Posadzić Princess of Alexandra 3 szt, na brzegu Alchemilla mollis jakby rozlana na brzegu, bliżej środka szałwie omszone, bordowe jarzmianki, Carex Kyoto. No i nad czym się zastanawiać?
Nie narysowałaś ani kształtu tej rabaty, jedynie zamieściłaś jej wymiary i zdjęcie z daleka A ja poruszam się na ślepo.
Daj lepsze informacje i plan rabaty.
Nie musisz mnie pytać, to lepsi specjaliści a mieszanki zapewne przetestowane. Kupuj w ciemno.
Jednak dostosuj mieszankę do odpowiedniej gleby i stanowiska.
Z tych wymienionych to najjaśniejsza jest Princess Alexandra of Kent i tę bym wybrała. Ma śliczne kwiaty. Powtarza kwitnienie, pięknie pachnie z nutką cytryny i porzeczki.
Pani Danuto,
jak już napisałem, łąka kwietna to jedno z moich marzeń.
Zamierzam ją zrobić na grobli pomiędzy stawem i rzeczką. Mam jednak wątpliwość, pytanie: na grobli jest dużo gliny, nie gliniastej ziemi, wręcz żółta glina, przynajmniej miejscami. Dodatkowo jest kłopot z podlewaniem ( nie ma prądu) choć z obu stron woda. Czy taka łąka bez podlewania się tam uda? Rozumiem, że posianą wcześniej trawę ( rośnie z łysymi plackami tej gliny) należy wyplewić? Czy ewentualnie mogę wsiać nasiona kwiatów? W handlu są gotowe zestawy nasion. Czy zaleca Pani kupować gotowe zestawy? Te zachwycające kompozycje które Pani pokazała chyba nie są z gotowych zestawów nasion? Gdzie poleciła by Pani kupić nasiona selekcjonowanych roślin?
Cały trawnik praktycznie przez cały dzień jest nasłoneczniony, więc cień raczej odpada. Sezon letni był bogaty w opady więc może wilgoć, ale bardziej zmartwiło mnie to Ph ziemi, czy ono nie jest zbyt niskie ?. (dodam, że trawnik jest założony od 4 lat i nigdy nie był wapnowany).
Posadź trzy krzewy ale jednakowych róż, a do nich odpowiednie towarzystwo. Niech róże wyrastają z niskich traw i bylin np. jeżówki, plus Imperata Red Baron.
Albo kocimiętka, szałwia 'Caradonna', Stipa tenuissima czy jakiś Carex. Plus białe jeżówki
Albo lawenda Hidcote i czyściec wełnisty.
Sadzenie każdej róży innej to błąd na tak małej rabacie. Róże posadź blisko siebie, kwitnienie będzie obfite.