Róże to niestety smieciuchy, ale mimo to nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu
Możesz te pałatki zgrabić, a ja wybieram ręcznie z kory. Ścinam też te, które widzę, że za chwilę opadną
Pelargonia kwiat doniczkowy niezawodny. U mnie przynajmniej doskonale rośnie mają mnóstwo kwiatów. Najlepiej rosną i kwitną w drugim roku. Muszą przezimować jeden rok jesienią ścięte i wiosna. Latem nie przerwanie bujnie kwitną.
Danusiu masz ładna kolekcje, piekne liście dwukolorowe.
Poza tym wystrój szklarenki bardzo ładny. Idę jeszcze dalej ogladac dawno nie byłam
Pozdrawiam
Hanuś u nas dzisiaj na termometrach w słonku skali zabrakło i nie tylko bo i słupka też. Skalę mam do 50 stopni i jeszcze bez kreseczek nad tym tak do 60 gdzieś i brakło na balkonie w słonku tego do 60.....piekarnik istny był. Wieczorem wczoraj przeszła solidna burza i wilgotność przy tej temp 85%, normalnie nie do wytrzymania gorąco i duszno było mimo lekkiego wiatru. 27 C bym chciałaŻyczę Wam Kobitki co by niebo podlało
Witam serdecznie.Dopiero zaczynam swoją przygodę w ogrodzie. Jestem laikiem w tych sprawach i wiem, że popełniłam wiele błędów sadząc przypadkowe rośliny, ale tak bardzo chciałam, żeby już coś rosło. Kupiłam 10 świerków serbskich. Zależy mi na w miarę szybkim zasłonięciu brzydkiego, betonowego ogrodzenia. Ale jak sadzić? Początkowo myślałam o gęstym nasadzeniu, ale przy ogrodzeniu rosną już od lat dwie sosny (mąż nie da ruszyć, mnie też jest szkoda je przesadzać, bo to taki symbol związany z rozpoczęciem budowy domu). Czy sadzić świerki jako samodzielne drzewa co 150 cm i ewentualnie dosadzić jakieś tuje? Rabata ma 230 cm szerokości, ale mogę ją poszerzyć. Na pewno będę musiała przesadzić pozostałe drzewka w inne miejsce. Bardzo proszę o radę.
I jeszcze temat do przemyślenia. Tak wygląda przed ogródek. Moja pierwsza nieudana rabata. Dopóki nie zmienimy ogrodzenia, nic nie będę sądzić. Teraz oczywiste dla mnie jest, że trzeba poprawić tam stan gleby.
I pytanie- przesadzić rośliny do poczekalni (pytanie, co z bidulkami różami i starszymi krzewami?), dać jesienią świeży obornik, a od wiosny kilka razy różne poplony i jakieś pierwsze nasadzenia na przyszłą jesień? Dobry plan?