Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Przedogródek Agniechy973

Przedogródek Agniechy973

Milka 13:18, 13 mar 2012

no, no, nieźle życzę aby wszystkie bluszcze się przyjęły
agniecha973 09:39, 15 mar 2012

Heloł, znowu będę pytać

Rabatka na trawniku z grubsza wyznaczona. Martwi mnie tylko jej bliskość do rabatek tych dalej od domu. Tu, gdzie te wrzosy, słup i brzoza. (Wstawiam rys. bez poprawek, bo nowego mi się nie chce fotografować, ale na nowym już dociągnęłam górne połkole o jedną kratkę niżej). Magnolio, będzie dobrze?

Jutro jadę do szkólki w Radogoszczy dowiedzieć się czy mają graby kopane z gruntu, jeśli nie to w niedzielę ruszam na szaber. Miałam plany na ostatnią niedzielę,ale po przymrozkach ziemia podmarzła.

Mam też taki plan dotyczący tych moich straszydeł bukszpanowych: Utnę nisko przy ziemi i przesadzę do tego półkola. Będę formować w poduchy na miejscu (uniknę jednego przesadzania i kolejnego szoku dla roślin). Jeśli nie będą odpowiednio kształtne, to spróbuję je podsadzić mniejszymi szczepkami w tych miejscach, które bedą łyse np. w przyszłym roku jak coś będzie już widać. Bardzo zły pomysł? Czy przejdzie?

Kupiłam kilka paczek nasion nagietka (żółty i pomarańcz) i posieję go w puste miejsca na tej rabacie i jeszcze w tym roku będzie kwitło. Lubię nagietki i ogólnie kwiatki w formie stokrotek.

Tych bukszpanów i tak nie starczy, więc jak nie podołam kompozycji, to przy dosadzaniu następnych będzie można coś zmodernizować pozostałymi.

magnolia 09:50, 15 mar 2012

a jaka to jest odległość w realu między kołem a rabatą za nim? Mniej więcej?
Może coś niecoś da się cofnąć na tej rabacie, żeby nie wystawało w przód? No i czy są tam na brzegu wysokie czy niskie rośliny? pamiętam ten punkt z brzozą i jałowcem, reszty nie.
twój pomysł bukszapnowy jest b. dobry, bardzo
magnolia 09:51, 15 mar 2012

i nagietkowy tez świetny
magnolia 09:52, 15 mar 2012

ja bym cieła je nisko, ale nie przy samej ziemi. tak na kilkanaście cm.
agniecha973 10:00, 15 mar 2012

Ok. Cieszę się, że moje przemyślenia (trochę szarych komórek zużyłam ) zaakceptowane. Zaraz wyjdę i zrobię zdj. na dworze, może coś to da.
Magnolio, podpowiedz mi jeszcze jak mam rozplanować rozmieszczenie tych grabów i bukszpanów. Jak siadam nad kartką i mam coś zaznaczyć, to stwierdzam, że bez sensu, bo i tak nic nie widzę. "Rozumiem" te kratki na kartce, ale nie widzę oczyma wyobraźni jak to będzie wyglądać. Zdać się na intuicję i po prostu sadzić jak mi się spodoba? Wydrukuję sobie te zdj. T. S-S i wtedy spróbuję tak porozmieszczać bukszpany. Widzę to, ale nie wiem czy podołam. A może za bardzo się przejmuję.

Wiem na pewno, że pierwszy grab od dołu (od str. suchej rzeki) będzie jak najbliżej brzegu rabaty, żeby jak najbardziej przysłonił. Ile mu zostawić od brzegu miejsca?

agniecha973 10:51, 15 mar 2012

Chodzi o to, że jałowiec spowodował, że ta rabata w tym miejscu jest bardziej wypukła niż na moim planie
Narysowałam szkaradnie, ale chyba zrozumiesz. I teraz jak zjechałam tym półkolem jeszcze niżej, to zrobiło sie jedno obok drugiego. Odległość, która zostaje wolna to ok. 2,30 pomiędzy jałowcem a pólkolem.
Zaraz wkleję zdj.

magnolia 10:52, 15 mar 2012

Ty masz dobra intuicję, zdaj się na nią.
Ile miejsca przed grabem?
Ze 30 cm? Na obwódkę z trawy.
magnolia 10:56, 15 mar 2012

to jak narysowałaś jałowiec i te 2.30 to nie tak źle. Ta rabata będzie dość wyrazista, powinno być ok. Może inne nasadzenia na tylnej rabacie poza jałowcem niech z brzegu będą niskie raczej.
agniecha973 11:04, 15 mar 2012

Nie wiem co tam dojrzysz. Położyłam kawałek sznurka i gałązki brzozy, żeby było widać choć trochę jak biegną cegiełki wyznaczające. Na dwóch pierwszych zdj. widać po prawej jałowiec

Tu szerszy widok na półkole. Nie wiem czy nie za bardzo koliście. Może za mały promień?

A tu z balkonu