Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Goosieq27 20:18, 10 wrz 2014

Ja rowniez kupowałam 2 dni temu hortensje; Vanille Fraise, która poleciła do mojej rabaty Danusia i Limelight. Rabate mam od strony wschodniej takze wiecej słonca.
MarzenaG 20:33, 10 wrz 2014

Goosieq27 napisał(a)
Ja rowniez kupowałam 2 dni temu hortensje; Vanille Fraise, która poleciła do mojej rabaty Danusia i Limelight. Rabate mam od strony wschodniej takze wiecej słonca.

A właśnie jaki masz wymiar tej rabatki ktorą zaprojektowała Tobie szefowa, szczęściaro
Goosieq27 21:18, 10 wrz 2014

moja rabata ma około 7x6 . Bardzo sie ciesze z tego projektu bo ta rabata była długo prawie pusta, widzialam w niej wszystkie rosliny swiata chyba i nic z niczym nie umiałam dobrze połaczyc . Danusiu Pozdrawiam
MarzenaG 21:23, 10 wrz 2014

Goosieq27 napisał(a)
moja rabata ma około 7x6 . Bardzo sie ciesze z tego projektu bo ta rabata była długo prawie pusta, widzialam w niej wszystkie rosliny swiata chyba i nic z niczym nie umiałam dobrze połaczyc . Danusiu Pozdrawiam

Koniecznie pochwal się jak już zrobisz nasadzenia
Wiesz w sumie mam podobnej wielkości rabatę też na przedogródku. Tyle, że u mnie rosną 2 duże świerki i magnolia pod ogrodzeniem i jeszcze jeden świerk z drugiego rogu.
Może coś się da zmodyfikować?
popcorn 09:16, 11 wrz 2014

Marzenko, wywal te stare drzewa (może mganolia mogłaby zostać??) i sadź - Gosieq się chyba nie obrazi!
pozdrawiam!
popcorn 09:18, 11 wrz 2014

pawel_r napisał(a)
Dzień dobry wszystkim
do małej, starej rabaty szukam pomysłu, po wyrzuceniu ok 30 -letniego tamaryszka, który tam dominował.
Teraz zostało mi puste miejsce z tyłu rabaty, a z przodu wyrośnięte już iglaki ( też ok. 30 letnie).
No i brakuje mi pomysłu, jak tą niedużą przestrzeń zagospodarować.
Rabata ma wystawienie PN\ZACH.

Podłoże ma być wysypane grysem granitowym (szarym).

Chodzą mi po głownie jakieś zimozielone rośliny, może z dodatkiem paru niskich form.

Za wszelkie wskazówki będę serdecznie wdzięczny.

Wywaliłabym te sosny, jałowce, a tego cyprysika tępołuskowego (chyba??) przesadziłabym na środek. Pod spód na całości jasnoszary żwir. I tyle.
Te kształtki betonowe niezbyt ładne
popcorn 09:20, 11 wrz 2014

Goosieq27 napisał(a)
Popcarol - dokładnie reszte roslinek pewnie zamowie przez internet . W szkółce spędziłam prawie 3 godziny zanim znalazlam to co bylo mi potrzebne.

A tak w ogole to dzis zastanawialam sie nad tym czy połozyc po posadzeniu roslin na rabacie , mate przeciw chwastom czyli bardziej popularna agrowloknine , choc jak wyczytalam dziś na ogrodowisku to dwie inne rzeczy. I cale szczescie ,ze od tego pomyslu zostalam odwiedziona. Przyznam sie ,ze nieswiadoma niczego polozylam juz taka mate wczesniej ,niewiedzac jakie szkody przynosi. Choc nie jestem zbyt doswiadczonym ogrodnikiem to obserwuje rosliny i jakos nie pasowala mi ta ziemia pod mata. Wiem ze jest osobny watek na ten temat ale chcialam wspomniec o tym

hej, dokup resztę przez internet, posadź wszystko, dobrze podlej. Pomiędzy rośliny wysyp grubą warstwę kory. I chwasty Ci nie będą mocno rosnąć, choć wiadomo coś się co jakiś czas przebije. Z matą jest więcej kłopotów niż pożytku.

pozdrawiam!!
popcorn 09:22, 11 wrz 2014

Milena - nie możesz od kogoś pożyczyć aparatu? Nic nie widać no i po kolei zajmij się rabatami. Masz wielką działkę, chyba jeszcze nie ogrodzoną? trudno coś doradzać..
skarpie daj trochę czasu, jałowce ją zarosną - w sumie mogłabyś ich dosadzić, poszłoby szybciej. Na wrzosowisku nie myślałaś o jakichś strzelistych iglakach? np cisy kolumnowe? w te łyse miejsca, rabata zyskałaby na trójwymiarowości.
pozdrawiam!
MarzenaG 09:32, 11 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Marzenko, wywal te stare drzewa (może mganolia mogłaby zostać??) i sadź - Gosieq się chyba nie obrazi!
pozdrawiam!

Karolinko, wywalić te świerki raczej nie mogę - jeden był posadzony na pierwsze urodziny mojego syna a w tym roku będzie już 18-latkiem Magnolię chcę zostawić.

Może potraktuję ten kawałek jako żywopłot - dosadzę jeszcze coś pomiędzy drzewa w rzędzie i już.
Zajrzysz do mojego wątku, mam tam problem z pewnym miejscem, a tak w ogóle to mam same problemy;( z tą rewolucją bo nie mam konkretnego planu;(
Właściwie to nie u mnie u tutaj na stronie 189
Pozdrawiam
pawel_r 09:34, 11 wrz 2014

popcarol napisał(a)

Wywaliłabym te sosny, jałowce, a tego cyprysika tępołuskowego (chyba??) przesadziłabym na środek. Pod spód na całości jasnoszary żwir. I tyle.
Te kształtki betonowe niezbyt ładne

To jest cyprys japoński.
Kurcze boję się trochę ruszać te drzewa (przesadzać). One tam rosną od 30 lat.
A coś , żeby nie trzeba było ich wycinać/ przesadzać? Da się to czymś wypełnić, żeby jakoś wyglądało?