Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

U Agi - czyli słońce i piach 12:51, 21 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

a masz jakieś zdjęcie tego drzewa?

Tutaj jest świdośliwa, ale malutka jeszcze

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6070-doswiadczalnia-bylinowo-rozana?page=58#post_6

Bez taki tyci u mnie, że nie ma co pokazywać

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:49, 21 lut 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)

Czytam z ciekawością , może uda mi się mojego M namówić na wykonanie ścianki. dziewczyny jaki jest orientacyjny koszt tego przedsięwzięcia?

Ola robiła systemem gospodarczym ... musiałabyś jej podpytać Ja natomiast dopiero będę zbierać informacje na ten temat ... mogę Ci podać koszty jak zrobię ściankę
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:46, 21 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

A chemię trzeba dać nawet jeśli jej nie widać tylko są same kamienie?

na pewno inaczej glony oblepią kamienie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:45, 21 lut 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Rozwiązanie ze żwirkiem fajne. U nas ze względu na koty i psy mamy ciurkadło przykryte właśnie kratą i łupkiem. Chodzi o to, żeby zwierzaki nie piły wody z chemią.

A chemię trzeba dać nawet jeśli jej nie widać tylko są same kamienie?
Asi ogródek pod świerkami 12:37, 21 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Asiu
Dla mnie jest tak za bardzo faliście
Ja bym widziała tam więcej kół
Niekoniecznie dokładnie tak ale coś w tym stylu

Reniu dziękuję za sugestie. Masz link do stronki gdzie jest kilka poglądowych zdjęć mojego ogrodu.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5345-asi-ogrodek-pod-swierkami?page=27&quoted_post_id=1665324#reply
Teraz się zastanawiam jak się mają faliste rabaty w ogrodzie do prostych na podjeździe do naszego siedliska ????
U Agi - czyli słońce i piach 12:35, 21 lut 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Jeszcze szukasz tego drzewka pod płot? Pogubiłam się trochę Polecić mogę swidosliwe Obelisk - rośnie do ok. 5 m i ma pokroj kolumnowy. Jest wielopniowa. Ładne tez są bzy czarne serii Black - Black Beauty, Black Lace i Black Tower, ten ostatni tez kolumnowy. One tez są wielopniowe.

a masz jakieś zdjęcie tego drzewa?
Ogród z pergolą 12:32, 21 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Ania
Wracając do uwag Justyny to może warto przemyśleć to co pisze?
Jeśli chodzi o tą problematyczną rabatę z rh może należałoby wsadzić świerki serbskie w jednej linii przed drewutnią tak żeby i ta studzienka była z tyłu czyli miałabyś szersze przejście do drewutni i śmietnika ... ile świerków masz posadzonych w szpalerze? 7szt? Jaka byłaby wtedy odległość od serbów do posadzonych już rodków? Z tyłu za RH aż prosi się coś jaśniejszego posadzić ... ja będę miała u siebie na pewno miscanta Variegatus ... chociaż świetnie rozświetliłby tą rabatę dereń Ivory Halo, który ślicznie wygląda również jesienią, zimą i wczesną wiosną. Nie wiem jak duża jest odległość między świerkami a rh ... może tam zmieściłoby się i drzewo ale jeśli juz to jedna sztuka jakiś wyjątkowy okaz I faktycznie daniki to może już za dużo zieleni na jednej rabacie ... przecież takie danici możesz wykorzystać właśnie z tyłu tej rabaty gdzieś przy tej drewutni ... tam tez mogłabyś zrobić sobie kompostownik bo to bardzo fajna sprawa ... ogród nie tylko powinien być piękny ale właśnie zdrowy Przed rh może dobre byłyby wrzosy z wrzoścami ... moje wrzosy nawet zimą cuuudnie wyglądają ... przy kostce taka jaśniutka zieleń dobrze się sprawdzi a pomiędzy krokusy, tulipany a w rh czosnki ... ale to już na przyszły sezon
Przeprasza, że Ci taki elaborat zapodałam ale takie tu trochę zgrzyty wystąpiły ... wszystko da się jakoś rozwiązać ... czasami potrzeba czasu ... czasami trzeba sobie dać dzień dwa przerwy ... poinspirować się w ciszy ... pokontemplować i znowu wrócić do tematu ... moim zdaniem krytyka jest dobra ... bo stopuje ... zmusza do myślenia ... uczy pokory ...

Nawymądrzałam się przepraszam ... ja też trochę przeziębiona ... nie poszłam do kościoła i leżę w łóżku

Renata zgodzę się z Tobą, ja świerki mam posadzone nie w linii, i teraz mam zagwostkę jak dorobić do nich rabatę. Ale to nie ja sadziłam tylko moi rodzice. Będę musiałam jednego wyciąć, bo za bardzo wychodzi mi do przodu. I tak jak Renia radzi, sama doszłam do tego że będę tam sadzić Variegatusy i Derenia Elegancika bo akurat go mam do przesadzenia.Będą cudnie odbijać się na ciemnozielonej ścianie.
Wcześniej miałam tam rh ale miały tam za duże słonce. Zebrałam wszystkie w innym miejscu. Poza tym zielone na tle zielonego to trochę za dużo, chyba że właśnie będzie przedzielone innym kolorem. Variegatus z tego co pamiętam pisała Danusia znosi nawet lekkie zacienienie.

Asi ogródek pod świerkami 11:59, 21 lut 2016

Do góry
Asiu
Dla mnie jest tak za bardzo faliście
Ja bym widziała tam więcej kół
Niekoniecznie dokładnie tak ale coś w tym stylu
Asi ogródek pod świerkami 11:46, 21 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Asia a możesz bardziej wyostrzyć to zdjęcie?

Proszę
Asi ogródek pod świerkami 11:41, 21 lut 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)

Asia a możesz bardziej wyostrzyć to zdjęcie?
Hirutkowy raj:)) 11:37, 21 lut 2016

Do góry
Krys napisał(a)
Reniu najpierw musimy ja zebrac i porzadnie zaorac miejsc bo jest ubite prze ciezki sprzet przy budowie,a pozniej zasilic i dopiero ewentualinie ta glina z piskiem i zaczac sadzic

Tak to teraz wyglada,nie moge tam nawet wejsc bo nie wyjde

Ja bym chyba teraz dała piasek i przeorała to ... wtedy powinna się ta glina z piaskiem wymieszać? A czym chcesz zasilić?
Ogród z pergolą 11:26, 21 lut 2016

Do góry
Ania
Wracając do uwag Justyny to może warto przemyśleć to co pisze?
Jeśli chodzi o tą problematyczną rabatę z rh może należałoby wsadzić świerki serbskie w jednej linii przed drewutnią tak żeby i ta studzienka była z tyłu czyli miałabyś szersze przejście do drewutni i śmietnika ... ile świerków masz posadzonych w szpalerze? 7szt? Jaka byłaby wtedy odległość od serbów do posadzonych już rodków? Z tyłu za RH aż prosi się coś jaśniejszego posadzić ... ja będę miała u siebie na pewno miscanta Variegatus ... chociaż świetnie rozświetliłby tą rabatę dereń Ivory Halo, który ślicznie wygląda również jesienią, zimą i wczesną wiosną. Nie wiem jak duża jest odległość między świerkami a rh ... może tam zmieściłoby się i drzewo ale jeśli juz to jedna sztuka jakiś wyjątkowy okaz I faktycznie daniki to może już za dużo zieleni na jednej rabacie ... przecież takie danici możesz wykorzystać właśnie z tyłu tej rabaty gdzieś przy tej drewutni ... tam tez mogłabyś zrobić sobie kompostownik bo to bardzo fajna sprawa ... ogród nie tylko powinien być piękny ale właśnie zdrowy Przed rh może dobre byłyby wrzosy z wrzoścami ... moje wrzosy nawet zimą cuuudnie wyglądają ... przy kostce taka jaśniutka zieleń dobrze się sprawdzi a pomiędzy krokusy, tulipany a w rh czosnki ... ale to już na przyszły sezon
Przeprasza, że Ci taki elaborat zapodałam ale takie tu trochę zgrzyty wystąpiły ... wszystko da się jakoś rozwiązać ... czasami potrzeba czasu ... czasami trzeba sobie dać dzień dwa przerwy ... poinspirować się w ciszy ... pokontemplować i znowu wrócić do tematu ... moim zdaniem krytyka jest dobra ... bo stopuje ... zmusza do myślenia ... uczy pokory ...

Nawymądrzałam się przepraszam ... ja też trochę przeziębiona ... nie poszłam do kościoła i leżę w łóżku
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:01, 21 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dzięki Olu
Wrócimy jeszcze do tematu

Czytam z ciekawością , może uda mi się mojego M namówić na wykonanie ścianki. dziewczyny jaki jest orientacyjny koszt tego przedsięwzięcia?
Asi ogródek pod świerkami 09:59, 21 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Asiu
Obejrzałam metamorfozy Fajnie wyszło a trawka jaka zieloniutka A powiedz mi bo widze kolejne projekty gdzie rabaty są proste a przecież w tych metamorfozach masz takie faliste rabaty To jak to będzie?

Dziękuję za pochwały. Trawka to w zasadzie łąka z chwastami. Jest w strasznym stanie. Reniu jeżeli chodzi o kształt rabat to te proste mam przed frontem domu, pozostały takie po ułożeniu kostki kilka lat temu. Ja chciałam mieć faliste rabaty - wydawało mi się , że pasują najbardziej do położenia mojego ogrodu. Jednak teraz projektujemy podjazd i ogrodzenie oraz parking i doszłam do wniosku , że tu z kolei wzdłuż podjazdu będzie wąziutka rabatka ze szpalerem tui bawling balls , wyższymi drzewami i lawendą. Rabata prostokątna znajduje się przy budynku stajni i przy parkingu- nie ma jej na planie ogrodu , bo w tej chwili z ogrodu wyszłam. I w ten sposób powstał galimatias
Mój ogród pod górkę... 08:35, 21 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Piękne zdjęcia ogrodu zimą

Nie spodziewałam się, że uda mi się jeszcze takie fotki zrobić, a tu zdrowo sypnęło Ale dzisiaj już śladu nie ma
Ogród tworzony z pasją 23:46, 20 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A nie myślałeś żeby zrobić sobie taką rabatę brzozową? Te brzozy rosną tak nieregularnie ... naturalnie Dosadziłbyś derenie, może rozplenice z rozchodnikami skoro tam jest słońce, trochę kulek

Ps Cały czas nie mogę poskładać sobie do kupy tej rabaty

Wiem, to moja wina, ciężko jest ją całą uchwycić.

Myślałem też o miskantach. Planuje dać tam akcenty zimozielone żeby nie było zimą lyso tylko kompletnie nie wiem co.
Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:11, 20 lut 2016

Do góry
Właśnie zaznaczyłam wątek do obserwowanych
Ogród tworzony z pasją 23:03, 20 lut 2016

Do góry
A nie myślałeś żeby zrobić sobie taką rabatę brzozową? Te brzozy rosną tak nieregularnie ... naturalnie Dosadziłbyś derenie, może rozplenice z rozchodnikami skoro tam jest słońce, trochę kulek

Ps Cały czas nie mogę poskładać sobie do kupy tej rabaty
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:53, 20 lut 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

wielkość zbiornika dopasuj tak by wizualnie grał ze ścianką trudno mi tutaj doradzać, głębokość też
niestety nie mam doświadczenia w tego typu zbiornikach pomysł z kratką wydaje się ok i warto brać pod uwagę

Dzięki Olu
Wrócimy jeszcze do tematu
Asi ogródek pod świerkami 22:51, 20 lut 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)
Rabata frontowa. Kulki a pomiędzy nimi Hakone aw nich zawilce japońskie. U dołu żeby nawiązać jak kiedyś radziła mi Danusia do falistych rabat przejście półokrągłe w dąbrówkę rozłogową.

Jaka duża jest ta rabata?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies