Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Kondziowy Ogród :) 10:22, 03 paź 2012

Do góry

No, trzymam Cię za słowo

Kondziowy Ogród :) 10:17, 03 paź 2012

Do góry
Kondziu, nie kupuj już żadnych roslin!!!

Spokojnie przez zimę się zastanowisz, co dać, i na wiosnę zrobisz.
Teraz już nie czas, szkoda kasy, bo moga się dobrze nie ukorzenić.
Kondziowy Ogród :) 10:15, 03 paź 2012

Do góry
Bardzo fajne to kulkowisko

Ja bym - jako kolor, bo faktycznie bardzo potrzebny jest - dała coś pomiędzy kulki na dół.
Albo jasne żurawki albo trawki, takie, jak poleca Danusia.
Zielony galimatias 10:14, 03 paź 2012

Do góry
malwes napisał(a)
Oj Dziewczyny (i Konrad ) - jak ja Was rozumiem. Też miewam ogrodowe dołki i to całkiem głębokie. U mnie tylko powód jest inny bo mnie frustruje chorowanie roślin. Jak zakładałam ogród nie wiedziałam wiele o stanie gleby i o tym, że powinnam ten stan sprawdzić a potem cały czas walczyłam ze wszelkimi odmianami grzyba na zmianę z przędziorkiem. Patrzyłam ile pracy w to wkładam i jak dbam i mimo tego - choróbsko. W pewnej chwili chciałam zadzwonić do Pogotowia Ogrodniczego i zaproponować otworzenie w mazowieckim ogrodu pokazowego chorób - klient przychodzi i może popatrzeć jak wygląda osutka sosny, a jak plamistość liści berberysa, a zamieranie pędów cisa - o tu. Obok cercosporoza ambrowca....kaska z bilecików jak raz na opryski albo na odnowę roślin

Inna rzecz, że fajne by były koleje losu, jakby człowiek tu trafiał PRZED założeniem ogrodu. Jak trafia po albo w trakcie, to orientuje się, że to jedna wielka kopalnia inspiracji a do tego jeszcze JAKICH inspiracji...i zaczynają się marzenia, plany, zmiany....

Ale też warto pilnować, aby się człowiek nie zatracił w tych porównywaniach i w tym niezadowoleniu bo wtedy traci się to, co najpiękniejsze w ogrodnictwie - harmonię, spokój i cel nadrzędny jakim jest radość z obcowania z przyrodą i nadawanie jej kształtu....

Witaj Gosiu .. trafiłam tu w trakcie zakładania ogrodu i powiem Ci, że to co zobaczyłam wprowadziło mnie w błogi stan i - jak mawia Pszczółka - lubieżnie nieskromnie marzyłam o tym, że kiedyś też tak u mnie będzie I te marzenia - jedno piękniejsze od drugiego - spowodowały, że nagle mój ogród, a raczej wizja o nim- przestała mi się podobać. Nie wiedziałam kompletnie od czego zacząć, żeby dać początek prawdziwegmu dziełu tworzenia. Więc dzieła nie zaczynałam brnąc li tylko w marzenia o tym, co mogłoby być i gdzie... A ogród czekał... i już-już miałam się łapać motyki, kiedy odkrywałam, że słońca nie ma... więc motykę odkładałam...
Powstawało wiele wizji, rokokoko i naturalizm, kółko i kwadrat, próba połączenia kwadratowych obwódek z pięknie wijącymi się rabatami .. im dalej w las tym ciemniej...
I kto wie, co by to było, gdyby nie Madżenka, a później Tess, Gosiak i cała rzesza wiernie kibicujących. Dzieło tworzenia zaczęło się dziać I nagle przyszła radość tworzenia, sadzenia i przesadzania I - odrobina zadowolenia i nadzieja na to, że będzie pięknie

I zacytuję Twoją myśl, która powinna być mottem dla wszystkich poszukiwaczy piękna:

Ale też warto pilnować, aby się człowiek nie zatracił w tych porównywaniach i w tym niezadowoleniu bo wtedy traci się to, co najpiękniejsze w ogrodnictwie - harmonię, spokój i cel nadrzędny jakim jest radość z obcowania z przyrodą i nadawanie jej kształtu.

O opryskach i badaniu gleby nie wiem nic, tyleż samo o nawożeniu
Ale uczę się Jak się bada stan gleby?...
Rododendronowy ogród II. 09:47, 03 paź 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

zdjęcie czubatki która nauczyła już się jeśc z nowego karmnika.

Zdolna bestyjka
Tez mam taki karmniczek, ale jeszcze nie dokarmiam.
Przeczytałam, że ptaki powinno zacząć się dokarmiać dopiero kiedy temperatura spada w dzień poniźej zera.
Choć zachodnia Europa, z Anglikami na czele, dokarmia ptaki przez cały rok

Miłego dnia, Bożenko
Ogród nad Rozlewiskiem 00:39, 03 paź 2012

Do góry
Na obozach zawsze szło się oglądać wschody słońca,a księżyc oglądało na przemian z barwami ogniska .
Ja to jeszcze wspominam rozgwieżdżone niebo na roztoczu.W mieście już nie widać wielu gwiazd.Kilka lat temu księżyc nad stacją benzynową "Kamel" był tak ogromny i nisko ,że z daleka byłyśmy z siostrą przekonane,że to nowa reklama w postaci neonu .Im bliżej jednak do stacji w tym większym byłyśmy szoku i zachwycie.
Kolor prawdziwego żółtka,wyraźna "twarz" coś niesamowitego .
On miał jakąś średnicę na 2 m może więcej .

Tess to jest topola osika chyba nie ?
U mnie rośnie obok modrzewia i jest nie tyle szeroka co wysoka,smukła.
Ja czasami się boję jak ona tak tymi listkami gra jak jestem sama po ciemku ))))))))))
Kondziowy Ogród :) 23:53, 02 paź 2012

Do góry
No wiem najpierw mi się wydawało, że już taką samą u Roberta widziałam, i dopiero jak spokojnie porównałam to dostrzegłam różnicę
Kondziowy Ogród :) 23:50, 02 paź 2012

Do góry
Nie nie ta sama Tess
Kondziowy Ogród :) 23:43, 02 paź 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Kondziu jak nazywa się ta hosta?

Czy to nie ta sama?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1738-moj-jesienny-ogrod?page=102

Sama sobie odpowiadam

Nie, to nie ta sama.
Rozplenice japońskie oddam 23:31, 02 paź 2012

Do góry
Dziękuję Już podany.
Rozplenice japońskie oddam 23:20, 02 paź 2012

Do góry
To ja zaklepię kolejkę jeśli jeszcze jest po co stać i sprawdzę, jak toto wygląda, dobrze?
Ogród nad Rozlewiskiem 22:39, 02 paź 2012

Do góry
Tess, ale wspomnienia wywołałaś u mnie tymi zdjęciami wschodu księżyca.

Identyczny obrazek miałam gdzieś ukryty w pamięci z czasów liceum, kiedy pojechałąm na obóz harcerski. To było gdzieś w okolicach Ełku. Najbardziej z tamtych chwil pamiętam nocne wędrówki po lecie i właśnie wschodzący księżyc, który potem stawał się czerwony jak słońce. Takiej barwy księżyca nie widziałam już nigdy i nigdzie potem.
Pod starą jabłonią 22:29, 02 paź 2012

Do góry
Nie przesadziłaś, Graszko

To cudne, kiedy ktoś ma tak wielką pasję, wszystko jedno jaką, i tak cudownie, emocjonalnie o niej pisze.
A jeśli tą pasją jest ogród - to możesz być pewna, że nie za długo, i że nie przesadziłaś

Witamy i prosimy o więcej
Ogród nad Rozlewiskiem 22:22, 02 paź 2012

Do góry
To topola.
Oj, nie czytaliśmy historii nabycia Rozlewiska albo czytaliśmy niedokładnie

Przy każdym wietrzyku jej liście cudownie szeleszczą
A przy dużym wietrze robią niepowtarzalny szum...
Mój jesienny ogród 22:19, 02 paź 2012

Do góry
Robercie, ja strasznie spóźniona, ale może wybaczysz

Gratki z okazji pierwszej setki Taki kfiatuch:

Rododendronowy ogród II. 20:32, 02 paź 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Jakie piękne grzybki

Byłam w lesie w sobotę, ale tylko niejadalnych było mnóstwo
Pieknych, to prawda, ale nie do zabrania
Pewnie inne też były, tylko już zostały wyzbierane

Za to piękną kanię znaleźliśmy i zabraliśmy Była pycha

Buziaki, Bożenko

kani spotkałam mnóstwo gromadami po kilkanaście sztuk rosną wszystkie młodziutkie ale nie zbierałam, moi znajomi też nie, więc sobie nadal rosną.
Kubusiowo 20:03, 02 paź 2012

Do góry
To niech mnie ktoś szybko poinstruuje, proszę, co muszę zrobić, żeby oddać głos
Byłam już na właściwej stronie, ale to mnie przerosło
Najlepiej łopatologicznie, jak to blondynce
W Gąszczu u Tess 19:16, 02 paź 2012

Do góry
Tess napisał(a)

[b]Beta
-
A kozaczki dopiero jak śnieg spadnie? A jak wcześniej przyjdzie mróz to nie?

no właśnie nie wiem? one jakieś dziwne są
W Gąszczu u Tess 17:32, 02 paź 2012

Do góry
Dorka, dziękuję
ale to za wcześnie
Piękna róża. Z Twojego ogrodu? Bonie widziałam u Ciebie róż żółtych.

Beta - nic nie przegapiłaś
A kozaczki dopiero jak śnieg spadnie? A jak wcześniej przyjdzie mróz to nie?
Chcę mieć piękny ogród....... i to jest mój problem 17:12, 02 paź 2012

Do góry
Dorka napisał(a)
Cześć Justi widzisz jak to jest , że za plecami dysponuje się ogrodami innych ale widzę, że Ty się nie gniewasz więc poproszę to zdjęcie jak przyglądam się tej pęcherznicy - jej rozmiarowi !!!!!!!!!!!!!! i temu co mówisz o jej przycinaniu to nie wiem, czy nadal ta rabata w takim razie nie jest za wąska, hm.......... ale już nie będę jej poszerzać i jeszcze żółta ??? to dopiero będzie ale naprawdę ładnie wygląda ta kompozycja

No przecież Justi już Ci wkleiła ładniejsze zdjęcie tej rabatki

Rabaty nie poszerzaj. Jak sie okaże za wąska (a może tak być) to podkrzesasz świerki. Albo skrócisz im gałązki.

Lubisz się ze mną droczyć?
Chyba powinnam być z tego powodu rada, bo kto się czubi, ten się lubi..)))))))
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies