Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 19:48, 27 sie 2012

Do góry
Pokaże ci Krysiu moją jedyną brzozę ,fakt jest z lasu ale i tak ją uwielbiam .Przy tej jednej nie zauwazyłam aby az tak śmieciła ale skoro tak piszesz to wierzę ze być może jest to uciążliwe Ja nawet nie wiedziałam ze są inne brzozy dopóki nie wypatrzyłam u kogoś w ogrodzie. Być może w ogrodzie który zakładała Danusia .Cała bielusieńka i prześliczna aż sobie westchnęłam kiedy ją ujrzałam. Chciałabym takie brzozy chociaż dwie u siebie.W oddali za płotem widać dom mego syna ,jeszcze nie skończony .ma ładniejsze miejsce ode mnie Zero sąsiadów i cudny widok ,mniej kamieni a teren bardziej równy U mnie jest ciężko coś zrobić ale nie ma rzeczy nie możliwych.Dla mnie ogród to również terapia Póki co delikatnie próbuję ale do ogrodu który można będzie podziwiać daleka droga .Cierpliwa jestem ucząc się jednocześnie na błędach .Dziekuję za miłe słowa i odwiedziny Lubie gości Pozdrawiam serdecznie .

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 17:44, 27 sie 2012

Do góry
Wczoraj mój Teść kupił jakiegoś nowego iglaka.
Ja paczę - Omorika

Piękna!

No i decyzję już podjęłam.
Tak jak marzył mój Mąż zrobimy sobie iglasty, pachnący "lasek", a na jego tle trzy Brzózki pożyteczne w trawach.
Mój M. wolałby żywopłot sosnowy - ale one są dla mnie takie bardziej przaśne, wiejskie, a świerki takie bardziej "miastowe", eleganckie i ogród dzięki nim wygląda na starszy.
Bardzo nie lubię widoku rzędu tych żywotników od sąsiada i muszę je czymś zasłonić.
Wszystkie obecne tam rośliny wywożę w ten weekend na wieś.

Mam zatem kilka pytań.

Proszę o pomoc zwłaszcza Danusię, bo ma żywopłoty "w małym palcu" i ogromne wyczucie estetyki oraz takich ogrodowych niuansów.

Oto mój wał:

1. Wał ma szerokość około 1,5 metra + spadek. Czy wystarczy posadzić świerki 70 cm od siatki czy to za mało?
2. Czy dwie Omoriki na jedno przęsło (mam 3 czyli w sumie będzie 6 drzewek) wejdą? Czy ogólnie nie będzie im tam za ciasno?
3. Moje osiedle domków jest nowe. Trochę boję się, że mój żywopłot będzie taki wysoki i będzie to dziwnie wyglądało. (Choć może nowi mieszkańcy tez coś wyższego posadzą?)
Oto zdjęcie osiedla obecnie:

Danusiu - czy to wszystko by u mnie "zagrało"?
Po bokach mam taki bałaganik i chciałabym tym jednorodnym tyłem (tylko Serby+Brzozy) złagodzić to wrażenie.
Z góry dziękuję za pomoc
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 04:21, 27 sie 2012

Do góry
piękny ogród powstaje, krok po kroku, ale efekty już są widoczne i to spore, w tej trudnej ziemi ciężka praca, ale jaka satysfakcja za to. Dajana chciałam Ci powiedzieć coś na temat brzóz, tych zwykłych, do swojego ogrodu bym ich nie sadziła, strasznie śmiecą, ja mam brzozy poza moim ogrodem ale w bliskim otoczeniu i wszędzie i chyba przez cały rok, jest pełno śmieci od nich, zaczyna to być uciążliwe. Posadzę brzozy, ale te szlachetne, bo jak powiedziała Danusia - nie śmiecą,pozdrawiam
Mój jesienny ogród 23:02, 26 sie 2012

Do góry
Witaj Robercie

ja odnośnie tej gąsienicy którą pokazałeś to jest CZERWICA TROCINIARKA .
bardzo grożny szkodnik , jest wszystkozerna, walka z nią jest baaaaardzo trudna .
Potrafi ogołocić ogród , w moim ogrodzie zjadła prawie wszystkie wiierzby i brzozy .(drzewa 5-6 letnie)
Szkoda że jej nie złapałeś ,prawdopodobnie szukała miejsca na zimowanie .

Robercie jezeli na wiosnę przy pniu jakiegoś drzewa zobaczysz niewielką kupkę trocin i poczujesz zapach octu , to tego drania masz u siebie , czego ci oczywiście nie życzę .

pozdrawiam Ewa
Zimozielony ogród przy białym domu 21:13, 26 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu mam pytanie .Piękne są te brzozy fascination,czy one będą dużym drzewem?
Powiedz proszę ,które z brzóz uważasz za najpiękniejsze,bardzo bym chciała kilka mieć w ogrodzie.Jestem w sumie szczęściarą ,ponieważ mieszkam pod samym lasem i z okien widzę również brzozy na tle sosnowego lasku.

Betula Fascination dorasta do 10 - 15 metrów

Te są śliczne, ale cudne są też brzozy Doorenbos

Miały być Doorenbos, ale te są dla mnie najśliczniejsze Poznałam ich walory na ostatnim spotkaniu w szkólce u Szmitów.
Jeszcze brzoza papierowa (Betula papyrifera) mi się podoba.

Bardzo dziękuję Danusiu, wiem już czego szukać
Cudny będzie ten nowy ogród.
Zimozielony ogród przy białym domu 19:58, 26 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Danusiu mam pytanie .Piękne są te brzozy fascination,czy one będą dużym drzewem?
Powiedz proszę ,które z brzóz uważasz za najpiękniejsze,bardzo bym chciała kilka mieć w ogrodzie.Jestem w sumie szczęściarą ,ponieważ mieszkam pod samym lasem i z okien widzę również brzozy na tle sosnowego lasku.

Miały być Doorenbos, ale te są dla mnie najśliczniejsze Poznałam ich walory na ostatnim spotkaniu w szkólce u Szmitów.
Jeszcze brzoza papierowa (Betula papyrifera) mi się podoba.

Ogród na Cedrowej 23:06, 25 sie 2012

Do góry
anieszka napisał(a)
Ula - brzozy posadzone, ale wokół jeszcze nie zagospodarowany teren, więc nie wiem czy wstawiać fotki
To masz sposób na M , mój na szczęście jeszcze pomaga, chociaż na moje stwierdzenie o wsadzeniu, lup przekopaniu czegokolwiek zawsze ma pytanie - dzisiaj ???? ( w domyśle tylko nie dzisiaj )

wstawiaj fotek nigdy dość

zazdroszczę pomagającego M., mój pomógł tylko przy choince ( widział, że sama nie dam rady a i tak 3 tygodnie nas - mnie i choinę - przetrzymał, pomógł dopiero gdy drzewko zachorowało ....)

ale plusik mu się należy - kupił mi w zeszłym roku taką kosiarkę jaką pokazałam paluszkiem, mam nadzieję, że podobnie się zachowa w tym roku przy kupowaniu areatora/wertykulatora
Ogród na Cedrowej 22:54, 25 sie 2012

Do góry
Ula - brzozy posadzone, ale wokół jeszcze nie zagospodarowany teren, więc nie wiem czy wstawiać fotki
To masz sposób na M , mój na szczęście jeszcze pomaga, chociaż na moje stwierdzenie o wsadzeniu, lup przekopaniu czegokolwiek zawsze ma pytanie - dzisiaj ???? ( w domyśle tylko nie dzisiaj )
Zimozielony ogród przy białym domu 22:29, 25 sie 2012

Do góry
adka napisał(a)

Betula albosinensis Fascination dorasta do 10 - 15 metrów

Te są śliczne, ale cudne są też brzozy doorenbos

Dziękuję ,Sebku czy to to samo co brzozy pożyteczne ?

Betula albosinensis to brzoza biała chińska

Betula utilis 'Doorenbos' to brzoza pożyteczna
Zimozielony ogród przy białym domu 19:46, 25 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Betula albosinensis Fascination dorasta do 10 - 15 metrów

Te są śliczne, ale cudne są też brzozy doorenbos

Dziękuję ,Sebku czy to to samo co brzozy pożyteczne ?
Zimozielony ogród przy białym domu 18:20, 25 sie 2012

Do góry
adka napisał(a)

Zimozielony ogród przy białym domu 16:50, 25 sie 2012

Do góry
Lipa, czy warto ją sadzić w ogrodzie? 16:08, 25 sie 2012

Do góry
Mieszkam na wsi, tu przy płotach wzdłuż drogi przy starych posesjach dużo pięknych, kilkudziesiecioletnich lip. To zdrowe, piękne i polskie rośliny, faktycznie wypierane na nowych posesjach przez przez tulipanowce, platany, względnie czerwone klony. Czy to dobrze? Nie wiadomo... Piszesz, że zauwazyłaś, że tu nikt nie sadzi lip. Wydaje mi się, że jest tak dlatego, że teraz jest moda na różne egzotyczne drzewa, a po za tym nie jest to drzewo należące do ulubionych z katalogu Danusi, a ona jednak narzuca tu swój gust i to normalne w końcu jest "matką założycielką". Brzozy dorenboos zrobiły furorę po tym jak zastosowała je Danusia w ogrodzie z lustrem. Po drugie to duże drzewo wymagające przestrzeni, a jej często na działkach przeciętnie 1000 m trochę brak.
Są oczywiście inni projektanci, którzy je stosują, widziałam ogród jednej z blogujących (ekologicznych) projetantek i tam śmiało zastosowała w dużym, wiejskim ogrodzie szpaler lip. Bynajmniej nie do strzyżenia - ale to była duuża posesja na wsi. U mojej koleżanki projektantka zastosowała lipy jako osłonę kącika wypoczynkowego, ale z zastrzeżeniem - do regularnego strzyżenia. Ja szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie ich strzyżenia bez pomocy firmy...

Inna koleżanka ma w ogrodzie piękną 70 - letnią lipę - sadził ją jej dziadek... Ogród został zrobiony pod nią, jest ślicznie. Duże drzewa często sadzimy dla wnuków, a czy będę je cieszyć?. Kto wiedział 70 lat temu o szrotówku kasztanowiaczku...

Wydaje mi się, że jeśli podobają Ci się lipy i masz miejsce, to nie masz co się oglądać na gusta innych, tylko sadzić. O tym, że liściaste, kwitnące mogą śmiecić, to chyba wiesz...

Postawić trawkę nad i... 07:04, 25 sie 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

...parasolka mojej brzozy jest coraz większa...

Aga, czy Ty podcinasz tę brzozę Youngii ? I widziałam zdjęcia wiaty. M zdolniacha A z opuchlakami najlepiej walczyć nicieniami

Pozdrawiam serdecznie

Anito, brzoza jest podcinana żeby sie zagęściła...jak ja kupiliśmy była bardzo marna i słaba, koronę miała bardzo rzadką....teraz po podcinaniu zrobiła się gęsta... pomysł podpatrzony
M. się bardzo stara ale czasu ma mało i bardzo wolno idzie ta budowa wiaty...
Pozdrawiam również cieplutko...
Zimozielony ogród przy białym domu 23:52, 24 sie 2012

Do góry
brzozy maja taką idealna, białą korę, trochę niesamowite..
Zimozielony ogród przy białym domu 23:47, 24 sie 2012

Do góry
Trzy brzozy "Fascination"

Mury pną się do góry

a Grzesio podlewa

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 23:46, 24 sie 2012

Do góry
no to jeszcze parę spraw:
- narazie nic nie kupuj najpierw zaplanuj, narysuj co gdzie ma być, potem przygotuje odpowiednio teren (piszesz, że glina - GabiK miała to samo, mam i ja i wiele osób), a w samej glinie rośliny się męczą, często padają od nadmiaru wilgoci, chociaż sa i takie które to uwielbiają)
- zdaje się, że jakiej świerki chyba już masz? mogę się mylić, ale omoriki akurat są świetne bo niemal nie chorują, są wąskie - do 2 metrów średnicy, a nie to co np. srebrny świerk - to dopiero wielgachne jest ) ja jestem za omorikami jeśli już
- brzozy - super pomysł - Sebek już wskazał różne warianty wybór należy do Ciebie
- pomysł z donicą na tle thuji sąsiada też fajny

zobacz jeszcze ogród Noemi - podobny wielkością do Twojego https://www.ogrodowisko.pl/watek/991-ogrod-magdalenka, a także ogród Motylli - zobaczysz sama jakich pięknych zmian dokonała również w podobnej wielkości ogródku https://www.ogrodowisko.pl/watek/1864-na-okraglo

Ufff.......... to takie moje przemyślenia na teraz ) mam nadzieję, że po tym co napisałam, jeszcze mnie wpuścisz do swojego wątku ) ja życzliwie napisałam sama jestem na początku przygody z ogrodem, ale o wiele bogatsza w wiedzę po 1,5 roku na Ogrodowisku
Pozdrawiam serdecznie
Postawić trawkę nad i... 23:40, 24 sie 2012

Do góry
baraga1904 napisał(a)
...parasolka mojej brzozy jest coraz większa...

Aga, czy Ty podcinasz tę brzozę Youngii ? I widziałam zdjęcia wiaty. M zdolniacha A z opuchlakami najlepiej walczyć nicieniami

Pozdrawiam serdecznie
Mój mały raj na ziemi :) 23:01, 24 sie 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Ev !!!!

- Twojego męża nie zauważyłam u siebie, chyba, że te odgłosy zza płota, szarpanie siatki i klakson.... - to był on ???
- Mój maż z kolei powiedział kilka dni temu -- jakie te brzozy wielkie ! jak one szybko rosną! no tak, rosną ! szybko i o to chodziło (tylko chłopak nie zauważłył, że one też śmiecą, potocznie mówiąc, bo ja te liście grabię...ehh)
- ufff, przeraziłam się, że nie zauważyłam i wstawiłam fotkę gdzie widać wyhapany bukszpan !!! tak tak, ten żółty ma dziurę wielkości kratera od tyłu....nagrabił se chłopak i jak się nie poprawi pójdzie precz z ogrodu , bo tu dla takich miejsca NIET !

No ... popsuł nam się klakson. nam chill jemu.. czy to znak?...

za dużo trąbił dzisiaj !

"...to przez zazdrość, to skowronek...."
Mój mały raj na ziemi :) 22:57, 24 sie 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)
Ev !!!!

- Twojego męża nie zauważyłam u siebie, chyba, że te odgłosy zza płota, szarpanie siatki i klakson.... - to był on ???
- Mój maż z kolei powiedział kilka dni temu -- jakie te brzozy wielkie ! jak one szybko rosną! no tak, rosną ! szybko i o to chodziło (tylko chłopak nie zauważłył, że one też śmiecą, potocznie mówiąc, bo ja te liście grabię...ehh)
- ufff, przeraziłam się, że nie zauważyłam i wstawiłam fotkę gdzie widać wyhapany bukszpan !!! tak tak, ten żółty ma dziurę wielkości kratera od tyłu....nagrabił se chłopak i jak się nie poprawi pójdzie precz z ogrodu , bo tu dla takich miejsca NIET !

No ... popsuł nam się klakson. nam chill jemu.. czy to znak?...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies