Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Moje miejsce na Ziemi 23:34, 15 cze 2012

Do góry
Dobry wieczór,
jestem tutaj nowa i tak odrobinę nieśmiało zaczynam.
Około 3 lat temu wybudowaliśmy dom z mężem w pięknej, spokojnej okolicy, lecz dopiero niedawno udało nam się zrobić ogrodzenie. Bez ogrodzenia nie odważyłam się rozpoczynać zabawy z ogrodem gdyż mamy mnóstwo saren, lisów i innych leśnych zwierząt więc bałam się o los roślin.
Chciałabym przekształcić mój obecny "ogród " w Ogród.

Działkę mam dosyć sporą bo ~20 arów, w odległości 500-700m płynie Wisła. Ziemia niestety gliniasta, niektóre miejsca po dłuższym deszczu zmieniają się w małe kałuże, miejsce dosyć wietrzne gdyż mamy sąsiadów tylko po jednej stronie w odległości 100m. Województwo małopolskie, okolice Skawiny.

Poniżej plan działki:

Działka o wymiarach 40x50, od strony południowo-zachdniej taras który dorysowałam,
po stronie tarasu biegnie rów melioracyjny. Z przodu domu dorysowałam wiatę oraz czarną kropkę to studnia, a od strony tarasu czarne kropki to oczyszczalnia przydomowa.

Ogród projektuję (w głowie a nie na kartce) i w większości robię sama z dorywczą pomocą męża.
Chciałabym prosić o pomoc i porady ponieważ jestem początkującą ogrodniczką .

Udało mi się zrobić już kilka nasadzeń, ale to jeszcze igła w stogu siana.
Muszę ukryć w jakiś magiczny sposób wystające ponad ziemię elementy oczyszczalni oraz studnię.

Marzy mi się ogród harmonijny i taki w którym będzie można odpocząć, ale znajdzie się również miejsce dla dzieci. Podoba mi się styl ogrodów japońskich pewnie dlatego że wprowadzają harmonię i spokój, a jak wyjdzie w moim przypadku czas pokaże.

Co posiadam i planuję.

drugie z nasadzeniami

- w zachodniej części działki zaplanowałam miejsce na ognisko, udało mi się także koło płotu wsadzić 3 brzozy brodawkowate(żółte kropki), leszczynę z purpurowym ulistnieniem(fioletowa kropka), borówkę amerykańską, małego rododendrona dorasta do 50cm, sosnę hakową (czerwona kropka), 3 sztuki hebe(male niebieskie kropki) oraz kosodrzewinę (braz).
Kosodrzewina początkowo była w donicy przed wejściem do domu a teraz przesadziłam do gruntu niestety widzę że brązowieją jej igły i pojawiły się czarne malutkie plamki chyba robaczki, czy ma szansę przeżyć?W jaki sposób mogę jej pomóc? Podsypałam odżywką interwencyjną przeciwko brązowieniu igieł ale nie wiem czy nie za późno,

- dwie zielone kropki to dęby które rosną za płotem, ale dają już sporo cienia i tam zaplanowałam plac zabaw dla dzieci, mam już ślizgawkę z huśtawką i drabinkami oraz piaskownicę,

- 24 czerwone kropki to żywotniki zachdnie brabant, mają stanowić żywopłot cięty i miejsce w którym zakryję kosze na śmieci, martwię się ponieważ koło 10 żywotników ma na przyrostach lekkie zbrązowienie, czy to oznacza że się nie przyjmą, czy mogę im pomóc?

- przed żywotnikami posadziłam klona flamingo i klona jesionolistnego,

- po drugiej stronie żywotników niebieska plamka to brzoskwinia,

-stojąc na wprost wejścia czerwone zarysowanie to miejsce gdzie będzie żwirek i ławeczka a granicę wysadziłam futrem niedźwiedzim, po przeciwnej stronie niebieskie kropy to rododendrony, jest tam kilka wrzośców i pieris ale zgubił całkowicie liście i nie wiem czy jeszcze odbije przyciełam ale narazie nic, da się coś z tym jeszcze zrobić?

- naprzeciwko wiaty jest jeszcze klon taki zwykły na pniu będzie w kształcie kuli,

- zapomniałam nanieść jeszcze magnolię soulangenę rubra jest między studnią a wejściem do domu,
oraz trawy ozdobne sztuki gracimilusy przed magnolią,

Zakupiłam klona acer emerald lace i nie wiem w jakich warunkach będzie mu najlepiej,
czy mogę prosić o pomoc?Planuję go wsadzić koło domu od strony południowo-wschodniej.

Za kilka dni pokaże zdjęcia to wszystko stanie się jaśniejsze bo chyba bardzo chaotycznie napisałam to wszystko i wtedy też będę prosiła o pomoc. Narazie tak żeby się przywitać i przedstawić.

Z góry dziękuję za odpowiedzi na powyższe pytania
Będę wdzięczna za podpowiedzi i sugestie
Ogród Bogusława 14:13, 15 cze 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Kanciki wypas! Co jest wokol brzozy? pozdrawiam!

Według nauk Danusi tylko Bukszpan może być, za pochwałę serdeczne dzięki.
Ogród Bogusława 13:44, 15 cze 2012

Do góry
Kanciki wypas! Co jest wokol brzozy? pozdrawiam!
kule, kulki i kuleczki...kiedyś będę miała 06:28, 15 cze 2012

Do góry
No tak...dostać w mojej okolicy keramzyt luzem - normalnie graniczy z cudem..Obdzwoniłam składy budowlane..i nic, szukałam w necie ..i nic - jakaś masakra. Na Allegro znalazłam, ale nie w mojej okolicy, dlatego nawet nie pytałam o koszty transportu. Pozostają mi więc dalsze poszukiwania. Jeśli mi się nie uda, to chyba znowu przerzucę się na szukanie żwirku bądź kruszywa dolomitowego,bądź łupka granitowego gdzieś w okolicy (chciałabym zdążyć przed jesienią )

A co do mioch drzew..to chyba zdecyduję się na klona globosa - widziałam u mnie w pobliskim ogrodnictwie dwie sztuki - chyba były szczepione na pniu (tak mi się przynajmniej wydaje, ale muszę jeszcze popytać) na wysokości ok. 2,5-3m więc dla mnie idealnie - po rozrorośnięciu korony będa miały myślę koło 4-5m (czyli tak jak chciałam). No i miały bardzo przystępną cene
Nie zakupiłam ich od razu, bo koło nich stały dwa inne klony (też chyba szczepione na pniu - też muszę dopytać) - z cudownymi liśćmi w kolorze purpurowym -takie by mi się u mnie baaardzo podobały (ze względu na kolor liści - ożywiły by troszkę ogród - bo u mnie wszystko zielene : zielone tuje jako żywopłot, zielona trawa ( mnóstwo jej), za płotem brzozy, klony, dęby i inne zielone - muszę wprowadzić trochę koloru do ogrodu...
Dzisiaj się tam przejdę i wypytam o wszystko..
Chciałam też jechać na giełdę kwiatową do Tychów, no ale nie mam kiedy (buuu) . Zostaje jeszcze szkółka niedaleko, ale tam jest mało liściastych i ceny też jak na razie poza moim zasięgiem...ale też się tam dziś przejdę - może będą mieć cosik nowego..
A jeśli nie będzie nic ciekawego to wrócę do domu z klonikami

P.S. Witam i pozdrawiam wszystkich zaglądających

Sok z brzozy 17:39, 04 cze 2012

Do góry
Przypadkiem trafiłam na tę stronę, szkoda bo sama spuszczałam wodę z brzozy, a teraz jest już po "ptokach", mam nadzieję, że udało się znaleźć informacje na ten temat. Ja w przyszłym roku znowu działam. Pozdrawiam.
Ogród na Cedrowej 21:57, 31 maj 2012

Do góry
Witaj Aga, miło mi poznać Twój wątek. Ogród zapowiada się pięknie. Rh rosną cudnie. Brzozy są piękne. Fajnie, że masz już uporządkowany teren i przede wszystkim sąsiedzi nie mają bałaganu - przynajmniej tak to wygląda na zdjęciach robionych z góry. Pozdrawiam Ciebie serdecznie.
Rododendronowy ogród. 20:55, 30 maj 2012

Do góry
weronika77 napisał(a)

Bogdziu, te brzozy tam pasują, rozumiem Twojego M.
My ścinamy część korony brzozy, jak jest za wielka.
Widziałam też taki gaik brzozowy, gdzie sterczały prawie gołe poobcinane pnie, i z pewnością się zagęściły gałązkami. Skrócić i zostawić.

Weronkio mój m by zawał dostał jakby mu ktoś brzozy poobcinał. Mowy nie ma , wyrosną na wielkie drzewa bo on takie lubi i jest w tym uparty .Ja też owszem takie lubie ale najlepiej u sąsiadów a nie u mnie ale nie przekonam go niestety.Tyle tylko wycwaniakowałam jak sadził że kazałam na końcu działki żebym nie miała cienia na całej działce bo rosną pod południowym płotem..
Rododendronowy ogród. 18:56, 30 maj 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Bogdziu, te brzozy tam pasują, rozumiem Twojego M.
My ścinamy część korony brzozy, jak jest za wielka.
Widziałam też taki gaik brzozowy, gdzie sterczały prawie gołe poobcinane pnie, i z pewnością się zagęściły gałązkami. Skrócić i zostawić.
Rododendronowy ogród. 23:07, 29 maj 2012

Do góry
marzena napisał(a)
Bogdziu, a widzisz... u mnie podobnie z tą azalią w cieniu ...

ale ten widok bardzo piękny u Ciebie

No tak masz rację u Ciebie azalia , u mnie brzozy i jak ich zrozumiec?????
Rododendronowy ogród. 22:56, 29 maj 2012

Do góry
marzena napisał(a)
jeszcze o rh - te kompozycje Twoich okazałych krzewów z pniami brzóz - bardzo mi sie podobaja !
no nie tylko one, ale chyba pierwszy raz widziałam takie zestawienie

Te brzozy malownicze ale jak będą olbrzymie to sporo kłopotu bedzie z nimi ale mój M tak się na nie uparł że nie mam szans by je chocby zamienic na inne mniejsze,
Moje ogrodowe początki :) 22:04, 25 maj 2012

Do góry
Witaj! Bardzo fajny iglaczek!
I jak tam prace - ruszyliscie? Na tych fundamentach postawilabym jednak murki, skoro fundamenty juz sa... fajnie wygladaja takie podwyzszone rabatki.
widzialam kiedys ogrod z takimi - na tych rabatach rosly sobie brzozy, a pod nimi hortensje, rododendrony, hosty, super wygladalo

Cos duzego by sie u Was przydalo, zeby cien dalo i zeby tak pusto nie bylo

pozdrawiam!!
KArolina
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:28, 24 maj 2012

Do góry
Kasia brzozy mogą zostać, nie mam nic do nich ale co ja pocznę z conikami szt 2? myślalam że może nie spodoba im się zima ale nie, rosną w najlepsze... co teraz zrobić, jak je przesadzić bez wojny w domu
nie mam żadnych fotek nowych bo nic dzisiaj nie robiłam w ogrodzie... len ze mnie a na podjeździe rośliny do sadzenia stoją...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:11, 24 maj 2012

Do góry
Aniu Twoje brzozy jeszcze małe nawet maleńkie i grzeczne. Na tej drugiej rabacie buki to fajny pomysł
Chciałam Tobie powiedzieć, że moim marzeniem było zawsze w ogrodzie mieć brzozę, i trafiła mi się taka działka z wielką brzozą kilkunastoletnią, po dwóch sezonach z nią zmieniłam zdanie, zwłaszcza że rośnie tak blisko domu....
Na wielkich działkach z dzikim terenie widzę je jak najbardziej moze kiedyś...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:46, 24 maj 2012

Do góry
Kasiu ja już mam trzy brzozy koło palcu zabaw i pomimo tego że ich tam nie ma w projekcie to zostaną bo one są 'mężowe'

W projekcie natomiast mam trzy brzozy pozyteczne od frontu obok świerków, ale jak tak patrzę na to miejscę to one tam się nie zmieszczą...w takiej ilości, a chcialabym też tam dac coś liściastego, zastanawiam się jeszcze nad bukiem, wydaje mi sie że będzie ladnie współgrał ze świerkami i bedzie tlem dla cisowego bonsaia który przeprowadzi się do 'zatoczki' bukszpanowej
Co do żwirku to to będą otoczaki takie jak mam w opasce domu i na rabacie frontowej.
Zastanaawiam się jeszcze nad tymi lampami bo one z bliska trochę tandetnie wyglądają i świeciły wczoraj przez godzinę
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:19, 24 maj 2012

Do góry
Aniu widzę, ze działasz ostro, fajnie zaczyna to wyglądać.
Jak wysypiesz żwirem rabatę z kulami będzie super to wygladało, jaki kolor żwirku przewidujesz? Dla mnie pasował by tam jasny żeby nie dawał za dużego kontrastu dla białych kul.
Truskawki masz już całkiem spore, fajnie jest podgryzać owoce prosto z krzaczka we własnym ogrodzie

Chcesz sadzić u siebie brzozy? Zastanów się nad tym dobrze poczytaj opinie osób które mają u siebie brzozy, wiem o czym mówię bo mam dwie ( jedna już sobie rosła zanim kupiliśmy działkę i jest bardzo duża), z obecną wiedzą nie posadziłabym u siebie tych drzew, chociaż uważam je za piękne i malownicze.
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 08:07, 22 maj 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Tłumnie przybyli goście w sobotę,
Ci ze Szczecina, i ci z Sopotu,
Otwock, Rzeszów i Miłkowo
musiał tu być obowiązkowo!
Wizyta piękna i wspaniała....
No i pogoda dopisała!

Spotkania , powitania, rozmowy,
a wszystko pod nadzorem szefowej!
Czy na ławeczce,czy w brzozy cieniu,
czy też na trawce od niechcenia,
Zdjęcia nie oddają w pełni tego
spotkania ogrodowiskowego!

Bo trzeba być w środku zdarzeń,
żeby dołączyć koniecznie
Coś nowego do swych marzeń!
A tym wątpiącym w swoje siły
Życzę ,żeby ich ogrody też takie były
Gospodarzom ślę gratulacje
za gest i organizację!

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 21:42, 21 maj 2012

Do góry
hej Agatko!
Dzisiaj wsadziłam tylko bukszpany. Jako prawie-obwódkę, po obu stronach brzozy. Na więcej nasadzeń dobrej ziemi mi zabrakło, a nie miałam już siły/czasu żeby rozgrzebać kompostownik
Nieregularnie odpada, bo to rabata z trawami, czasem wysokimi. Jak zacieniłyby te bukszpany to by łysiały i byłoby im źle. Jak u Danusi mi się oczywiście podoba, ale nie będę miała tak - nigdy

Tawuły przenoszę częściowo na drugą stronę - jak przekwitną, będę im zostawiała miejsce. W ten sposób chciałabym połączyć obie rabaty. W miejsce tawuł zabranych z górnego rzędu po lewej bliżej schodów będą wysokie trawy

Dzisiaj nawoziłam się ziemi i darni stamtąd za płot... cała się okurzyłam, więc po wszystkim prysznic - dawno tak brudna nie byłam, garść piachu została w brodziku

Napisz mi proszę jak się mają świerki inversa Twoje do tych z Łodszi które obfocił Przemek -= na poprzedniej stropnie są. 69 zł, więc niedrogo - sporo mniejsze od Twoich?
pozdrówka!
Zielony ... ogród 20:47, 20 maj 2012

Do góry
iwonaz napisał(a)
Postawiłam bukiet bzu na komodzie w pokoju gościnnym a Ty nie przyjechałaś . Brzozy uwielbiam i nie boję się żadnych "śmieciuchów". Na liściastych drzewach najbardziej widać zmiany pór roku...i wtedy dopiero czuć, że ogród żyje...co miesiąc ubiera się w inna szatkę bo zmienia się nawet kolor liści...dla mnie urok bezcenny...
Dlaczego piszesz, że nuda i nędza roślinna to na południu? Przecież klimat tam cieplejszy niż u mnie i możliwość sadzenia tylu pięknych roślin...dla mnie tylko obiektów westchnień
Wczoraj przyjechał do mnie clematis Nelly Moser szt 2, posadzę od północnej strony przy wejściu na taras.

"znowu w życiu mi nie wyszło" ... spokojnie Aniu to nie doły to szczery żal ... bo że też taki widok z pokoju gościnnego tak daleko ... no ale choć podróże to może i nie z myślą o mnie na tym świecie zaistniały to może kiedyś te brzózki zobaczę ... nigdy nie mów nigdy ... Iwonka nędza na południu to moja nędza ... kilka roślinek do namierzenia organoleptycznie a reszta w głowie ... dziubek u Ciebie to już prawdziwy ogród z naszych marzeń ... płot ledwo wystaje zza zielonej ściany ... brzozy to nomalnie wywracają ... tyyyle kwiatów ... trawka ... ławeczki ... jak jeszcze o jakimś dole usłyszę to niczym kret ci z rabaty wypełznę i ...
Spotkanie u Bożenki - Bogdzi w Rododendronowym ogrodzie - maj 2012 07:17, 20 maj 2012

Do góry

Tłumnie przybyli goście w sobotę,
Ci ze Szczecina,i ci z Sopotu,
Otwock,Rzeszów i Miłkowo
musiał tu być obowiązkowo!
Wizyta piękna i wspaniała....
No i pogoda dopisała!
Spotkania ,powitania,rozmowy,
a wszystko pod nadzorem szefowej!
Czy na ławeczce,czy w brzozy cieniu,
czy też na trawce od niechcenia,
Zdjęcia nie oddają w pełni tego
spotkania ogrodowiskowego!
Bo trzeba być w środku zdarzeń,
żeby dołączyć koniecznie
Coś nowego do swych marzeń!
A tym wątpiącym w swoje siły
Życzę ,żeby ich ogrody też takie były
Gospodarzom ślę gratulacje
za gest i organizację!
Ogród z perspektywą na przyszłość 22:20, 19 maj 2012

Do góry
Irenko, Domi, Marzenki\o, dzięki za wsparcie . Cisów padło na dzień dzisiejszy około 14 sztuk. Z tego co widzę możliwe, że liczba dobije do 20. Trudno. Kupiłam nowe. Co zrobić. Szkoda tylko pieniędzy, bo miałam sprawić sobie parę roślin,na których mi zależy. Moja mama jednak w odsieczy sprezentowała mi 10 dorodnych lawend pod moje brzozy pozyteczne . Już oczywiście są posadzone

Dziś zrobiliśmy kawał dobrej roboty. Z pomocą kilku osób zakorowaliśmy około 400m2 i dowieźliśmy na rabaty 20 ton ziemi. Zostało nam jakieś 300 metrów do zakorowania i zakamykowania Jesteśmy prawie na meciue Teraz tylko do szczęścia (ogrodowego oczywiście), brakuje mi widoku kilełkującej trawki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies