Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby klonów, klon - Acer

Choroby klonów, klon - Acer

Myski 12:00, 06 kwi 2025

Potrzebuję pomocy w weryfikacji problemu. Klon palmowy choruje w sposób pokazany na zdjęciach. Brak czarnych śladów w przekroju. Usycha obraczkowo część przewodząca i najczęściej ma to miejsce po zimie.
bknd97 17:16, 07 cze 2025

Dzień dobry

W kwietniu w ogrodzie posadziłem szczepionego klona pospolitego "drummondii". Wydaje się, że się przyjął, dość szybko rozwijały się nowe liście. Od jakiegoś miesiąca zauważyłem dużo mrówek u podstawy i na samym drzewie, a ostatecznie na spodzie wielu liści mszyce. Spryskałem liście mocno rozcieńczonym w wodzie octem, ale mszyce zaraz wróciły. Po tej "operacji" (a być może bez związku z nią) na liściach pojawiły się widoczne na zdjęciach rdzawe plamki. Czy ktoś wie jaki może być powód? Czy ocet mógł im jednak zaszkodzić? Dodam, że jeszcze wcześniej zauważyłem wysuszone krańce niektórych listków.
Pozdrawiam
Shoto 19:17, 12 cze 2025

Dzień dobry, jeden z dwóch globossow dziwnie się w tym roku wybarwia -na żółto. Dodatkowo na niektórych liściach takie plany jak na zdjęciu.

Co to może być? Oprysk na szkodniki zrobiony.
Shoto 19:21, 12 cze 2025

BeataDebek 10:59, 01 lip 2025

Może ktoś ma wiedzę co może dolegać i jak pomóc.klon globosum pęka mu kora i ma szare plamki jak pleśń na korze.pryskany amistarem i magnicurem.Magnicur doglebowo na pęknięcia kory maść ogrodnicza.Czy to drzewko jest do uratowania obawiam się poważniejszych chorób.liscie nie usychają wyglądają zdrowo może ktoś coś...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies