Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Pszczelarnia 12:29, 09 lip 2014

Aga, a jakbyś dała łubiny na razie zamiast Bernsteina? Lub liliowce Stella? Ja tak mam ().
agniecha973 12:37, 09 lip 2014

Nieźle, Pszczółko!
magnolia 13:02, 09 lip 2014

Oj, zjadło mi co napisałam, uch!

Lilowce stella- świetne, ale moga być za niskie- poniżej 50 cm.Chyba że selerii jest niedużo, to mogłoby tak być że ona będzie wyższym akcentem w polu lilowcowów z żurawkami.

Łubiny- kształt, wysokość dobra...... dobre. W kolorach warto uważać, żeby nie było za dużo, może wybrać ze 2-3 tony jednaj barwy.

Jeszcze trojeść w seslerii- oj, mogłam zrobic zdjęcie u mojej mamy wypasionych trojeści. Nie mogłam od nich odejść. Po kwitnieniu też śliczne z tymi swoimi długimi 'nosami'.
Tylko do nich by się przydało coś dosypać leciutko ciemniejszego- Ewo, Twój penstemon bordowy chyba za wielki- jakby do 70-80 cm to ok, ale może być wyższy. Do łubinów też by był fajny, do lilowców już duży ( chyba że są małe)

Agus tam sesleria, róże, żurawki są i cos jeszcze?- skleroza....
agniecha973 13:06, 09 lip 2014

Muszę znikać na szczepienie najmłodszego. Jak wróce - odpiszę.
Pszczelarnia 13:21, 09 lip 2014

magnolia napisał(a)

Lilowce stella- świetne, ale moga być za niskie- poniżej 50 cm.Chyba że selerii jest niedużo, to mogłoby tak być że ona będzie wyższym akcentem w polu lilowcowów z żurawkami.

Łubiny- kształt, wysokość dobra...... dobre. W kolorach warto uważać, żeby nie było za dużo, może wybrać ze 2-3 tony jednaj barwy.

Jeszcze trojeść w seslerii- oj, mogłam zrobic zdjęcie u mojej mamy wypasionych trojeści. Nie mogłam od nich odejść. Po kwitnieniu też śliczne z tymi swoimi długimi 'nosami'.
Tylko do nich by się przydało coś dosypać leciutko ciemniejszego- Ewo, Twój penstemon bordowy chyba za wielki- jakby do 70-80 cm to ok, ale może być wyższy. Do łubinów też by był fajny, do lilowców już duży ( chyba że są małe)

Ten penstemon jest dokładnie 60-70. Będzie pasował. Łubiny to myślałam, że te śmietankowe.
2-3 tony jednej barwy, Marta, obawiam się, że przy naszym "wsiowym" zaopatrzeniu to kłopot. Ale penstemony Adze dam. A co!
agniecha973 16:58, 09 lip 2014

magnolia napisał(a)

Róże miały być podbite kolorem bordowym - jarzmianka Venice (mam 5 szt., wolno przyrasta) i rozchodnikiem Matrona, ale ten w ilości 2 szt ciągle jest zjadany przez nornice i z mojej próby rozmnożenia na razie kiszka. Mam 3 pojedyncze patyki.
Mam tam jeszcze jeżówki Milkshake, ale nie miały tu rosnąć. Wcisnęłam, bo miałam pusto.
To chyba tyle.
Podoba mi się to co kombinujecie dziewczynki Ten łubin śmietankowo-żółty, stercząca sesleria, liliowiec może bardziej na brzegach skoro jest niższy? Trojeść pomarańczowa wzeszła, więc powinna być za rok gotowa. Wiem, ze jestem nudna z tym samym pytaniem, ale może tu pasowałby złocień Banana Cream? On mi się strasznie spodobał ze zdjęc, dlatego tak wiercę dziurę,ale może nie warto http://www.dobrepole.pl/Chrysanthemum%20x%20superbum%20%22Banana%20Cream%22_-_z%C5%82ocie%C5%84
%20wielki_npol_1697.html
Czy jarzmianki i matrony pasują tu?
Pszczelarnia 17:37, 09 lip 2014

Klimat nieziemski tego nasadzenia.
Mam te złocienie czekają na posadzenie koło kostrzewy Mairea. One są okazałe.
Jak jarzmianki to nie rozchodniki, jakoś mi siedliska się nie zgadzają tutaj.

Jeżeli trojeść jest pomarańczowa (mam 1 sadzonkę i na zdjęciu wygląda na koralową) to jarzmianki nie ten teges, w ogóle.
Ale czekamy na wyrocznię Magnolii, ona czuje te klimaty , Nawet nie musimy jej na trójnogu jak Pytię sadzać i opium podawać. Upsss, tak było z Pytią w starożytności .
malkul 17:45, 09 lip 2014

O tak Marta i opium-nieziemskie połączenie.

siedze i podczytuję cichutko bo się nie znam, nawet trojeść musiałam se wygooglować
agniecha973 18:04, 09 lip 2014

Serio z tym opium i Pytią? Czyli narkotyki to wcale nie taka nowoczesna sprawa. Marta, przyznaj się co bierzesz, że widzisz więcej?

Dziewczynki, dzięki Wam jakoś tak wszystko się łatwiejsze wydaje. Może nie będzie mi aż tak trudno wywalić te róże. Choć szkoda i tak.
agniecha973 22:00, 09 lip 2014

magnolia napisał(a)

Moje starsze dziecię podpowiedziało mi, że Ctrl i Z wciśnięte razem cofają ostatni ruch. Często dzięki temu odzyskuję skasowany tekst jak tu pisuję. Ale tylko jeden wstecz mi działa.