Tego bym nie robiła, to dwa różne style i dwa różne światy, nie pasują do siebie, stożki nie mogą być sposobem na wszystko. Tutaj bardziej trzmieliny na pniu widzę różnej wysokości.
Myślę że twoje myślenie jest nieco błędne. Ja mam posadzone świerki wszędzie w zasadzie jako tło i czy widać że jest smutno? Nie.
Ważne jest co przed nimi posadzisz a nie że tło jest takie a nie inne.
Możesz na jednej linii posadzić świerki a na drugiej stronie złociste tuje np. Aurescens. Nawet wszędzie świerki nie będzie za dużo. Ważne aby nie wywalać ich w odległości od płotu, bo zajmiesz cały teren. W pierwszych latach przycinać, żeby nie wlazły, wybrać wąskie egzemplarze, najlepiej od razu wysokości co najmniej 150 cm, żeby były ponad poziom płotu.
Ważne co przed nimi posadzisz. W widokach z okien umieść ładne, niewielkie drzewka o kolorowych liściach, rozjaśniające hortensje, żywe byliny zimozielone, rośliny zadarniające, zimozielone, także kwitnące na biało, w kolorze żółtym lub limonkowym.
Moim zdaniem to są rośliny ciepłolubne, więc w szklarni pewnie sianie wcześniejsze niż do gruntu, aby mróz nie zmroził siewek.
Marchew na ten przykład czy pietruszkę możesz siać w marcu do gruntu i przymrozki im nie zaszkodzą, a tutaj, wchodzą w grę wyłącznie temp. sporo na plusie. Nawet 20. Czyli połowa maja.
Jak dbać, fasolka nie wiadomo czy jest tyczna czy niska czy się pnie wysoko. Będziesz widziała więc tyczki trzeba wbić w postaci wigwamu. Doczytałam, że pnie się wysoko, więc koniecznie wsparcie.
Papryka normalnie - krzak.
Obydwie rośliny gleba żyzna, ale dla fasolki niezbyt dużo azotu, bo pójdzie w liście, a nie w nasiona. Papryka może być w szklarni cały czas, fasolka to całkowity "egzotyk" więc też potrzebuje długiego okresu ciepła. Około 2-3 miesiące do owocowania. Przestają rosnąć gdy jest zimno, więc nie spesz się z sianiem. Glebę możesz przed siewem przykryć czarną folią, żeby się rozgrzała.
Long Bean oznacza "wspięga chińska". Tutaj na pewno poczytasz sporo wskazówek. Możesz być zadowolona ze smaku, bo jest podobny do szparagów.
Oset wyrzucić. Wierzbówka jest bardzo wysoka, może jej nie sadź.
taka łąka jako wsparcie dla roślin kwitnących moim zdaniem powinna mieć wsiane nasiona traw łąkowych. Daje się ich mniej niż 5g/m2 aby było miejsce dla kwiatów. Samych kwiatów bym nie sadziła, raczej w połączeniu z trawami.