Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 19:50, 07 cze 2025

Ciekawy duecik. Taki nieoczywisty.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Judith 20:07, 07 cze 2025

Haniu, zawsze gdy wrzucisz zdjęcia zachwycam się Twoim ogrodem. Czy to warzywnik, czy rabaty czy nawet kompostownik .
Przecudny dojrzały ogród, w którym busz i bogactwo kolorów na rabatach połączone jest z precyzją kancików, porządkiem i ładem. To jest to co takie tygryski jak ja lubią najbardziej .
Polon 20:17, 07 cze 2025

Hania, regularnie podziwiam Twój ogród i taką myśl mnie naszła, kiedy będę na takim etapie, żeby odróżnić chociaż połowę roślin
Masz ich taką masę i wszystkie pięknie się uzupełniają. Czy możesz napisać jaką dużą masz działkę?

Ta hosta wygląda na zdjęciu na ogromną- jaka ona jest duża?

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Monia81 20:22, 07 cze 2025

Cudnie jak zawsze też okrywam truskawki agrowłókniną, bo u mnie głównie bażanty gustują w nich, więc mus przykrywać bo nic by nie było do jedzenia...
Gruszka_na_w... 20:46, 07 cze 2025

Judith, nie ukrywam, że bardzo miło czyta mi się Twoją opinie o ogrodzie. Dziękuję! Czuję się zmotywowana do dalszych wysiłków, chociaż ostatnio jakoś trudno zebrać mi się do działań. Dzisiaj okancikowałam 4 drzewka w sadzie. Aż tyle.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:00, 07 cze 2025

Polon napisał(a)
Hania, regularnie podziwiam Twój ogród i taką myśl mnie naszła, kiedy będę na takim etapie, żeby odróżnić chociaż połowę roślin
Masz ich taką masę i wszystkie pięknie się uzupełniają. Czy możesz napisać jaką dużą masz działkę?

Ta hosta wygląda na zdjęciu na ogromną- jaka ona jest duża?

Gosiu, działka ma 1256 m2. Warzywnik i sad zajmują jakieś 40 %, wysypane klincem powierzchnie na froncie też są spore. W sumie ogród ozdobny nie zajmuje dużo miejsca. Wydaje się, że jest większy, bo środek zajmują rabaty wyspowe. Można je fotografować z różnych stron, stąd zapewne wrażenie mnogości. Nasadzenia wielu roślin powtarzają się w różnych miejscach ogrodu. Koneserem roślinnym z pewnością nie jestem. Większość roślin to typowe "zwyklaki.
Hosty są w tym sezonie wyjątkowo dorodne. Choć dobrze znoszą suszę, to spora ilość opadów ma dobroczynny wpływ na ich rozrost. Te ze zdjęcia sięgają mi mniej więcej "do kolan". Jutro postaram się zrobić hostom specjalną sesję. :
Gruszka_na_w... 21:04, 07 cze 2025

Monia81 napisał(a)
Cudnie jak zawsze też okrywam truskawki agrowłókniną, bo u mnie głównie bażanty gustują w nich, więc mus przykrywać bo nic by nie było do jedzenia...

Włóknina komplikuje nieco proces zrywania. Mocno wiele i muszę ją w wielu miejscach mocować szpilkami do gruntu, a potem wyciągać szpilki, wciskać się pod włókninę, znowu przyszpilać... Niezła gimnastyka.
Bażanty bywały w moim ogrodzie zanim pojawiło się ogrodzenie i szeroki żywopłot.
LIDKA 21:13, 07 cze 2025

Hania,
Choć spacer po Twoim ogrodzie tylko odbywam wirtualnie to jest bardzo przyjemnie. Struktury kolory kompozycje....niemal czuć zapach. Och i ach ...cudnie masz.

Co rośnie w nogach maślanego iryska? Taka kopułka.
Gruszka_na_w... 21:33, 07 cze 2025

LIDKA napisał(a)
Hania,
Choć spacer po Twoim ogrodzie tylko odbywam wirtualnie to jest bardzo przyjemnie. Struktury kolory kompozycje....niemal czuć zapach. Och i ach ...cudnie masz.

Co rośnie w nogach maślanego iryska? Taka kopułka.

Cieszę się, że spacer miałaś udany.
Rabata, na której rosną teraz iryski była zakładana z myślą o stanowisku dla różnego rodzaju kwaśnolubów. Rosły tak dwa tamaryszki, sporo wrzosów, pierisy i kiścień. Z czasem tamaryszki bardzo się rozrosły, przycinane straciły ładny pokrój i ostatecznie je wykarczowałam. Wrzosy wymarzły którejś zimy, pierisy z niewiadomych przyczyn zaczęły usychać i ostatecznie ostał się jedynie kiścień. Tnę go wiosną w kuleczkę. Jest zimozielony. Choć urody wielkiej nie ma, to sobie tam rośnie i zasłania dolne partie bylin.
darkowa 21:50, 07 cze 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ładnie plonują truskawki, ale musiałam je zacząć osłaniać włókniną, bo kosy zjadłyby wszystkie lekko zarumienione owoce. Dzisiaj zjedliśmy pierwsze strączki zielonego groszku. Dobrze rośnie czosnek, cebula, bób i buraki. Pierwszy i drugi rzut kopru zjadła mszyca. dzisiaj wysiewałam trzeci rzut. Kiepsko przyrastają ciepłolubne warzywa: cukinia, dynie i pomidory. To dla nich będzie chyba kiepski rok, bo do końca czerwca temperatury będą w okolicach 20 stopni.
O ile pamiętam, to masz szklarnię. Może w niej plony będą bardziej udane.
Pozdrawiam serdecznie [/quo

Haniu , zawsze mnie zadziwiasz . tutaj uściski

Pamiętasz o wszystkim i nikogo nie pominiesz.

Odbieram cię jako osobę bardzo empatyczną i aż czasami za bardzo cię boli życie.

A w mojej szklarni rosną pomidory , bakłażany i papryki , ale od 24.04 były dogrzewane, śmieje się[przez łzy] , że to będą najdroższe owoce .
A reszta.. szkoda gadać
Gdyby ktoś miał sposób jak wykurzyć karczownika i nornice , to proszę o radę