Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:17, 14 maj 2014

Do góry
a 'opity' pijak śliczny- u siebie też mama takie i też z zadziwnieniu oglądam.
Czy Purple Sensation równo Ci wychodzą?- u mnie jedne kwitną, a inne maja pąki nawet nie wybarwione. Boję się czy znowu nie mam mieszanki . Na bank są w nich 3-4 szt jakiś większych, jeszcze nie widać jakich.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:15, 14 maj 2014

Do góry
oj, sporo plag w tym sezonie.
Aż gorąco mi się robi jak myślę że i u nas mogłoby być tak sucho- wtedy godziny podlewania a efekty.... na przeżycie wystarcza.

ławka super- w sam raz dla klientki co ma taras na dachu 5 tego piętra. Akurat mebli szukamy.
Tylko mały stolik kawowy jakoś trudno sobie wyobrazić do tego.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:11, 13 maj 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
Aguś...ja o pampersach pisałam

Moje dwie wisznu umbra... też marnie rosną. Liście jakby w miejscu stoją.... i wszędzie masa mszyc i gąsienic..... O Frisia słyszałam, że jakiś grzyb atakuje.... nie do odratowania jak to ten grzyb... Trzymam kciuki... może się jeszcze obudzą...

Aga, chyba muszę wzrok zbadać - ja przeczytałam "najtańsze tetrowe". Coś ze mną nie tak

Wiecie co, z tymi Frisiami to tak sobie dziś podczas wieczornego plewienia truskawek wymyśliłam (plewienie sprzyja myśleniu ), że mogliśmy je sami załatwić. Pamiętam, że sadziliśmy ciut wyżej, bo Magnolia pisała, że nie tolerują zalewania korzeni, ale... przez całe lato ta rabata była ściółkowana skoszoną trawą i ta trzecia, która żyje mało co jej dostała, bo najdalej rośnie, a te dwie wokół siebie pusto miały, więc im więcej tej trawy przypadło. Hmmm... To jest dośc prawdopodobny przebieg zdarzeń. No cóż, spróbuję zatem jeszcze te dwie podmienić i zobaczymy co z tego wyjdzie. A życ już raczej nie żyją - drapnęłam dziś lekko korę na pieńku i w tych dwóch jest sucha, a w tej co żyje jest po drapnięciu zielona. To 100% test. Całe życie się człowiek uczy... i dalej głupi.
Ogród w cieniu brzozy 11:22, 13 maj 2014

Do góry
Lubię jak zakwitają te niebieskie kwiatuszki, obok magnolia, może zakwitnie?
Ogród u stóp klasztoru 22:41, 12 maj 2014

Do góry
u mnie jeszcze tulipany kwitną i magnolia , więc wiosna małymi kroczkami do przodu się posuwa . szybko przyszła , ale teraz zimno bardzo przystopowało kwitnienia ....już nawet nie wiem ile te tulipki kwitną ...

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 13:45, 12 maj 2014

Do góry
Magnolia w tym roku mnie zaskakuje. Jeszcze nie miała nigdy tak długo kwiatów. Za zawciągiem troszkę ją widać

Ogród w Tarnowie 13:08, 12 maj 2014

Do góry
Richie napisał(a)
Magnolia przekwitła to kolej na wiśnie japońską

Te klony urzekły mnie kiedy oglądałam Twój ogród w Mai, ale czemu ta wiśnia mi umknęła??? PIĘKNA JEST (jak wiele zakątków w tym ogrodzie) o tej porze roku. Pozdrawiam serdecznie
Ogród u stóp klasztoru 21:33, 11 maj 2014

Do góry
niedziela mija zazwyczaj szybko ....bo leniuchowanie zwłaszcza aktywne to czysta przyjemność , mimo tej barowej pogody ...

W klasztornym było dzisiaj troszkę słońca ...więc fotki aktualne są ...choć nie do wiary kwitną jeszcze nowe i stare tulipanki i...magnolia ...zaczynam jednak od orlików bo cudnie w tym roku kwitną

Minimalizm z odrobiną romantyczności 17:14, 11 maj 2014

Do góry
klon wykopany spod pergoli wylądował na razie tu, a przed nim ...wypasiona magnolia i tak sporo urosła od zeszłego roku

Ogród przed domem POMOCY! 22:16, 10 maj 2014

Do góry
W końcu zasiadłam do komputera i zainspirowana realizacją ogrodu nowoczesnego wymyśliłam coś takiego:

Musicie mi wybaczyć, że w paincie, ale mniej więcej pogląd widać.

Przedłużyłabym linię trawy do końca płotu.

Te miniaturki iglaków, których nazwy oczywiscie nie pamiętam, wstawiłabym pod płotem, 4 rzędy po 5 sztuk. Pod nimi kora. Dalej odcięcie z ekobordu i prostokąt runianki. Pod oknem szpaler z bukszpanów, kule bukszpanu i żurawka Citronelle lub jakaś o czerwonych liściach.

Pusty prostokąt na środku- tu może jakaś większa kula lub jałowiec płożący (jeśli w ogóle pasuje).

Co o tym myślicie?

Po drugiej stronie schodów półkole na pewno zniknie i zastąpi je prostokąt, a w nim magnolia. Co dalej- nie mam pojęcia. może na obrzeżach bukszpan lub jakaś trawa. Albo berberys czerwony?

Jednak najbardziej zależy mi na opinii co do powyższego założenia.
Zapach ziemi 21:52, 10 maj 2014

Do góry
Dzięki Aniu. To moja pierwsza magnolia. Druga czeka na posadzenie. Kiedy najwcześniej nawozić taką świeżo posadzoną magnolię?
Zapach ziemi 21:32, 10 maj 2014

Do góry
Gleba powinna być przepuszczalna, próchnicza i lekko kwaśna. Po posadzeniu glebę wokół roślin ściółkujemy korą sosnową lub torfem ogrodniczym, co ochroni korzenie rośliny przed przemarznięciem, a także pomoże utrzymać właściwą wilgotność gleby.Magnolie maja płytki system korzeniowy, no i nawożenie od marca do lipca kilkakrotne nawozem wieloskładnikowym, ja korzenie swoich magnoli obsypywałam przed posadzeniem mikoryzą co w przypadku kwaśnolubnych jak magnolia daje super efekty i starcza na wiele lat, gdzie takie podsypanie torfem jednorazowe nie jest na dłuższą metę dobre, bo szybko zabraknie jej składników
Zapach ziemi 21:21, 10 maj 2014

Do góry
Magnolia to rustica rubra . Kwaśny torf stanowił 1/3 całego podłoża . Nie za dużo?
Zapach ziemi 21:17, 10 maj 2014

Do góry
Agnieszka_B napisał(a)
Magnolia posadzona. Bryła korzeniowa bardzo ładna. Dół pod nią to prawdziwy krater, który wypełniliśmy mieszanką dobrej ziemi ogrodowej, kwaśnego torfu i kompostu.
mam nadzieję , że jej się spodoba

nadrobilam zaległości, rośliny gustownie posadzone czy magnolia to parasolowata? mam nadzieję, że nie przesadziłaś z kwaśnym torfem, bo szkoda by było tak pięknej rośliny pozdrawiam
Zapach ziemi 21:05, 10 maj 2014

Do góry
Magnolia posadzona. Bryła korzeniowa bardzo ładna. Dół pod nią to prawdziwy krater, który wypełniliśmy mieszanką dobrej ziemi ogrodowej, kwaśnego torfu i kompostu.
mam nadzieję , że jej się spodoba
Ogród niby nowoczesny ale... 20:56, 10 maj 2014

Do góry
Magnolia Nigra (chyba) i młode przyrosty cisa

zawciąg kwinie

tego poczochrańca też muszę przyciąć!

Leśne Wzgórze 20:48, 10 maj 2014

Do góry
Karolino, Jagodo dziękuję za wizytę
Monika - nadal nie wiem co to za magnolia obstawiam Elisabeth lub Yellow Fever.
Ogród niby nowoczesny ale... 20:34, 10 maj 2014

Do góry
Juzia...już za chwilę

Magda_ dzięki

Leon 60 - kurcze...ja się ostatnio nie nadaję na osobę pomocną w myśleniu...ja raczej od spraw fizycznych jestem...ale zaraz wpadnę

Magnolia - to fakt...ręce mam do łydek...i w siniakach na dodatek bo dziś czwarty gabion napełnialiśmy

Malkul - Dzięki Babo!! Foto typu wczoraj i dziś będzie ale nie wiem kiedy...dziś wrzucę co mam i spadam odpocząć...

Pszczółko...buziaki ślę i dziękuję Staram się aby to jakoś wyglądało...i chyba się udaje

Abiko - widzę, że gabiony powoli zaczynają omamiać co raz więcej osób super...choć dziś się zastanawiałam co zrobię z kamieniami za kilka lat jak mi się gabiony znudzą!! ha ha ha...oby nie....

Aleksandra_g - ja Cię w ukryciu podgladam i czekam aż ruszysz z kopyta... Ale też się poprawie!

Ocia79 - zaraz napiszę...

JulkAd - ja to chyba nie wiem co to odpoczynek...

Gusiarz - podziękować (ps. linki i inne bedziewie zakupione...jutro linkujemy śliwę )

Marzena2007 - w sumie to prawda...siedzialam ale na krześle 5 minut i podziwiałam pracę...

Rere79 - dzięki...i czekam na Twoj wątek i realizację projektu z awatarka...

Ewa004 - jak to gdzie? TU
Zapach ziemi 20:26, 10 maj 2014

Do góry
Agnieszka_B napisał(a)

Magnolia czeka na posadzenie od tygodnia. Sadzenie zaplanowane na dziś. Od 3 dni zauważam zmienione liście. Na razie jest w donicy. Może podlewanie wodą z kranu jej zaszkodziło?

Rośliny stojące w donicy i czekające na wsadzenie, cierpią, nie mają takich warunków jak w szkółkach, miała albo za dużo słońca, albo przymroziło, bo ostatnio były niskie temperatury, albo została przesuszona , a poźniej za dużo podlana, woda z kranu powinna trochę postać, żeby nie była za zimna, czy już ją posadziłaś? sadzenie magnolii , to ważna czynność, trzeba to zrobić wyjątkowo dokładnie...........będzie dobrze......młode egzemplarze są szczególnie delikatne, a jak wyglądała bryła korzeniowa, patrzyłaś?

Buziak
Zapach ziemi 11:56, 10 maj 2014

Do góry

Magnolia czeka na posadzenie od tygodnia. Sadzenie zaplanowane na dziś. Od 3 dni zauważam zmienione liście. Na razie jest w donicy. Może podlewanie wodą z kranu jej zaszkodziło?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies