Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 12:10, 19 mar 2012

Do góry
tak sobie myślę że można do tej przestrzeni wybrać kilka gatunków o mocnych cechach w określonej porze i obsadzić tylko nimi w kilku miejscach każdy. Wtedy mamy dominujące plamy , wyraziste, piękne.
Z drzew- serby i coś- np brzozy, wiśnie..
- na zimę-derenie
- na późne lato i jesień- hortensje i miskanty, może jeszcze rozplenice
- na późn a jesień- berberysy Green C, może do tego jeszcze Erecta
-na późną wiosnę- może jaśminowce , niższe odmiany - Belle Etoille? czy o podobnej sylwetce, tawuły brzozoslistne, tawuła japońskie ( 1 czy 2 odmiany)
- na wiosnę wczesną- Lilaki meyrea Palibin, albo jakieś tawuły-nippońska, trójłatkowa , czy obiela The Bridge.
Do tego akcenty- takie jak perukowiec czy coś , no i wypełniacze- np byliny, krzewinki czy trawki do zadarnienia pod krzewami.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:39, 18 mar 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)
Coś i ja wiem na temat kształtu plecionych wianków, zwłaszcza po wczorajszym dniu.
Twój z samych brzozowych gałązek? Strojenie takiego wianka łatwe bardzo nie jest, o nie. Tobie wyszedł taki b. wiosenny, w biało-seledynowych kolorach, chyba też będzie coś u mnie w takiej tonacji, bo wianek dość ciemny będzie wisiał na ciemnej bardzo ścianie, więc trzeba trochę optymizmu wprowadzić przed dom.

Tak - z brzozy - i przystroić go trudno nie było, ale dodać gałązek, żeby nie powylatywały - to dopiero robota!
Ogród Dominiki 12:10, 18 mar 2012

Do góry
Coś tam porobiliśmy z M.: głównie przycinanie liściastych (pod nóż poszły brzozy, hortensje, dereń, dostało się tez klonom), pościągałam też kaptury z bukszpanów. Poprzycinałam częściowo irgi, barwinka, żeby zrobić miejsce tulipankom. Nic nowego jeszcze nie sadziłam. Wciąż sprzątam, sprzatam i posprzątać nie mogę.
Brzoza - Betula 14:23, 16 mar 2012

Do góry
Witam
Powróciłam na Ogrodowisko po zimie i widzę, że mój wątek z brzozami cieszy się powodzeniem
Tej wiosny posadzę trzy brzozy tak jak planowałam w ubiegłym roku. Informacja o wysuszaniu gleby bardzo mnie cieszy. Nie mamy kanalizacji deszczowej i woda z rynien zalewa trawniki. Brzozy będą tu chyba zadowolone

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:41, 15 mar 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
A jeszcze a propos zdjęcia z realizacji Danusi - łatwiej taki żywopłocik posadzić, niż kupić takiego platana co rośnie przed nim

ja tam stawiam na brzozy w moim ogródku
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 19:34, 15 mar 2012

Do góry
waska napisał(a)

Sebek właśnie trafiłam do działu wiankow twój jest super
mam pytanie czy jest coś podobnego o wielkanocy?
No i jak zwiazac ten wianek z brzozy???

O wielkanocnych dekoracjach nie było wątku, ale poproszę Danusię, aby założyła - ona ma mnóóóstwo zdjęć

Choćby tego wianka, który był dla mnie inspiracją

Oj to dzialaj
Z chęcią zrobię taki wianek tylko instrukcja by się przydała
i daj namiary na wątek

Ten jest Sebka, ale Sebciu grubszy by się trochę przydał, trochę się przez to gnie bardzo byłam zadowolona, że udało mi się kupić hiacynty z cebulami

Przedogródek Agniechy973 11:04, 15 mar 2012

Do góry
Nie wiem co tam dojrzysz. Położyłam kawałek sznurka i gałązki brzozy, żeby było widać choć trochę jak biegną cegiełki wyznaczające. Na dwóch pierwszych zdj. widać po prawej jałowiec

Tu szerszy widok na półkole. Nie wiem czy nie za bardzo koliście. Może za mały promień?

A tu z balkonu

Ogród z perspektywą na przyszłość 08:17, 15 mar 2012

Do góry
Dziś o poranku zrobiłam szybki szkic frontu ogrodu. Przepraszam za jakość, to narazie brudnopis.

Od lewej strony (Cis) do prawej chciałam posadzić miskant, żurawkę i kule bukszpanowe wg pomysłu Danusi (poniżej)

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-nowoczesny

U góry planuję rododendrony, i stożki bukszpanowe, ale nie jestem pewna czy to dobry pomysł. Po prawej w narożniku brzozy pożyteczne a pod nimi lawenda.

Przy wejściu kule bukszpanowe w obwódce z bukszpanu, wypełnione żurawką Citronelle.

Zaraz obok po prawej obwódka z bukszpanu wypełniona runianką japońską a w centrum..... drzewo liściaste, ale nie mam pomysłu co mogłoby być tu odpowiednie. Nie bardzo podobają mi się kuliste korony, bardziej strzeliste. Nie wiem sama. Co radzicie?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:55, 14 mar 2012

Do góry
waska napisał(a)

O wielkanocnych dekoracjach nie było wątku, ale poproszę Danusię, aby założyła - ona ma mnóóóstwo zdjęć

Oj to dzialaj
i daj namiary na wątek

Mój już zrobiony, lecz nie skończony do końca- ale tutaj widać prawie krok po kroku jak się robi
https://www.ogrodowisko.pl/watek/131-wianki-swiateczne-kasi?page=13
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:19, 14 mar 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Oj to dzialaj
i daj namiary na wątek
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 18:15, 14 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Obrazki dla świdośliwy (Amelanchier)

Bardzo dziękuję Danusiu za udostępnienie szerokiej informacji na jej temat .Ciekawe drzewko, kwitnie na biało co bardzo mi się podoba .Walory odżywcze oraz smakowe niewątpliwie tez posiada Niestety zbyt duże ,rozpiętość aż do 6m ,w moim przypadku to żal miejsca na jagódki Pozostanę więc przy niskich krzewach borówki agrestu,porzeczek jeżyny itd .Może i moja działka nie jest taka mała ale w sumie większość przestrzeni zajmują wzniesienia ,skarpy .Tak duży owocowy krzew zbyt wiele zabierze mi przestrzeni .Wolę brzozy świerki ,jodły Nie przepadam za jałowcami ,choć jeden leśny mi rośnie odziedziczony od matki natury . Dziękuje za prezentacje ,poznałam następna roślinkę dzięki twojej uprzejmości .Pozdrawiam serdecznie
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:50, 13 mar 2012

Do góry
waska napisał(a)

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:56, 13 mar 2012

Do góry
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:19, 12 mar 2012

Do góry
mają ????
ojć, nie doczytałam, nie nadążam ! buuuu
to ja też szykuję (dobrze, że mam brzozy )
Lek na całe zło czyli mój ogród 21:36, 12 mar 2012

Do góry
andziulka napisał(a)
Fajnie dziewczyny, że mogłyście sie spotkać. Chyba blisko siebie mieszkacie Aldonko, chciałam się zapytać, ile lat mają Twoje brzozy?

Tak, mieszkamy niedaleko. Brzozy zasadzone były w 1999 roku.
Oświetlenie ogrodu 08:08, 12 mar 2012

Do góry
Dziękuję za pomoc. Postaram się wykorzystać te rady. Już wiem, że reflektorki bardzo mi odpowiadają. Na elewacji mam lampki, takze nie potrzebuję dodatkowych blisko domu.
Mam pewien problem. W narożniku od frontu będę sadziła brzozy pożyteczne na zewnątrz. Na ulicy stoi lampa. W nocy oświetla bardzo to miejsce i obawiam się, że jak zastosuję tam jakieś oświetlenie to nie będzie to dobrze wyglądało.Co zrobić?
Kolejnym miejscem jest żywopłot z cisów przy wejściu i wjeździe po 2 stronach. Chciałabym mieć koło bramy oświetlenie. Czy te reflektorki mogłyby być i gdzie w takim miejscu je zastosować?

Danusiu, jakiej firmy są te tuby i reflektorki?
Nietypowy problem - wymiana gleby, proszę o porady 12:49, 11 mar 2012

Do góry
witam wszystkich ogrodników
nie mam jeszcze swojego ogrodu, jestem w trakcie projektowania go. Jak tylko będe miała coś do pokazania to na pewno się podzielę
Mam na działce nietypowy problem - 70 procent działki to ziemia wymieszana z gruzem(najwięcej), żużlem, śmieciami, generalnie syf. Wywieźliśmy już ogromne ilości tego śmietniska, teraz chcemy kupić humus.
Muszę w tym momencie ustalić, w które miejsca nalezy pogłebić, żeby uzupełnić grunt lepszą ziemią, a które miejsca pozostawić.
No i pojawia się pytanie, jaką głębokość dobrej ziemi potrzebują rośliny. Wiem, że pewnie to zalezy od systemu korzeniowego i każda roślina ma swoje upodobania, ale może rośliny zadowolą się mniejszą ilościa żyznej gleby i poradzą sobie na większej głębokości z pewną ilością gruzu.
Z większych roślin które na razie planuję posadzić w ogrodzie to: katalpa, daglezja, różaneczniki i azalie w dużych ilościach, brzozy, buk, drzewka owocowe (jabłon, wiśnia, grusza, śliwa, brzoskwinia), sosna, może świerk, klon palmowy, magnolię, rośliny zimozielone takie jak thuje, cisy, bukszpany, poza tym krzewy róży, bzu lilaka, forsycji. Poza tym będę miała sporo trawnika.
Proszę o pomoc! Kto mi doradzi na jaką głębokość wymienić ziemię pod większe rośliny?? A ile pod trawnikiem?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, docenię każda radę.

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 10:25, 11 mar 2012

Do góry
No chyba najtrudnijsza decyzja z tym drzewem...Od początku miałam własnie taka wizję brzozy. EwaG otworzyła mi oczy na to że forma zwisająca drzewka będzie jakby "przygniatająca" dla tej skarpy. I szukam teraz jakigoś lekko kolumnowego, niewyskiego drzewa...Może kwitnącego jak magnolia i wiśnia a może jakiegoś z lekko żotłtymi liściami.
Czyli wiąz odpada?
Jeszcze mi przyszło do głowy jedno - Buk pospolity 'Dawyck Gold'. Może takie?
Spełnione marzenie - mały domek z ogrodem i pieskami :) 09:33, 11 mar 2012

Do góry
Witaj Andziu niedzielnie.Podziwiałam wczoraj twoich facetów za pracę w taką pogodę,gdzie u mnie psy nie chciały wyjść na dwór,bo nie lubią deszczu.Dzisiaj słoneczko pięknie swieci,ale brzozy wyginają się na wszystkie strony,więc aż za przyjemnie nie jest.Miłej niedzieli,kurujcie sie.
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 08:31, 11 mar 2012

Do góry
nieszka napisał(a)
EwaG, Super! Bardzo chciałam żeby ktoś spojrzał na mój pomysł innym okiem. Dzięki wielkie! Muszę mu się przypatrzeć
Co do kamieni to miałam podobne zamierzenie - z jednej strony coś jako stopnie żeby można było sobie przez skarpę na taraz wejsc, z drugiej jakiś tam element rabaty śródziemnomorskiej a z trzecień nawiązanie do kamieni w oczku wodnym.
A brzoza to miała być (nie wiem jak się fachowo nazywa) taka zwisająca, szczepiona.
A tych cisów elegantissima sie tam tyle zmieści?

Jeśli brzoza pendula to polecam brzoza doorenbos long trunk. Mam u siebie w ogrodzie 4 szt, wiosną możesz je podglądać 3 letnie zaczynają mieć białą korę (moje mają dwa lata...) ale ozdobą są też duże ciemnozielone liście, nietypowe dla brzozy. I ma jedną zaletę można ją wyprowadzić na 5 m wysokości i dopiero pozowlić zwisać, ja tak zamierzam z moimi zrobić.
Wiązu Danusia nie polecała. Ja osobiście wybrałabym magnolię lub brzozę, chociaż do skłalniaka bardziej mi brzoza pasuje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies