Nie spisuję, oczywiście, w zeszłym roku kilka wymieniłam, a te zmarznięte potem sprzedałam do ogrodów Bo pięknie odbiły w doniczkach Ale chodzi o to, że brzydko wyglądać będzie wiosną.
Danusiu - z turzycami bywa różnie, ale w zeszłym roku ściąłem konwalnik po zimie do zera i odbił z podwójną siłą wiec nie spisuj go na straty nawet jak będzie wyglądać tragicznie
Czytałam ups i powyciągalam juz prawie wszystkie te obrzydlistwa brrr na wiosnę wyciągnę jeszcze ,to mój błąd ze jak tutaj zagościłam a faceci lekką ręką mi to badziewie sprzedali nie miałam jeszcze tej wiedzy myślę że pod korą nie będą rosły zielska
Kluczowe w zimowaniu stipy jest temp. nie spadająca poniżej minus 10 i nie stagnująca woda w korzeniach. Ona wygniwa, jak woda wiosną nie wsiąka, a często tak jest. Najlepiej rośnie na podwyższonej rabacie, wtedy woda odpływa na boki.
Popiół z kominka najlepiej dodawać do kompostu. Sypanie bezpośrednio pod tuje, nie będzie najlepszym wyjściem, bo on podnosi pH gleby i zawiera potas, fosfor a najwięcej wapnia, więc odkwasza glebę, a tuje dobrze rosną w lekko kwaśnej glebie. Pod lawendę polecam, pod krzewy i drzewka owocowe.
Nadmiar popiołu może nawet zaszkodzić, bo zasoli glebę, czyli będzie zbyt wzbogacona, rośliny nie pobiorą tego.
Po rozsypaniu niewielkiej ilości popiołu, nie można przynajmniej przez miesiąc nawozić żadnym innym nawozem.
Bardzo martwi mnie, że zapowiadane mrozy siarczyste jednak idą. Miałam nadzieję, że zmieni się prognoza, a tu się wszystko wydłuża. Od 1 marca miało być już na plusie, a tu wygląda że do 15 -go będzie strasznie.
Wszystko do tej pory dobrze zimowało, a końcówka może wykończyć turzyce i konwalniki I to mnie teraz martwi najbardziej. Ciągle uważam, że to niesprawiedliwe, że mieszkam w całkiem innej Polsce niż Wrocław. I tego będę im zazdrościć
Posadzić Princess of Alexandra 3 szt, na brzegu Alchemilla mollis jakby rozlana na brzegu, bliżej środka szałwie omszone, bordowe jarzmianki, Carex Kyoto. No i nad czym się zastanawiać?
Nie narysowałaś ani kształtu tej rabaty, jedynie zamieściłaś jej wymiary i zdjęcie z daleka A ja poruszam się na ślepo.
Daj lepsze informacje i plan rabaty.