Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Wianki, dekoracje na Wielkanoc i obsadzanie skrzyneczek 20:52, 31 mar 2012

Do góry
NAleżałoby strzałki porobić z iminami, a wianki super. Ja własnie modzę z brzozy, wyszedl wielki, Chyba będę robić na nowo.
Ogród Danuszy - odsłona 2 12:24, 31 mar 2012

Do góry
Marzenko Haniu i Haniu i Bożenko no tak wody mam pod dostatkiem
dzis pada ale mam robote domową więc nie żal znowu zbieramy sok z brzozy do picia zaraz wstawię zdjęcie
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 09:30, 31 mar 2012

Do góry
Z sąsiadem to raczej nie będzie łatwo, bo kilka lat temu był problem z tą przyciętą wierzbą(była dopiero co posadzona), która miała zagrażać dachówkom na szopce
Raczej postawię na serby

Co do wrzosów pod brzozami, to się nie sprawdzą - jest tu zbyt podmokły teren
A brzozy też uwielbiam i nie przeszkadzają mi ich opadające jesienią liście.

Ano Marzenko, zdopingowałyście mnie do założenia wątku . Miałam wieelgachne kompleksy, im dłużej na Ogrodowisku, tym bardziej się wstydziłam mojego kawałka wsi. Ale kto mi doradzi bardziej, jak nie Wy?
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 08:10, 31 mar 2012

Do góry
Szałas synka rewelacyjny. Fajnie, że macie gdzie czas spędzać, dla zabawy i przyjemości.
Uwielbiam brzozy i w przeciwieństwie do większości osób, ktore na nie narzekają, że brudzą polecam!
A szopę zasłoń szybciutko polecanymi prze Agnieszkę tujami (tani i szybki efekt) lub świerkami serbskimi zawsze poelcanymi przez Danusie
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 07:40, 31 mar 2012

Do góry
aga_pe napisał(a)

Następny widok do osłonięcia. Jesienią sporo tu wykarczowałam i trochę tu smutno. W planach do posadzenia brzozy

Dosadziłabym tu thuje wzdłuż płotu, żeby zasłonić się od sąsiadów i widoku na ich podwórko. A pomysł z brzozami rewelacyjny - widzę tu taką rabatę brzozowo-wrzosową jak w ogrodzie z lustrem, a między brzozami trawy...
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 22:49, 30 mar 2012

Do góry
oj ...skasowałam posta
Córka pyta, czy ogrodowiskową chorobę można leczyć
Przedstawię kilka moich planów z zapytaniem, czy są to trafione pomysły

Tu szopka sąsiada - do osłonięcia. Myślałam o serbach, ale nie wiem czy wytrzymają wiosenny nadmiar wody. Jest tu wtedy mokradło

Następny widok do osłonięcia. Jesienią sporo tu wykarczowałam i trochę tu smutno. W planach do posadzenia brzozy

Żywy szałas synka. Do poprawienia mocowania gałęzi na wierzchołku
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 18:05, 30 mar 2012

Do góry
Pergola w cieniu brzozy! Wiklinowy płotek! Już mi się podoba! Pozdrawiam!
Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:13, 29 mar 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Przed gabionami nie widać! ale od roku rosną 4 brzozy doorenbos long trunk. Mają miec bielutką korę ale od 3 roku..... To jest brzoza pendula, której przewodnik chcę wyprowadzić na 5 m. Cierpliwie ją prostuje i prowadzę, na razie słabo rośnie! ale mam nadzieję, że w tym roku ruszy... I na razie tych brzóz nie widać, ale przecież kiedyś będzie tu pięknie....

Brzozom zdzieraj korę, szybciej będzie biała i nie będzie w przyszłości pękała, a do tego brzozy są zdolne, nauczył mnie tego Tomek z Radkowa i jak mam czas to obieram korę moim dwóm brzozom. Jedna (bo mała) jest bialutka (musze się postarać o zdjęcie), a druga purpurowa już mniej.

Nie zaszkodzisz im takim działaniem.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:21, 29 mar 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Aniu i Justynko, cieszę, się, że Wam się podoba. Jeszcze nie znam opinii sąsiadów, ale chyba się już troche do naszych ekstrawagancji przyzwyczaili Dzisiaj wszystkim strasznie przeszkadzalismy, hałasowaliśmy i pół ulicy zaanektowaliśmy. Ale górale świetnie się spisali i wszystko skończyli w godz 8-18
Pomiedzy gabionami będzie żywopłot z cisa, na razie jest malutki ma ok 60 cm ale ta odmiana rośnie dosyć szybko i mam nadzieję, że w tym roku do 1 m dojdzie. Miedzy gabionami a płotem będzie tylko żwirek dla Tytusa, bo to jego terytorium gdy Pańcia pracuje w ogrodku. Biega w tę i spowrotem przy płocie
Za płotem przy ulicy na wzor Danusiowych nasadzeń będą posadzone graby i może bukszpany. Na razie myśle jak kamień wysypać do dziur na drodze i jak resztę wykorzystać. Przed gabionami nei widać ale od roku rosną 4 brzozy doorenbos long trunk. Mają miec bielutką korę ale od 3 roku..... To jest brzoza pendula, której przewodnik chcę wyprowadzić na 5 m. Cierpliwie ja prostuje i prowadzę, na razie słabo rośnie ale mam nadzieję, że w tym roku ruszy... I na razie tych brzóz nie widać, ale przecież kiedyś będzie tu pięknie....
Marzenko już jest pięknie, a będzie jeszcze piękniej jak wsadzone rośliny urosną i ogromny plus twoich ekstrawagancji taki, że każdy z łatwością trafi do ciebie
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:11, 29 mar 2012

Do góry
Aniu i Justynko, cieszę, się, że Wam się podoba. Jeszcze nie znam opinii sąsiadów, ale chyba się już troche do naszych ekstrawagancji przyzwyczaili Dzisiaj wszystkim strasznie przeszkadzalismy, hałasowaliśmy i pół ulicy zaanektowaliśmy. Ale górale świetnie się spisali i wszystko skończyli w godz 8-18
Pomiedzy gabionami będzie żywopłot z cisa, na razie jest malutki ma ok 60 cm ale ta odmiana rośnie dosyć szybko i mam nadzieję, że w tym roku do 1 m dojdzie. Miedzy gabionami a płotem będzie tylko żwirek dla Tytusa, bo to jego terytorium gdy Pańcia pracuje w ogrodku. Biega w tę i spowrotem przy płocie
Za płotem przy ulicy na wzor Danusiowych nasadzeń będą posadzone graby i może bukszpany. Na razie myśle jak kamień wysypać do dziur na drodze i jak resztę wykorzystać. Przed gabionami nie widać! ale od roku rosną 4 brzozy doorenbos long trunk. Mają miec bielutką korę ale od 3 roku..... To jest brzoza pendula, której przewodnik chcę wyprowadzić na 5 m. Cierpliwie ją prostuje i prowadzę, na razie słabo rośnie! ale mam nadzieję, że w tym roku ruszy... I na razie tych brzóz nie widać, ale przecież kiedyś będzie tu pięknie....
W oczekiwaniu na wiosnę - Ogród Marty 00:27, 27 mar 2012

Do góry
Bardzo ładne masz brzozy w ogrodzie
Ogródkowe perypetie:) 13:47, 26 mar 2012

Do góry
można gęściej, ale tam jest mało miejsca. To kwestia żeby poczekać 1, może 2 sezony dłużej na efekt, a potem ziemia nie będzie tak bardzo poprzerastana korzeniami roślin, które w gruncie rzeczy są wielkie i mocne, więc i takie są ich korzenie. Na szczęście nie są tak inwazyjne jak u graba czy brzozy, ale jednak to korzenie.
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 14:18, 25 mar 2012

Do góry

Szkoda że nie miał mi kto zdjęcia zrobić jak biegałam w lesie za siatką z sekatorem.To chyba najprzyjemniejsza dla mnie praca Uwielbiam ciachać
Za siatką od strony ogrodu po całej jej długości będzie usypana skarpa wzmocniona kamieniem ,co kilka metrów schody ,równiez z kamienia .Z powodu braku podmurówki jestem zmuszona posadzić bardzo mocny gęsty żywopłot Mocny dlatego aby zwierzęta się nie przedostały podkopując .Wszystkie rośliny ze skarpy muszę przesadzić,oprócz brzozy która musi zostać Mam pytanie dziewczynki Jaka roślina jest mocna sztywna ,szybko rosnąca i najlepiej zielona również w zimie.Wcześniej planowałam na tej skarpie krzewy owocowe ale nie zmieszczę ich sadząc dodatkowo żywopłot Muszę się z tym pogodzić ,żywopłot jest konieczny

Hirutkowy raj:)) 12:18, 23 mar 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/11/110095/original.JPG -sok z brzozy

Haniu wielkie dzięki
Hirutkowy raj:)) 23:22, 22 mar 2012

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/11/110095/original.JPG -sok z brzozy
Sok z brzozy 21:37, 22 mar 2012

Do góry
Poszukuję zdjęć i wszelkich sugestii w kwestii spuszczania soku z brzozy . Ponoć jest teraz pora , niby w inter. wszystko jest ale bardzo interesuje mnie techniczna strona tej czynności . Zależałoby mi na zdjęciach.Wiem że ktoś wstawiał ale nie pamiętam w czyim wątku .
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 20:16, 21 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
tak sobie myślę że można do tej przestrzeni wybrać kilka gatunków o mocnych cechach w określonej porze i obsadzić tylko nimi w kilku miejscach każdy. Wtedy mamy dominujące plamy , wyraziste, piękne.
Z drzew- serby i coś- np brzozy, wiśnie..
- na zimę-derenie
- na późne lato i jesień- hortensje i miskanty, może jeszcze rozplenice
- na późn a jesień- berberysy Green C, może do tego jeszcze Erecta
-na późną wiosnę- może jaśminowce , niższe odmiany - Belle Etoille? czy o podobnej sylwetce, tawuły brzozoslistne, tawuła japońskie ( 1 czy 2 odmiany)
- na wiosnę wczesną- Lilaki meyrea Palibin, albo jakieś tawuły-nippońska, trójłatkowa , czy obiela The Bridge.
Do tego akcenty- takie jak perukowiec czy coś , no i wypełniacze- np byliny, krzewinki czy trawki do zadarnienia pod krzewami.

i Ty Magnolio masz to wszystko w oczach??!! wielki szacunek!
Agnieszka, będziesz mieć piękny ogród!!
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 23:02, 20 mar 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
To z brzozy jest - no i tu właśnie dylemat ....

Wiem, że to brzoza, ale co z tym obdzieraniem? w sklepie widziałam brzozowe serduszka, ciekawe czy korę biorą z żywych drzew czy ściętych.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:40, 20 mar 2012

Do góry
To z brzozy jest - no i tu właśnie dylemat ....
Ogrodus Pospolitus, czyli: jak zagospodarować przedogródek? 18:54, 19 mar 2012

Do góry
Danusiu, siedzimy z mężem jak na szpilkach

Dziękujemy za wszystkie propozycje. Najbliższa jest nam ta ostatnia. Od początku myślimy o roślinach zimozielonych, czyli bukszpanach, żurawkach, ostrokrzewach, cisach etc. Stożki i kule mile widziane Ten przedogródek do nasza główna roślinna inwestycja w tym roku.
No może jeszcze trzy brzozy himalajskie do ogrodu za domem i trzy leszczyny za szopką-wiatą

Warto dodać... na trzecim zdjęciu z drugiej serii widać ścianę południową. Panują tam doskonałe warunki dla lawendy. I chciałabym ją tam zasadzić. Byłby więc kolejno:
- żwir przy murze,
- pas lawendy (szer. ok. 60 cm)
- pas chodnika (szer. ok. 80-100 cm)
trawnik i istniejące już nasadzenie z iglaków.

Pytanie czy tę lawendę da się sprytnie połączyć z zimozielonym przedogródkiem?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies