Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Izabela36 10:40, 21 lut 2018

Asiu a co masz z ta reką za kontuzje? Ja mniej wiecej od października mam taki ból nadgarstka, że nie dam rady podnieść torebki ta ręka.
Czy ty miałas podobnie? Co to moze być?
Halo jest na sali jakiś doktor?
Gardenarium 10:43, 21 lut 2018

Kluczowe w zimowaniu stipy jest temp. nie spadająca poniżej minus 10 i nie stagnująca woda w korzeniach. Ona wygniwa, jak woda wiosną nie wsiąka, a często tak jest. Najlepiej rośnie na podwyższonej rabacie, wtedy woda odpływa na boki.

Instagram Ogrodowiska
makadamia 11:06, 21 lut 2018

DorKa napisał(a)

a no widzisz, to zdjęcie wiele wyjaśnia Klonów tu nie trzeba

p.s a co to te dziurki ?

To jest wiata śmietnikowa sąsiadów. Domyślam się, że te kółka miały służyć jako wywietrzniki(?). Dobrze że nie śmierdzi stamtąd
makadamia 11:09, 21 lut 2018

Gardenarium napisał(a)
Kluczowe w zimowaniu stipy jest temp. nie spadająca poniżej minus 10 i nie stagnująca woda w korzeniach. Ona wygniwa, jak woda wiosną nie wsiąka, a często tak jest. Najlepiej rośnie na podwyższonej rabacie, wtedy woda odpływa na boki.

Ooo, cześć Danusiu

To jest właśnie jedna z niewielu zalet gleby piaszczystej - nic mi tu nie wygniwa - nie muszę robic drenażu ani podwyższonych rabat.

Problem ze stipą mamy nie dlatego, że nam nie zimuje, tylko dlatego, że brzydko się rozkłada na boki
makadamia 11:10, 21 lut 2018

Izabela36 napisał(a)
Asiu a co masz z ta reką za kontuzje? Ja mniej wiecej od października mam taki ból nadgarstka, że nie dam rady podnieść torebki ta ręka.
Czy ty miałas podobnie? Co to moze być?
Halo jest na sali jakiś doktor?

U mnie sprawa jest prosta - zwykłe złamanie.
Jeśli masz taki długotrwały ból nadgarstka, to przeszłabym się do rehabilitanta.
DorKa 11:12, 21 lut 2018

makadamia napisał(a)

To jest wiata śmietnikowa sąsiadów. Domyślam się, że te kółka miały służyć jako wywietrzniki(?). Dobrze że nie śmierdzi stamtąd

fajnie dizajnersko wyglądają mogą posłużyć jako domki dla owadów
DorKa 11:13, 21 lut 2018

makadamia napisał(a)

Ooo, cześć Danusiu

To jest właśnie jedna z niewielu zalet gleby piaszczystej - nic mi tu nie wygniwa - nie muszę robic drenażu ani podwyższonych rabat.

Problem ze stipą mamy nie dlatego, że nam nie zimuje, tylko dlatego, że brzydko się rozkłada na boki

no właśnie co zrobić ,żeby stała zwiewnie a nie leżała
makadamia 11:19, 21 lut 2018

Izabela36 napisał(a)
Witaj Asiu,

Stawiam sie w Twoim wewatku
Ty masz bałagan i nieład? Gdzie, no pytam sie gdzie? Masz jakos wszystko w głowie poukładane - jak to ktos wspomniał maz dar widzenia przestrzennego , co mnie cieszy
Widze, że o stipie rozmawiacie...Ja tez ja mam , teraz będzie jej 3 sezon. Ciagle jest ta sama, nie dokupowałam jej, nie wymieniałam. A słyszałam , że tak naprawde jest jednoroczna.
Ja swoja okrywam na zimę agrowłókniną, potem wiosna wyczesuję i jest piekna, końcówki obcinam.Rośnie u mnie w tym kole z piaskowca, wokół perukowca. Miedzy nia rosna nachyłki bordowe.

Liczyłam się z tym, że będzie jednoroczna. Tymczasem u mnie problem jest inny: co z tego że przezimowała (nie mówmy hop - jeszcze mrozy zapowiadają), skoro brzydko się pokłada?

Te moje "talenty" to mocno wybiórcze są. Błyszczą na etapie koncepcji, a zdychają marnie na etapie wykonastwa
Izabela36 15:17, 21 lut 2018

makadamia napisał(a)

Liczyłam się z tym, że będzie jednoroczna. Tymczasem u mnie problem jest inny: co z tego że przezimowała (nie mówmy hop - jeszcze mrozy zapowiadają), skoro brzydko się pokłada?

Te moje "talenty" to mocno wybiórcze są. Błyszczą na etapie koncepcji, a zdychają marnie na etapie wykonastwa

Ja byłam tak podjarana tym, że przeżyła, ze mi koło do...py był jej pokrój
Ale teraz cholerka przyjrze sie jej lepiej. Postawie ja na baczność

Asia ja mam tak : na swoim podwórku - wykładam sie z pomysłami jak ta lala - dlatego, że jest tak wiele pomysłów, ciekawych inspiracji i ciagle mozna cos zmieniac. Musze chyba dojrzec do tego , ze ogrodu nie robi sie raz na całe zycie - mozna mu zmieniac bizuterie
Jak skarpetki

Ale lubie tez doradzac, kombinowac u innych
AnkaK 17:40, 21 lut 2018

Czyli ręka do sezonu będzie sprawna i chętna do pielenia
Gdzieś już kiedyś pisałam o stipie, że moim zdaniem najlepiej wyglądają po prostu duże kępy - moja sterczy wzorcowo. Rośnie na piasku, ale jak leję wężem to jej nie omijam. Patelnia, słońce cały dzień. Wykładają się tylko niewielkie egzemplarze, te, które są duże są eleganckie. Dlatego ja jak przesadzam siewki to je dosadzam do innych już rosnących, albo kilka siewek łączę w jedną, dużą roślinę. U mnie działa. Nawet jak siałam to nie bawiłam się w żadne pikowanie pęsetą, tylko jak wyrosły tak je do ziemi grupkami dawałam.
Więc ja bym pogrupowała w kilka większych sztuk.