Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 22:55, 24 sie 2012

Do góry
Co do tej skarpy - może coś takiego jak w tej realizacji Danusi?
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-nowoczesny-rysowany-kreska

Czyli na przodzie trzy rzędy wrzosów
Za nimi trzy brzozy pożyteczne doorenbos podsadzone miskantami i hortensjami bukietowymi? Ta linijka to coś jak w ogrodzie z lustrem?
Mój mały raj na ziemi :) 22:46, 24 sie 2012

Do góry
Ev !!!!

- Twojego męża nie zauważyłam u siebie, chyba, że te odgłosy zza płota, szarpanie siatki i klakson.... - to był on ???
- Mój maż z kolei powiedział kilka dni temu -- jakie te brzozy wielkie ! jak one szybko rosną! no tak, rosną ! szybko i o to chodziło (tylko chłopak nie zauważłył, że one też śmiecą, potocznie mówiąc, bo ja te liście grabię...ehh)
- ufff, przeraziłam się, że nie zauważyłam i wstawiłam fotkę gdzie widać wyhapany bukszpan !!! tak tak, ten żółty ma dziurę wielkości kratera od tyłu....nagrabił se chłopak i jak się nie poprawi pójdzie precz z ogrodu , bo tu dla takich miejsca NIET !
Lecę w kulki... 22:40, 24 sie 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)
Tu np., koło brzozy....miejsce czeka....

Mój ulubiony zakątek a po trawce można śmigać na boso
Lecę w kulki... 22:37, 24 sie 2012

Do góry
Bogda napisał(a)

no tego miejsca, ja jeszcze nie widziałach

Nastepne piękne...cholerka...

Bogda no , ja też nie widziałach!!!
A biedronka słodka!! Dzisiaj mnie zamęczą te zdjęcia słodziaszek U Any i u Ciebie!!!
Lecę w kulki... 22:33, 24 sie 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)

no tego miejsca, ja jeszcze nie widziałach

Nastepne piękne...cholerka...
Lecę w kulki... 22:30, 24 sie 2012

Do góry
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:45, 24 sie 2012

Do góry
Najgorszy jest tył.
Deweloper zmieniał nam ukształtowanie działki, aby woda nie wlewała się na taras i do domu.
Na końcu ogrodu zostawili mi w prezencie rurę drenażową zasypaną tymi kamieniami, a za nią prawie dwumetrowy wał.
Chcieliśmy najpierw likwidować tę górkę, potem stwierdziliśmy, że lepiej zostawić, bo będziemy mieć wyższe drzewka.
Było tam straszne błoto (ogólnie działka jest dosyć mokra i raczej na glinie), a mój Synek tam cięgle się gramolił.
Nie mieliśmy na nią żadnego pomysłu, więc szybko kupiliśmy trzy największe w szkółce płożaki jałowcowe, aby zasłonić górkę przed Małym.
Teraz jest tam przechowalnia roślin tymczasowych, które nigdzie nie pasowały, a które wywiozę do innego ogródka.
Mi marzyłoby się tam coś, co złagodzi bałagan gatunkowy.
Coś jednorodnego, skromnego i nowoczesnego.
Na ten przykład spłycenie górki do np. 40 cm, podbudowanie murkiem i stworzyłaby się tam taka długa donica aż do altanki.
Może Danusia doradziłaby mi co tam posadzić, mam już tło od sąsiadów - rząd żywotników.
Nie lubię tego typu nasadzeń (chyba, że są przycięte na żywopłot) i chciałabym ten widok jakoś "rozbić" i uporządkować.

Mój Mąż marzy za to o jakimś lasku, np. rząd świerków, a na ich tle trzy, cztery brzozy.
Pomysł nie jest najgorszy.
Danusia polecała te Omoriki, które można blisko sadzić, ale one rosną ogromne a tam chyba jest za mało miejsca.
A może są jakieś inne mniejsze świerki, czy cóś?
Co Wy na to?
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 15:16, 24 sie 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Neszko, też zakupiłam miskanta M.L. Piękny jest Taki delikatny, jak napisałaś.

Beta, brzozy sa piękne, ale moim zdaniem trzeba mieć nawadnianie w ogrodzie, żeby pod nimi coś chciało rosnąć. Danusia sadzi brzozy i pieknie to wygląda, ale Danusia zawsze wraz z zakłądaniem ogrodu zakłąda nawadnanie.

Oj jest cudny ten miskancik. Mój zdecydowanie ulubiony. Chociaż zaraz zaraz, za wiele to ja ich nie mam
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 14:52, 24 sie 2012

Do góry
Neszko, też zakupiłam miskanta M.L. Piękny jest Taki delikatny, jak napisałaś.

Beta, brzozy sa piękne, ale moim zdaniem trzeba mieć nawadnianie w ogrodzie, żeby pod nimi coś chciało rosnąć. Danusia sadzi brzozy i pieknie to wygląda, ale Danusia zawsze wraz z zakłądaniem ogrodu zakłąda nawadnanie.
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 13:50, 24 sie 2012

Do góry
beta napisał(a)
Nieszko , jakie piękne brzozy masz

mi też się bardzo podobają, ale boję się troche ich wielkości, no i czytałm że bardzo wodę z ziemie zabierają, napisz proszę coś wiecej o tych brzozach, będę wdzięczna

Oj wodę zabierają zabierają.
Moje brzozy przy domu to błędy młodości straszne.
Jak zakładaliśmy ogród to sadziliśmy duzo i szybko i bez pojęcia. I brzozy są trzy metry od domu I to są takie zwykłe co to duże urosną. I już zaczynają nam lecieć liście w rynny...

W tym roku pod brzozami już mam drugą aranżację. W czerwcu wsadziałam tam hosty. Ale okazało się że musiałam do drugi dzień wodę w nie lać bo susza pod brzozami straszliwa.
Teraz jestem w trakcie nowych nasadzeń. Dałam berberysy, trawy (zapomniałam nazwy) i wrzosy.
No i zobaczymy jak to towarzystwo będzie sobie radziło.
Jutro skończę to cyknę fotkę
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 13:16, 24 sie 2012

Do góry
Nieszko , jakie piękne brzozy masz

mi też się bardzo podobają, ale boję się troche ich wielkości, no i czytałm że bardzo wodę z ziemie zabierają, napisz proszę coś wiecej o tych brzozach, będę wdzięczna
Zimozielony ogród przy białym domu 00:14, 24 sie 2012

Do góry
Kora brzozy

Ogród na Cedrowej 23:52, 23 sie 2012

Do góry
Miłej nocki życzę - idę spać
A bym zapomniała !!!!!!!!!!!!!!!!!
Dzisiaj wsadziłam moje brzozy, najperw raz a później po przeanalizowaniu, drugi raz i teraz już jest chyba ok
Przesadziłam również daglezję do tyłu, jak się będzie za bardzo rządzić to ją będę przycinać . Jodła też znalazła nowe lokum, czy ostateczne okarze się pewnie na wiosnę
Oczywiście mówiąc przesadziłam myślę o dłoniach M bo na szczęście ja ciężkich robót w ogrodzie nie wykonuję, a oprócz tego on ma lepszą rękę do przesadzania Wszystko się przyjmuje a u mnie to bywa różnie
Mam marzenie 21:20, 23 sie 2012

Do góry
Brzozy o których piszesz są faktycznie piękne ... Masz fajne pomysły na rozjasnienie tej cienistej rabaty
Postawić trawkę nad i... 18:06, 23 sie 2012

Do góry
...parasolka mojej brzozy jest coraz większa...
nic nie umiem, nie znam się.... ale bardzo chcę 13:33, 22 sie 2012

Do góry
Romcia
- tutaj masz link do wątku Bogdy z poradami Danusi odnośnie szkieletu ogrodu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/56-moj-piekny-ogrod?page=7
- u siebie już odpowiedziałam na Twoje pytanie, ale przekopiuję żebyś miała pod ręką

"Czy te brzozy w tym ogrodzie na piaskach to takie specjalne czy z lasu???"

W ogrodzie na piaskach brzóz Danusia nie sadziła brzozy to hicior Ogrodu z lustrem są to oczywiście brzozy specjalne Danusia zawsze coś atrakcyjnego sadzi : brzozy Betula utilis 'Doorenbos' - brzoza pożyteczna 'Doorenbos' o czysto białej korze

Pozdrawiam
Ogród na Cedrowej 11:45, 22 sie 2012

Do góry
Kondzio napisał(a)
No ale u ciebie się dzieje

Oj tam, oj tam
Ale na dal nie mam weny jak posadzić brzozy i chyba je zadołuję w doncach na zimę i dopiero coś wymyślę na wiosnę, chyba że mnie coś natchnie wcześniej
Ogród na Cedrowej 11:26, 22 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie, nie można, bo po bokach kiedyś będą wielkie drzewa a w środku zostaną mniejsze brzozy, to duża konkurencja dla zagajnika. Moim zdaniem na iglaste zabrane stąd trzeba znaleźć zupełnie inne miejsce. A jak wyglądają te iglaste pojedynczo?

Abies concolor

Daglezja

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:41, 21 sie 2012

Do góry
romka napisał(a)
Kasia cześć, Ty nigdy w nocy nie spisz, weź no powiedz, czy te brzozy w tym ogrodzie na piaskach to takie specjalne czy z lasu???

Romcia )) czasem śpię ))... jak nie pracuję albo jak na Ogrodowisku nie siedzę ))
W ogrodzie na piaskach brzóz Danusia nie sadziła brzozy to hicior Ogrodu z lustrem są to oczywiście brzozy specjalne Danusia zawsze coś atrakcyjnego sadzi brzozy Betula utilis 'Doorenbos' - brzoza pożyteczna 'Doorenbos' o czysto białej korze
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 23:06, 21 sie 2012

Do góry
Kasia cześć, Ty nigdy w nocy nie spisz, weź no powiedz, czy te brzozy w tym ogrodzie na piaskach to takie specjalne czy z lasu???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies