Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 13:39, 09 paź 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
Elu piękny winobluszcz, ależ ładnie się przebarwia trawiszcza zachwycają, ład i porządek masz w ogrodzie, pięknie wszystko wygląda, pozdrawiam

Moniu czekam jeszcze na przebarwienia bluszczy ktore oplataja drzewa sosnowe, te jeszcze zielone.
Lubie jak bluszcze pna sie po drzewach w przyszlym roku posadze zimozielone bluszcze pod sekwojami. Opadaja im igly jesienia i nieciekawie w zimie wygladaja trzeba konary bluszczem zamaskowac. Chociaz przy slonecznej pogodzie sekwoje sie ładnie przebarwiają.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:34, 09 paź 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Kasiu kupilam stipe u Zamojskich ale posadze wiosna. Jest bardzo mokro a stipa nie znosi zalewania wiec bedzie zimowac w domu w chlodnym miejscu.

U mnie tez pojedyncze roze kwitna w zeszlym roku kwitly bujnie o tej pprze.
Co za cholerna pogoda w tym roku.
Co bedzie w Rogowie. Jedziecie ogladac klony?

a chcesz sie wybrac z nami na spacer do Rogowa ?
Ogród Muszelki 12:04, 09 paź 2017

Do góry
Jeszcze odnosnie ptactwa. Na dzialce mam takie koncerty, ze az uszy zatyka. Jak przyjezdzam na dzialke to dla ptakow jestem intruzem, fruwaja nad glowa i przepedzaja. W tujach mnostwo ptakow ma gniazda. W pobliskim lasku siedlisko bazantow. Wieczorem siedza na drzewach.
Masz zajace na dzialce bo ja mam kazdego roku.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 11:57, 09 paź 2017

Do góry
Kasiu kupilam stipe u Zamojskich ale posadze wiosna. Jest bardzo mokro a stipa nie znosi zalewania wiec bedzie zimowac w domu w chlodnym miejscu.

U mnie tez pojedyncze roze kwitna w zeszlym roku kwitly bujnie o tej pprze.
Co za cholerna pogoda w tym roku.
Co bedzie w Rogowie. Jedziecie ogladac klony?
Ogród z uśmiechem 11:49, 09 paź 2017

Do góry
Jolu czy grujecznik rosnie szybko?
Ogród z uśmiechem 11:37, 09 paź 2017

Do góry
Jolu bardzo ladne fotki grujecznika i tulipanowca jak ja lubie jesien ale nie w tym wydaniu deszczowym.
Tulipanowca mam tez sie przebarwia nie specjalnie w tym roku urosl bo wiosna zmarzl.
Musze kupic tego grujecznika, ale czy brdzie u mnie rosl.
U mnie brzozy juz polowe lisci zgubily mam duzo sprzatania skalnisk zwiry wszystko zasypane, ale jak tu sprzatac jak wszystko mokre. Sprzatsm odkurzaczem wiec czekam na slonce.
Ogród z łezką II 11:27, 09 paź 2017

Do góry
Kasiu najwazniejsze jest zdrowie i osoby ktore nas otaczaja czyli rodzina.
Duzo sily i wytrwalosci.
Wymarzony sielankowy ogród..... 11:19, 09 paź 2017

Do góry
Monia bylam w Tychach rok temu w pazdzierniku, ale juz nie bylo roslin bardziej wiankowo i zniczowo.
Trzy lata temu bylam wiosna bylo w czym wybierac siostra nakupila roslin z moja pomoca.
Oj tak wszystko sie przebarwia jedynie irgi zielone stoja w miejscu z kolorem.
Pogoda brzydka raz slonce raz chmury jak duza nadejdzie to pada. Wody od groma pozalewane.
Monia zapisuje sie na te cebulki lilii w przyszlym roku bardzo mi sie podobaja bo w tym roku to juz pewnie nie da rady.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 08:56, 09 paź 2017

Do góry
Daje glowe uciac ze pisalam do ciebie drugi raz i nie ma mojego wpisu. Pisze na tablecie i nieraz zdarzy mi sie nie przycisnac na wyslij i wszystko idzie w niepamiec.

Teraz musze znowu pochodzic po ogrodzie aby cos napisac. Mamy duzo wspolnego jezeli chodzi o dzieci. Napisze na priv.

U nas pogoda taka sobie byla dzisiaj troszenke popadalo cbmury na przemian ze sloncem ale nie bylo tragedii. Sadzilam cebule i grabilam liscie. Trawy juz źolkna bardzo brzydka jesien lato tez byle jakie taki rok.

Pozdrawiam.

Taki rok Elu. Stracony dla wielu roślin zwłaszcza dla róż. Iwonka przywiozła mi róże Montana. U nas nie można ich dostać. Posadziłam je wczoraj pomimo tego, że wiało ale dzisiaj jest jeszcze gorzej. Mam do posadzenia jeszcze czosnki główkowate.
Twój ogród jest duży i dojrzalszy, masz o wiele węcej pracy. Trawiasta cudna jest z czego czerpać inspiracje.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 08:04, 09 paź 2017

Do góry
Sylwia odnosnie jodly balsamicznej bylam na watku gdzie wstawilas.
Tez mialam cos takiego ale u serba 3 lata temu. Obcielam przewodnik i juz wypuscil nowy w tym roku. Podobno ptaki jak siadaja na czubkach robia to i owo i sa takie skutki gdzies wyczytalam.
Mazan skacze wszedzie, ostatnio na watku o chorobach tui byl niech on sie wypowie.

Iglaki maja genetycznie zakodowane, ze wypuszczaja nowe przewodniki.

Dzięki mam nadzieję, że to tylko ta przyczyna.....zobaczymy co Mazan napisze
Ogród Muszelki 07:49, 09 paź 2017

Do góry

Wariat nie wariat, wyslij foty do "national geographic" cudowne foty.

Też jestem tego zdania
Koniecznie musisz wysłać swoje fotki gdzieś na konkurs
Kiedyś będzie tu ogród 07:45, 09 paź 2017

Do góry
Anka jestem na str 299 pokazujesz trawke w wodzie pokaz to swoje oczko. Rozum mi stanal i nie wiem jak ta roslina sie nazywa. Nakupilam tego od groma i nie za barszo mi rosnie. Szuwarka kanadyjska -chyba. Tez mam czysta wode, ale stosuje slome jeczmienna no i odkurzam muł dwa razy w roku. Jak zdejme siatke to znowu bede czyscila.
Juz jesien beznadziejna w tym roku ale co zrobic.
Piekne foty traw zadna pora roku nie ma tyle kolorow.

Pozdrawiam.
Elu to moczarka kanadyjska. Cudowna roslinka w wyglądzie i funkcji. U mnie staw młody i potrzeba kilku lat żeby roslinki się rozrosły. Ale idę cyknąć fotkę...
Co do utrzymania czystej wody to napewno w duzym stawie jest łatwiej niż w oczku.
A trawy cudne... a dopiero zaczynają. Najbardziej zdziwiło mnie przebarwienie zwykłej, zielonej hakone.

Kasya napisał(a)
Aniu, pięknie jesień uchwycilas
Kołorki wyjątkowe
Zbierz proszę dla mnie nasionka tej czarnej rozplenicy
Bardzo chciałam ja mieć
Kasiu jeśli dojrzeją kłosy to oczywiście zbiorę.

Gosiek33 napisał(a)
Aj, co za kłosy fantastyczne

Wiesz Gosiu nie widziałam tej Black Beauty w realu i bardzo jestem jej ciekawa. To siewka z tamtego roku.

Słonko świeci !!!
Ogrodowe kreacje 23:30, 08 paź 2017

Do góry
Bluszcz japonski u mnie tez ladny roznie sie przebarwia aby tylko wiatru nie bylo.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:26, 08 paź 2017

Do góry
Sylwia odnosnie jodly balsamicznej bylam na watku gdzie wstawilas.
Tez mialam cos takiego ale u serba 3 lata temu. Obcielam przewodnik i juz wypuscil nowy w tym roku. Podobno ptaki jak siadaja na czubkach robia to i owo i sa takie skutki gdzies wyczytalam.
Mazan skacze wszedzie, ostatnio na watku o chorobach tui byl niech on sie wypowie.

Iglaki maja genetycznie zakodowane, ze wypuszczaja nowe przewodniki.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:08, 08 paź 2017

Do góry
adkawi napisał(a)
Ela ma racje ,na tym etapie i przy tej pogodzie trzeba czekać.Ja rownież z łódzkiego ,w poniedziałek 2.10 robiłam dosiewkę, i tez nie wiem co mi z tego wyjdzie.Na pewno coś wyjdzie, ale na wiosnę ... wiec musisz się uzbroić w cierpliwość.Chyba ze przyjdzie ocieplenie minimum 15 stopni przez tydzień, w co wątpię.Na razie u mnie tak jak i u Ciebie 10 w porywach 12 stopni i do tego pada z małymi przerwami.

No i co tam z tym twoim trawnikiem dalej taki kepiasty. Zrob fote i pokaż.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:03, 08 paź 2017

Do góry
Visterio napisał(a)
Dosiewalem trawkę wokół lampy najazdowej w trawniku. Niestety dostałem inny gatunek. Czy po czasie barwa będzie jednolita? Czy to kwestia czasu czy raczej nawozów? Na pozostałej części trawnika nawozilem już 2 razy...

Jest to młodziutka trawka, wiec nie bedzie wygladala jak ta wcześniejsza.
Wyrowna sie w przyszlym roku pewnie. Jak sie cokolwiek sieje to zawsze trzeba zostawic na zapas bo zawsze moze cos wypasc np. Dosiewki.

A tak prawde mowiac przestan sie przejmowac za rok to nawet nie zwrocisz uwagi na ta jasniejsza trawe, chyba ze masz bzika na tle trawy.
Widze, ze masz tereny rolnicze za plotem, jak zacznie mlecz, oset dmuchac lub inne wiatropylne rosliny i zaczna sie rozsiewac to dopiero bedziesz mial bol glowy.

Nie przejmuj sie pozdrawiam.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:50, 08 paź 2017

Do góry
lopos napisał(a)

Dziękuje za odpowiedź.
Rzeczywiście wkręciłem się może za wcześniej z tymi kępami.
Jak najbardziej się z tym liczyłem siejąc trawę w tym czasie za późno trafiłem na "ogrodowisko".
Teraz tylko czekać do wiosny jeśli nie ruszy to czeka jeszcze paczka trawy do wysiania. Tylko zastanawiam się ewentualnie co z ziemią na wiosnę czy siać i zagrabić i wszystko?

Z drugiej strony wg. producenta można siać do końca września(powinni dodać, że z loterią pogody).
Jestem z województwa łódzkiego patrząc na pogodę długoterminową wyglądało to we wrześniu jeszcze w miarę. Teraz o tyle praktycznie podlewać nie muszę to średnia temp. jest w granicach 10-12 stopni trochę mało.
Pozdrawiam Serdecznie

Jeszcze ma byc cieplo wiec moze jak slonce ziemie nagrzeje to wzejdzie, ale noce sa zimne.

Te posiane nasiona moga ale nie musza wzejsc na wiosne wiec trzeba czeka co si bedzie dzialo.

Jezeli nic nie wzejdzie to trzeba ziemie przegrabic i rozsiac trawe i lekko zagrabic pisze lekko i nastepnie walkiem przewalcowac lub grabiami przyklepac i to wszystko. Tylko pochopnie nie dzialaj wszystko zalezy od wiosennej pogody.
Japoński ogród Reni i Matiego 22:40, 08 paź 2017

Do góry
Renii napisał(a)
Dziękuję Dorotko za rady. Większość świerków już przesadzona rozplenice mam w innym zakątku ale posadziłam jesienią więc są marne. Może pstryknę jakąś fotkę przy słonecznej pogodzie - jak taka będzie, bo tymczasem to tylko deszcz u nas brrr.

Ogrod nie bajka. Zawsze beda jakies niedociagniecia. Masz szczescie, ze ktos dobrze radzi bo w swojej praktyce takie bledy ktos popelnial i pisze abys ich nie popelniala.
Ogród Małej Mi 2017 22:28, 08 paź 2017

Do góry
Aniu wyrazy wspolczucia. Ciezki to czas.
Ptasi gaj 22:21, 08 paź 2017

Do góry
Jestem pod duzym wrazeniem ogladanych zdjec bo fota to obciech u "Muszelki" cos pieknego uczta dla oczu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies