Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 16:01, 12 lip 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Ale gąszcze u ciebie.Zielono,kolorowo i są sympatyczne miejsca by wypić herbię lub kawkę .
Co do lekarzy.Należy mieć dobrego pierwszego kontaktu i unikać specjalistów
No powiedzmy niech zębów i dołu się zaraz nie czepia,ale tylko internista wie jakie leki bierzesz i jakie można ewentualnie dobrać jak jest potrzeba.Specjaliści się nie patyczkują dają co popadnie nie pytają co już zażywamy
Ogrody masz anielskie

Martus, póki co nie myslę o lekarzach, raczej trafiam do nich, jak jestem prawie ubezwłasnowolniona, a tak mam naturę, sosny, jałowce i brzozy, to świetne akumulatory i oczywiście pieszczoszka dla duszy lawenda, nawet jak nie kwitnie
busz rosnie i poprawia mi samopoczucie, wiem, że co rok będzie inaczej i to jest fascynujące
Ogród 30 arów- prośba o pomoc w zagospodarowaniu 12:44, 12 lip 2012

Do góry
Czy mogę prosic o informcję co jest posadzone w lewym górnym rogu ? ja w tym miejscu mam bramkę 3,6 m długą, ale myślałam, moze wzdłuż płotu posadzę świerki serbskie, a w rogu 3 brzozy, żeby dalo się przejść ? przejeżdzac niczym nie będę jak wróce do domu umieszcze zdjecie z działki
Ogród 30 arów- prośba o pomoc w zagospodarowaniu 10:37, 12 lip 2012

Do góry
Witam,
jakiś miesiąc temu trafiłam na stronę Ogrodowiska i jestem pod wielkim wrażeniem, Waszych ogrodów, Waszej wiedzy i tego, że chętnie coś doradzacie, nie krytykujecie - super sprawa.

Długo nosiłam się z myślą, że skoro tyle ludzi może pisać na forum i prosić o pomoc to może ja również
Czytałam wasze wypowiedzi, rady, oglądałam Wasze piękne ogrody, obserwowałam jak powstawały, najbardziej podobałam mi się relacja z powstawania Ogrodu z Lustrem nie mogłam spać bo jeszcze tyle stron muszę zobaczyć ;D nie mogłam się doczekać końcowego efektu i musiałam zajrzeć na końcowe strony, a potem pomału wracałam na początek (czy tylko ja tak mam ? )

Jestem szczęśliwą posiadaczką ogrodu 30 arowego na uroczej wsi pomału z mężem staramy się stworzyć nasz kawałek raju na ziemi, mąż dzielnie buduje dom, a ja szukam pomysłów na ogród. Oboje bardzo kochamy góry (mieszkam niedaleko Beskidów) i Chorwację, chciałabym aby nasz ogród nawiązywał do tych klimatów. Myślę głównie o świerkach serbskich, kosodrzewinach, ale również sosny (które w lecie pięknie pachną żywicą), lawenda, wrzosy. Nie za bardzo podobają mi się tuje, a mąż ma na nie alergie Chcialabym mieć również kilka drzewek owocowych, miejsce na warzywnik (świeża sałata, ogórki, rzodkiewka z własnego ogródka mmm sama rozkosz na borówki, porzeczki, maliny, kompostownik.

Działka jest "płaska" bez żadnych wzniesień, obok pola rolników, zasiewane zawsze zbożami. Usytuowanie działki zobaczycie na dołączonym szkicu narazie dołączę tylko tę cześc nad którą "myślę" planują co zasadzić. Długośc tej częsci 42.06 metra, szerokośc 36 metrów. Zaznaczyłam równiez kierunki świata.

Na szkicu zamieściłam to co narazie znajduje się na działce.
Wzdłuż wschodniego płotu jest pas świerków (chciałam serbskie, ale Pani w szkółce doradzała białe i wzięłam białe, teraz wychodzi na to, że źle zrobiłam bo podobno chorują na przędziorka), świerki są posadzone co 2 metry ( nie zależy mi na szczelnej ścianie). W rogu stoi "wychodek" (bardzo przydatny podczas budowy ), na stronie północnej posadziłam sosny czarne. Niedaleko domu na stronie zachodniej jodła koreańska ( po analizie forum, wiem, ze nie jest polecana Mam jeszcze brzozy, ale planuję je przesadzić.

Ale się rozpisałam,czy ktoś dotarł do końca ?

Ogród Dominiki 08:02, 09 lip 2012

Do góry
noemi napisał(a)
Domi CUDOWNIE wygląda Twój ogród ... ach te kule ... robią niesamowity efekt na rabatach ... bardzo zdolny fryzjer z Ciebie

Zgadzam się z Tobą co do efektu, jaki robią te kule. Ja też najbardziej lubię wgapiać się w te kulki za oknem, no i od drugiej strony domu na te kulki wkoło płaczącej brzozy. Patrzę sobie rano na różne części mojego ogrodu, ale jak spojrzę na te wszystkie kule zawsze nachodzi mnie myśl: no to wygląda dobrze. Z innymi roślinami tak nie mam. Dlatego będzie ich więcej i więcej...
Ogród Dominiki 21:49, 08 lip 2012

Do góry
Lena napisał(a)
Domi bardzo pięknie
Masz gigantyczne bukszpany i różaneczniki - moje marzenie...
Biała kora brzózek zachwycająca i fajnie się odbija na tle zielenie - no ale o to przecież chodziło
Podziwiam cie za perfekcyjność w dbaniu o ogród - to widać!!!

Łojejej!Lejesz miód na moje zagonione i zdyszane serce. Zawsze to powtarzam, że tylko Wy tutaj jesteście w stanie docenić ciężką pracę w ogrodzie, bo z własnego doświadczenia wiecie ile jest roboty przy utrzymaniu ogrodu w porządnym stanie.
Gdzieś mam fotkę tych kulek tuż po zakupie i wsadzeniu do gruntu (jak znajdę, to wkleję): kupiłam 6 bukszpanów o kształcie ziemniaka, ale w dobrej cenie. Dopiero po roku udało mi się je wyprowadzić na prostą, tzn. na krzywą A brzózki...hmm...pnie faktycznie wyglądają ładnie z cisami w tle, ale to jedyna zaleta tej kompozycji, bo korony zlewają się z koroną wielkiej brzozy Pani Sąsiadki i w ogóle ich nie widać.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 14:37, 08 lip 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Jakby projekt wszedł w życie to rabata na wprost tarasu, którą byłoby widać z salonu przez okno balkonowe wyglądałaby tak

Tłem byłyby świerki serbskie, w lewym rogu będzie domek gospodarczy. Przed serbami te drzewa to brzozy pożyteczne (ma ją Anula), pod nimi kosodrzewiny - przy domku berberys - już duży podsadzony runianką - po drugiej stronie dojścia też runianka, - do tego buk Purpurea - ten co ma Danusia. Przed kosodrzewinami hosty, 3 kolory wrzośców (zapomniałem w nich narysować 5 kulek bukszpanowych), jałowce jakuszimańskie - nad jałowcami byłby buk Purple Fountain - obok meandrujące karmniki ościste - tam gdzie jest namalowana kostka jest placyk żwirowy z huśtawką - zaraz go narysuję. Rabata ta jest szersza, bo trawnika wyszło mi za mało. No i wielkim plusem jest to, że wszystkie rośliny byłyby wyeksponowane - zwłaszcza wrzosowisko, bo jest dość duże nachylenie terenu - ponad 30 stopni. No i wszystko wysypane korą - wrzośce drobną - albo torfem.

O proszę ale czad i Ciocia nie chce? aż dziw bierze że może mieć tak ładnie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:40, 08 lip 2012

Do góry
Jakby projekt wszedł w życie to rabata na wprost tarasu, którą byłoby widać z salonu przez okno balkonowe wyglądałaby tak

Tłem byłyby świerki serbskie, w lewym rogu będzie domek gospodarczy. Przed serbami te drzewa to brzozy pożyteczne (ma ją Anula), pod nimi kosodrzewiny - przy domku berberys - już duży podsadzony runianką - po drugiej stronie dojścia też runianka, - do tego buk Purpurea - ten co ma Danusia. Przed kosodrzewinami hosty, 3 kolory wrzośców (zapomniałem w nich narysować 5 kulek bukszpanowych), jałowce jakuszimańskie - nad jałowcami byłby buk Purple Fountain - obok meandrujące karmniki ościste - tam gdzie jest namalowana kostka jest placyk żwirowy z huśtawką - zaraz go narysuję. Rabata ta jest szersza, bo trawnika wyszło mi za mało. No i wielkim plusem jest to, że wszystkie rośliny byłyby wyeksponowane - zwłaszcza wrzosowisko, bo jest dość duże nachylenie terenu - ponad 30 stopni. No i wszystko wysypane korą - wrzośce drobną - albo torfem.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 16:35, 07 lip 2012

Do góry
Lena napisał(a)

Iza masz rację wytyczne projektantka otrzymala w formie fot z netu, gazet, książek
Bukszpanym graby, róże, lawenda, liliowce, piwonie, azalie, powojniki, rh, duuuuużo magnoli i brzozy musiały być!!!
Ale kształt rabat, płyty przy tarasie z karmikiem i macierzanką, wiśnie ozdobne a przede wszystkim trawy i wiele wiele innych to pomysł projektantki. Gabiony i ściana wodna to wyłącznie pomysł projektantki. Bardzo ważne było to, że obie lubimy formalne kształty i duuuuużo roślin
Gdy dostalam po raz pierwszy projekt ogrodu (w dwóch warinatch) i każdy mi się podobał nie mogłam sie zdecydować i od razu chcialam realizować
Chociaż ja każdą rabatkę bym zakończyła obrzeżem z bukszpanów ale projektantka powiedziala żurawki, bergenie i trawy!!! I miala 100% racji
Niewiele juź potem zmieniałyśmy....

Marzenko popieram to co napisałaś-cofnęłam się do zdjęć i faktycznie ta rabata wygląda cudnie.Gdyby wszystko otoczone było bukszpanami mogłoby być za ciężko - jest bosko!!!

Lena byłoby nudno I jeszcze wtedy nie było ogrodowiska
Kiedyś będzie tu pięknie ... 11:11, 07 lip 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Iza masz rację wytyczne projektantka otrzymala w formie fot z netu, gazet, książek
Bukszpanym graby, róże, lawenda, liliowce, piwonie, azalie, powojniki, rh, duuuuużo magnoli i brzozy musiały być!!!
Ale kształt rabat, płyty przy tarasie z karmikiem i macierzanką, wiśnie ozdobne a przede wszystkim trawy i wiele wiele innych to pomysł projektantki. Gabiony i ściana wodna to wyłącznie pomysł projektantki. Bardzo ważne było to, że obie lubimy formalne kształty i duuuuużo roślin
Gdy dostalam po raz pierwszy projekt ogrodu (w dwóch warinatch) i każdy mi się podobał nie mogłam sie zdecydować i od razu chcialam realizować
Chociaż ja każdą rabatkę bym zakończyła obrzeżem z bukszpanów ale projektantka powiedziala żurawki, bergenie i trawy!!! I miala 100% racji

Marzenko popieram to co napisałaś-cofnęłam się do zdjęć i faktycznie ta rabata wygląda cudnie.Gdyby wszystko otoczone było bukszpanami mogłoby być za ciężko - jest bosko!!!
Kiedyś będzie tu pięknie ... 08:04, 07 lip 2012

Do góry
Dla odmiany czas na zmiany... 21:15, 03 lip 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Nie sadź perukowca. Rozbierz kurhan Tujki zbliż do siebie a w róg daj trzy brzozy o białej korze

ło masz babo placek
Dla odmiany czas na zmiany... 20:53, 03 lip 2012

Do góry
Nie sadź perukowca. Rozbierz kurhan Tujki zbliż do siebie a w róg daj trzy brzozy o białej korze
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 22:43, 29 cze 2012

Do góry
Aniu nic nie zwiędły maja się ślicznie i dobrze
Gosiu dziękuję kochana stram się być dobrym towarzyszem dla moich roślinek..........
Karola napisałam na priv
beta bordowe drzewa maja wielki urok brzozy to jakos nie dla mnie chyba....mozliwe że to przesyt!!!!! gdzie nie spojrzę wokół - brzozy w ogrodzie bym już nie chciała ale u ciebie to co innego brzoza podobno ma w sobie pozytywna energię ,jest dobrym drzewem obdarza dobrym samopoczuciem, uspokaja, pociesza.........chyba sama musze spróbować
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 18:16, 29 cze 2012

Do góry
tak Diano myślałam o brzozach u siebie na tle świerków, gdyż te świerki tak poważnie wygladają chciałam trochę ruchu wprowadzić

myslałam też o jakiś bordowych drzewach

oczywiście te brzozy to jakieś mniejsze odmiany tak do 4 m
SZCZĘŚCIE jest wyborem - ogród Diany 23:52, 28 cze 2012

Do góry
Irenko witam
beta brzozy w ogrodzie nie mam , ale za ogrodzeniem mnóstwo !!!!! chciałabys u siebie posadzić?
betysia dziękuję za zdjęcia i informacje śliczny jest taki jak sobie wyobrażałam ale u nas taki wielki nie będzie jak dziewczyny piszą . ale może chociaz tak ładny będzie
Reniu dziękuję jaki tam talent.....nie śpiewam, nie gram na instrumencie ,hmm no tak w sumie pięknie tańcze z grabiami po rabatach śpiewam pod nosem gdy widzę kolejną mszycę i jeszcze pięknie gram na konewce
Ale taki talent mamy tu wszyscy ale i tak dziękuję
nie zrobiłam jeszcze tej bramy dla ciebie .........sorki........jutro jeszcze zakończenie roku
Zielony Punkt - ogród Finki 06:43, 27 cze 2012

Do góry
Martuś zanim wyjedziesz napisz jak obdzierać brzozę z kory aby była biała. U mnie pod malo białą skórka jest już zielono... Czy nie skrzywdzę mojej brzozy? Może za młoda jest na obdzieranie
Drzewa, krzewy, byliny zimujące do donic... 13:53, 26 cze 2012

Do góry
Brzozy jak najbardziej, śliwy wiśniowe, choina kanadyjska z iglaków, także kosodrzewiny, cisy, świerki serbskie nawet.
Spotkanie Dolny Śląsk - czerwiec 2012 11:59, 25 cze 2012

Do góry
Zaczynam jeszcze raz relację, bo w końcu mam sprzęt, co nie odmawia posłuszeństwa

Pierwsza wizyta u Marty; dziewczyna przesympatyczna, a do tego każdy kto tam trafi z pustymi rękoma nie wyjedzie, bo roślin do wyboru i koloru, a ceny takie, że oprzeć się nie można!
Kawa, ciasta tylko umilały smak spotkania
Druga niesamowita sprawa z tymi naszymi zlotami, to to, że poznajemy się wirtualnie, a potem te spotkania w realu są jeszcze lepsze, czujesz się tak jakbyś się znał od dawna! i tematów nigdy nie brak i nikt nie narzeka, że przynudzasz, bo o ogrodzie i roślinach tylko gadasz, albo o kretach, nornicach i chwastach! w takiej rodzinie można dać upust swoim niedolom ogrodowym i każdy zrozumie i cierpliwie wysłucha, po prostu magia

ogród pokazowy Marty; fotek porobiłyśmy mało, a wszystko przez to, że rzuciłyśmy się na rośliny i oczywiście zaraz szybko zbieraliśmy się do Pszczółki

dumałyśmy i dumałyśmy z Agą, co to za roślina i dalej nie wiemy, bo wiadomo, Marta w wielu miejscach naraz musiała być; pień brzozy, a góra nie i taka miniaturowa i kulką zakończona, a jakżeby inaczej

i taką cudowną roślinę udało mi się nabyć

Marta ogląda prezent wykonany przez Agape

a oto on w zbliżeniu przed zapakowaniem
Rododendronowy ogród. 23:33, 17 cze 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)

Kwitnie parzydło

Bogdziu, bardzo mi się podoba parzydło, ja mam miniaturkowe.
A patrząc na Twoje brzozy, pomyślałam dla nich o towarzystwie host takich z białą obwódką, jak ma Ania asc, chociaż i bez nich jest pięknie.

Weroniko nie chcę sadzic host bo pod nimi rosną grzyby a jak bedą hosty zniszczy się grzybnie.Miniaturowe parzydło też mam nawet dzis pokazywałam a jeszcze Ci pokażę lilie złotogłów. A Twoja rośnie?

Rododendronowy ogród. 23:26, 17 cze 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Kwitnie parzydło

Bogdziu, bardzo mi się podoba parzydło, ja mam miniaturkowe.
A patrząc na Twoje brzozy, pomyślałam dla nich o towarzystwie host takich z białą obwódką, jak ma Ania asc, chociaż i bez nich jest pięknie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies