Ewo nie posiadam więcej zdjęć z ogrodu, będę dopiero to nadrabiać od wiosny.
Swój dereń rozłogowy kupiłam właśnie po to, aby pięknie mi się rozrósł swoimi rozłogami, ale stoi w miejscu od trzech lat. Na pewno ma nie najlepsze warunki, rośnie na skarpie w rejonie korzeni brzozy, jednak inne rośliny obok mają lepsze tempo. Możliwe, że potrzebuje więcej wilgoci. Przesadzę go na wiosnę.
Może u kogoś innego lepiej rośnie?
Agatko, faktycznie jesion jest ogromnie ekspansywny i w miejsce jednej przyciętej gałęzi wyrasta szybko kilka nowych. Trudno go okiełznać.
Co do derenia, to mam tak samo jak ty. Rośnie kilka lat , a rozłogow nie ma. Twoja diagnoza jest trafna. Pewnie zarówno mój, jak i twój mają zbyt sucho. Kiedy w lipcy przychodzą upały, to on pierwszy ze wszystkich krzewów zwiesza smętnie listki.
Agata, piękny ogród stworzyłaś. Podwyższane rabaty coś niesamowitego.
Te rośliny wyrastające ze szczelin kamieni- na prawdę jestem pełen podziwu.
Zestawienia szałwii z różą bardzo udane. Będę zaglądał i się inspirował czasem
dziewczyny musicie wiedzieć o takiej zasadzie dobrego i złego drzewa dla towarzystwa roślin. brzozy akurat korzenią się płytko i w ich pobliżu krzewy lubiące tek jak dereń ziemię wilgotną nie mają szans dobrze rosnąć , to podobnie jak pod orzechem . pisze się i liściach , ale to połowa prawdy a cała to to że te drzewa korzenią się płytko i zabierają wodę . to samo dotyczy świerka . pod starszym rozległym drzewem świerka mało co może sobie dać radę
Igorze, dziękuję i zapraszam. Te rośliny w szczelinach to skalnice. Alino ja już to wypraktykowałam na własnej skórze, z nasadzeń pod brzozą nie zrezygnuję, ciągle tam pod nią coś zmieniam, zobaczymy.
Piękne masz róże,Rapsody miałam kiedyś w planach,ale jakoś na nią nigdy nie trafiłam,ta różowa piękność to może być Heritage ,dla porownania wklejam moją
Czekam na wiosenne zdjęcia ,murki z kamienia the best
Podziwiałam Twoje piękne róże, szczególnie tę Madame Issak Pereire, wkleiłam ją zeby się pozachwycać,
u Ciebie dużą i bujnie kwitnącą. Liczę na podobny rozmiar u siebie. Zdradź kto Ci zrobił te fajne metalowe podpórki pod róże, może być na PW.
Bardzo podoba mi się te murek z kamienia, utkany roślinkami, też jedno z niezrealizowanych marzeń.