Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:20, 20 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Buk jest miedziany jesienią, jakby płonął, a grab wygląda jak spalony i suchy. Decyzja nasuwa się sama

No tak,chyba postawie na buka,tym bardziej że z drugiej strony frontu,też mam buczka,tyle że purpurowego.
Piękny jest jesienią,wszystko wtedy ładnie się zgrywa,miedziany buczek,miskant ML i rozplenice też dostają pięknych kolorków ,no i oczywiście szpaler hortensji Limelight.
Więc na 90% bedzie buczek
Dzięki Szefowo
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 13:14, 20 sty 2018

Do góry
Tylko naturalne, wyciąg z wodorostów. Ale jeszcze doczytam na opakowaniu.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:56, 20 sty 2018

Do góry
sylwai napisał(a)

O Boże,sama Szefowa mi doradza Jest mi niezmiernie miło
Kamień z serca mi spadł,bo wszyscy mówią,że mam tam za mało miejsca a ja po prostu już tam widzę oczyma wyobraźni wysokie drzewo.Myslę ,że bryła domu to wymusza.Bo ten buksik,który tam obecnie jest wygląda nijako .W takim razie eliminując grujecznika zostały mi dwa drzewa,za bukiem przemawia kolor jesienią i to że jest chyba bardziej ażurowy niż grab,w sensie,że liscie buka nie są chyba tak gęste jak u graba.Chyba ,że się mylę?

Buk jest miedziany jesienią, jakby płonął, a grab wygląda jak spalony i suchy. Decyzja nasuwa się sama
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:47, 20 sty 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Dzięki Danuś jaśminowce byłyby świetne, ale nie wiem co z mszycami, a nie chcę w łące pryskać. Boję się, że rozeszły by się po całym ogrodzie( mszyce) tą samą obawę mam co do kalin...
A co myślisz o pomieszaniu takiego szpaleru z krzewuszek i żylistków???

Mam obydwa te krzewy o które się boisz, nie ma problemu z mszycami. To nie jest kalina koralowa ani zwykły jaśminowiec.

Poza tym na łące jest równowaga biologiczna i biedronki nie pozwolą aby mszyce sprawiały kłopot. To biosystem a nie sztuczny ogród.
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 22:13, 19 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja od kilku lat pryskam bukszpany i nie tylko, nawet cisy nawozem angielskim z wodorostów. Sprzedawaliśmy je 3 lata. Mam kilka butli i co roku jak jestem w Anglii, dokupuję.

Danusiu, podaj proszę jakieś namiary na ten nawóz, mam kuzynkę w Anglii to mi kupi
Taczki ogrodowe 20:32, 19 sty 2018

Do góry
U nas tego nie ma. Nie musizsz tego mieć, kup pojemnik kosz z uszami, gumowy, który się ugina. Nawet wodę możesz w nim nosić. Z tego wysypuj do taczki.

Taki kształt tylko mniej giętki, bo te są za błahe.

Link
Ranczo Szmaragdowa Dolina 20:18, 19 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zajrzyj do mnie, odpowiedziałam

Lecę zaraz Danuś dzięki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:54, 19 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja mam buka, ale kolumnowego!!! jeszcze bliżej ściany i jest to dobra decyzja. Dawyck Gold jest kolumnowy, możesz go dodatkowo zagęszczać cięciem lub spinaniem, żeby gałęzie się nie rozłaziły.

Ja mam dodatkowo z dachu wystający okap i buk jest prawie przy nim.
Pamiętaj - ciecie, cięcie i ograniczanie i możesz sadzić. Kolumnowe. Pozostałe (grujecznik) nie.

O Boże,sama Szefowa mi doradza Jest mi niezmiernie miło
Kamień z serca mi spadł,bo wszyscy mówią,że mam tam za mało miejsca a ja po prostu już tam widzę oczyma wyobraźni wysokie drzewo.Myslę ,że bryła domu to wymusza.Bo ten buksik,który tam obecnie jest wygląda nijako .W takim razie eliminując grujecznika zostały mi dwa drzewa,za bukiem przemawia kolor jesienią i to że jest chyba bardziej ażurowy niż grab,w sensie,że liscie buka nie są chyba tak gęste jak u graba.Chyba ,że się mylę?
Moja codzienność - ogród Oli 19:45, 19 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trzeba pamiętać że buki niezależnie czy zielone czy bordowe, jesienią są miedziane.
Graby w tym czasie wyglądają jak spalone, suche. To przewyższa szalę na korzyść buków.

Tak to prawda,mam jednego buka i kocham go i wiosną i latem a jesienią najbardziej właśnie za ten przecudny kolor
Dziękuję Szefowej za cenną uwagę
Taczki ogrodowe 17:38, 19 sty 2018

Do góry
Mam, ale kupiłam w Anglii, u nas nie ma takiego czegoś. Zdjęcie poszukam jak będę miała nośnik pod ręką.

Kup sobie kolorowy, lekki kosz z uszami, do pielenia. Ja mam taki w duecie z wózkiem. Wyjmowany.
Rabaty angielskie 17:37, 19 sty 2018

Do góry
Tylko, że z nasionek niekoniecznie będzie taki. Raczej wegetatywne rozmnażanie polecam.
Moja codzienność - ogród Oli 17:36, 19 sty 2018

Do góry
Trzeba pamiętać że buki niezależnie czy zielone czy bordowe, jesienią są miedziane.
Graby w tym czasie wyglądają jak spalone, suche. To przewyższa szalę na korzyść buków.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:34, 19 sty 2018

Do góry
Możesz też posadzić szpaler, czyli płaskie drzewo. Tylko dużo roboty z nim
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:33, 19 sty 2018

Do góry
sylwai napisał(a)

Ja mam buka, ale kolumnowego!!! jeszcze bliżej ściany i jest to dobra decyzja. Dawyck Gold jest kolumnowy, możesz go dodatkowo zagęszczać cięciem lub spinaniem, żeby gałęzie się nie rozłaziły.

Ja mam dodatkowo z dachu wystający okap i buk jest prawie przy nim.
Pamiętaj - ciecie, cięcie i ograniczanie i możesz sadzić. Kolumnowe. Pozostałe (grujecznik) nie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:28, 19 sty 2018

Do góry

Skoro za płotem są tuje i przełażą dając zielone tło, to po twojej stronie pozostaje posadzić średnie piętro. może to być pas hortensji, traw wysokich np. miskanty.

Te czerwone kropki to mogą być drzewka, fioletowe plamy to np. kolumnowe buki lub śliwy wiśniowe 'Nigra'.
Niebieskie to świerki Glauca Globosa sczepione na pniu. Żółte w lewym rogu - szczepione trzmieliny lub miłorzęby. Pod nimi rozbuduj plamy z bylin średnich i niskich.
Na froncie zrób żywopłot formowany zielony jako tło.
Hortensje mogą być bukietowe, niekoniecznie drzewiaste.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:01, 19 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Aaa, rozumiem, ale tu gdzie namalowałam zielone jasne pasy zrób hortensje Annabelle.

Ok. skoro Pani mówi, że tak będzie dobrze to napewno tak zrobię.
Bylinowa łąka 16:05, 19 sty 2018

Do góry
Zajrzyj jak radziła sobie z podobnie położonym ogrodem dzielna Gosia

cz.I https://www.ogrodowisko.pl/watek/470-kubusiowo

cz.II https://www.ogrodowisko.pl/watek/3433-kubusiowo-ii
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:58, 19 sty 2018

Do góry
iwona_d napisał(a)

Dziękuję za podpowiedzi, jeżeli chodzi o zielone tło to tak pisałam wcześniej po obu stronach domu sąsiedzi wzdłuż płotu mają posadzone tuje i myślałam, że w takiej sytuacji po mojej stronie płotu jest już to niepotrzebne. Z przodu działki nie chciałam żadnego tła, bo mieszkam na wsi, mój dom jest ostatni przy tej ulicy i w zasadzie to jeździmy tam tylko my i jeden sąsiad. Jeżeli chodzi o powiększenie i poszerzenie rabat to super sprawa. Bardzo mi się podoba. W Pani ustach przestaw, przesuń i powiększ brzmi tak łatwo, a dla mnie to takie proste już nie jest. Niestety mój projekt to chyba kolejny dowód na to, że zlecenie projektowaniu komuś to niezbyt dobry pomysł, bo muszę zaczynać prawie wszystko od nowa. Szkoda

Aaa, rozumiem, ale tu gdzie namalowałam zielone jasne pasy zrób hortensje Annabelle.
Taczki ogrodowe 15:55, 19 sty 2018

Do góry
Coś lekkiego i wygodnego kup sobie do chwastów, a do gabarytów, kory, ziemi, kompostu, kup normalną "damską", lekką taczkę aluminiową.

Natomiast do donic ciężkich kup taki dwukółek, to się nazywa. Podjeżdząsz, podważasz, łapiesz donicę na podeścik i jedziesz.

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 15:31, 19 sty 2018

Do góry
Ja od kilku lat pryskam bukszpany i nie tylko, nawet cisy nawozem angielskim z wodorostów. Sprzedawaliśmy je 3 lata. Mam kilka butli i co roku jak jestem w Anglii, dokupuję.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies