Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 13:42, 07 cze 2025

kami napisał(a)
Za dwa tygodnie wszystko lepiej będzie wyglądało.
Ogórki urosną.
Bakłanżany na polu posadziłaś i ogólnie plonują?

Zwykle miałam w igloo ale ze się wyprowadzamy to w tym roku prawie wszystko sadziłam pod chmurką na nowej działce.

Niestety nie była to dobra decyzja bo straciłam większość sadzonek, bakłażanów było 15, jakkolwiek wyglądają 2. Może się odbudują. Tak powinny rosnąć i plonować, mam koleżankę która co roku sadzi do gruntu z dobrym rezultatem.
Kontonaogrod 17:02, 07 cze 2025

Ściągawkę znalazłam

Kontonaogrod 18:32, 07 cze 2025

Judith 20:18, 07 cze 2025

O, jakie cudne zdjęcia róż!
Monia81 20:18, 07 cze 2025

Fajna ściągawka z porównaniem kwiatów dereni ogórki, dynie jeszcze powinny dać radę, jak posiejesz, w tym roku ta pogoda zwariowana, nie potrafi się ustabilizować, to warzywa też mają pod górkę niestety...
Kontonaogrod 20:23, 07 cze 2025

Róża Eden

Jutro posiejemy dynie cukinie zobaczymy może jednak coś urośnie. Dawno tyle nasion nie zmarnowałam w jednym sezonie… chyba zmarnowałam tyle co przez resztę życia - do tej pory
sylwia_slomc... 21:45, 07 cze 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Sylwia nie dziwię Ci się. Ile razy można to samo naprawiać.

I tak sobie myślę że jakby się coś z m stało albo chciał wrócić do UK beze mnie to sama tego bałaganu nie ogarnę. I fizycznie (koszenie) i psychicznie. Za 3,5 roku mogę to sprzedać buahahaha bez pytania o zgodę KOWR i bez podatku.

Może nie, ale zawsze jest wyjście a to dużo kiedy wiesz że nie jesteś tu kajdanami przywiązana. Póki co walczymy, jak będzie w przyszłości się zobaczy.

Ściskam!

Ja mam ciut inną sytuację bo to dom rodzinny taty był i ziemia jeszcze po prababci. Kocham to miejsce od dziecka trudno by się było rozstać. Choć po każdej powodzi mówię, że sprzedam w ch...rę, ale ciężko by mi było i pewnie kupca znaleźć też ciężko. Żal by mi było też włożonej w to miejsce roboty....
Kontonaogrod 06:10, 08 cze 2025

Rozumiem. Myślę że byś to sprzedała bo lokalizacja bardzo dobra a Ogrod piękny

Moi Rodzice mieszkają w starej gierkowskiej kostce. I choć spędziłam tam dzieciństwo to jak to odziedziczę to sprzedam w pięć minut. O ile ktoś to będzie chciał. Nie dość że rzeczka za płotem , sąsiedzi dookoła patrzą z każdej strony, to dom się sypie. Bez generalnego remontu nie ma o czym mówić a taki będzie kosztował więcej niż budowa od nowa. Miejsce żadne specjalne, 2km od obozu Auschwitz. Chciałam żeby to sprzedali i przeprowadzili się w jakieś fajniejsze miejsce, ale nie, “ojcowizna” i takie tam. I tu gdzie mieszkam nie ma jezior a tam niedaleko kilka do wyboru…
Nie mam sentymentu, zwłaszcza odkąd od jakiegoś czasu nie ma roku żeby rura nie walnęła w ścianie, zawór przestał trzymać i zalał piwnicę, płot drewniany dookoła całej działki trzeba malować itp itd
Bez sensu. Budynki są dla nas a nie my dla nich…

Wolałabym się już nie przeprowadzać, dom to dom, jedynie ogrodu mi szkoda (jak nowy właściciel wycina wszystko do zera). Ale z drugiej strony bierzesz pieniądze, ten ktoś bierze dom i działkę i może zrobić z tym cokolwiek sobie życzy. Więc najzdrowiej się tym więcej nie interesować.

W życiu bym nie pomyślała że tyle razy się będę przeprowadzać ale zawsze jest to “do lepszego “ i na większą działkę. I większość roślin ze sobą biorę. No i wyprowadzka na własne życzenie. Więc nie ma co narzekać
Kontonaogrod 12:50, 08 cze 2025

Gruntowanie i hydroizolacja gotowe. Ukraińcy mogą przyjechać i zaczynać - będą jutro się rozejrzeć i przygotować front robót i potem do końca tygodnia. Cieszę się, może nawet jedna z Łazienek mogłaby być zrobiona i funkcjonalna? Szambo i instalacje są, kwestia montażu WC i baterii, prysznica lub wanny w zależności od tego gdzie by zaczęli fajnie, coś się ruszy do przodu mam nadzieję

Tunel za chwilę będzie przeciekał, gradobicie pomogło w powolnym zejściu z tego świata

kami 19:30, 08 cze 2025

A iglo całe?

Odkryłam właśnie u siebie siewki derenia miky way albo china girl( któregoś z nich mam). Też Ci się sieją?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies