Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 17:39, 18 sty 2016

lindsay80 napisał(a)
Nie martw się Renia, każdemu podoba się co innego, zresetuj się trochę i zrób tak jak Tobie w duszy gra, właściwie większość z tych propozycji miała w sobie coś fajnego, zaczniesz sadzić, rostawiać na rabacie rośliny i wszystko się poukłada właściwie.

Dzięki Edytko
Tak jak mówisz dam sobie na luz ... może nie będę na razie zmieniać tej rabaty?
ren133 17:50, 18 sty 2016

inag napisał(a)
A ja wiem, że i tak co byś nie postanowiła to na pewno w Twoim wykonaniu będzie to przemyślane i ciekawe nasadzenie. Wiesz, czego chcesz i to najważniejsze. Wybierz jeden projekt i już nie rozmyślaj bo dylematy i rozterki będziesz miała ciągle (wiem po sobie) Mniejszych lub większych korekt i tak nie unikniesz To normalne na Ogrodowisku Głowa do góry!

Dzięki wielkie za miłe słowa
Obiecuję nie rozpisywać się już więcej na ten temat; )
Po prostu wiosną muszę przystąpić do działania ... a potem będę poprawiać
ren133 17:58, 18 sty 2016

Gardenarium napisał(a)
Nie pytaj nikogo, bo ile radzącycnie tyle propozycji. Ja się odniosłam do tego, jak to widzę moimi oczami, ale ja się nie liczę tutaj. To Twój ogród i nikt nie wymaga od ciebie, żebyś projektowała jak zawodowiec. Ja mam za mało czasu żeby nad każdym wariantem się pochylić i analizować godzinami

Prosiłaś o wybranie wariantu, mnie żaden nie pasuje więc nie będę strzelać że ten czy ten. Napisałam jak czuję. Raczej nie tędy droga. Dziewczyny mają rację, rób jak czujesz i koniec. Musisz jeszcze raz przeanalizować miejsce.

Już takie narady i zwoływanie na wątek się odbywały i raczej decyzji nie podejmowano

Rozumiem, że nie wyszło mi z tą rabatą ... może poczekam ... i nie będę jej zmieniać w tym sezonie ...
ren133 18:00, 18 sty 2016

Gardenarium napisał(a)

No i rób to Trawki z kulami nudne, bo wszyscy to już mają, to więc nudne, nic nowego nie wymyśliłaś i to prawda, że nudne. Co znaczy nudny?

mało oryginalny, monotematyczny, opatrzony, oklepany, opatrzony, co nie znaczy że zły.
Dla mnie nudne, bo mi się już "moje" projekty przejadły od tego ogrodowiska

Tylko problem polega na tym, że mi się nie przejadły
ren133 18:03, 18 sty 2016

siakowa napisał(a)
dopiero teraz zobaczyła białe zdjęcia ślicznie u nas niby cały czas pada ale śniegu ciągle mało... ciągle trawę widać..i zamiast biało jest biało czarno

Naprawdę pięknie jest ze śniegiem ... i cały czas mrozi

A rabata jest od południa
ren133 18:05, 18 sty 2016

Gardenarium napisał(a)
No właśnie. Żeby coś konkretnie wymyśleć to trzeba po prostu myśleć nad całym ogrodem, a nie jednym wycinkiem.
Jeszcze co do ostatniej propozycji, masz za dużo Gracillimus, zrób co drugą hortensję, one powalą się na hortensje, bo wiem coś o tym, właśnie taki zestaw miałam nad stawem.

Dziękuję za podpowiedź
ren133 18:16, 18 sty 2016

Iwk4 napisał(a)

I to było piękne. Tylko po latach zaledwie kilku się strasznie rozrso i coś z tym trzeba było zrtrze)

Jedno jest pewne odległości między roślinami powinny być dobrze przewidziane ... ale jak się robi co serce dyktuje to trzeba się narobić podwójnie
A ja myślałam, że uda mi się uniknąć błędów
nawigatorka 18:19, 18 sty 2016

ren133 napisał(a)

Rozumiem, że nie wyszło mi z tą rabatą ... może poczekam ... i nie będę jej zmieniać w tym sezonie ...

Pewnie ze wyszlo! A ile wiedzy dla wszystkich z niej wyplynelo? Morze! Glowa do gory
ren133 18:20, 18 sty 2016

leon60 napisał(a)
ML przed hortkami bym nie posadziła wizualnie taki układ mi nie pasuje, za hortkami raczej nie ma sensu bo po trzech sezonach nie będzie ich widać...wyższe miskanty jedynie ale muszą być w sporej odległości bo tak jak pisze Danusia powalą się na hortki.
Jeśli nie mamy na coś miejsca warto odpuścić i wymyślić inne rozwiązanie niż pchać rośliny na siłę, takie jest moje zdanie

Olu
Czyli jaka musi być odległość między hortkami a grackami?
ren133 18:25, 18 sty 2016

kasia_w napisał(a)
Reniu, nie poddawaj się! Ta rabata wyjdzie piękna, bo to dobre zestawienie roślin. Jak napisała Danusia- nudny- nie znaczy zły. A co znaczy w tym przypadku nudny?- przecież motyw nieco ograny na ogrodowisku (mam takich co najmniej kilka w u siebie) wciąż jest piękny i niespotykany w porównaniu z ogrodami Twoich sąsiadów. I nadal się podoba (mnie przynajmniej). A ostateczny układ przecież i tak wyklaruje się po ustawieniu roślin. Kulki berberysowe i sesleria to nie jest nuda

Uśmiecham się czytając Twoje słowa
Już pisałam, że to co dla Danusi jest nudne dla mnie jest piękne
Zobaczymy