Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 14:06, 10 lis 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
No chyba jako pierwsza powiązałaś trawy , w ślad za Tobą inni, no to ja też zwiążę

Faktycznie Twoje rozplenice po związaniu wysoko sięgają, duże są. Aż wracałam do innych zdjęc i sie przyglądałam, czy to aby one , bo nie chciało mi sie wierzyc.

Porosły spore, chyba dosyć się napiły

Daria a na co tu czekać. Zima bliżej niż dalej. Dzisiaj wybrałam się w tym samym ubraniu co wczoraj i wróciłam zmienić kapotke i nakrycie głowy tez wzięłam
Wiatr zimny wieje.
Ptasi gaj 12:00, 10 lis 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Kup sobie długie trytytki do wiązania i połącz je w zależności od obwodu trawy. Szybciej Ci pójdzie. Moje rozplenice w łezce bardzo szerokie, a tym sposobem szybko je powiązaliśmy.

Na 30 cm teraz róże ścinasz? Ja tak krótko dopiero wiosną, teraz tylko przycinam...

Kasiu widzisz, ze ja tez nie wpadlam na ten pomysl z tymi trytytkami. Juz powiazalsm sznurkiem dosyc mocnym ale te wezly, co chwile sznurek zgubilam, szukalam gdzie jest w tej trawie.
Jade zaraz na zakupy do obi wiec kupie.

Kasiu scinam aby pozbyc sie lisci ktore moga byc chore. Robie to od 3 lat kazdej jesieni i jeszcze odkurzam opadle liscie.
Lawendowy zawrót głowy 11:57, 10 lis 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Jolu nie wiem czy byłam. Domeczek bardzo ładny a ogródeczek jeszcze ładniejszy, masz dużo traw i innych rozmaitości. Zainteresowały mnie te drzewa rozłożone na szkielecie, jak się sprawują, długo u ciebie, czy to buki czy jakieś inne.
Jeszcze te miłorzęby fantastycznie wyglądają.

Zatrzymałam się nad fotami z wyjazdu do Kapiasa. Popatrz nigdy tam nie byłam a tyle razy przejeżdżałam. W przyszłym roku koniecznie muszę odwiedzić. Taki ogród to urokliwy o każdej porze. Jesień z tymi pięknymi trawami też bardzo ładna.

Miło Cię widzieć u mnie . Dzięki bardzo za wszystkie mile słowa.

Kapiasowskie ogrody to urocze miejsce . Ja zawsze na chwilkę i szybko spacer tam ogarniam ale nawet na krótką chwilę warto wejść .
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:54, 10 lis 2017

Do góry
To co widze na fotach to u was slonce swieci a u nas szaro i buro. Dzisiaj rano lekkie przeblyski byly.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:52, 10 lis 2017

Do góry
Sylwka nie czekalam z trawami sa suche wiec wiazalam. Mokre to niech to cholewcia wezmie. A jaka to roznica tydzien w ta czy w tamta. Najwaznjejsze, ze problem z glowy.
Inne prace czekaja byle pogoda byla.
Ogród Muszelki 11:47, 10 lis 2017

Do góry
Muszelka foty z gor piekne, oceanarium bardzo piekne - kolorowe rybki.

U mnie tez brzozy jeszcze smieca i nje moge siatki z oczka zdjac. Jutro przy doerej pogodzie moze sie uda zwir odkurzyc.

Ogród Muszelki 11:40, 10 lis 2017

Do góry
Znalam kiedys himalaistke juz nie utrzymuje kontaktu z nia w Polsce nie mieszka. Moze to i dobrze, ze nie mam, bardzo sie denerwowalam kazda jej eskapada. A tak nie wien co robi. W kazdym razie wszystkich spinaczy podziwiam ale uwazam ich za szalencow.

Ta znajoma miala pol piwnicy sznurkow, kaskow gwozdzi i roznych innych akcesoriow do wspinania. Tak ja gory pociagaly, ze bez nich zyc nie mogla. Kazda wyprawa to niekonczaca sie celebracja przygotowan.

O rozach napisalam na swoim watku.
Kazdy ma swojego bzika.

Pozdrawiam
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:29, 10 lis 2017

Do góry
Ja mam ogrodowa, ale z niej to tylko kupa lisci kwiaty sporadyczne. Wykopie wiosna i dam w inne miejsce. Moze ma zle stanowisko. Bukietowe nigdy nie zawodza.

Mnie do dzisiaj po wiazaniu traw lamie w rekach. Paluchu jak balony. Trawy ladne ale najgorsze to wiazanie jesienia.

Oby jutro byla ladna pogoda Świeto nie Świeto trzeba z robota podgonic.
Ptasi gaj 11:20, 10 lis 2017

Do góry

Widzisz tak to jest jak sie czlowiek spieszy to sie diabel cieszy.
Trzeba zawsze czytac co sie napisalo. Juz poprawione.
Ha ha.

pozdrawiam serdecznie
Ptasi gaj 11:18, 10 lis 2017

Do góry
gobasia napisał(a)
Trawy - jesienne ludki...super wygladają

Elu przeczytaj tekst powyżej wkradł sie błąd... popraw bo brzydko to brzmi

Widzisz tak to jest jak sie czlowiek spieszy to sie diabel cieszy.
Trzeba zawsze czytac co sie napisalo. Juz poprawione.
Ha ha.
Ptasi gaj 11:13, 10 lis 2017

Do góry
Muszelka napisał(a)

Elu, ciekawa sprawa... ścinasz róże jesienią, a nie wiosną? Nie przemarzają? Też wolałabym jesienią, ale mam obawy właśnie o ich przemarznięcie.

Ciepłe pozdrowienia pozostawiam, Pracusiu

Tak Muszelka, nie przemarzaja. Przycinam wszystkie oprocz pnacych na wys ok 30 cm od ziemi. Te co sa w zwirze nie kopczykuje tylko przykrywam plastikowymi doniczkami.
Te bez zwiru kopczykuje po pierwszych przymrozkach.
Nigdy nie przemarzly. Jedynie w tym roku przemarzla jedna pnaca ale bardzo ladnie odbila i kwitla.

Jak obcinam to wszystko pale, nie ma ryzyka grzyba. Pozniej dokladnie odkurzam opadle liscie pod rozami i tez pale. U mnie roze odstukac nie choruja. Wiosna odkrywam nawoze obornikiem przerobionym. Pozniej ok konca maja podsypuje nawoz do roz nastepna dawka pod koniec czerwca poczatek lipca po pierwszym okwitnieciu
U mnie sie to doskonale sprawdza i roze maja sie dobrze sa zdrowe.
Jeszcze zapomnialam w zaleznosci od rozwoju roz pryskam je miedzianem.

I to wszystko w tym roku pryskalam tylko miedzianem i na jednej rozy pokazaly sie mszyce.
Ptasi gaj 11:06, 10 lis 2017

Do góry

Napisalam w poscie wyzej odpowiadajac Ance.

dzieki...chyba szybko urosla

musze swoje trawy powiazac chyba juz ...
Ogród z łezką II 10:59, 10 lis 2017

Do góry

Ja nie moge jak ty masz wszystko już posprzątane trawki powiązane.
Wyglądają jak wojsko przed defiladą.
Czym wiążesz trawy to jakaś taśma zaciskowa czy co. Trawy wąskie to można bo moje to jak matrioszki powiązane takie pękate rozrosły się. Rozplenice wyższe ode mnie a na szerokość takie same.
Jeszcze mam jedną do powiązania ale musze kupić jakiś grubszy sznur, albo szpagat do snopowiązałki.
Kasiu a róże to na taką wysokość obcinasz a wiosną też obcinasz czy takie zostawiasz.
Ja mam jeszcze sporo roboty najgorsze te liście w żwirze
Znowu mam zalane lało przez dwa dni środa i czwartek w zeszłym tygodniu i sporo czasu poświęcam usunięciu wody więc mnie bierze mierzwa.
Byłam na Śląsku to tam tylko w czwartek tak lało a tu półtora dnia i to rzęsisty deszcz. Pola pozalewane i ta woda do mnie spływa w jednym rogu działki mam bagno. Reszta zmeliorowana więc jest dobrze.
Pozdrawiam

Sposób wiązania traw opatentował mój leniwy syn, jak mi trzymał kiedyś trawy do wiązania sznurkiem Wymyślił wtedy trytytki (zresztą wiem, że sporo osób na forum teraz już trytytkami wiąże). Szybko idzie Bywa, że łączymy 3 trytytki razem, jedna rzadko starcza. Nawet te najdłuższe nie wystarczają...
Z tego wynika, że myślenie co by tu zrobić, żeby się nie narobić skutkuje
Róże tnę na tak do pół uda teraz. Wiosną właściwe cięcie dopiero. Ja tnę krótko wiosną, tak na 3-4 oczka.
Liście na kamyczkach mam tylko w łezce, to zbieram ręcznie. Na wiosnę mi druga łezka dojdzie...ale jeszcze dam radę ręcznie.

Może w tym rogu posadź jakieś brzozy, wierzby albo inne pijoki? Na pewno częściowo rozwiązało by to sprawę...

Odpozdrawiam
Ptasi gaj 10:58, 10 lis 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
Elu, masz Juz duża metasekwoje....jak ja oceniasz ?

Napisalam w poscie wyzej odpowiadajac Ance.
Ptasi gaj 10:57, 10 lis 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Trawy w kucykach super wyglądają. Moje jeszcze maluchy i nie ma co związywać. No może poza rozplenicami. A tych mi szkoda. Bardzo lubię ich fontannowy efekt jesienią.

Metasekwoja piękna. Ile ma lat?

W tym miejscu posadzone sa 4 metasekwoje jedna od drugiej co 2 m. U mnie 2 szt ok 8 lat 2 mnijsze ale gesciejsze ok 6 lat.
Metasekwoja jest bardzo wrazliwa na zimowe mrozne wiatry pptrafi zmarznac i znowu odbic. Ta na focie z pniem chćialam juz kilka razy sciac ale ciagle sie waham, a tam niech rosna posadze przy nich wiosna zimozielony bluszcz moze ja troche osloni.

Jezeli chodzi o rozplenice nie wiem ile ich masz ake ja mam 5 szt i to olbrzymy. Raz zostawilam trawy nie powiazane w 2015 i wiecej tego nie zrobie po zimie byly wszedzie wiatr hulał a trawy razem z nim na drzewach, tujach w rozach pod domem w opasce zwirowej od wschodu na zachodzie konczac.
U mnie to wygwizdow.
Ogród Cioci cz. 3 10:53, 10 lis 2017

Do góry

Dzięki Elu za tak miłe słowa I nawet jeszcze surfinie na parapecie jakoś dają radę
Ptasi gaj 06:36, 10 lis 2017

Do góry

... Pozostalo mi jeszcze odkurzanie i przyciecie roz...

Elu, ciekawa sprawa... ścinasz róże jesienią, a nie wiosną? Nie przemarzają? Też wolałabym jesienią, ale mam obawy właśnie o ich przemarznięcie.

Ciepłe pozdrowienia pozostawiam, Pracusiu
Ogród bacowej 00:37, 10 lis 2017

Do góry
I róża i trawa bardzo ładne sprawdzałam więc trzeba kupić.

Elu, róże płożące o tej porze są ładne, mam jeszcze Swany i też ładnie teraz kwitnie.
Ogród bacowej 00:20, 10 lis 2017

Do góry
I róża i trawa bardzo ładne sprawdzałam więc trzeba kupić.
Ogród z łezką II 00:07, 10 lis 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Proszę bardzo, moje róże czekające na kopczyki tylko.

trawy powiązane, teraz już wieje dość mocno...zdążyliśmy przed wiatrem.

Ja nie moge jak ty masz wszystko już posprzątane trawki powiązane.
Wyglądają jak wojsko przed defiladą.
Czym wiążesz trawy to jakaś taśma zaciskowa czy co. Trawy wąskie to można bo moje to jak matrioszki powiązane takie pękate rozrosły się. Rozplenice wyższe ode mnie a na szerokość takie same.
Jeszcze mam jedną do powiązania ale musze kupić jakiś grubszy sznur, albo szpagat do snopowiązałki.
Kasiu a róże to na taką wysokość obcinasz a wiosną też obcinasz czy takie zostawiasz.
Ja mam jeszcze sporo roboty najgorsze te liście w żwirze
Znowu mam zalane lało przez dwa dni środa i czwartek w zeszłym tygodniu i sporo czasu poświęcam usunięciu wody więc mnie bierze mierzwa.
Byłam na Śląsku to tam tylko w czwartek tak lało a tu półtora dnia i to rzęsisty deszcz. Pola pozalewane i ta woda do mnie spływa w jednym rogu działki mam bagno. Reszta zmeliorowana więc jest dobrze.
Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies