Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:11, 20 cze 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Agnieszko polecam jeżówki z rozplenicą medium, mam takie połączenie i już mi się podiba. Ana też ma z rozplenicą. Poczekajmy co Magnolia doradzi

Ps schowaj łopatę po posadzeniu krzaczka

Dobre, dobre...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 15:59, 20 cze 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
Magnolio... a jakie trawy polecasz do jeżówek. Mam w kilku miejscach kępy i nie wiem co dobrać... chcę im zasłonić nóżki, bo dolne liście przysychają i żeby wraz z kwiatostanem jeżówek kołysały się kłosy trawek... Czy nie wymagam za dużo

Trochę jak tu

Agnieszko polecam jeżówki z rozplenicą medium, mam takie połączenie i już mi się podiba. Ana też ma z rozplenicą. Poczekajmy co Magnolia doradzi

Ps schowaj łopatę po posadzeniu krzaczka
Blaski i cienie nowego życia 12:26, 20 cze 2014

Do góry
anna_g napisał(a)
Nadrobiłam u Ciebie Szkółkę cisową widziałam i magnolkę i werbenę i rózne różności Magnolia fajnie się zabrała. Cieszę się, że dała radę - mam nadzieję, że będzie u Ciebie dobrze i długo rosła Buziaki Ula - fajnie masz z tą perspektywą wakacji

Tak Aniu, perspektywa jest cudowna ale najcudowniejsza po 20 lipca, bo wtedy się naprawdę zresetuję i mam nadzieję naładować akumulatory
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 11:24, 20 cze 2014

Do góry
magnolia napisał(a)
ślicznie u Ciebie....
Jeżówki- z pełnych mam Pink Duble Delight- M się w niej zakochał poprzednią jesienia jak kwaitła nisko,wygladała jak szarotka. Nie rośnie już tak, rośnie szybko i krzepko, potrafi sie połozyc po deszczu. ale to szalony typek- z jedenj mamy juz 6 a każda ma po kilkadziesiąt pąków.

Ja najbardziej lubię pojedyńcze odmiany o dużych kwiatach- lądowiska dla motyli- np Solar Flare, Orange Pasion, wydaje się że i Fatal Atraction jest z tych- ciemny pęd, mocny, krzepki i wielki talerz kwiatu. Fatal A dopiero rusza u mnie. Vintage Vine- czekam na nią, mam ale zeżarły ja ślimaki , może odbije,
Green Jewel- z dobrym tłem piękna. Rosnie ładnie i ma najdłużej kwiatnące kwaity na świecie - jeden z zeszłym sezonie kwitł u mnie 1.5 miesiąca.
Ale często można ją kupić oszukaną- będzie nie zielona tylko kremowo żółta
Wybierając odmianę oceń czy lubisz jak płatki opadaja w dół- jest sporo takich odmian. Ja niezbyt to lubię, smutne są wg mnie- np Firebird
Odmiana Cheyenne Spirit- często zachwyca, ma nietypowe kolory. Ale b szybko traci barwy, wg mnie jest kiepska

Seslerie- czego szukasz o nich dziewczynko?
To trawy nie do zdarcia. ale za gęsto sadzone nie pokażą swojej urody, pokroju. Heuflera wg mnie co 45 cm minimum, co 50 polecam
Jesienna- chyba nawet więcej- z tej taki jeż jest
skalna- ta jest mała, co 35- 40 cm
Mam zdjęcie swojej heuflery ( niezbyt trafne, ale zawsze)- tu posadzona b.rzadko, żeby były przerwy- tak wg mnie najładniej jej

Jeżówki sobie pogooglam i zamiezrzam zwiększyć ich ilość na rabatach. Lubie i plaskie takerze i meduzy kupiłam i taką i taka Green Jewle mialam w ubiegłym roku, wyżarły je ślimaki i nie odbiły.... A na dodatek biały mi w tym roku nie konweniuje, może kiedyś dziękuję za porady !
Sesleria zatem posadzona u mnie za gęsto, będę przesadzać Magnolio gdybyś założyła wątek bym sobie je u ciebie pooglądała. Myśle jeszcze czy lawendy nie posadzić z sesleria, bo drażnią mnie łyse pędy lawendy wiosną a sesleria wcześnie rusza. Co o tym myślisz.? Taka kompozycja tylko z szałwią robi furorę na pinterest .
Piaskownia na zakręcie 09:03, 20 cze 2014

Do góry
brzoza faktycznie sporo urośnie ale hakuro ja od lat trzymam na wielkości 60 cm kulke, bo ją można mocno ciąc. Natomiast co do świerka ja też mam obiekcje. Teren pod koroną będzie potwotrnie suchy, horty się nie utrzymają. Nie masz czegoś na zamianę z tym świerkiem? np mogłabyś mieć tu inne niebieskie strzeliste iglaki, np cuprysy lub tuje. A może drzewko np wiąz wredei, perułkowca, albo pięnie kwitnące wiosną lilak, wismia amanogawa, śliwa wisniowa, złotokap, magnolia?
Kulke za trawkami posadziłabym po drugiej stronie tj prawej bo tam jest jedna, ja bym zachowała symetrię do lewej strony, jak dorwę kredki to namaluje Ci propozycje
Pszczelarnia 00:39, 20 cze 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Przejście do warzywnika:

I z drugiej strony:

Pięknie Ewo, bardzo pięknie....magicznie

Dasz się namówić na zdjęcie szpaleru Artemis?

Penstemony bardzo ładne- świetnie że ich dużo
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 00:27, 20 cze 2014

Do góry
magnolia gdzie Twój wątek? Nie mogę nic znaleźć. Widzę, że musisz mieć piękny ogród!
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 00:15, 20 cze 2014

Do góry
ślicznie u Ciebie....
Jeżówki- z pełnych mam Pink Duble Delight- M się w niej zakochał poprzednią jesienia jak kwaitła nisko,wygladała jak szarotka. Nie rośnie już tak, rośnie szybko i krzepko, potrafi sie połozyc po deszczu. ale to szalony typek- z jedenj mamy juz 6 a każda ma po kilkadziesiąt pąków.

Ja najbardziej lubię pojedyńcze odmiany o dużych kwiatach- lądowiska dla motyli- np Solar Flare, Orange Pasion, wydaje się że i Fatal Atraction jest z tych- ciemny pęd, mocny, krzepki i wielki talerz kwiatu. Fatal A dopiero rusza u mnie. Vintage Vine- czekam na nią, mam ale zeżarły ja ślimaki , może odbije,
Green Jewel- z dobrym tłem piękna. Rosnie ładnie i ma najdłużej kwiatnące kwaity na świecie - jeden z zeszłym sezonie kwitł u mnie 1.5 miesiąca.
Ale często można ją kupić oszukaną- będzie nie zielona tylko kremowo żółta
Wybierając odmianę oceń czy lubisz jak płatki opadaja w dół- jest sporo takich odmian. Ja niezbyt to lubię, smutne są wg mnie- np Firebird
Odmiana Cheyenne Spirit- często zachwyca, ma nietypowe kolory. Ale b szybko traci barwy, wg mnie jest kiepska

Seslerie- czego szukasz o nich dziewczynko?
To trawy nie do zdarcia. ale za gęsto sadzone nie pokażą swojej urody, pokroju. Heuflera wg mnie co 45 cm minimum, co 50 polecam
Jesienna- chyba nawet więcej- z tej taki jeż jest
skalna- ta jest mała, co 35- 40 cm
Mam zdjęcie swojej heuflery ( niezbyt trafne, ale zawsze)- tu posadzona b.rzadko, żeby były przerwy- tak wg mnie najładniej jej

Blaski i cienie nowego życia 21:06, 19 cze 2014

Do góry
Nadrobiłam u Ciebie Szkółkę cisową widziałam i magnolkę i werbenę i rózne różności Magnolia fajnie się zabrała. Cieszę się, że dała radę - mam nadzieję, że będzie u Ciebie dobrze i długo rosła Buziaki Ula - fajnie masz z tą perspektywą wakacji
Blaski i cienie nowego życia 16:13, 19 cze 2014

Do góry
To co mnie dziś zaskoczyło w ogrodzie

magnolia parasolowata od Ani wygląda już nieźle i bergenia z jesieni się ładnie rozrasta

werbena patagońska poszła do góry w ciągu kilku dnimyślę że pozostałe też przyrosną
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:35, 19 cze 2014

Do góry
I takie tam...
Magnolia NIgra... cały sezon kwitnie pojedynczymi kwiatkami..

Tulipanowiec kwitnie ja kszalony.... ale kwiatki takei, że ich nie widać bo wyglądają jak liście... i po cholerę czekałam kilka lat na kwiaty.. foto brak

Ostróżki teraz królują, bo naparstnice na wykończeniu

Itea kwitnie..

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:32, 18 cze 2014

Do góry
magnolia napisał(a)

Gusiarz jak lubisz trzcinnik to jego wybierz na wąska dziurę- on węziej rosnie niż gracki. I b. wczesnie się budzi, więc szybko zasłania widoki. Sadź co 45 cm, nie gęsto bo ładnie jest jak się kępy nie całkiem przerastają, choć przy tej odległości i tak się zetkną ( więc możesz i co 50 cm).
Kup 15 szt, jesienią pewnie już da się podzielić na 2-3 szt każdy, i będzie komplet.
Odmiana Karl forester

Magnolio jak ja ci dziekuję .... i powiem ci, że nawet miałam do Ciebie pisać na privka z prosbą o pomoc co tam posadzić. I właśnie Karla chciałam... czytasz w myślach? Buziaki soczyste z kwadratowego przesyłam
Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 12:41, 18 cze 2014

Do góry
Magnolia, Ewa- jeśli chodzi o łąkę to tak jak pokazałam na zdjęciach część (myślę że jakieś 50% została wykoszona 2-3 tygodnie temu za radą Pana Łuczaja, mam mu jeszcze za jakieś 2 tygodnie przesłać zdjęcia i będzie decyzja co dalej, jest obawa że nasiona właściwej łąki mogły zostać zagłuszone i nie wyrosną ale mam nadzieje że jednak dadzą radę. Myślę że pod koniec czerwca jak przekwitną jednoroczne będziemy kosić wszystko (aż się boję ilości )
Ewo jako doświadczoną właścicielkę łąki liczę na Twoje rady. Jaki efekt da wapnowanie łąki wiosną?
Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 12:07, 18 cze 2014

Do góry
coś mi sie majaczy że do kiełkowania powinny mieć dostęp światła właśnie. Ale myślałam że to na przełomie czerwca/lipca, jak już nasiona dojrzeją.
Ogród z łąką kwietną i nie tylko... 11:55, 18 cze 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Pulchność ziemi i wilgoć przy jarzmiankach to podstawa. Spróbuj nawieźć.

tak, zdecydowanie.
jak wszytsko podrośnie to je troszkę osłoni sąsiedztwo i będzie lepiej. Teraz kompost, grubo kory na wierzch i podlewać.

ślicznie wyglądają nasadzenia.
Kasiu a nie trzeba tej łąki tera skosić całej- w czerwcu? Żeby w drugiej połowie sezonu poszły wieloletnie, nawet kosztem jenorocznych
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:51, 18 cze 2014

Do góry

Magnolio-
Wiesz jak cenię sobie Twoje zdanie, bardzo się cieszę że Ci się podoba to co wykonaliśmy, że nie spieprzylismy tego pieknego co na papierze zrobiłaś.

Co do trzcinników to jak wróciliśmy z urlopu i zastaliśmy takie mega wysokie słupy –zwaliły mnie z nóg, najpierw zdziwienie ale teraz już się przyzwyczailiśmy że są takie wysokie i fajnie dały intymności na tarasie a dodatkowo szumią cudnie. Zawsze marzyłam żeby ogród wchodził mi tym wielkim oknem do salonu i jadalni i tak się też stało, jak jeszcze bonsai z graba zacznie zagęszczać swoje chmury to będzie czad.

Krzysiami się nie martwię, jesienią przesadzę pytanie tylko gdzie?
A tam dosadziłabym globmastery, co ty na to?
I jeszcze przesadzę te choiny i musimy podumać co zamiast i czy w ogóle coś?

Hakuree- faktycznie do białego mu daleko ale myślę ze się przebarwia z czasem bo tu popatrz: http://makaranta.pl/index.php?u=158/84&p=158&t=100

Jeżówki faktycznie zaskoczyły mnie w tym roku czekam przebierając nogami aż wybuchną w masie

Ech ... jaki piekny zakątek stworzyłaś dla nas.

tak Hakuree ma taki niebieski rumieniec, ale u Ciebie wręcz wydał się niebieski.
Spoko,może tak być. Lubie ten jego skręt w płatakach...
Globmastery- chyba najlepsze do Twojej trawy- żarłacza
Gdzie Krzysie?- gdzie gdzie masz nisko. Gdzie masz nisko....- w runiankę może
Cieszę się że jest tak pięknie i że lubisz swój kawałek ziemi.
Buziaki!
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:44, 18 cze 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
Gosiu trzcinnik marzy mi sie od dwóch lat! Ale to trochę wydatek... mam tam chyba 50m. Albo trzcinnik albo gracki w tą moją chudą dziurę podjazdu posadzę. Ja mam tam ok 30cm... niewiele, bardzo niewiele... Jaką masz odmianę trzcinnika? Jak będziesz czasowo zmierz tę swoją dziurkę ...

Gusiarz jak lubisz trzcinnik to jego wybierz na wąska dziurę- on węziej rosnie niż gracki. I b. wczesnie się budzi, więc szybko zasłania widoki. Sadź co 45 cm, nie gęsto bo ładnie jest jak się kępy nie całkiem przerastają, choć przy tej odległości i tak się zetkną ( więc możesz i co 50 cm).
Kup 15 szt, jesienią pewnie już da się podzielić na 2-3 szt każdy, i będzie komplet.
Odmiana Karl forester
w Oborze też mogą być ogrody 21:39, 17 cze 2014

Do góry
elzbieta_g napisał(a)
pod tą nową rabatą to okno sąsiada? a tujami go zasłonić, co sie ma gapić za darmo na twoje pięknw rabaty
nad morze....szczęściara

tak okno sąsiada jest w moim ogrodzie a że sąsiad to rodzina to nie zasłonię go tują, bo w sypialni będzie miał 24 h ciemno jak w piekle
ale jak magnolia urośnie to już zrobi się klimatycznie, czyli jakieś 10 lat

Elu my nie mieliśmy podróży poślubnej, ani wakacji w zeszłym roku, to w tym chcemy się gdzies ruszyć. a w Bieszczady przejechałabym się do Psiapsóły z Ustrzyk Dolnych, ale pociągiem to męka straszliwa tyle godzin ;(
Witam z Małopolski 15:28, 17 cze 2014

Do góry
Witam wszystkich forumowiczów,
Forum Ogrodowisko podczytuje już od dłuższego czasu. Nie wypada więc pozostać dłużej anonimowym dlatego chciałam się przedstawić.

Mam 28lat i jestem mamą dwójki maluszkow. Na forum sprowadziła mnie chęć odbudowania naszego ogrodu, który w zeszłym roku został dosłownie zmasakrowany przez maszyny budowlane. Maliny, borówki, winogrona a przedewszystkim trawnik przestały istnieć. Jedynie uratowała się moja Magnolia...
Stoi sobie teraz sierota i czeka na towarzystwo.

DOM na szczęscie stanął w zeszłym roku i teraz myślę i kombinuję jakby ogród urzązić. Na razie podczytuję bo przy dwójce maluchów i pracy na pełny etat czasu do pracy w ogrodzie nie mam za wiele. Chciałabym uszczęśliwić wsystkich czyli znaleźć miejsce dla kwiatów i krzewów ale planuje też zasadzic od nowa maliny, jezyny i borówki amerykańskie zeby dzieci miały co podjadać.

Do tej pory udało mi się jedynie wskrzesić trawnik. Areacja to bardzo dobra sprawa (oczywiśćie tutaj na forumo tym się dowiedziałam). Posadziłam surfinie w donicach i ustawiłam je na kamiennym murze oporowym.

Glebę mamy w moim odczuciu trudną. Jak to w górach bywa twarda i kamienista. DO tego wietrznie u nas a jak wiatru nie ma to słońce przypieka.

Podczytuję zatem dalej i liczę na inspirację
Pozdrawiam
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:46, 17 cze 2014

Do góry
Gosiu ale wszystko porosło! Ślicznie wychodzi!!!

Niesamowicie bujnie rośnie.
Kawał roboty odwaliliście i robicie to wzorcowo! Wszystko równo, w rytmach....
Soczystość zieleni najsoczystsza.

Niesamowite jak u Was rośnie, a jakim tempie i jak szeroko....
Pięknie, pięknie

Napisz o ścianach z trzcinników- dobrze się z nimi czujecie? Z tą wysokością? Za rok one będą bardziej zwarte, gęste, teraz jeszcze sa prześwitujące.

Z Krzyśkami w kłosownicy- przepraszam( znowu tu za niskie), ale ona chyba zaskoczyła wszystkich rozmiarami. Mam nadzieję że mebli w domu Wam nie zarośnie.

I klony śliczne.

hakuree na zdjęciu wydaje się niebieski- jest taki, czy biały, jak na hakuree przystało?- Mnie się on tam podoba.

Jarzmianki masz cudne ( zazdroszczę bardzo) i jeżówy krzepkie niebywale
Ech...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies