Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Mirkowy ogród (początki) 10:51, 06 lis 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Cieszę się jasne że tak. Kto by się nie cieszył. Terenu fajnie że zaglądasz

Mirka co to za krzaczek taki bordowy. Prypuszczam co to jest ale nie do konca jestem pewna czy to pecherzyca?
Ptasi gaj 10:48, 06 lis 2017

Do góry
Łodygi derenia maja piekne wybarwienie. Ładne caly rok, cym wiekszy mroz tym kolor bardziej intensywny. Te derenie akurat choruja maja grzyba na lisciach i bardzo wczesnie liscie opadaja. Pryskam ale nie pomaga. Moze jutro wygrabie liscie i jeszcze oprysksm jeszcze temp powyzej 10 stopni.

W innym miejscu ogrodu derenie bez skazy.

Oj mam duzo pracy w tym tygodniu musimy wszystko zrobic poki ładna pogoda.
Wymarzony sielankowy ogród..... 10:42, 06 lis 2017

Do góry
U mnie tez cos tak kwitnie, ale to juz ostatnie podrygi. Jest cieplo, zreszta na Ślasku tez nie mozna narzekac byla bardzo ładna pogoda.
Mam do wiazania trawy i to w tym tygodnie musze zrobic i odkurzyc zwir z lisci.
Ptasi gaj 00:16, 06 lis 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Elu Twoje trawy mnie zadziwiają.kolosy, muszą dobre papu dostawać.

Wprost przeciwnie, na wiosnę nawoziłam jak wszystkie rośliny i to wszystko.

Są trawy niższe i wyższe. Ten kolos to sam mnie zadziwia, widocznie pogoda w tym roku mu służy.

foty dzisiaj zrobione telefonem, więc nie za bardzo. zresztą była godz. 15.30.

Ptasi gaj 00:10, 06 lis 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Elu gdzie zaginęłaś?Dziś był piękny dzień. Słonko świeciło co robiłaś robiłaś ogrodzie?

Już wróciłam dzisiaj, groby rozsiane więc byłam na Śląsku.
Rzeczywiście piękna pogoda, wczoraj bezchmurny i ciepły dzień dzisiaj też.
Jutro już wracam do rzeczywistości. Roboty od groma, na szczęście zapowiadają słoneczna pogode więc moźna podgonić z robota.

Nawet motyle fruwały w sobotę i niedziele, komary w słońcu latały.

Panienka z okienka jeszcze kwitnie. Krety zaczynają buszować

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 12:52, 05 lis 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Anus nie przycinalam czubkow choiny chce aby rosly wysoko, obcinam boki aby byly geste i mialy jak najwiecej bombelkow zielonych na wiosne.

Serby to 2 lata musza sie aklimatyzowac w glebie, jak nabiora korzenia to rusza w trzecim roku.

U nas przeplatanka slonce i chmury ale wietrznie.

Elu dobrze radzisz. Był u mnie kuzyn, który podobnie zagęszcza drzewka. Tę samą metodę stosuje przy tujach. Nie przycina czubka tylko przycina delikatnie boczne.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 13:13, 04 lis 2017

Do góry

Sprawdz pod spodem lisci pod lupa czy nie ma malych robaczkow i pajeczynki jezeli tak to przedziorek. Trzeba przemyc liscie i wlozyc do ziemi paleczki przeciw szkodnikom kupisz w sklepach ogrodniczych

Witaj popsikalam na przedzierać 2 razy ale efektów brak liście juz nie opadają ale nadal wyglądają jak na zdjęciu
Gożdzikowa - wiejski ogród 22:06, 02 lis 2017

Do góry
gobasia napisał(a)

Elu moja kontuzja to wypadek przy pracy...kopnęla mnie krowa...Cholera musiala w kolano,a nie np w d....ę

Jak masz takie ryzyko przy pracy to jeszcze raz namawiam na kupienie masci konopnej panaceum na wszelkie urazy.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:07, 02 lis 2017

Do góry
magdaw napisał(a)
Bardzo proszę o pomoc tym razem w sprawie mojej mandarynki drzewko jest bardzo duże około 1.5m kwitnie i owocuje regularnie ale liście mają dziwny kolor jest posadzone w ziemi do cytrusów i nawozów nawozem do roślin cytrusowych

Sprawdz pod spodem lisci pod lupa czy nie ma malych robaczkow i pajeczynki jezeli tak to przedziorek. Trzeba przemyc liscie i wlozyc do ziemi paleczki przeciw szkodnikom kupisz w sklepach ogrodniczych
Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:04, 02 lis 2017

Do góry
lucca napisał(a)
Witajcie,

Mazan, umieszczam zbliżenia liści moich azalii. Czy mi się wydaje, czy coś je zjada ? Nadzieje dają mi tylko te nowe zielone przyrosty. A tak na marginesie, w ogóle nie kwitły na wiosnę w tym roku. Szczerze, nie nawoziłam ich chyba specjalnie...

Z góry dzięki

Te wygryzione liscie to opuchlaki. Mazan napisal, ze komus smakowaly.
Gożdzikowa - wiejski ogród 11:37, 02 lis 2017

Do góry

Nie doczytalam , wczesniej juz cos mialas z kolanem? Jaka to kontuzja.

Basiu zaopatrz sie w maść konopna i smaruj jezeli to nie jakas rana. Dobrze robi. Przeczytaj w necie.
Zycze aby to usztywnienie szybko zniknelo z twojej nogi.

Pozdrawiam

Elu moja kontuzja to wypadek przy pracy...kopnęla mnie krowa...Cholera musiala w kolano,a nie np w d....ę
Ogród od 8 lat... 11:22, 02 lis 2017

Do góry

Piotrek, a dlaczego ty co miesiac trawnik nawozisz to troche za duzo, bo mozesz przenawozic.
Ja to nawoze w kwietniu po wertykulacji pózniej druga dawka pod koniec czerwca nawozem wiosennym. Nastepnie w polowie wrzesnia jesiennym i to wszystko.
Rzeczywiscie w tym roku nie trzeba bylo podlewac niebo podlewalo rowniutko i trawnik byl i jest prima sort.

U mnie pomidory obrodzily, ale przyszla jakas zaraza i po pomidorach. Juz wiecej nie bede sadzila bo szkoda zdrowia i nerwow za 2 zl kilogram byly na rynku.

Elu, nawożę w kwietniu, maju, czerwcu, lipcu i sierpniu. Stosuję małe dawki nawozu Yara Mila Complex. Koszę raz w tygodniu (z koszem). W związku z tym zabieram duże ilości masy zielonej. Mam słabą, piaszczystą glebę. U mnie wszystkie składniki mineralne są szybko wymywane z gleby. Oczywiście dbam, aby nie doprowadzić do jej zasolenia.

Odnośnie pomidorów, to posadziłem kilka roślin dla "śmiechu", a urosły fenomenalnie (biorąc pod uwagę, że za dużo uwagi, to im nie poświęcałem). Generalnie - nigdy nie uprawiałem warzyw na taką skalę, która pozwoliłaby mi i mojej Rodzinie nie kupować warzyw w sezonie (i nie zamierzam tego robić - nie mam na to czasu).
Liliowo i kolorowo:) 08:54, 02 lis 2017

Do góry
Danusi jestem w naszych stronach. Niech to cholewcia wezmie jaki tu smrod czym oni tu palą. Na szczescie wiatr wieje, wiec szybko przewiewa.
Drapie mnie w gardle, jak tu źyc, z domu nie wychodzę.

Pozdrawiam

A to jesteś w czystych miejscach, bo Rybnik to masakra jakaś, codziennie wstaje cała opuchnięta, jak jestem troche na powiewtrzu to zaraz w nocy kaszel. Wystarczy spojrzec jak jest dzień wywozu segregacji to bardzo dużo domów ZERO worków Sa dni, że normy są przekroczone 900% a dopiero jest jesień, tu nie da się oddychać, okna nie otworzysz tylko jak wieje wiatr. Brak słow. Pozdrawiam
Gożdzikowa - wiejski ogród 00:16, 02 lis 2017

Do góry
gobasia napisał(a)
Witam gości ...

Nie mam dobrych wiadomości...zostałam dzisiaj kontuzjowana ,lewe kolano mam usztywnione...
w piątek {jeśli nie bedzie poprawy)lub poniedziałek do poradni ortopedycznej do kontroli....Na razie zakaz chodzenia
chyba jakieś fatum wisi nad nami..eM jeszcze ma nosić gips do 16 listopada

Nie doczytalam , wczesniej juz cos mialas z kolanem? Jaka to kontuzja.

Basiu zaopatrz sie w maść konopna i smaruj jezeli to nie jakas rana. Dobrze robi. Przeczytaj w necie.
Zycze aby to usztywnienie szybko zniknelo z twojej nogi.

Pozdrawiam
Ogród od 8 lat... 23:42, 01 lis 2017

Do góry
Piters napisał(a)

Witam serdecznie Elu! Tak, oczko ma tylko 1000 litrów. W tym sezonie trawnik był najładniejszy ze wszystkich sezonów. Nawożenie co miesiąc i dużo wody (opad i nawadnianie) "zrobiły robotę". Fotki niebawem. Co do pomidorów - sam byłem w szoku!

Piotrek, a dlaczego ty co miesiac trawnik nawozisz to troche za duzo, bo mozesz przenawozic.
Ja to nawoze w kwietniu po wertykulacji pózniej druga dawka pod koniec czerwca nawozem wiosennym. Nastepnie w polowie wrzesnia jesiennym i to wszystko.
Rzeczywiscie w tym roku nie trzeba bylo podlewac niebo podlewalo rowniutko i trawnik byl i jest prima sort.

U mnie pomidory obrodzily, ale przyszla jakas zaraza i po pomidorach. Juz wiecej nie bede sadzila bo szkoda zdrowia i nerwow za 2 zl kilogram byly na rynku.
Liliowo i kolorowo:) 23:32, 01 lis 2017

Do góry
Danusi jestem w naszych stronach. Niech to cholewcia wezmie jaki tu smrod czym oni tu palą. Na szczescie wiatr wieje, wiec szybko przewiewa.
Drapie mnie w gardle, jak tu źyc, z domu nie wychodzę.

Pozdrawiam
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 17:49, 01 lis 2017

Do góry

Kasiu bardzo mnie korci ale wstrzymam sie tej jesieni moze wiosna.
Po pierwsze mam juz dosyc sadzenia niech w przyszlym roku urosna te ktore kupilam w tym. Ten rok byl bardzo nie udany dla roz.

Mam szkolke pod nosem wiec moze jak w przyszlym roku cos przywioza kordesa z atestem to cos kupie jak mi sie spodoba.

Po drugie zimno sie robi a pracy mam jeszcze duzo z liscmi na zwirze, trawy wiazac, jeszcze mi zostało troche tulipanow do posadzenia wiec jest co robic.

jednak wysylkowo jest duzo taniej i wiekszy wybor
Liliowo i kolorowo:) 17:29, 01 lis 2017

Do góry
Danusia gdzie w Czechach takie piekne widoki. Masz teraz autostrade az do Czech to pewnie, ze to rzut beretem.
Jest ciszej bo ich mniej u nas wszystko zadeptane.
Danusiu tak jak bylo tydzien temu to sie juz nie wroci. Chociaz pamietam listopad tez nieraz pokazal piekna pogode.

Elu to w okolicach Opavy, bliżej mam przez Racibórzale fakt do autostrady też mam blisko, ale to korzystamy jak jedziemy w innym kierunku. Drogi puste Ale probnozy na listopad nie są dobre póki co a grabienia jeszcze troche mam a i liści na drzewach dużo, szczególnie na dębach. Buki się pięknie odbarwiaja dopiero teraz.

Ptasi gaj 00:39, 01 lis 2017

Do góry

To jest jej drugie kwitnienie ktore utrzymuje sie do teraz, obledny kwiat i zapach fota telefone i taka nie wyrazna.
Ma kolor ciemnego rozu wpadajacy w fiolet ze srodkiem zoltym.

Elu, cudowna róża. Daje czadu!
Ogród od 8 lat... 00:27, 01 lis 2017

Do góry
Witam Piotrus. Dlugo cie nie bylo, ale foty robiles. Pokaz ten trawnik ktory wertykulowales, powinien byc ladny po takim zbiorze sianka wiosna.

Oczko malenkie fajne myslalam, ze to fontanna, ale przyjrzalam sie a to napowietrzacz. Lilie wodne bardzo dobrze czuja sie w spokojnej wodzie bez fontann.

Poza tym widze, ze miales urodzaj na pomidory.
Pokazuj fotki dalej co tam u ciebie kwitlo.

Witam serdecznie Elu! Tak, oczko ma tylko 1000 litrów. W tym sezonie trawnik był najładniejszy ze wszystkich sezonów. Nawożenie co miesiąc i dużo wody (opad i nawadnianie) "zrobiły robotę". Fotki niebawem. Co do pomidorów - sam byłem w szoku!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies