Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Kubusiowo 21:44, 29 sty 2012

Do góry
Gosia ja jestem za brzozami... Może i będzie więcej do grabienia liści i zimą troszkę łyso ale zimą i tak tam rzadko chyba bywacie.... Stawiam na brzozy Bajecznie wyglądają
Kubusiowo 21:28, 29 sty 2012

Do góry
Sosny, szybko urosną wielkie - ja ich nie lubię. Brzozy są piękne ale liści też jest piękna ilość dlatego jestem za świerkami
Kubusiowo 21:26, 29 sty 2012

Do góry
Brzozy by były urokliwe, ale te liście!!!
Kubusiowo 21:20, 29 sty 2012

Do góry
Na mnie największe wrażenie zrobiły brzozy.
Kubusiowo 21:15, 29 sty 2012

Do góry
Chyba się zdecydowałam ale i Was zapytam.... co sie Wam widzi na "dojazdówce"?

Sosny(niestety musiałam wstawic modrzewie - sosen brak)

Brzozy

Świerki

Ogród w cieniu brzozy 00:08, 29 sty 2012

Do góry
dziewczyny musicie wiedzieć o takiej zasadzie dobrego i złego drzewa dla towarzystwa roślin. brzozy akurat korzenią się płytko i w ich pobliżu krzewy lubiące tek jak dereń ziemię wilgotną nie mają szans dobrze rosnąć , to podobnie jak pod orzechem . pisze się i liściach , ale to połowa prawdy a cała to to że te drzewa korzenią się płytko i zabierają wodę . to samo dotyczy świerka . pod starszym rozległym drzewem świerka mało co może sobie dać radę
Ogród w cieniu brzozy 10:50, 28 sty 2012

Do góry
Ewo nie posiadam więcej zdjęć z ogrodu, będę dopiero to nadrabiać od wiosny.
Swój dereń rozłogowy kupiłam właśnie po to, aby pięknie mi się rozrósł swoimi rozłogami, ale stoi w miejscu od trzech lat. Na pewno ma nie najlepsze warunki, rośnie na skarpie w rejonie korzeni brzozy, jednak inne rośliny obok mają lepsze tempo. Możliwe, że potrzebuje więcej wilgoci. Przesadzę go na wiosnę.
Może u kogoś innego lepiej rośnie?
Betula pubescens 'Rubra'- brzoza omszona 'Rubra' 10:12, 28 sty 2012

Do góry
To bardzo ciekawa odmiana brzozy. Korę też ma ciemną.
Natomiast nie jestem pewna jej nazwy, czy to nie jest czasem Betula pubescens 'Rubra' ?

Proszę autora wątku o potwierdzenie.

A może Betula pendula "Purpurea" - ta ma wąską, luźną koronę.
Mój ogród to moje szczęście. 16:25, 26 sty 2012

Do góry
Wszyscy moi znajomi są obdarowywani roślinami.
Mam Spory kawałek łąki na którym 3 lata temu został posadzony las mieszany w przyszłości chcemy z mama zrobić z niego park czekamy tylko jak większość drzew podrośnie do takeigo rozmiaru, że będę mógł wjechać tam kosiarką Brzozy mają już prawie po 3 metry ale dęby i jodly dopiero osiągneły 1metr nie chce ich zniszczyć.

Kasiu doniczki zimą są delikatnie okrywane jedliną
Rododendronowy ogród. 22:09, 24 sty 2012

Do góry
sylllwia napisał(a)
Bogdzie właśnie też chciałam się Ciebie poradzić w jakiej odległości od sosen posadzić Rh, a tu proszę, wchodzę dzisiaj do Twojego wątku i mam gotową odpowiedź. Dzięki
Też zamierzam podosadzać Rh pod sosnami tylko obawiałam się właśnie tej bliskości korzeni drzew.

Sosny nie przeszkadzają tak bardzo jak świerki czy brzozy, ale odstęp trzeba zrobic żeby rh ciągle nie przesadzac, bo przecież bedziecie miec dorodne te rododendrony.Ta odległośc która podałam to dla gatunków średnio i wysoko rosnacych- minimum.
Sadzenie krzewów pod drzewami 16:14, 24 sty 2012

Do góry
Przepraszam, że się wtrącam z moim doświadczeniem. Ale powiem, jak to u mnie było/jest. Ja mam dużo bardzo starych drzew (np. lipa ma 200 lat, świerki ok. 100, brzozy 40, modrzewie i akacje oraz jesiony) - są to drzewa, które pożarły całą wartość odżywczą z gleby. I ja "starą" glebę zasilałam porządnie kompostem i obornikiem (odnowienie gleby trwało u mnie 3 sezony) i sadziłam krzewy. Generalnie nic się nie stanie, jak kopiąc dół odrąbiemy trochę korzeni, to i tak nie jest dużo w stosunku do masy korony. Buki mogą być wrażliwe na takie naruszanie bryły korzeniowej, one idą promieniście po glebie i lubią się okręcać w ziemi. Ale inne drzewa mają korzenie palowe wgłąb. Trzeba pamiętać, że drzewo dożywia się dzięki licznym korzeniom w tej wierzchniej warstwie ale one mają wielką siłę odradzania. Często starałam się ustalić jak przebiegają korzenie danego drzewa, to widać po przesuszonej ziemi, suchej trawie. I jak zaczynałam kopać w tym miejscu to zawsze tak było. Tak naprawdę chodzi o to, żeby drzewa nie zabierały pokarmu Twoim krzakom i bylinom. Pod drzewami będzie zawsze niedosyt wody i zwiększone zapotrzebowanie na kompost/obornik - wartości odżywcze.
Przecież sadząc krzewy nie wytniesz wszystkich korzeni? Pomogłam?

Ja mam pod drzewami: kaliny, derenie, RH, młode cisy, hortensje - generalnie cały szpaler krzewów - woda jest najważniejsza.
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 13:00, 24 sty 2012

Do góry
Wandziu, w edycji swojego profilu możesz wstawić link do swojego wątku (jest tam miejsce na stopkę)... potrafisz, czy pomóc?

lubię to zdjęcie z subtelnie powiewającymi gałązkami brzozy...
W ogrodzie u Aguniady 07:53, 24 sty 2012

Do góry
Jolu, popatrzyłam na stronę Austina i muszę przyznać, że piękna ta Julia's Rose... co do Alchymista, to ja się na niego w rezultacie nie skusiłam, ponieważ zależało mi na róży pnącej, która będzie powtarzała kwitnienie... padło na Utersener Klosterrose więc i mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie...
co do przemarzania, zapowiadają co prawda spore mrozy, ale może nie będzie tak źle z kołderką śniegową... trzymam kciuki za Twojego Alchymista jaki clemek będzie mu towarzyszył?

Aga, witam Cię tu z radością

Bożenko, dzięki, że znalazłaś chwilę na odwiedziny liści brzozowych jest sporo, ale nie sprawiają mi dużego kłopotu - są małe, miękkie, w sam raz na 'odkurzanie' kosiarką nawet późną jesienią... strasznie lubię te swoje brzozy i cieszę się, że ich nie wycięłam zagospodarowując działkę...
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 23:18, 23 sty 2012

Do góry
ja dzisiaj nie zasnę do rana aż w oczach mam słońce, od tych przepięknych kwiatów
Bogdziu czy te rh Baden- Baden sadziłaś w różnych terminach czy to przez te brzozy jest taka różnica w wysokości?

Czy masz Rh ponticum Variegatum? a klawisz masz tutaj od średnika, to ten środkowy
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 15:21, 22 sty 2012

Do góry
Aniu, byłam u Ciebie. Jakie klepowisko??? Też masz już dużo drzewek, i moje ulubione brzozy A ja pewnie wydam majątek na zakup kilku maluchów - planuję wrzosowisko z brzozami. I to jest na mojej liście "MUSZĘ MIEĆ"
Pięknie będzie u Ciebie- zobaczysz
Nadzieja na spełnienie marzeń 15:22, 20 sty 2012

Do góry
Aniu, dziękuję za odwiedziny, ja Twój wątek również podglądam - jak wiele innych - ale rzadko zostawiam swój ślad. Piszę jeśli rzeczywiście potrzebuję informacji lub odpowiedzi na jakiś temat.
Szkoda tylko, że u mnie tak mało osób się udziela bo z tego co widzę to wyświetleń dużo - może to zmotywowałoby mnie do "rozgadania się"...

Ale nie o tym miałam...

Aniu, Twój ogród już dojrzały - w porównaniu z moim, tylko na papierze. Oj, jak ja bym sie już chciała przenieść na "Nasze ogrody" i tam wstawić swój wątek... Mam nadzieję, że w tym roku to się stanie...

Myślę powoli nad drugą częścią ogrodu - lewa strona (jeśli brzozy są w prawym rogu) - tam chciałabym kącik z ławeczką, w otoczeniu pachnących kwiatów...

na razie muszę pomyśleć nad innym projektem - pokoje dzieci wołają "wybierz w końcu jakiś kolor!"
(o, mój M. też tak woła...

Zapraszam do pisania osoby, które na razie tylko podglądają...
Ogród w cieniu brzozy 22:51, 17 sty 2012

Do góry
laurowisnia napisał(a)

To jest część mojej południowej granicy działki.

Bardzo mi się podoba takie obsadzenie rabaty.
A teraz idę na poszukiwania tytułowej brzozy.
W ogrodzie u Aguniady 10:32, 17 sty 2012

Do góry
Małgoś, witam Cię gorąco w kopalni wiedzy, inspiracji i życzliwych osób, jakim jest Ogrodowisko

Jolu, jak wiesz, kocham różyce a nade wszystko angielki... Munstead Wood dopiero zamówiłam w niemieckiej szkółce i posadzę ją wiosną do skrzyni, w towarzystwie innych purpur (w towarzystwie delikatnych jednorocznych, o białej barwie)... mam nadzieję, że będzie kwitła tak pięknie jak u Ciebie...
Summer Song chyba jest w energetycznym pomarańczu? muszę zajrzeć do HMF. Jolu, o Muzykantach mam opinię jak najlepszą... lubię takie delikatne kwiaty, o porcelanowej urodzie... Muzykanci są zdrowi i dziarsko grają, pardon - kwitną, przez większość sezonu... zachwycają oko!
moje zdrowie lepiej, dziękuję - jak wiesz, chodzę na rehabilitację i jest coraz lepiej.

Olu, dziękuję za wszystkie miłe słowa! myślę, że tworząc wielki, niekończący się ogrodowiskowy ogród składający się ze wszystkich tu pokazywanych - to byłaby wycieczka marzeń...

Beatko, brzozy warto mieć w ogrodzie... wnoszą niepowtarzalny, 'ażurowy' klimat...

Irciu, bardzo fajny pomysł połączenia Muzykantów z ciemnymi żurawkami w nogach... a jaką różę Ty byś mi mogła polecić?
W oczekiwaniu na wiosnę - Ogród Marty 22:39, 15 sty 2012

Do góry
Witajcie (: Dziękuję za miłe słowa, motywujące do dalszych działań.
Sebek, część drzew zachowaliśmy, dęby i brzozy, nie chciałam ich wycinać, dzięki temu dziś są już całkiem spore i dodają uroku. Długo walczyliśmy z wierzbami, teren jest podmokły i było ich całe mnóstwo, wiec wszystkie usunęliśmy.
Jeśli chodzi o oczko, to pomyśleliśmy o kaskadzie, na zdjęciach zresztą widać zwój białych rurek, te prace jednak dopiero latem wykonamy.
Trawnik to zasługa chwastoxu, nie było innego wyjścia, a afekt niemal natychmiastowy.
Haniu, ja jestem z Białogardu, a Ty chyba z Koszalina ??

Nadzieja na spełnienie marzeń 21:33, 15 sty 2012

Do góry
Witajcie końcem weekendu!

U mnie biało - zrobiłam nawet zdjecia ale przy przerzucaniu na komputer gdzies je wcięło - na termometrze -4 stopni (bukszpany i wiśnie nadal nie okryte)

Przeniosłam na kartkę wszystkie rabaty, które udało mi sie stworzyc - z Waszą pomocą

Trzeba okulary włożyc aby ten plan odczytac ale kto sledził wątek może sie rozczyta.

Zaczynając od góry

B - brzozy, z tyłu i pomiedzy D derenie
Obok drzewa 1 M miskanty a na lewo H niebieskie to hortensje
W gaiku brzozowym na dole funkie a z przodu irga płożąca.

Z przodu zawijasek z bukszpanu, w kole drzewo 2, a ta niewyraźna niebieskość to może jakis mały iglaczek na pniu (np. sosna) - pierwszy znak zapytania ???

Miedzy drzewem 2 a 3 - Hortensje, Miskanty, potem z przodu dałam cyprysiki 'Filifera Aurea Nana', a na brzegu choina 'Jeddeloh' - kompletnie nie mam pojecia czy tak może być ???? - drugi znak zapytania

Te 3 kule to bukszpan.
Za drzewem 3 "ukryłam moje dwa migdałki (szczepionego i krzaczka)

5 niebieskich kulek to hortensje ogrodowe - już co nieco poczytałam na odpowiednim watku - chciałabym cos w kolorze niebieskim właśnie.
Obok duży bukszpan - ten od tesciowej.

Może zejdźmy na dół rysunku - obok drzewa 4 T to trawy, jeszcze nie wiem jakie
Przed nimi cos na pniu - chciałabym irgę ale czytałam, że może przemarzać, no to może miłorzeby.

I na lewo M - miskanty, H - hortensje i trzeci znak zapytania ??? - pierwotnie zaplanowałam tam 'Gracillimusa' ale jakos mi to nie pasuje - może jakieś drzewko szczepione na pniu.
Ale jakoś nie mogę znaleźć takiego, które tolerowałoby przez wiekszośc dnia cień...

Zdaje sobie sprawę, że to duzo ale potrzebuje nowego, swieżego spojrzenia.
Może ktos zobaczy to, na co ja nie zwróciłam uwagi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies