Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:06, 04 lip 2014

Do góry
Mirko-to od Małej Mi, też Ci tak urosną

Jagoda-moja tajemnica to glina, żyzna , mokra ale i nie same plusy ma to wiadomo
Tojeść u mnie większość dnia jest raczej zacieniona, tylko z rana ma trochę słońca, łazi mocno trza jej pilnować

Anno ostrojęzyczna (Mała Mi)- piękniejsze do Twoich nie są boś ty królowa jednak, ale racja , że jak sobie przypomnę jakie przyszły maciupkie to szok.
Kacze dziobki lubię bardzo ale jeżówy 100 razy mocnej kocham, są bardzo bardzo bardzo ładne.
Flaszkę to może nie, ale uśmiech chętnie przyjmę
W moich pomidorach przędziorka brak. A ten wątek naprawdę polecam , niesamowite efekty bez chemii, społeczność w szoku.

Aika- gdzieś Ty na śląsku?

Ala – to the beatles

Ana- pryskałam chyba score

Marzenko-deep blue sensation być może i ja wsadzę, ale muszę wreszcie się doprosić M. O te wymiary donicy.

Toszka- a może wiesz jak zapobiec temu w kolejnym roku?

Aga szsz-czekamy zatem na różowy bal

Magnolia- masz rację czosnkowy szał nastał
Kaloszki Klary nawet mówi sama kaloki
.

Zbiorowe całowanie dla pozostałych zaglądających i podglądających również

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:50, 03 lip 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
no nie! Tyle napisałam i mi zeżarło!
Uch, musze znowu.
O donicy była przydługa epistoła.
Zakładam że ona ma mieć kilka metrów dłg i ok ok 0 5 szer.
Rozchodniki okazałe jako szkelet- super. Popytaj np Ankę Małą Mi o odmiany, których nie żrą mszyce. Np Matrona jest ok, ale ciut wysoka, choć i ona może być.
Do nich szałwia omszona. ja najbardziej lubie niską- Deep Blue Sensation, spodobała mi się po rekomendacjach Finki i jest naj, naj.
Możesz ją spytać o wyższa odrobinkę, ale tez zwartą. Ale i ta jest ok.
Do tego kilka kępek trawy carex umbrosa( jej zieleń jest ciemna, to taki spory mop)
Resztę wypełnić dzwonkiem dalmatyńskim- będzie się zwieszał, długo kwitnie ( tylko ślimaki go lubią, ale w donicy łatwiej z nimi walczyć)

Jesli coś być do tego chciała jeszcze, to 2- 3 szt mikołajka Blue Hobbit- uwielbiam go!

Ha dzisiaj posadziłam 10 szt finkowych deep blue sensation
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:36, 03 lip 2014

Do góry
ale u Ciebie patyczana kompozycja jest super! Do tego maciupkie kaloszki .....wyrafinowana!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:35, 03 lip 2014

Do góry
plaga jakąś będzie w domach- czosnkowe suche bukiety. u mnie wiszą w pomieszcz gosp 2 wielkie pęki. M trącąją w głowę, czym go wnerwiają
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:32, 03 lip 2014

Do góry
nie widzę za bardzo, tzn za mało ją widuję żeby ocenić.
Być może warto ja ścinac wcześniej, jak kostzrewy, jak tylko próbuje kwitnąc. Ale nie wiem, być może wtedy będzie jeszcze próbowac znowu zakwiatnąć.
Nie wiem czy nie jest troszkę za wysoka, nawet do obiedki. Ale dobry pomysł z czekaniem- najlepszy
Cieszę się że lubisz trzcinniki- ja je tez bardzo. Dobrze że dałaś im piachu
mam też wrażenie że starsze mocniej się trzymają, bo większa kępa jest stabilniejsza. W sumie rzeczywiście jeśli wystarczy oprysk z mokre lata, to nieduże utrudnienie.

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:35, 03 lip 2014

Do góry
Kasiu,
Agatko, nie wiem kto sobie tam norke zrobił ale mu nie zazdroszczę bo mój pies nie lubi gości... Tyle że potem mam pełno sprzątania

Wklejam jeszcze jedna fotke basenu - myslę że to rusztowanie wokół niego z winogronami ładnie wtopiły basen w ogród. jeszcze słabo jest zarośnięta bo winorosle choruja w tym roku (część była przesadzona, i chyba farba im zaszkodziła)

No to teraz trochę inne foty, magnolia parasolowata ładnie sie rozrasta - może w przyszłym roku zakwitnie ?

W japońcu kwitna tawułki i powoli hortki

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 06:51, 03 lip 2014

Do góry
Magnolia choruje

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:36, 02 lip 2014

Do góry
martwię się, że będziesz miała kłopot z trzcinnikiem, że masz zbyt żyźnie i będzie tracił stabilność łatwo. Jesli będziesz go miała dość, to znajdziemy zamiennik, a trzcinnika na przedpłocie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 13:32, 02 lip 2014

Do góry
no nie! Tyle napisałam i mi zeżarło!
Uch, musze znowu.
O donicy była przydługa epistoła.
Zakładam że ona ma mieć kilka metrów dłg i ok ok 0 5 szer.
Rozchodniki okazałe jako szkelet- super. Popytaj np Ankę Małą Mi o odmiany, których nie żrą mszyce. Np Matrona jest ok, ale ciut wysoka, choć i ona może być.
Do nich szałwia omszona. ja najbardziej lubie niską- Deep Blue Sensation, spodobała mi się po rekomendacjach Finki i jest naj, naj.
Możesz ją spytać o wyższa odrobinkę, ale tez zwartą. Ale i ta jest ok.
Do tego kilka kępek trawy carex umbrosa( jej zieleń jest ciemna, to taki spory mop)
Resztę wypełnić dzwonkiem dalmatyńskim- będzie się zwieszał, długo kwitnie ( tylko ślimaki go lubią, ale w donicy łatwiej z nimi walczyć)

Jesli coś być do tego chciała jeszcze, to 2- 3 szt mikołajka Blue Hobbit- uwielbiam go!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:34, 02 lip 2014

Do góry
D O N I C A
Ewa , Toszka to świetny pomysł, nawet nei pomyślałam o rozchodniku.
Magnolia-jak wpadniesz może rzucisz jakimś pomysłem? Wiesz żem ślepo w Ciebie wpatrzona
Madzia70- ta donica będzie pod chmurką, czyli deszcze będą podlewać, ale ja za bardzo nie mam ochoty latać tam z konewką dlatego napisałam że nie będzie podlewana (dodatkowo, ale deszczyk to tak).
Pszczółko- plastikowe NIET, wiem wiem że to był żart, taka miłośniczka natury jak Ty nigdy by plastikowego kwiotka nie dała. Z taką wrażliwością...

Juzia- beza była wyśmienita, aż tak że na jeden dzień porzuciłam dietę

Małgosiu z pętliczka- dzięki za wymiary
Ogród niby nowoczesny ale... 23:19, 01 lip 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Magduś wpadam przelotem oblizac się na Twoje śliczne widoki i znikam, tylko wiadomośc Oli z motylkiem na ręku zostawię i Wam

Olu donice polecam z Megaceramics, strasznie je lubię i swój karmik trzymam w takiej. To takie 'surówy' z włokna szklanego, niedrogie jak na takie donice a trwałe

Ja mam w małej Cubilo

ale pieknie ie by było tez w Belly Pot
albo w Cubi by mogło być
a i np w 2 wielkościach Bowl Low też ( cudne sa te,zamawiałam dla kogoś)

Tu link( musisz pytać o produkt bo często go mają ale nie wystawiają, albo ściagną)
http://fajnedonice.pl/index.php?action=przegladaj&kat1=29&action=przegladaj&kat=33&cena_min=0&cena_max=1000&partia=4#kat1=29&partia=4&action=przegladaj&kat=33&cena_min=0&cena_max=1000

no to pospane.
Ogród niby nowoczesny ale... 22:36, 01 lip 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Magduś wpadam przelotem oblizac się na Twoje śliczne widoki i znikam, tylko wiadomośc Oli z motylkiem na ręku zostawię i Wam

Olu donice polecam z Megaceramics, strasznie je lubię i swój karmik trzymam w takiej. To takie 'surówy' z włokna szklanego, niedrogie jak na takie donice a trwałe

Ja mam w małej Cubilo

albo w Cubi by mogło być

Tu link( musisz pytać o produkt bo często go mają ale nie wystawiają, albo ściagną)
http://fajnedonice.pl/index.php?action=przegladaj&kat1=29&action=przegladaj&kat=33&cena_min=0&cena_max=1000&partia=4#kat1=29&partia=4&action=przegladaj&kat=33&cena_min=0&cena_max=1000

Marta...jesteś wielka! Ja w zeszłym roku szukalam i nie wpadłam na pomysł aby zapytać Ciebię skąd je masz. Dzięki i buziaczki ślę za miłe słowa
Blaski i cienie nowego życia 21:48, 01 lip 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Dzisiaj pryskałam magnolię na grzyba- już chyba 3 raz ale oznaki na liściach są nadal, nie wiem czy da się tego pozbyć

i narobiłam preparatu na mszyce, walczę na kalinie i hostach

Ula moje magnolie tez chorowały - grzyb. Poczytaj- może coś będzie pomocne.

nadmierne zagęszczenie roślin, nadmierna wilgotność, zmienna temperatura, warunki uprawy - to sa powody ich chorób- moje dostały jak mocno padało.

Bakteryjna plamistość liści

Objawem są charakterystyczne, brunatne nieregularne plamy na liściach, które z czasem zasychają. Tkanki wokół plam żółkną, a liście ulegają deformacji. Skutecznym preparatem jest Miedzian 50WP stosowany kilka razy, co 7–10 dni. Należy też unikać zwilżania liści podczas podlewania.

Zamieranie pędów

Od wierzchołka pędy brązowieją i zamierają. Aby nasza magnolia dalej wzrastała pędy należy wycinać i palić.

Szara pleśń

Na płatkach kwiatowych pojawiają się wodniste brązowe plamy i szary puszysty nalot. Silnie porażone pąki w ogóle się nie rozwijają. Aby zapobiegać tej chorobie grzybowej nie należy zbyt gęsto sadzić roślin. Do zwalczania używamy preparatów Rovral Flo, Kaptan zawiesinowy lub Teldor.

Antraknoza

Na liściach pojawiają się okrągłe lub jajowate plamy koloru brązowego o równych brzegach. Czasami tkanki liścia wokół plam żółkną, a liście ulegają deformacji. Nekroza może się pojawiać także na pędach. Porażone pędy należy wycinać. Chorobę zwalczamy wykonując 2-3 opryski, co 7–10 dni preparatami: Bravo, Gwarant lub Dithane.

Parch magnolii

Objawem tej choroby grzybowej są czerwonobrązowe plamy na liściach z czerwonym środkiem. Aby zwalczyć chorobę wykonujemy kilka oprysków preparatami Dithane, Bravo lub Gwarant w odstępach 7-10 dni.

Buziaki
Pszczelarnia 21:26, 01 lip 2014

Do góry
pięknie Ewo.
Bardzo.
Artemis, warzywnik, cieniste, jarzmiankowe pole, Krzyśki z szałwiami....ech
A wszystko w skąpane w magiczej aurze Waszego ogrodu. Niepowtarzalnej
Ogród niby nowoczesny ale... 12:33, 01 lip 2014

Do góry
Magda70 napisał(a)

Przyjedziesz to Ci dam. Mam duuużo.

Ja mam w małej Cubilo

albo w Cubi by mogło być

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:08, 01 lip 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I ja obrazkami oczy cieszę.

Ewa, nie robisz rewolty po tylu widokach u Ani i Vivy?
dostałam od Dzidki mekonopis, myślałam, że mak i proszę..kwitnie, nasiona zakosiła Dżaga, więc siewki będą chyba wszędzie
nietypowy kolor, ale pasuje do tej bardzo ciemnej lawendy...sadzonki z moich krzaków robiłam, młodziutkie są

róża Camelot, tegoroczny nabytek, ładna, ciekawa jestem, jak dalej z nią będzie....intensywnie pachnie

i hallo Magnolia!
liriope od ciebie puszcza kwiatostan, ale numer
Ogród niby nowoczesny ale... 23:12, 30 cze 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

gdzie mogę zobaczyć Magnolii zmagania z roślinnością????
nie jestem doinformowana:'(

Ewcia, Magnolia nie ma swojego wątku.
Wrzuca czasami doobra dusza fotki swojego ogrodu u Malkul i Agniechy973
A ostatnio u mnie pokazala ciachniętą seslerię.
Ogród niby nowoczesny ale... 23:10, 30 cze 2014

Do góry
aleksandra_g napisał(a)
ah ta Magnolia wie co robi nie ujawniając się zbytnio, toć wszystkie byśmy małpowały
donica jak donica u nas nawet karmnika dostać nie mogę

Przyjedziesz to Ci dam. Mam duuużo.
Ogród niby nowoczesny ale... 23:06, 30 cze 2014

Do góry
ah ta Magnolia wie co robi nie ujawniając się zbytnio, toć wszystkie byśmy małpowały
donica jak donica u nas nawet karmnika dostać nie mogę
Mój ogródek pod Gdańskiem 22:46, 30 cze 2014

Do góry
Kochana Aniu , bo to nie wątek podróżniczy to nie chce zanudzać fotkami ktore w większości sa z zabytkami i moja rodzinka
Piękny ten dzwonek od Ciebie Magnolia tez kwitła ojcu pieknie na wiosnę ! Zreszta wszystko sie przyjęło na nowym miejscu. Pozdrawiam M
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies