Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Moja codzienność - ogród Oli 20:54, 18 sty 2016

Do góry
I zaczęło się planowanie, na razie wiem tylko, że pomysł z serbami jak najbardzie dobry, w resztę musze się wczytać.
Zaraz sprawdzę, czy moj dom już na mapie, w lecie go nie było.
Anulajda w raju 20:48, 18 sty 2016

Do góry
Aniu, ale Ty masz pięknie, chyba dosyć długo byłaś przyczajona, bo ogród iście ogrodowiskowy u Ciebie.
Macham zza miedzy
Typografia ogrodu 20:43, 18 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Super fotki zimowe, no nie wiem czy ostatnie, dopiero co słyszałam, że są nawet takie prognozy, które przewidują taką zimę do końca stycznia

A ta trawka ze zdjęcia jak się nazywa?
Jak po zimie wygląda, bo teraz piękna jest?

to carex Everest - piękna elegancka, zimna w kolorze. bardzo ją lubię. jest mniejsza od ID, węższe liście, wyrażnie biało zielona, rośnie w kępie. ale u mnie sprawdza się tylko w cieniu. a niestety jego u mnie jak na lekarstwo.
ta trawa po zimie wygląda jakby zimy nie zauważała. nie robie z nią na wiosnę nic
Typografia ogrodu 20:33, 18 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
mam nadzieję, ze to juz ostatnie zdjęcia tej zimy. choć na krokusy 14 lutego jak w ubiegłym roku nie liczę

Super fotki zimowe, no nie wiem czy ostatnie, dopiero co słyszałam, że są nawet takie prognozy, które przewidują taką zimę do końca stycznia

A ta trawka ze zdjęcia jak się nazywa?
Jak po zimie wygląda, bo teraz piękna jest?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:31, 18 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Właśnie

No właśnie ...a Ty co ile masz?
Tu ma być ogród :) 20:30, 18 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A to było gdzieś w Twoich rodzinnych okolicach, czy gdzieś blisko Katowic?

Rodzinnych niestety...
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 20:29, 18 sty 2016

Do góry
czuję w powietrzu ten zapach, z jakiego przepisu korzystasz?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:27, 18 sty 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Własnie!

Właśnie
Tu ma być ogród :) 17:46, 18 sty 2016

Do góry
waldek727 napisał(a)

-Z tym, że poproś od razu o zalecenia nawozowe pod konkretne grupy roślin czy warzyw.
-Odczyn 5,5 to jeszcze nie tragedia dla trawnika, ale trzeba go w październiku podnieść o jedną wartość.

tak zrobię Waldku.
Stawiamy sobie w tym roku za punkt honoru mieć piękny trawnik - eM miłośnik wszelkiego rodzaju sprzętów zaopatrzony już w wertykulator, aerator, kosiarke, podkaszarkę, siewnik nawozów i jeszcze coś pewnie by się znalazło
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:39, 18 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Nie martw się Renia, każdemu podoba się co innego, zresetuj się trochę i zrób tak jak Tobie w duszy gra, właściwie większość z tych propozycji miała w sobie coś fajnego, zaczniesz sadzić, rostawiać na rabacie rośliny i wszystko się poukłada właściwie.

Dzięki Edytko
Tak jak mówisz dam sobie na luz ... może nie będę na razie zmieniać tej rabaty?
Tu ma być ogród :) 17:39, 18 sty 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Golden starlet kupiłem kiedyś w szkółce na totalnym pipidówku, pani nawet nie wiedziała co to i za 4 złote oddala Sadzonki dość takie były

A to było gdzieś w Twoich rodzinnych okolicach, czy gdzieś blisko Katowic?
Tu ma być ogród :) 17:03, 18 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Jasne, przywołam Cię jak będą już wyniki badań, żebyś wspomógł mnie swoją wiedzą.

W tym roku trawnik był młody (siany w październiku 2014), postanowiliśmy go zatem nie obciążać nawozami i zabiegami pielęgnacyjnymi, ale jego stan był taki, że mamy pełną świadomość tego, że dużo przed nami pracy - jest na tegorocznej liście priorytetów.

-Z tym, że poproś od razu o zalecenia nawozowe pod konkretne grupy roślin czy warzyw.
-Odczyn 5,5 to jeszcze nie tragedia dla trawnika, ale trzeba go w październiku podnieść o jedną wartość.
Tu ma być ogród :) 16:56, 18 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

tak, zakwitły już późną jesienią, lubię je, szczególnie białe, bo mają takie kształtne, rozłożyste krzaczki jak poduchy, rózowe jakoś takie rozlazłe, ale może to dlatego, że pierwszy rok u mnie.
Białe po kwitnieniu przycinałam. Muszę jeszcze nabyć te o seledynowym ulistnieniu, Golden Starlet, ale w lokalnych szkółkach nigdy nie widziałam, chyba trzeba się zdecydować na zakup internetowy.

Golden starlet kupiłem kiedyś w szkółce na totalnym pipidówku, pani nawet nie wiedziała co to i za 4 złote oddala Sadzonki dość takie były
Coś jeszcze, coś więcej... 16:40, 18 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A ja właśnie wróciłam - super pogoda była, lekki mrozik, słoneczko na zmianę z prószącym śniegiem, tylko z eMem dostaliśmy nowe pseudonimy - żółw i żółwica, skubana Mała drugi rok jeździ, a już szybsza na stoku od staruszków

A co najgrosze - sama sobie jesteś winna
Tak szybko dorastają
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:25, 18 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

i ja... i ten jej kolor jesienią.

To prawda, jest moc w tym kolorze.
Tu ma być ogród :) 14:58, 18 sty 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
widzę, że wrzośce tez i u Ciebie zakwitły

tak, zakwitły już późną jesienią, lubię je, szczególnie białe, bo mają takie kształtne, rozłożyste krzaczki jak poduchy, rózowe jakoś takie rozlazłe, ale może to dlatego, że pierwszy rok u mnie.
Białe po kwitnieniu przycinałam. Muszę jeszcze nabyć te o seledynowym ulistnieniu, Golden Starlet, ale w lokalnych szkółkach nigdy nie widziałam, chyba trzeba się zdecydować na zakup internetowy.
Tu ma być ogród :) 14:53, 18 sty 2016

Do góry
waldek727 napisał(a)
I tu duży plus dla Ciebie, że przynajmniej wiesz jaki masz odczyn gleby w ogrodzie. Przed zrobieniem analizy chemicznej gleby nie będę udzielał Ci w ciemno wskazówek, ale już możesz liczyć się z tym, że jesienią potrzebne będzie wapnowanie trawnika i podniesienie odczynu gleby do poziomu 6,5-6,8.

Jasne, przywołam Cię jak będą już wyniki badań, żebyś wspomógł mnie swoją wiedzą.
W tym roku trawnik był młody (siany w październiku 2014), postanowiliśmy go zatem nie obciążać nawozami i zabiegami pielęgnacyjnymi, ale jego stan był taki, że mamy pełną świadomość tego, że dużo przed nami pracy - jest na tegorocznej liście priorytetów.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:20, 18 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Uwielbiam te inspiracje.
Moze z nizszych molini edith dudszus-ja jej troche u siebie planuje

i ja... i ten jej kolor jesienią.
Tu ma być ogród :) 14:14, 18 sty 2016

Do góry
Waldku, pH gleby sprawdziliśmy przed zakładaniem trawnika, ale tylko przy pomocy phmetru robiąc pomiar w dwóch miejscach, wyniki 5 i 5,5.
Wiosną oddam próbki do analizy w OSC-R, dzwoniłam tam i powiedzieli mi, że właściwie jak śnieg ustąpi to można przygotowywać już próbki.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:04, 18 sty 2016

Do góry
waldek727 napisał(a)

Oczywiście Edytko, że tak. Tylko musisz jeszcze koniecznie uwzględnić przy tym kilkanaście innych czynników. Zadam Ci podstawowe i jakże ważne pytanie:
Jaki jest odczyn gleby w Twoim ogrodzie?

Waldku, nie chcę Kasi wątku zaśmiecaś odpowiem u siebie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies