Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 16:10, 14 sty 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Ja też sadziłam graby o wysokości 1,2 M i od razu je skracaliby o 1/3 w celu zagęszczenia. Niestety proponuje posadzić max co 30 cm. Ja mam tez ugór za płotem i tylko takie geste sadzenie zapewni ci zwarty żywopłot od początku
Sadz z gołym korzeniem w marcu

Marzenka, potwierdzasz wszystko co dziewczyny pisały. Nie mam aż tak dużo do posadzenia, bo tyko na 31 metrach i planuję co 25 cm sadzić.
Tu ma być ogród :) 16:09, 14 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
O widzisz, to mam krótką pamięć,
Miłych snów

Iwonka, zwykła pomyłka, każdemu się zdarzają.
Moja codzienność - ogród Oli 15:40, 14 sty 2016

Do góry
Ola, reniferki kupione - to był chyba jedyny sklep, w którym była jeszcze wyprzedaż świąteczna i ostatnie dwie sztuki czekały, żebyś została ich właścicielką

Czekam na adres do wysyłki
Tu ma być ogród :) 06:58, 14 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Muszę się przyjrzęc Waszym żywopłotom grabowym na etapie sadzenia.
Nie wiem czy będę umiała stwierdzić, czy sadzonki dobrze czy słabo zagęszczone, no i wyboru za dużego pewnie też nie będzie, wiem o dwóch miejscach, gdzie mogę kupić.

Wracam do szerokosci sadzenia grabów. Ogladałam w kazdym miejscu Europy zyoploty grabowe (takie moje zboczenie) duzo ich bowiem jest w Holandi i sa tez popularne w Niemczech i Austrii. Wszędzie są sadzone co 25-30 cm. Jesli chesz aby to była zwarta , regularna zasłona (u mnie od wiatru) to musisz posadzic gesto.
Po prawie 6 latach od posadzenia bez problemu utrzymuje mój zywopłot na szerokosc 50 cm. Asia juz napisała odległosci od płotu, trzeba je zachować aby zywopłot był zwarty, gesty , niepoczochrany a przeciez inny u Ciebie nie moze być

Ja sama tne mój zywopłot akumulatorowymi nozycami. Tylko na wysokosć przycina M, bo wyprowadziliśmy zywopłot na 2 M.

Jesli kupisz nierozkrzewione sadzonki, ale tanie poczekasz tylko rok dłuzej na efekt. Sadzonki z donic szybciej rusza ale pytanie czy chcesz wydac wielokrotnie wieksze pieniadze na zywopłot?

Kupiwałam sadzonki z doniczek 100 szt bo wiatry były strasznie dokuczliwe i chcieliśmy jak naszybciej osłonić. A i tak w porówaniu do zywopłotu thujowego to był wielkrotnie niższy koszt

Uffff wreszcie nadrobiłam wszystkie posty.
Nie lubie sosen a kosdrzewiny miniturowe uwielbiam

Na przedpłociu wszystkie psy oblewają moje kulki bukszpanowe.........
Ja i mój ogródek, a może ogród 23:47, 13 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
oj ale się u Ciebie ostatnio działo, nie zaglądałam bo i u mnie było gorąco i na inne wątki czasu brakło.
Ale widziałam tapetę w koła - znam i bardzo mi się podoba - ściany zrobiłabym białe lub jasnoszare.
Motylkowa też fajna, wybrałabym w tym beżowym kolorze
Domek masz fajny, ale jeśli chodzi o Twój projekcik rabaty to musze Ci szczerze napisac - nie idź tą drogą, sosny, karagany, jałowce - zły wybór.
Już Ci dziewczyny dobrze doradzają, róże, lawendy, cis, bukszpany, trawki - z tego można coś pięknego skomponować przy tarasie, masz jeszcze sporo czasu, na pewno wykluje się coś fajnego i nie będzie potrzeby kiedyś się tego pozbywać.
biorę do serca i jutro myślę świeżym umysłem

Jeżeli chodzi o tapety to do kół coś jasnego, a motylki zapewne zostaną beżowe

Jak to dobrze pogadać w każdej sprawie co kilka głów to niejedna
Tu ma być ogród :) 23:14, 13 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Dziękuję za opinię.
Nawadniania na przedpłociu nie będzie, z szlaufem też nie zamierzam latać, choć pewnie w ekstremalnych sytuacjach, dla dobra roślin to zrobię
Decyzja co do seslerii już podjęta, radzisz nie odrzucać propozycji z kosodrzewiną, no to może kupię ze 2 - 3 szt. na początek i spróbuję nimi pomanewrować przy jednym przęśle ogrodzenia, jak już będę też mieć trawy i wtedy wrócę do Was w tym temacie już ze zdjęciami na żywo?

I jeszcze jeden temat - chcę obsadzić jedną krawędź działki żywopłotem grabowym - strona północna, długość 31 m. Sąsiadujemy z tamtej strony z działką, która właściwie jest nieużytkiem, właściciel nigdy jej nie kosi i wiatr niesie mi stamtąd pełno nasion chwastów.
Zamierzamy kupić spore graby, żeby na efekt nie czekać kilka lat, takie 100 - 120 cm.
Może się mylę, ale czy Ty też nie sadziłaś takich sporych egzemplarzy? Jak gęsto byś je posadziła i w jakiej odległości od siatki (mam tam ogrodzenie panelowe)?
A i jaki termin na takie sadzenie jest najlepszy, nie chciałabym czekać do jesieni, myślę, żeby zająć się tym w marcu - kwietniu, dobrze?

Ja też sadziłam graby o wysokości 1,2 M i od razu je skracaliby o 1/3 w celu zagęszczenia. Niestety proponuje posadzić max co 30 cm. Ja mam tez ugór za płotem i tylko takie geste sadzenie zapewni ci zwarty żywopłot od początku
Sadz z gołym korzeniem w marcu
Ja i mój ogródek, a może ogród 23:05, 13 sty 2016

Do góry
frezja napisał(a)

skorzystam z rady

też tak w ubiegłym roku zrobiłam
Tu ma być ogród :) 22:56, 13 sty 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Ja wiem czy przyjemny... Wziąłem sobie ambitnie wysoki poziom i nie wiem czy ogarnę... Ale fakt, potem już tylko gorzej!

no to super, teraz jeszcze chce się uczyć, potem już tylko gorzej.
Tu ma być ogród :) 22:54, 13 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Pamiętam u Ciebie fotkę tego żywopłotu. Wtedy nie do końca byłaś do niego przekonana. Ale u dziewczyn był bardziej zadbany

Iwonka, to chyba jednak u kogoś innego było, tego co mi się podobał nie fotografowałam.
Ale nie przejmuj się cięzko spamiętać co, kiedy u kogo było - forum jest już tak obszerne, że po prostu się nie da.
Tu ma być ogród :) 22:53, 13 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Jakoś Ci nie wierzę
A tak w ogóle powodzenia na egzaminie z anglika - to chyba jeden z przyjemniejszych egzaminów? Dla mnie taki by był.

Ja wiem czy przyjemny... Wziąłem sobie ambitnie wysoki poziom i nie wiem czy ogarnę... Ale fakt, potem już tylko gorzej!
Tu ma być ogród :) 22:05, 13 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Natrzaskaliśmy sporo stron i było trochę zwrotów akcji, więc Ci się nie dziwię, że się zgubiłaś

Ubiegłej wiosny jak jeździłam do pracy, mijałam po drodze podwórko z takim żywopłotem i zachorowałam na niego - na szczęście została mi jeszcze jedna krawędź działki do obsadzenia.

Pamiętam u Ciebie fotkę tego żywopłotu. Wtedy nie do końca byłaś do niego przekonana. Ale u dziewczyn był bardziej zadbany
Tu ma być ogród :) 21:52, 13 sty 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
Muszę sprostować teze że graby sadzone z gołym korzeniem w pierwszym roku nie rosną bo uważam że rosną jak szalone. Pamiętam że swoje kupowałam w tamtym roku wczesną wiosną na all i był wysyp ofert z róznych nadleśnictw, cena 70 zl za 100 sztuk 70 cm, 100% się przyjęło, w sezonie pìęknie się rozkrzewiły.

No to świetna wiadomość, możesz mi podesłać swój namiar, jeśli byłaś zadowolona z zakupu?

A jest u Ciebie jakaś relacja z sadzenia, też się odsunęłaś o 1 m od płotu?
Tu ma być ogród :) 21:49, 13 sty 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Przyszłam doczytać resztę. Trochę się zgubiłam w trakcie planowania
Szkoda, że nie mam miejsca na żywopłot grabowy. Ale starego nie będę wywalać, chyba nawet by się nie dało
Pozdrowienia zostawiam

Natrzaskaliśmy sporo stron i było trochę zwrotów akcji, więc Ci się nie dziwię, że się zgubiłaś

Ubiegłej wiosny jak jeździłam do pracy, mijałam po drodze podwórko z takim żywopłotem i zachorowałam na niego - na szczęście została mi jeszcze jedna krawędź działki do obsadzenia.
Tu ma być ogród :) 21:46, 13 sty 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Bo ja z tych brutalnych ogrodników

Jakoś Ci nie wierzę
A tak w ogóle powodzenia na egzaminie z anglika - to chyba jeden z przyjemniejszych egzaminów? Dla mnie taki by był.
Tu ma być ogród :) 21:42, 13 sty 2016

Do góry
butterfly napisał(a)
Widze ze już decyzja podjęta
Ciesze się że cos mogłam pomóc, chociaż zdjęciami - moje sesleria cały czas w słońcu, bo pytałaś

Podjęta, jak najbardziej na tak!
Nie za wiele jeszcze jest osób na forum, które mają tą trawkę dłużej niż kilka miesięcy dlatego Twoja pomoc i zdjęcia były bardzo pomocne
Tu ma być ogród :) 21:21, 13 sty 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

coś Ty taki niedobry dla nich był, co?

Bo ja z tych brutalnych ogrodników
Ja i mój ogródek, a może ogród 20:46, 13 sty 2016

Do góry
oj ale się u Ciebie ostatnio działo, nie zaglądałam bo i u mnie było gorąco i na inne wątki czasu brakło.
Ale widziałam tapetę w koła - znam i bardzo mi się podoba - ściany zrobiłabym białe lub jasnoszare.
Motylkowa też fajna, wybrałabym w tym beżowym kolorze
Domek masz fajny, ale jeśli chodzi o Twój projekcik rabaty to musze Ci szczerze napisac - nie idź tą drogą, sosny, karagany, jałowce - zły wybór.
Już Ci dziewczyny dobrze doradzają, róże, lawendy, cis, bukszpany, trawki - z tego można coś pięknego skomponować przy tarasie, masz jeszcze sporo czasu, na pewno wykluje się coś fajnego i nie będzie potrzeby kiedyś się tego pozbywać.
Tu ma być ogród :) 20:10, 13 sty 2016

Do góry
frezja napisał(a)

tą odmianę Fagus sylvatica

żywopłocik z bordowych buków tutaj też możesz zobaczyć:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1500-borowcowy-raj?page=347
Tu ma być ogród :) 20:05, 13 sty 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Bo je wydarlem siłą i nie miały w ogóle korzeni

coś Ty taki niedobry dla nich był, co?
Tu ma być ogród :) 20:04, 13 sty 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Kupowałam graby na żywopłot w doniczkach takie 50-60 cm za 3,5zł.Po posadzeniu wszystkie skróciłam o połowę, w ciągu sezonu cięłam trzy razy.
Wszystkie ładnie się przyjęły i szybko rosną tylko na jesień zaatakowały szpeciele ale teraz zrobię oprysk czymś olejowym a w maju, czerwcu jeśli szpeciele nie zginą to wyciąg z piołunu i wrotyczu.

dzięki Poli, trochę po cichu podczytuję o opryskach, żeby nie zostać z ręką w nocniku jak już sama będę mieć graby.
A jak wyglądają graby zaatakowane przez szpeciele widziałam i nie wygląda to ciekawie, trzeba walczyć, żeby te drzewa mogły pokazać cały swój urok.
Na tą chwilę mam 2 graby Fastigata, jak kupowałam jesienią to prawie już nie miały liści więc liczę na nie wiosną.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies