Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Pomóżcie wyczarować mi ogród 01:58, 29 sie 2015

Do góry
Viola napisał(a)

Ale co by tu wymyślić???

Viola, ale wymyśliłaś
Zobacz, jak Ilona długo myśli nad teorią.
A nie może być, że tak ci lepiej pasi?
O gustach się nie dyskutuje przecież
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 00:07, 29 sie 2015

Do góry
Na zgadywanki się spóźniłam. Za to na fotki zdążyłam. Zadziwia mnie, jak ci rabatki ładnie wychodzą. Plan wykonany i rutewka posadzona. Pozdrawiam.
W samym słońcu 21:36, 28 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Toszko, wczoraj byłam na polowaniu twoich dobrych rad. O sadzeniu w donicy skopiowałam. Jednak przydałby się twój wątek

No właśnie, Toszka, gdzie Twój wątek???

Pisałam kiedyś o lawendzie, tak ja przycielam - za mocno? Na zimę tak jak pisałaś Toszka okryć ją? widać jak turkucie juz żerują.
A na drugim.zdj Bonica
Ogródek Iwony 21:10, 28 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Mam nadzieję że nie wywołam kolejnej dyskuty na temat kolorów w ogrodzie....
Mnie ta część Twojego ogrodu bardzo się podoba.
Iwonko co to za trawka za (chyba) berberysem.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:22, 28 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Sebek, jak się robi wianek z hortensji? Poproszę o instrukcję łatwą i przyjemną

Bierzesz drut florystyczny i na początku robisz słupełek ma podkładzie ze słomy zostawiając dłuższy kawałek drutu .

Nastepnie są dwa sposoby Albo całe głowy hortensji obwiazujesz wokół podkładu jedną po drugiej aż skończysz (wychodzi kołtuniasty wianek z zużyciem większej ilości kwiatów).

Drugi sposób to bierzesz kwiaty i dzielisz je na kawałki (kwiaty Anabelle dzielą sie idealnie). No i te kawałki kwiatów również owijasz wokół podkładu - wtedy wychodzi on równy.

Jak skończysz to wiążesz drut z zostawionym na początku kawałkiem i od razu masz też "haczyk" do powieszenia go
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 18:14, 28 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Gosiu, wpadnij jeszcze raz do mnie

Iwonko byłam wczoraj, dziękuję
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:40, 28 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Też segreguję miesiącami zdjęcia. Tylko ostatnio się rozbujałam i robię chyba za dużo zdjęć. Wtedy miesiąc ma dwa foldery
Do wizytówki będzie problem z wyborem. Przydałby się taki prywatny pinterest

Prywatny pinterest! To jest pomysł
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 16:39, 28 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Oooo... Oli trawka też jest biała
Polinko, fajnie pokazałaś metamorfozę. Wooow
Idę czytać dalej

Potwierdza się Iwonko, że te Twoje to też ptasie łapki
W samym słońcu 15:55, 28 sie 2015

Do góry
Toszko, wczoraj byłam na polowaniu twoich dobrych rad. O sadzeniu w donicy skopiowałam. Jednak przydałby się twój wątek
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:46, 28 sie 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Madziu, przy opisywaniu najgorsze to odszukać i wybrać odpowiednie zdjęcia. Mam posegregowane miesiącami i przez trzy lata troszkę tego się zebrało ale zastanawiam się jak inni sobie radzą, którzy mają ogród od 5-10 lat i jak weszła fotografia cyfrowa? Z kliszą nie było problemu, każdy pstryk na wagę złota

A co jeszcze wymyślę? Nie wiem Zajmę się planowaniem elewacji to nie będzie korcić nic innego

Też segreguję miesiącami zdjęcia. Tylko ostatnio się rozbujałam i robię chyba za dużo zdjęć. Wtedy miesiąc ma dwa foldery
Do wizytówki będzie problem z wyborem. Przydałby się taki prywatny pinterest
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:43, 28 sie 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

Widziałam, że rozmyślasz nad ptasimi łapkami zrobiłam foto mojej od 12 do 19 na słońcu

Oooo... Oli trawka też jest biała
Polinko, fajnie pokazałaś metamorfozę. Wooow
Idę czytać dalej
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 15:24, 28 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Moje ostróżki siane na parapecie też zakwitły. Liczyłam na ciemne. Są jasne, jak u ciebie. Przydatne eprowadzę na rabatę niebiesko - żółta, którą zakładam.
Aniu, rudbekia jest śliczna, jak kwitnie. Miałam łan. Po scięciu ma pojedyncze kwiaty w masie zieleni.
Też muszę ją przenieść w bardziej dyskretne miejsce. Niech zdobi jako plama w oddali.

Liczyłam na niebieskie. Zakwitła tylko jedna.
Na folkowej rabacie rewolta konieczna. Mam wrażenie, że rutbekia za wcześnie przekwitła. Mączniak zrobił swoje.
Ogród na glinie 09:42, 28 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Małgoś, ja bym posadziła. Nie mogłabym czekać
Jak masz podlewać doniczki, to możesz podlewać w ziemi. Korzonków już nie będzie przegrzewać
Dzięki za podpowiedzi z tulipankami
Koszyczki śliczne

Obawiam się by słońce ich nie wypalilo.
Ale chyba posadze wszystkie, a 2 sztuki, ktore mają naruszona bryłę korzeniową przykryje parasolem.
Nie mam jeszcze ziemi, więc najwcześniej wieczorem się za to wezmę. Zostaną tylko 2 upalne dni. Potem ma być chlodniej.
Ogródek Iwony 09:30, 28 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Edytko, w naszym klimacie niekoniecznie przeżywa. Czasami przemarza.
W tym roku w wielu ogrodach przetrwała. Ale z roku na rok stipa jest większa i bardziej się pokłąda. Z doświadczenia innych ogrodników wnioskuję, że najładniejsza jest w pierwszym roku oraz potrafi się rozsiewać w bardzo nieoczekiwanych miejscach. Wiatr roznosi nasionka, pies, kot, itp.
Ja moją siałam w lutym z nasionek na parapecie. Potem pikowałam pierwszy raz w życiu Przeżycie ogromne, jak patrzysz, ze rosną pod twoją opieką.
W ogrodzie mam pierwszy rok, posadziłam w wielu miejscach jako dodatek do kwiatów. Bardzo mi się podoba, zobaczymy, jak długo
Jak przeżyje zimę, to chyba będzie trzeba ją przyciąć
Zobacz, na tej fotce widać nasionka zaczepione na jeżówce (z lewej strony):

a tutaj kłębią się niteczki wkoło naparstnicy. Wystarczy, ze wiatr zawieje i polecą sobie w siną dal

Dzięki Iwonko czyli ze stipą Ty i ja mamy podobnie. Obawiam sie tylko, że wiosną nie odróżnię posianych żdżiebełek stipy od zwykłej trawy.
Kiedyś będzie tu ogród 07:36, 28 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Czy ty byłaś u Toszki? Zazdroszczę tych widoków, co niby Toszka ich nie ma,bo sucho. nie wierzę
Aniu, może opisz tą przenikającą rabatkę, bo aż mnie w dołku ściska
Buziaki

Iwonko miałam ten zaszczyt być. Skorzystałam z zaproszenia choć po cichu przyznam, że miałam stresa że hej. Toszka jest cudowną, ciepłą kobietą z oooogromną wiedzą ogrodniczą. Miałam do niej wpaść na pięć minut a przesiedziałam ponad dwie godziny, które nie wiem kiedy zleciały. Do tego zostałam tak obdarowana, że musiałam zadzwonić po odsiecz.

Opisać rabatki to się nie da, trzeba zobaczyć. Tak w skrócie- byłam nią zachwycona bo ma połączenie wszystkiego co kocham- drewno i kamień (to rabata na podwyższeniu), cudowne azalie (muszę do Toszki się wprosić jak kwitną), iglaczki. Pod nóżki wypełniacze- cały łan żurawiny, przepiękna bażyna i inne roślinki. W tym falująca stipa.

Podgrzeję atmosferę dopóki Toszka nie założy wątku- jest też żywopłot z cisów większy ode mnie i trawniczek- jak perski dywan i cała masa innych roślin. Ach i łan lawendy....
Ogródek Iwony 07:25, 28 sie 2015

Do góry
Huraaa !!!
U mnie pada. Równo, delikatnie, od godziny podlewa mi ogród.
A ja dziś po urlopie za chwilę mykam do pracy.
Miłego dnia dla wszystkich
Ogródek Ewy 01:31, 28 sie 2015

Do góry
Macham Ewuniu.
Ogródek Iwony 01:03, 28 sie 2015

Do góry
Siedzę teraz na wątkach i szukam rad Toszki. Swojego wątku nadalnie ma
Ale rady to tu, to tam udziela
Znalazłam instrukcję Toszki dotyczącą sadzenia cebulek, całkiem świeżutką
Wklejam w takim razie, aby nie umknęło mi
Może ktoś jeszcze skorzysta

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5935-w-samym-sloncu?page=31
Toszka napisał(a)
krótka instrukcja sadzenia cebulek w doniczkach
Poniżej doniczka (nie koszyczek) do zawieszania

Kompost sypię ok 1/3 wys. doniczki i piętką do dołu układam cebulki

obok pokazuję zwykłą doniczkę, która także doskonale zdaje egzamin, z tą różnicą, że ziemię sypię do połowy, a dopiero na to cebulki

cebulki zasypuję ziemią

Taką doniczkę umieszczam w wykopanym, głębszym niż doniczka dołku. Pod doniczkę sypię przepuszczalne podłoże (kompost, próchnica) zmieszane z piaskiem, ew. żwirkiem, który to ma za zadanie odprowadzenie nadmiar wody. Umieszczoną w dołku doniczkę dokładnie obsypuję po bokach i od góry. Jak przychodzą przymrozki to miejsce ściółkuję korą. To wszytko

Jakość zdjęć niestety z telefonu, za co przepraszam

Toszka napisał(a)
Hiacynty radzę wykopywać i obsuszać, by nie wygniły. Warto - z sezonu na sezon mam co raz więcej cebulek. Nawet te małe kwitną Z tulipanami mam mieszane odczucia, bo te nowoczesne... hm... czasami zastanawiam się czy nie lepiej co roku kupować nowe. Lilie, na sto procent warto, ale one muszą mieć duuuże donice - 10l. Można w kubełkach sadzić (w marketach bud. są tanie kubełki). Czosnki sadzę w doniczkach, bo wykopując nie mam ryzyka uszkodzenia cebuli, a co roku z każdej jednej mam dwie cebule. Czosnki, lilie i rarytasowe odmiany hiacyntów do tanich nie należą. Wykopanie doniczki jest sprawą błyskawiczną. Więcej zachodu wymaga wkopanie. Decyzję zostawiam wam. To co cenne, wg, mnie to wykopuję i nie martwię się, ze podczas sezonu, ryjąc łopatką w ziemi uszkodzę cebulkę. Do ziemi bezpośrednio sadzę krokusy, szafirki, szachownice, mniej cenne czosnki, narcyzy
Jeśli miejsce wkopania doniczki jest suche latem to można nie wykopywać przez nawet 3-4 lata.

Jesli chodzi o tulipany i lilie cebulowe, to doniczka gwarantuje łatwe wydobycie cebulek, nawet tych najmniejszych. Te cebule z wiekiem, niewykopywane rosną co raz głębiej.
Kiedyś będzie tu ogród 00:57, 28 sie 2015

Do góry
anka_ napisał(a)

Toszko byłam, nadal jestem, zachwycona nasadzeniami w twoim ogrodzie. Właśnie kwasoluby zrobiły na mnie największe wrażenie. Wszystko przenikało się i uzupełniało wzajemnie, jakby kawałek wycięty z natury.

Czy ty byłaś u Toszki? Zazdroszczę tych widoków, co niby Toszka ich nie ma,bo sucho. nie wierzę
Aniu, może opisz tą przenikającą rabatkę, bo aż mnie w dołku ściska
Buziaki
Ogródek Iwony 23:23, 27 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Wczoraj czytałam artykuł o miskantach.
Danusia też kilka o nich napisała.

Tutaj są odmiany i ich charakterystyka:
Charakterystyka odmian

Iwonko dziękuję.Poczytam sobie, a i Gosię wypytam troszkę
Hortki masz piękne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies