Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Gardenarium 12:47, 20 sty 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Dzięki Danuś jaśminowce byłyby świetne, ale nie wiem co z mszycami, a nie chcę w łące pryskać. Boję się, że rozeszły by się po całym ogrodzie( mszyce) tą samą obawę mam co do kalin...
A co myślisz o pomieszaniu takiego szpaleru z krzewuszek i żylistków???

Mam obydwa te krzewy o które się boisz, nie ma problemu z mszycami. To nie jest kalina koralowa ani zwykły jaśminowiec.

Poza tym na łące jest równowaga biologiczna i biedronki nie pozwolą aby mszyce sprawiały kłopot. To biosystem a nie sztuczny ogród.

Instagram Ogrodowiska
kasiek 14:47, 20 sty 2018

Piekne fotki zimowe w gazetce! Taka lekka pierzynka jest najpiękniesza!
sylwia_slomc... 23:06, 20 sty 2018

Gardenarium napisał(a)

Mam obydwa te krzewy o które się boisz, nie ma problemu z mszycami. To nie jest kalina koralowa ani zwykły jaśminowiec.

Poza tym na łące jest równowaga biologiczna i biedronki nie pozwolą aby mszyce sprawiały kłopot. To biosystem a nie sztuczny ogród.

Piękna ta kalina , jak upoluję to kupię
krzewuszki Kasia i Danusia obiecały z patyczków, a i swoje mogę spróbować rozmnożyć, a Paweł dał mi namiary na żylistki. Mam w ogrodzie dwa i chyba im dobrze bo ładnie rosną. Mam jeszcze dwie obiele( źle posadzone) , które bym mogła przesadzić w łąkę pod siatkę jako tło dla niej. Myślisz, że z brzozami dobrze będą wyglądały w łące?
Gardenarium 08:47, 21 sty 2018

Tak, obiele będą się komponowały z korą brzozy

Instagram Ogrodowiska
sylwia_slomc... 10:03, 21 sty 2018

FajnieDziękuję
Rejzi 13:43, 21 sty 2018

Przepiękne kompozycje, bardzo mnie zainspirowały
Figaro 17:57, 21 sty 2018

Gardenarium napisał(a)
Aktualne odcinki Mai w ogrodzie są w kanale HGTV i w internecie.

Czy HGTV odbiera w innych krajach, nie wiem

Książkę można zamówić na stronie głównej ogrodowiska, wisi z prawej strony , proszę kliknąć na okładkę.

Można wysłać do mnie, odeślę z autografem. Podpisywałam na spotkaniach, targach książki i Zieleni to życie.

Przeczytalam i obejrzalam zdjecia o propozycjach laki i sie zastanawiam czy ma to sens w malych ogrodach ?
Nie rozumiem pytania

To znaczy czy bedzie widac ten urok. Jak jest tylko maly kawalek na te propozycje czy trawy nie zapanuja nad wszystkim i czy rosliny beda mialy miejsce. To mialam na mysli i dziekuje za odpowiedz bo Ty tylko jedna tu jestes a pytajacych masa.
eda 22:18, 21 sty 2018

Witaj Danusiu zajrzyj proszę do mnie w wolnej chwili może poznasz owada z którym walczę od jakiegoś czasu ...nazywam ją "czarną mszycą"
pozdrawiam
basia3012 18:31, 22 sty 2018

Danusiu ja też mam pytanie i prośbę . 7 lat temu , gdy zakładaliśmy ogród to rozłożyliśmy na tej części z rabatami flizelinę , taką trochę grubszą niż do osłaniania krzewów na zimę .Czarną . Ale nie jest to jakaś z tworzywa jak mata szkółkarska taka bardziej podobna do tej co się osłania rosliny . Przytwierdziliśmy ją szpilkami . Jednak potwierdziło się to co pisałaś w jednym z wątków , nie pamiętam którym , że ziemia pod flizeliną zrobiła się zbita , korzenie krzewów wyszły całkowicie z ziemi i są tuż pod flizeliną . Chcielibyśmy ją w tym roku usunąć .Jeszcze nie wiem jak będziemy to robić . Mam pytanie czy można to w ogóle zrobić ze względu na te korzenie na powierzchni , czy one pójdą w głąb ziemi ? I ewentualnie drugie o termin tego usuwania . czy najlepiej wiosną , latem ? Będę wdzięczna za radę . Pozdrawiam . .
Wiolka5_7 19:02, 22 sty 2018

Witaj Danusiu, zajrzyj proszę do mnie doradzić ,bo już sama nie wiem jakie drzewa posadzić w rogu,gdzie ma być placyk? Graby Fastigiata czy buki co obok-Dawyck Purple? Pozdrawiam