek, ale 2 silnych facetów cały dzień na tej rabacie pracowało! No muszę ich pochwalić po prostu ! Musieli tam nawieźć kilkanaście taczek ziemi polnej, bo zrobiła się rabata-dołek, potem przemielili to glebogryzarką, a potem na moje życzenie pod każdą brzozę kopali ogromny dół i mieszali gliniasto-polną ziemię z torfem... No niech te brzozy spróbują teraz nie rosnąć
O....! 00:07, 15 paź 2012

Do góry
Irenko, Aniu, no ja też lubię brzozy ... choć kiedyś Zbysiu napisał mi, ze brzozy to 'pijaki i śmieciarze' ( o ile się nie mylę co do drugiego słowa...) i oczywiscie...miał rację.. ale maja też walory i dzięki nim je lubimy

Moniko, dzięki ... to jeszcze taki dzisiejszy...o, już wczorajszy widoczek...
Ogródek na trzy lata 22:56, 14 paź 2012

Do góry
Moniko, a ja wiem przecież że masz brzozy w ogródku , może się nie odzywam za często, ale zaglądam.
Ogródek na trzy lata 22:47, 14 paź 2012

Do góry
Ewciu jakie piekne miejsca dzięki Tobie zobaczyłam. Co prawda na fotkach ale może kiedyś się uda zobaczyć na własne oczy bo Barcelona to moje marzenie. No i góry zachwycające!
W moim mieście jest aleja platanowa, bardzo urokliwa. Lubię tam spacerować ale brzozy tez lubię. Mam nawet trzy u siebie w ogódku. Na razie cienkie patyczki ale kiedys pewnie pokażą swój urok
Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:27, 14 paź 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Sporo stronek musiałam przeleciec . Widzę ze dziś fajny dzień miałyscie. Potwór podzielony i pójdzie w rózne ,,dobre ręce" . Nowe drzewka, czyli znów zmiany a mówiłaś że od maja nic już nie robisz. W przyszłym roku znów będa zmiany więc zimą wypoczywaj i nabieraj sił.Dzięki za częste wizyty u mnie .

Bożenko nie mam nowych drzewek tylko brzozy prostowalam ale one rosną już u mnie 1,5 roku
A pogodę i spotkanie mialyśmy baaardzo przyjemne.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 16:45, 14 paź 2012

Do góry
Ja też uwielbiam brzozy, ale moje są takie najzwyklejsze. Nie zraziła mnie też ogromna ilość drobnych liści Będziesz miała piękne tło W grupie wyglądają super! I nawet zimą stanowią ozdobę ogrodu
Pozdrawiam serdecznie. Miłego popołudnia
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:11, 14 paź 2012

Do góry
Zakupy świetne. Brzozy przepiękne. Uwielbiam te drzewa - ich migoczące srebrzyście liście i piękną spękaną korę. W zasadzie w każdej odmianie brzóz podoba mi się ich kora.
U mnie trochę za mało miejsca na brzozy no i mąż jest uczulony na brzozy więc nie sadzimy, choć on także jest ich wielbicielem.

Zdjęcia zrobione o poranku piękne - szronik i wstające słońce.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:51, 14 paź 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Aga jak już Ci te brzozy( no i tło z iglaków też) urosną to dopiero będzie cudo...teraz jest "wow". Nie mam dobrze rozbudowanej wyobraźni (takiej typowo ogrodowej), nie wiem jaki będzie końcowy efekt niektórych kompozycji...ale tę potrafię sobie wyobrazić i smuci mnie tylko fakt, że mój ogród takich brzóz nie pomieści. A krzywizny pni? Przecież taki jest ich urok...i tylko jak trochę "zmężnieją" to trza się do nich mocno przytulać coby energię łapać
Co z drzewami w przyszłości? 10:30, 14 paź 2012

Do góry
Irenko ja uwielbiam drzewa iglaste ale niekoniecznie u mnie w ogrodzie.
Jak trafnie zauważono taki śliczny maly świerczek to po 10-15 latach olbrzym. Obserwuję zawsze jak małe iglaczki w przedogródkach po 10 latach wyglądają..... Zatem jestem za iglakami ale w duźych ogrodach.
Za działkę z sosnami czarnymi dalabym się pociąć..... Ale stać mnie było na zachwaszczone pole....
Ponieważ mam mały ogród pozostaję przy liściastych zwłaszcza takich, które można formować ..... Zamierzam je troszeczkę utrzymać w ryzach. W malym ogrodzie sprawdzają się również pendule (takie mam brzozy i wiśnie ozdobne)
Z drzew mam pissardi, które bez problemu można przycinać oraz strzeliste o wąskim pokroju amanogawy. Więć chyba nie będę miała mocno zacienionego ogrodu, gdyź z założenia miał być słoneczny w szczególności zimą. Gdy drzewa nie mają liści przepiszczają nawet małe promyki słońca a iglaste nie.... Nawet gdy liściaste chorują to wraz z opadnięciem i zebraniem chorych liści łatwiej je reanimowac. Zatem taka praktyczna jestem Z iglaków wybralam cisy na żywopłot na froncie i sosnę himalajaską którą będę skubać na bonsai
Co z drzewami w przyszłości? 08:38, 14 paź 2012

Do góry
Tak sobie czytam wątek, który sama rozpoczęłam i dopiero do mnie dotarło, że nie doczekam moich drzew formie wielkiej ... Sadzę maleńkie drzewka, więc za jakieś 20 lat to one będą "tylko" duże, a ja będę stara Muszę przemyśleć swoje plany ogrodowe, gdyż aby nacieszyć się widokiem ogrodu w zamierzonej formie muszę sadzić większe drzewa.

Uspokoiło mnie, że przycinacie drzewa. Mam zawsze przy sadzeniu czegoś spór z mężem. On chce gęściej i blisko granicy ogrodu. Ze zbioru tradycyjnych drzew mam w ogrodzie 2 orzechy włoskie, klon, kasztan, 2 jodły koreańskie, 4 sosny, 2 dęby, 3 brzozy i trochę świerków, posadzone dużo za blisko siebie jak wyobrażę ich przyszłe rozmiary. No teraz to są krzewinki więc odstępy wydają się spore, ale jakiś plan na formowanie muszę juz opracować.

Ogródek na trzy lata 01:15, 14 paź 2012

Do góry
A mnie tak całkiem szczerze to platany się tak sobie podobają. Może ja jakaś spaczona jestem ale naprawdę wolę brzozy.
Miejsca piękne, bardzo się cieszę z tych naszych wakacji, tyle fajnych rzeczy zobaczyliśmy. A Gaudi wart zobaczenia, naprawdę. Ale jeśli chodzi o bazylikę to jesienią, jesienią, latem z Sagrada Familia to widać głównie kolejkę do wejścia. Poprzednim razem byliśmy w czerwcu, obejrzałam sobie z zewnątrz i poszłam.
Mam jeszcze dla Ciebie fajne zdjęcie z gór, moje ulubione:

Ogródek na trzy lata 00:48, 14 paź 2012

Do góry
Gaudi miał mocniejsze inspiracje: nie brzozy a platany, nie paprocie a palmy. No i katalońskie góry o niezwykłym kształcie - Montserrat.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 23:16, 13 paź 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Brzozy świetnie wykręcone, brzoza może być krzywa, daj sobie spokój z tymi myślami

Sama prawda!!! Aga daj spokój z krzywizną. Pnie wraz ze wzrostem się wyprostują!!! Na razie je tylko palikuj aby Twoje wiatry ich nie wyrwały.....
Prostowanie to ja robię pendul

A widziałam jak "po zwyżkach" chodzisz - jak mawiała moja babcia Mnie by siłą na taką wysoką drabinę nie wciągnęli
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 23:15, 13 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Brzozy świetnie wykręcone, brzoza może być krzywa, daj sobie spokój z tymi myślami

Tak jest Szefowo!!! Dziękuję baaaardzo za inspirację z "ogrodu z lustrem" - uwielbiam go!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies