Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeszcze hobby czy już uzależnienie..?

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..?

Jagodaa 13:24, 04 paź 2012

No właśnie mnie w ostatnią zimę przemarzła najstarsza kępa i już nawet się cieszyłam, bo nie pasowała mi w tamtym miejscu. Ściełam na zero i wypuściła przpiękne, młode pędy - jak nowa jest teraz i dalej nie pasuje.

Co do oczka, to też planowałam na etapie budowy takie napełniane wodą z rynny, bo mamy z 10m od domu rurę wpuszczoną w ziemie z odpływem . Do tej pory ta dziura jest koło domu i nie mogę się zdecydować czy robić, czy nie.
martika 13:31, 04 paź 2012

nieszka napisał(a)

Cudne te widoki z lawendą i ten rozchodnik... wcale u Ciebie nie widac jesieni!

Prawda?? Też jej wczoraj wogóle nie czułam. Gdyby nie te opadające liście orzecha włoskiego...
Nawet brzozy co też już powili powinny liście zrzucać są jeszcze zielone.
I tak sobie wczoraj policzyłam że mamy aż 7 miesięcy kiedy się można cieszyć ogrodem

Pięknie z tą lawendą, tez chyba posadzę w przyszłym roku, nie chyba, na pewno
nieszka 20:03, 04 paź 2012

Jagodaa napisał(a)
No właśnie mnie w ostatnią zimę przemarzła najstarsza kępa i już nawet się cieszyłam, bo nie pasowała mi w tamtym miejscu. Ściełam na zero i wypuściła przpiękne, młode pędy - jak nowa jest teraz i dalej nie pasuje.

Co do oczka, to też planowałam na etapie budowy takie napełniane wodą z rynny, bo mamy z 10m od domu rurę wpuszczoną w ziemie z odpływem . Do tej pory ta dziura jest koło domu i nie mogę się zdecydować czy robić, czy nie.

Ja teraz już jestem z oczka zadowolona od kiedy nie zakwita zielonymi glonami. Kiedyś musiałam cały czas czyścić.
Oczko to fajna sprawa, zwłaszcza jak przylatują ptaki i się w nim latem pluskają.
Wszystkie nasze rodzinne dzieciaki pierwsze co robią to biegną karmić rybki albo szukają kamyczków i wrzucają do środka.
nieszka 20:08, 04 paź 2012

martika napisał(a)

Cudne te widoki z lawendą i ten rozchodnik... wcale u Ciebie nie widac jesieni!

Prawda?? Też jej wczoraj wogóle nie czułam. Gdyby nie te opadające liście orzecha włoskiego...
Nawet brzozy co też już powili powinny liście zrzucać są jeszcze zielone.
I tak sobie wczoraj policzyłam że mamy aż 7 miesięcy kiedy się można cieszyć ogrodem

Pięknie z tą lawendą, tez chyba posadzę w przyszłym roku, nie chyba, na pewno

Się nawet nie ma co zastanawiać. Lawenda w ogrodzie to MUS!
justi 20:21, 04 paź 2012

Kiedyś w Mai w ogrodzie była porada na temat oczka , co zrobić żeby woda była czysta i klarowna. Pamiętam tylko że jakieś wapno dodawano, ale nie wiem jakie i nie szkodziło rybom.
Dawno to było...
coli 08:23, 05 paź 2012

justi napisał(a)
Kiedyś w Mai w ogrodzie była porada na temat oczka , co zrobić żeby woda była czysta i klarowna. Pamiętam tylko że jakieś wapno dodawano, ale nie wiem jakie i nie szkodziło rybom.
Dawno to było...

to chyba był zeolit
nieszka 08:52, 05 paź 2012

justi napisał(a)
Dawno to było...

Też oglądalam ten odcinek ale to juz było w czasach kiedy woda w moim oczku już nie kwitła więc nie przywiązałam szczególnej uwagi
nieszka 08:56, 05 paź 2012

coli napisał(a)

Dawno to było...

to chyba był zeolit

I to chyba w pewnym znanym nam ogrodzie

http://majawogrodzie.tvn.pl/107,Zeolit-w-stawie,porada.html
mleczajka 08:35, 09 paź 2012

hej nieszka, ależ u Ciebie pięknie. Będę się inspirować, mogę? Twój ogród jest taki mój Ja jestem na początku drogi, właśnie planuję swoje pierwsze rabaty.

Chciałabym w przedogródku posadzić lawendę wzdłuż ścieżki. Jak myślisz, nie jest za późno? Może lepiej poczekać do wiosny?
I jeszcze podpytam, w jakich odstępach sadziłaś swoją? Czy to lawenda wąskolistna?
nieszka 09:13, 09 paź 2012

mleczajka napisał(a)
hej nieszka, ależ u Ciebie pięknie. Będę się inspirować, mogę? Twój ogród jest taki mój Ja jestem na początku drogi, właśnie planuję swoje pierwsze rabaty.

Chciałabym w przedogródku posadzić lawendę wzdłuż ścieżki. Jak myślisz, nie jest za późno? Może lepiej poczekać do wiosny?
I jeszcze podpytam, w jakich odstępach sadziłaś swoją? Czy to lawenda wąskolistna?

Witaj Mleczajka!
Zazdroszczę Ci już że dopiero planujesz i podpierasz się Ogrodowiskiem Ja jak patrze na niektóre swoje miejsca w ogrodzie to widzę jak dużo błędów narobiłam...
Ale akurat lawenda błędem nie jest
Myślę że tak do połowy października możesz jeszcze sadzić. Ale jak nie masz jeszcze przygotowanego miejsca i dobrego projektu to może wstrzymaj się do wiosny. Będziesz miała czas żeby wszystko dokładnie rozrysować i przemyśleć. Najgorzej to poprawiać i przesadzać...

Zakładaj wątek a napewno zgłosi się ktoś do pomocy
Wąkolista i chyba tak co 50 cm sadzona.