Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 14:53, 18 sty 2016

waldek727 napisał(a)
I tu duży plus dla Ciebie, że przynajmniej wiesz jaki masz odczyn gleby w ogrodzie. Przed zrobieniem analizy chemicznej gleby nie będę udzielał Ci w ciemno wskazówek, ale już możesz liczyć się z tym, że jesienią potrzebne będzie wapnowanie trawnika i podniesienie odczynu gleby do poziomu 6,5-6,8.

Jasne, przywołam Cię jak będą już wyniki badań, żebyś wspomógł mnie swoją wiedzą.
W tym roku trawnik był młody (siany w październiku 2014), postanowiliśmy go zatem nie obciążać nawozami i zabiegami pielęgnacyjnymi, ale jego stan był taki, że mamy pełną świadomość tego, że dużo przed nami pracy - jest na tegorocznej liście priorytetów.
lindsay80 14:58, 18 sty 2016

Dominika11 napisał(a)
widzę, że wrzośce tez i u Ciebie zakwitły

tak, zakwitły już późną jesienią, lubię je, szczególnie białe, bo mają takie kształtne, rozłożyste krzaczki jak poduchy, rózowe jakoś takie rozlazłe, ale może to dlatego, że pierwszy rok u mnie.
Białe po kwitnieniu przycinałam. Muszę jeszcze nabyć te o seledynowym ulistnieniu, Golden Starlet, ale w lokalnych szkółkach nigdy nie widziałam, chyba trzeba się zdecydować na zakup internetowy.
Sebek 16:56, 18 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

tak, zakwitły już późną jesienią, lubię je, szczególnie białe, bo mają takie kształtne, rozłożyste krzaczki jak poduchy, rózowe jakoś takie rozlazłe, ale może to dlatego, że pierwszy rok u mnie.
Białe po kwitnieniu przycinałam. Muszę jeszcze nabyć te o seledynowym ulistnieniu, Golden Starlet, ale w lokalnych szkółkach nigdy nie widziałam, chyba trzeba się zdecydować na zakup internetowy.

Golden starlet kupiłem kiedyś w szkółce na totalnym pipidówku, pani nawet nie wiedziała co to i za 4 złote oddala Sadzonki dość takie były
waldek727 17:03, 18 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

Jasne, przywołam Cię jak będą już wyniki badań, żebyś wspomógł mnie swoją wiedzą.

W tym roku trawnik był młody (siany w październiku 2014), postanowiliśmy go zatem nie obciążać nawozami i zabiegami pielęgnacyjnymi, ale jego stan był taki, że mamy pełną świadomość tego, że dużo przed nami pracy - jest na tegorocznej liście priorytetów.

-Z tym, że poproś od razu o zalecenia nawozowe pod konkretne grupy roślin czy warzyw.
-Odczyn 5,5 to jeszcze nie tragedia dla trawnika, ale trzeba go w październiku podnieść o jedną wartość.
malkul 17:05, 18 sty 2016

świetnei wygladają te wrzośce w śniegu

macham
lindsay80 17:39, 18 sty 2016

Sebek napisał(a)

Golden starlet kupiłem kiedyś w szkółce na totalnym pipidówku, pani nawet nie wiedziała co to i za 4 złote oddala Sadzonki dość takie były

A to było gdzieś w Twoich rodzinnych okolicach, czy gdzieś blisko Katowic?
lindsay80 17:46, 18 sty 2016

waldek727 napisał(a)

-Z tym, że poproś od razu o zalecenia nawozowe pod konkretne grupy roślin czy warzyw.
-Odczyn 5,5 to jeszcze nie tragedia dla trawnika, ale trzeba go w październiku podnieść o jedną wartość.

tak zrobię Waldku.
Stawiamy sobie w tym roku za punkt honoru mieć piękny trawnik - eM miłośnik wszelkiego rodzaju sprzętów zaopatrzony już w wertykulator, aerator, kosiarke, podkaszarkę, siewnik nawozów i jeszcze coś pewnie by się znalazło
Sebek 20:30, 18 sty 2016

lindsay80 napisał(a)

A to było gdzieś w Twoich rodzinnych okolicach, czy gdzieś blisko Katowic?

Rodzinnych niestety...
ren133 20:38, 18 sty 2016

Zazdroszczę week-endu
lindsay80 21:35, 18 sty 2016

Sebek napisał(a)

Rodzinnych niestety...

tak też myślałam, może na giełdzie wyczaję.