Podsyłam zdjęcie z tarasu. Wiem, że nie jest mikroskopijny ogródeczek, ale duży też nie jest. Chciałabym go podzielić na strefy, ale nie mogą to być typowo strefy w poprzek, bo mi wyjdą szerokie wąskie prostokąty.
No i za płotem mam krajobraz zapożyczony jak widzicie. Nie chcę go zasłaniać.
No podzieliłam w zasadzie każdą z tych 12 jeżówek na pół a ktorąś chyba nawet na 3szt, więc liczę że za rok będzie tu już fajnie. A jak za parę lat bedzie za gęsto, to będę dzielić.
Nie widać tego na poprzednim zdjęciu, ale...wsadziliśmy tu wiekszą Olę! Takie niecierpliwce z nas Ta juz ma wyprowadzoną koronę.
Jedyne co mnie zastanawia to liście-są mmiejsze niż u tamtej pierwotnie kupionej.
Znajomy sie pytał czy to wiśnia?? Ale wiśnie mają takie bardziej gladkie i błyszczące liscie..karteczka byla na drzewku i ten znacznik na pniu że Malus Ola...ale już zbaraniałam. No bo czemu te liście tak sie różnią?
Lidko, podoba mi się bardzo Twoja rabata platanowa. Jaką ma szerokość? Czy na trzy platany nie będzie za ciasno przed tarasem? Da się ich korony uformować na parasol około 5 m średnicy każda? I dalej, jeśli posadzę je tutaj to czy pomiędzy tujami a pierwszą trawą ozdobną (najdalszą i najwyższąc patrząc od strony tarasu) wystarczy z pół metra żeby przycinać tuje? W sumie trawy póżno startują a ostatnie przycinanie tui wypada około 15 sierpnia (jak się mylę poprawcie mnie) Czyli przycinam tuje na wiosnę i wczesnym latem a potem trawki ruszają i nie muszę już tam wchodzić?
Taki mam aktualnie widok z tarasu. Oczy bolą
Słońce po południu tu operuje najmocniej. Od około 15:00 (sierpień) muszę zasłaniać zasłony w pergoli, bo inaczej patelnia.
Strąki po ugotowaniu robią się ciemnozielone. Ale na płocie wyglądają ciekawie
Moje ogórki były wysiewane koło 20 czerwca, więc owocują od niedawna. I jak u wszystkich widać oznaki choroby grzybowej, wysychaja liście. Ale coś tam rośnie. To moje wczorajsze zbiory, (kilka większych ogórków poszło na kanapkę):
A z tulipanów mam te Candy Prince z biedry w duecie z Purple Prince kupionymi przez neta. Wg mnie one się mnożą, te Purple miały od razu dużo cebulek przybyszowych.
Podobają mi się ogrody częściowo zacienione, z zakamarkami, przejściami, pergolami gdzie trzeba przejść parę kroków, żeby zobaczyć co jest za zakrętem.
Kocham wszystko co kwitnie oczywiście
Czasu nie mam jakoś wybitie dużo na zajmowanie się ogrodem więc w tym porywie późno-letnim wpadł mi pomysł nastawienia się głównie na trawy ozdobne na rabatach. Ale serce ciągnie do róż, szałwii, ostróżek...
Poniżej kilka zdjęć, które zapisałam sobie w ramach inspiracji.
Zastanawiam się jak to połączyć w sensowną całość. Ja chciałabym dużo i gęsto a mąż żeby się łatwo kosiło Dzieci basen, huśtawki i kawałek trawy do zabawy z psem.
Zrębki wkrótce zszarzeją i te łaciatki znikną.
Jak znajde wiosna na olx to tez kupie jeśli wyjdą taniej od kory. Na nową muszę dosypki zrobic i w miejscu po różance bede potrzebować sporo.
Asia roślinki sie bujna raz dwa. Gęsto są i będzie szybko pełna rabata.